Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/41 oldal   Bejegyzések száma: 400 
Böjte Csaba: A józan gondolkodás lángját kaptuk!
  2019-08-31 20:41:51, szombat
 
  Böjte Csaba: A józan gondolkodás lángját kaptuk!
Álljunk meg és döbbenjünk rá, ha így folytatjuk, átalakulunk önző, mindent elpusztító zombi csordává! A növények, az állatok, a teremtett világ minden egyes atomja nyögi az ember végtelen arroganciáját, gyilkos, kapzsi, mindent elpusztító mohóságát!"
...... ...........


Ismét a teremtett világ védelmére szólít fel Böjte Csaba ferences szerzetes közösségi oldalán, a mai evangéliumról (Mt 25,1-13) elmélkedve.
Sokan kérdezték, hogy mennyire zöld a zöld habitusom? Úgy gondolom, hogy még nem elég haragos zöld ahhoz, hogy megtorpanjunk és rádöbbenjünk, ha tovább megyünk a jóléti fogyasztói társadalom széles, kitaposott útján, akkor átalakulunk önző, mindent elpusztító zombi csordává! A növények, az állatok, a teremtett világ minden egyes atomja nyögi az ember végtelen arroganciáját, gyilkos, kapzsi, mindent elpusztító mohóságát! Álljunk meg!
A születésünkkor a mi Urunk Istenünk lámpást adott a kezünkbe. A józan gondolkodás lángját adta, hogy annak fényénél bebarangoljuk szülőföldünket, Isten teremtette szép világunkból egyre több csodás dolgot felfedezzünk, megértsünk, s általa önmagunkat és környezetünket gazdagabbá, lakhatóbbá tegyük, mennyei Atyánk akarata szerint Isten Országát építsük.
Szent Benedek, Európa védőszentjének jelmondatából nőtt ki a mi világunk: ,,Imádkozzál és dolgozzál." Itt a szórakozásról, a kényelmes semmittevésről, a divatos magamutogatásról egyetlen szó sem esett, mert Szent Benedek éppen egy olyan világból menekült el, amelyet a munka nélküli jólét, a kényelmes mulatozás tett tönkre. A Római Birodalom, a hatalmas összerabolt gazdagság és az ebből fakadó kényelmes, semmittevő urizálás mocsarába süllyedt el. Nyaralók, luxusutazások, véget nem érő partik, rafinált pihenés, s utána a pihenésnek a kipihenése, a bűnös henyélés egy olyan tömény, pusztító egyveleget hozott létre, amelyből Szent Benedek menekült, s mely elpusztította az akkori világot kiraboló, csak önmagára gondoló birodalmat.
Isten, kezünkbe adott egy-egy lámpást, akárcsak az evangéliumi Vőlegény a tíz szűznek. Nem olajmécsest, hanem a józan megfontoltság, a bölcs gondolkodás lángját adta. Nagy kérdés, hogy bennem lobog-e ez a tiszta láng? Ennek a lángnak a fényénél hozom meg életem mindennapi döntéseit, vagy csak sodródok a mai divatos árral? Hogy élek? Átadtam magam az édes semmittevésnek, a rendezvényről rendezvényre járó, svédasztalos partik világának, egy nyitott szemmel való öntudatlan alvásnak? Igen, ma nagyon sokan partikra, véget nem érő bulis nyaralásokra járva nyitott szemmel alszanak, kezükben a lehanyatló, bölcs előre gondolkodás kialudt lámpájával.
Mi lesz e jóléti fogyasztói társadalommal, ahol már szinte havonta lomtalanítást kell tartani, hogy az újabb és újabb fölösleges holmiknak helyet teremtsünk? A lomtalanítás hegyein még jól működő televíziókat, mosógépeket, autókat, egész háztartásokat lehet találni, ingyen bárki elviheti. Szomorúan tapasztalom, hogy sok emberben kialudt a józan gondolkodás jövőbe vezető bölcs fénye! Sokan, túl sokan birtoklásra, fogyasztásra, környezetük leuralására programozott zombikként vánszorognak, mindent felfalva, amihez csak hozzájutnak.
Álljunk meg és döbbenjünk rá, ha így folytatjuk, átalakulunk önző, mindent elpusztító zombi csordává! A növények, az állatok, a teremtett világ minden egyes atomja nyögi az ember végtelen arroganciáját, gyilkos, kapzsi, mindent elpusztító mohóságát!
Mindennél fontosabb lenne elgondolkodni, hogy hogyan is tudnánk magunkból ezt a mindent pusztító, tönkretevő, mérhetetlen, önző zombi vonást kiirtani? Hogyan tudnánk lángra lobbantani újra a nyugodt, higgadt, bölcs gondolkodást, a világunkat beragyogó tiszta fényt!?
A teremtett világ kisebb testvéreként, Csaba testvér

Forrás: Böjte Csaba Facebook-oldala
Fotó: Merényi Zita
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
Szabaddá válni az alázatra
  2019-08-31 20:19:05, szombat
 
  Egy nagyon híres remete atyát azzal a kéréssel kerestek fel a tanítványai, hogy meséljen nekik a saját tanítójáról, akitől ezt a mérhetetlen tudást és lelki bölcsességet kapta. A nagy szakállú, idős szerzetes elmosolyodott, és csak annyit mondott: a legnagyobb tanítója, aki a legmélyebb hatást tette rá, egy egyszerű kóbor kutya volt, akit csupán egyetlen alkalommal látott. Az állat szomjasan egy tó partján csaholt, és inni akart. Ám valahányszor a víz fölé hajolt, meglátta a saját tükörképét, és meghátrált, attól félve, hogy egy másik kutyával kell megküzdenie az éltető vízért. Többször is megismétlődött ez a jelenet, mígnem egyszer aztán belenyomta az orrát a vízbe. Akkor eltűnt a tükörkép, ő pedig inni tudott végre. - Akkor értettem meg a lényeget, hogy amíg el nem veszítem magam elől önmagamat, addig semmit sem tudok megérteni, főként nem Istent - mondta a remete.
Sirák fiának könyvében ezt olvassuk: ,,Fiam, alázattal vidd végbe tetteidet, és jobban szeretnek majd, mintha adakoznál" (Sir 3,19). Az alázat tesz szerethetővé, hiszen egy gőgös, büszke embernek lehetetlen megfelelni. Az öntelt embert soha nem lehet boldoggá tenni, sőt, aki hivalkodó, éles nyelvű, tolakodó és szigorú, az maga sem boldog. Szinte minden bűn a büszkeségből ered, mert a büszkeség lelkülete nem fogad el semmilyen irányítást, fennhatóságot vagy vezetést, csak a saját dolgait akarja csinálni a saját elképzelései szerint. Krisztus követői viszont életüket ,,Istenhez, a tökéletes igazak lelkeihez, az új szövetség közvetítőjéhez, Jézushoz" (Zsid 12, 23-24) szabják.
Máté evangéliumában olvassuk: ,,Gyertek hozzám mindnyájan, akik elfáradtatok, s akik terhet hordoztok - én megkönnyítlek titeket. Vegyétek magatokra igámat, és tanuljatok tőlem, mert szelíd vagyok és alázatos szívű, s megtaláljátok lelketek nyugalmát. Az én igám édes, és az én terhem könnyű" (Mt 11, 28-30). A legsúlyosabb tehet mi magunk jelentjük önmagunk számára. Ahogyan a kutyának akadály volt a víz tükrében megjelenő kép, számunkra ugyanúgy akadály és teher a büszkeségünk. Jézust magunkra venni, és megtanulni az ő szelídségét, alázatát - nyugalom, édesség és megkönnyebbülés. Ha a bölcs szerzeteshez hasonlóan az embereket, a dolgokat és főként Isten titkait érteni és értékelni akarjuk, akkor el kell veszítenünk önmagunkat, szabaddá kell válnunk az alázatra.

Pék Sándor
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Nagy zarándoklat - Székely János megyéspüspök
  2019-08-31 20:07:28, szombat
 
  Augusztus utolsó hétvégéjén, 2019. augusztus 24-25-én, tartották Mariazell-ben a hagyományos gradistyei horvát nagy zarándoklatot. Székely János megyéspüspök mutatta be a szombat esti szentmisét.

A beszámolót elolvashatják egyházmegyénk honlapján Link
 
 
0 komment , kategória:  Dr. Székely János püspök  
Gazdagrét Csíki fesztivál. Székely káposzta főző verseny...
  2019-08-31 20:00:50, szombat
 
  Gazdagrét Csíki fesztivál. Székely káposzta főző verseny volt
Saját fotózású képek
Bográcsokban főtt a sok finom székely káposzta
...... ..............



...... ..............



.........


Roston sült finomságok
.........



- Új Buda cikk: Új fesztivál Gazdagréten - Évek óta hagyomány, hogy augusztus végétől októberig fesztiválhangulatban telnek a hétvégék a kerület egy-egy városrészében. Az Újbudai Ősz rendezvénysorozat keretében először rendezték meg Gazdagréten a Csíki Fesztivált.
Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Gazdagrét képekben  
Gazdagrét Csíki fesztivál 2019.08.31
  2019-08-31 19:48:06, szombat
 
  Gazdagrét Csíki fesztivál 2019.08.31
Nagyobb kép Link
...... ........... ........... ........... .....


A szórakoztató családi napon székelykáposzta-főző verseny, utcák közötti focibajnokság, pecsétgyűjtő játék és a székely ízek utcája várja a látogatókat. Bemutatkoznak a gazdagréti tanfolyamok, a jó hangulatot a vidámpark és az esti utcabál is garantálja a Calypso Plus Band zenéjével.
Saját fotózású képek
Székely kapu kicsinyített formában
...... .........


Diabétesz_Diétás nővér előadása
.........


Székely töltött káposzta
...... ......



..


És tejföllel tálalva
...... ............


Speciális székely kenyér
.........



...... ........... ..........


 
 
0 komment , kategória:  Gazdagrét képekben  
Belehalt sérüléseibe a Forma-2-es bukás egyik pilótája
  2019-08-31 19:40:21, szombat
 
  A Forma-2-es Belga Nagydíjat a második kör után lefújták a szervezők, mivel olyan brutális ütközés történt a pályán, amely több pilóta életét is veszélybe sodorta.
A nemzetközi Automobil-szövetség (FIA), pár órával a szörnyű baleset után közleményt adott ki, amelyben elmondásuk szerint három versenyzőt azonnal kórházba szállítottak. Juan-Manuel Correa állapota stabil, Guiliano Alesi pedig könnyebb sérülésekkel megúszta az esetet, így utóbbit már ki is engedték a kórházból.
Anthoine Hubert, aki a baleset sűrűjében volt azonban belehalt sérüléseibe 18:35-kor.
Hubert az elmúlt szezonban F3-bajnok volt, az idei szezonban 77 pontot gyűjtve a nyolcadik helyen állt a ponttáblázaton. Az FIA továbbra is vizsgálja a szervezőbizottsággal és a megfelelő hatóságokkal összedolgozva, hogy mi történt pontosan a versenyen.
...... ..........


Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófa  
Emlék tábla a Csikihegyek utcai iskola udvarán
  2019-08-31 19:34:00, szombat
 
  ...... ........... ........... .....

 
 
0 komment , kategória:  Gazdagrét képekben  
Gyönyörű rózsa a házunk kis kertjében
  2019-08-31 19:30:56, szombat
 
  ...... ........... ........... ......

 
 
0 komment , kategória:  Gazdagrét képekben  
Borzalmas tragédia történt pár órával ezelőtt a győrújfalui
  2019-08-31 19:26:39, szombat
 
  Borzalmas tragédia történt pár órával ezelőtt a győrújfalui bányatónál!
...... ........


Életveszélyes állapotban van a 19 éves fiú, aki fejest ugrott egy bányatóba Tilosban fürdött - többszörös nyakcsigolya-törést szenvedett, és még nem tudni, hogy az agya mennyire sérült.
Súlyos baleset történt a győrújfalui bányatavon szerdán délután. Egy 19 éves győri fiú fejest ugrott a vízbe és megsérült, miután a víz azon a részen - mint kiderült - sekély volt. Prof. dr. Oláh Attilától, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház orvos-igazgatójától csütörtökön megtudtuk, hogy a fiatalembert a helyszínen újra kellett éleszteni - amit laikusok kezdtek meg -, majd a mentők intézményükbe szállították. Hozzátette: a fiú többszörös nyakcsigolya törést szenvedett, s állapota nagyon súlyos, életveszélyes. Nagy Imre Attila győrújfalui polgármester portálunknak elmondta, hogy tilos a fürdés a bányatavon, amely ráadásul magánterületen van, igaz, kerítés nem védi. ,,Ennek ellenére meleg időben több százan fürdőznek ott. A vize nagyon mély, emiatt bevallom, én nem ilyen balesettől tartottam régóta, hanem attól, hogy valaki előbb-utóbb belefullad. Két éve ez kis híján megtörtént" - mondta a település vezetője.
- A fiatalembert a helyszínen újra kellett éleszteni. Mint kiderült, sekély volt a víz azon a részen, ahol fejest ugrott.-írta meg a kisalfold.hu
 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófa  
Férfi vízilabda- gála Magyar korábbi olimpiai bajnok
  2019-08-31 09:33:47, szombat
 
  Kásásék tizenkilenc évvel az olimpiai döntő után is legyőzték az oroszokat. a gála mérkőzésen.
A Millennium Masters vízilabdacsapat 13-8-ra legyőzte az oroszok hasonló együttesét a 2000-es, sydneyi olimpia döntőjének ,,újrajátszásán"
A képen Merz Tamás, aki éppen gólt dob az ellenfél kapujába.
...... .....



Média klikk videó Masters férfi vízilabda: Magyarország - Oroszország mérkőzés 2019.08.30.
A teljes mérkőzés megnézhető Link

.A kétnapos fesztivál szombati napján 17.30 és 18.45 között közönségtalálkozó keretében ünnepelhetnek a szurkolók az olimpiai bajnokokkal, majd a világbajnoki negyedik női válogatott ugrik medencébe, Bíró Attila együttese a kínaiakkal találkozik. Este 20 órától Kiss Gergely búcsúmérkőzése kezdődik, melyen a Millennium Masters játszik majd az Oázis nevet viselő, világ- és Európa-bajnok Masters csapattal.
 
 
0 komment , kategória:  Magyar sikerek sportban  
     1/41 oldal   Bejegyzések száma: 400 
2019.07 2019. Augusztus 2019.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 400 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 826
  • e Hét: 1905
  • e Hónap: 15343
  • e Év: 218256
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.