Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Január 01
  2007-12-31 19:29:00, hétfő
 
  A anuár 1- ji évkezdés a Gergely-féle naptárreform után vált általánossá. Az új év első napjához számos hiedelem, babona kötődik, mert ennek a napnak a lefolyásából következtettek az egész évre. Így pédául semmit sem szabad ezen a napon kiadni a házból, mert akkor egész évben minden kimegy onnan. Igyekeztek tartózkodni a veszekedéstől, házi viszálykodástól. Női munkatilalmi nap is volt, nem szabadott mosni, varrni, fonni, de az állatokat sem fogták be újévkor. Azt tartották, ha újév napja reggelén az első látogató férfi, az szerencsét hoz, ha nő, az szerencsétlenséget. Szokás volt kora reggel friss vízben mosakodni, hogy egészségesek maradjanak. Aki reggel a kútról elsőnek mert vizet, úgy mondták, elvitte az aranyvizet, egész évben szerencsés lesz. Egyes vidékeken a mosdóvízbe egy piros almát is tettek, ami szintén az egészség jelképe.
Bizonyos táplálkozási tilamak is kapcsolódnak ehhez a naphoz. Baromfit nem lehetett enni, mert a tyúk elkaparja a szerencsét, ellenben ajánlatos volt a malachús fogyasztása, mert az kitúrja a szerencsét. A szemes terményeket is ajánlatos enni- babot, lencsét -, mert akkor sok pénzük lesz a háziaknak. Sok vidéken rétest sütöttek szintén az analógia jegyében (hosszúra nyúlik az élet, mint a rétestészta.)
Szép hagyomány újév napján, hogy fiúgyerekek és legények házról-házra járva verses jókívánságokat mondanak a háziaknak, akik cserébe megvendégelik őket. Egyes falvakban az újévköszöntők a portákon gabonamagvakat szórnak szét, hogy bő termés legyen. Ezeket a magokat aztán a tyúkoknak adták a háziak, hogy sokat tojjanak. A hajnali időjárásból az egész évre jósoltak, ha szép idő volt, mezőgazdasági szempontból jó lesz az esztendő, ha csillagos az ég, rövid lesz a tél.

 
 
0 komment , kategória:  Új évi köszöntők  
Mindenkinek szeretettel
  2007-12-31 17:52:07, hétfő
 
  Mindenkinek szeretettel, MarokaItt szeretném megköszönni, hogy ebben az évben sokan meglátogattak és olvasták a blogomat, megnézték a videó klipjeimet és a fotóalbumjaimat.
 
 
0 komment , kategória:  Új évi köszöntők  
Szilveszteri előzetes
  2007-12-30 23:05:49, vasárnap
 
  Szilveszteri előzetes
Egy kis kedv csinálás a szilveszteri bulizáshoz.
HIBÁS VIDEÓ BESZÚRÁS!
 
 
0 komment , kategória:  Új évi köszöntők  
B.U.É.K. 2008
  2007-12-30 22:46:41, vasárnap
 
  Kedves Látogatóim, Kedves Ismerőseim!!"Új év, új élet.
Új érv, új mérleg.
Lerázni a régi gondot,
Amit az ember elrontott.
Gondolj az elmúlt, 12 hónapra,
Minden gondod múljon el holnapra,
Nemsokára vége lesz az utolsó éjnek,
Kívánok MINDENKINEK Boldog Új Évet ,, Maroka


 
 
3 komment , kategória:  Új évi köszöntők  
White Christmas
  2007-12-22 21:38:01, szombat
 
  White Christmas

Eredeti hanganyag. Ének: Bing Crisby

Link


 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi üdvözlet  
Szeretet Ünnepe
  2007-12-22 21:28:03, szombat
 
  Szeretet Ünnepe
"Gyújtsál egy gyetyát...."
Link
Ezzel a gyönyörű dallal,
Minden kedves látogatónak ÁLDOTT, BÉKÉS, SZERETET TELJES KARÁCSONYI ÜNNEPEKET kívánok, Maroka 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi üdvözlet  
Advent 4. vasárnapja
  2007-12-21 21:36:30, péntek
 
  Advent 4. vasárnapjaIV. Gyertyagyújtás: "Készületre bíztat a negyedik gyertya / gyúljon fel lelkünkben a kegyelem lángja!"
A lila az örök élet reménységének a jelképe.
Add Urunk, hogy soha ki ne aludjon bennünk a remény.
Hadd legyünk eszköz a kezedben, amely segít megőrizni gyermekeink szívében a hit, remény, szeretet és a béke lángját. ÁMEN"

Ma este meggyújtjuk a 4. gyertyát is. Így várjuk Jézus Krisztust. Boldog érzés az, hogy Isten hozzánk hasonló ember lett. De nem lehet szinte és tiszta a mi karácsonyi örömünk, ha nem "Üdvözít Istenünk jósága és emberszeretete" lakik a mi szívünkben.
Krisztus világossága világítson be a lelkünkbe: nincs-e ott a bűn, a hitetlenség, a kevélység, a nagyravágyás sötétsége?
"Harmatozzatok egek a magasból, és csepegjék felhők az igazat: nyíljék meg a földés teremje a Szabadítót".
Üdvözíts minket, Urunk Istenünk! És a nemzetek közül gyűjts egybe minket! (105. zs.) Nemsokára megérkezik Izrael Szentje, a Megváltó. Mária már a szíve alatt hordja. Nemsokára megszüli azt, akit kilenc hónapja méhébe fogadott, azt, aki Izrael szétszorozott nyáját egybegyűjti.


 
 
1 komment , kategória:  Karácsonyi üdvözlet  
Óriási bejgli
  2007-12-16 19:33:25, vasárnap
 
  Óriási bejgliRészlet a bejgli óriásból

Mai nap készült el az ORSZÁG leghosszabb bejglije. 500 M hosszú mákos és diós sült a Kossuth téren
Minden látogató és a parlamentben ünneplő gyerek kapott több szelet bejglit INGYEN.
Még több fotó az alábbi linken lehet megtekinteni.

Link
válsz: a cukrászok, akik az 500 Méteres bejglit megsütötték.

Recept:
Mintegy 300 kiló liszt, 150 kiló vaj, 1500 darab tojás, 4 kiló élesztő és persze sok-sok mák és dió kellett az óriás süteményhez, amely 2000 rúd normál bejglinek felel meg.

A Kossuth téren lévő Ország Karácsonya rendezvénysorozat egyik legérdekesebb eseményére került sor vasárnap délután: 22 cukrász közösen sütötte meg - a Miniszterelnöki Hivatal kezdeményezésére - az 500 méter hosszú diós és mákos bejglit, hogy felállítsák a Magyar Rekordot.
Az utolsó 40 métert a Hagyományőrző Kenyérsütők Asztaltársasága egy, a helyszínen készült speciális sütő segítségével fejezte be. Az ország 12 településéről 22 cukrászda, mintegy 300 ember fogott össze, hogy elkészüljön a hagyományos adventi édesség gigantikus változata.
Délután 3 órakor kezdődött a bejgli bemutatása és lemérése a Magyar Rekordhoz való hitelesítéshez. Karsai Zita, a Megatánc tehetségkutató verseny helyezettje és Laky Zsuzsa szépségkirálynő nemzeti színű szalagokkal mérték le az asztalokon kígyózó bejgli oriást, majd elkezdték szétosztani a gigantikus méretű süteményt az aznap a Parlamentbe látogató hátrányos helyzetű gyermekek és a Kossuth téren összegyűlt érdeklődők között.
 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi üdvözlet  
Advent 3. vasárnapja
  2007-12-14 19:05:47, péntek
 
  Advent 3. vasárnapján meggyújtjuk a harmadik gyertyát is.
"A harmadik gyertya serkent, buzdít minket, / hogy feléd fordítsuk szívünket, lelkünket." ÉNEK: "Ég a gyertya ég, nő a fényesség / Sötét földhöz a fényes ég, egyre közelébb."Fehér színű gyertyát gyújtjuk meg, ami a SZERETET jelképe
Ezen a vasárnapon már három gyertya ég.
S ha egy kicsit messzebb nézünk a mi családi otthonunktól, amely most ezekben a percekben imádságos szentéllyé alakult, bizony láthatnánk elhanyagolt gyermekeket, dacos, engedetlen lelkeket, egymást mardosó, feldúlt családi otthonokat. Valamennyien gyengék vagyunk, de erősek lehetnénk imáink, szenvedésünk, munkánk felajánlásával, hogy mindannyiunk lelkében jöjjön el Jézus, az él Isten bölcsessége és a világ világossága. Legyünk tanúi Krisztus megváltó szeretetének: jó szóval, jó példával, jó neveléssel, a rászorultak testi-lelki segítségével, a szomorkodók vigasztalásával. Nagy bizalom és kitüntetés, ha mi is segíthetünk.
Váltsuk valóra Szent Pál apostol ajánlását: "Örüljetek testvérek, az Úrban mindig, újra mondom, örüljetek. Ismerje meg mindenki szelídségteket: az Úr közel van. Ne legyetek semmiben sem aggodalmaskodók, hanem mindenben terjesszétek kéréseiteket Isten elé.
"Bölcsesség, ki a magasságbeli ajkáról jöttél, ki kezdettől végig mindeneket elérsz, ki erősen és szelíden mindenkit kormányzol: jöjj el és taníts meg az okosság törvényére".
Örvendjetek az Úrban ... mert közel van hozzánk! Halljuk szent Pál szavait advent harmadik vasárnapján. Ahogy múlik az idő, egyre inkább valósággá lesz az Úr érkezése. Éppen ezért ezen a vasárnap a lila szint felváltja a rózsaszín a liturgiában.
3. Lásd meg Urunk, a te népednek sanyarúságát,
és küld el az Eljövendőt. Küld el a bárányt,
a földkerekség Urát,
küld el a kősivatagból Sion leányának hegyéhez,
hogy elvegye rólunk fogságunk igáját.

 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi üdvözlet  
Adventi szinek
  2007-12-01 20:27:10, szombat
 
  Adventi szinek:
Kék első meggyújtott gyertya advent első vasárnapján.
Jelentése: A kék szín a bűnbánatot BÉKE jelképezi.

Piros szín: a HIT jelképezi. Második adventi vasárnap kell meggyújtani.
Ezen a napon kék és piros szinű gyertya ég.

Fehér szín: a tisztaság SZERETET jelképe. Advent harmadik vasárnapján kell meggyújtani.
Ezen a napon már három gyertya ég.

Lila szín: örök élet reménységének REMÉNY jelképe. Advent negyedik vasárnapján kell meggyújtani. Ezen a napon már négy gyertya ég. Így várjuk Jézus Krisztust.

 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi üdvözlet  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2007.11 2007. December 2008.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 11 db bejegyzés
e év: 102 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2509
  • e Hét: 5635
  • e Hónap: 12673
  • e Év: 1022586
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2022 TVN.HU Kft.