Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/41 oldal   Bejegyzések száma: 405 
Elhunyt Spányi András esperes, plébános
  2018-07-31 17:39:06, kedd
 
  2018. július 31. kedd 11:39
Életének 73., áldozópapságának 50. évében, 2018. július 25-én, szentségekkel megerősítve elhunyt Spányi András érdemes esperes, nyugalmazott plébános - tudatja fájdalmas szívvel, de Isten akaratában megnyugodva az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye.
A megboldogult lelkipásztor lelki üdvéért paptestvérei augusztus 21-én, kedden 15 óra 30 perckor a Budapes - Tabáni Alexandriai Szent Katalin-plébániatemplomban mutatnak be szentmisét.
Spányi András földi maradványait ezt követően helyezik örök nyugalomra a plébániatemplom urnatemetőjében - a feltámadás hitével és reményével.
...... .........


Forrás és fotó: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Egynél több arannyal bizonyíthatják az úszók, hol a helyünk
  2018-07-31 17:17:50, kedd
 
  Egynél több arannyal bizonyíthatják az úszók, hol a helyünk Európában
Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  vízi sport  
Ismét pályára léphet a 11-szer újraélesztett labdarúgó
  2018-07-31 17:14:35, kedd
 
  Január végén majdnem meghalt, júniusban viszont már csapattársaival együtt edzhetett a dabasi fiatal.
Hat hónappal az után, hogy a 17 esztendős Duhaj Ádám egy felkészülési mérkőzés vége előtt összeesett, és az élete egy hajszálon múlott, a dabasi focista hétfőn délután újra a csapattársaival együtt edzhetett.
A játékos január 25-én lett rosszul, szívrohama után 11 alkalommal élesztették újra, a klinikai halál állapotából viszont véglegesen a városmajori klinikán hozták vissza. A tüzetes orvosi vizsgálat megállapította, hogy egy ritka, veleszületett szívbetegség okozta a bajt.
Június utolsó előtti napján azonban már ismét csapattársaival edzhetett a fiatal játékos. Ráadásul még egy jó hírt is kapott a pályán Dr. Merkely Béla professzortól, a Semmelweis Egyetem rektorától, a városmajori klinika igazgatójától.
Az orvosi stáb nemcsak azért volt a pálya mellett, hogy tanúi legyenek a nagy visszatérésnek, de különböző vizsgálatokat is végeztek az edzés közben Ádámon.
"Mostantól már abban is reménykedhet, hogy az őszi mérkőzéseken újra a csapata rendelkezésére állhat. Addig is folyamatosan rajta tartjuk a szemünket, a pályán elvégzett mérések, valamint a klinikai terheléses vizsgálatok erősíthetik meg az optimizmusunkat" - mondta a rektor.
Duhaj Ádám újra élvezi a mozgás örömét, de tisztában van vele, hogy nem ronthat ajtóstul a házba. Fokozatosan növeli a napi futóadagját, egyelőre nem próbál versenyre kelni a csapattársaival, de bízik abban, hogy rövidesen állhatja a versenyt velük.
Videó a cikk alján látható Link
 
 
0 komment , kategória:  Magyar foci  
Infantino is megemlékezett Szepesi Györgyről
  2018-07-31 17:07:11, kedd
 
  2018. 07. 31. M4 sport online

Szepesi nemcsak legendás rádióriporter és MLSZ-elnök volt, de több vb és olimpiai futballtorna szervezésében is szerepet vállalt.
Csányi Sándornak küldött gyászlevelében emlékezett meg a múlt szerdán elhunyt Szepesi Györgyről Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke.
A magyar szövetség (MLSZ) Twitter-oldalára kikerült levél tanúsága szerint a sportvezető legmélyebb együttérzését fejezte ki az MLSZ elnökének, egyben a FIFA alelnökének, illetve mindenek előtt Szepesi György családjának.
Infantino nemcsak arról emlékezett meg, hogy a legendás rádióriporter 15 olimpiáról és 14 labdarúgó-világbajnokságról tudósított, és 1979-től 1986-ig az MLSZ elnöke volt, hanem a FIFA-ban vállalt szerepeiről is. Kiemelte, hogy 1982 és 1994 között a végrehajtó bizottság, 1983 és 1994 között a médiabizottság tagja volt, de kivette a részét az 1986-os és 1990-es vb, illetve az 1988-as és 1992-es olimpia futballtornájának szervezéséből is.
Szepesi György 96 éves korában halt meg
...... ........

 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Cseh Tamás: A telihold dala
  2018-07-31 11:35:53, kedd
 
  Ha holdfényre ébredsz és felülsz az ágyban
Magad találod egy úszó szobában
A holdfény elönti a padlót, a széket
Némán szitálva megfürdet téged

Három az óra, aztán negyednégy
Többé nem alhatsz az agyadban fecskék
A holdfényben álló nagy fényes lakásban
Te meztelen sétálsz egy kék szín világban

Az ablaknál állva a holdfényes házak
Mint sötétlő őrök vigyázban állnak
Az asztalnál ülve szem fájdulva nézed
A mindent elöntő sok holdfényes képet

Negyednégy és félnégy, majd háromnegyed négy
Holdfény van a széken, agyadban a fecskék
Egymással keresztben szökkenve cikáznak
Sercegve betölti a holdfény a házat

Telihold tüzétől káprázó szemekkel
Látva a világot azt mondja az ember
Láthatatlan kézzel hálót sző fejemben
Egy furcsa szándékú sötétlő nagy ember

A holdfény, a holdfény megéget, megéget
A túlsó világból bolondít téged
Nem érted, hogy mit látsz, nem érted mit nézel
Itt hálókat szőnek nagy szándékú kézzel

Álmatlan ember ül sajgó szemekkel
És nem tudja mit hoz a káprázó tenger
Nem érted, hogy mit látsz, nem érted mit nézel
Itt hálókat szőnek nagy szándékú kézzel

Na most ez hasonlat
A jelen műsornak
Nagy átfogó képe
A holdnak a fénye

Mivel most világunk
Nagy holdfényben fürdik
S mi velünk történik
Azt más honnan küldik

Hát úgy hallgassátok
A ma esti műsort
Hogy minden dalával
A holdfénytől elforrt

Negyednégy és félnégy, majd háromnegyed négy
Holdfény van a széken, agyadban a fecskék
Egymással keresztben szökkenve cikáznak
Sercegve betölti a holdfény a házat

Telihold tüzétől káprázó szemekkel
Látva a világot azt mondja az ember
Láthatatlan kézzel hálót sző fejemben
Egy furcsa szándékú ragyogó nagy tenger

Videó Link

Cseh Tamás (Budapest, 1943. január 22. - Budapest, 2009. augusztus 7.) Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar zeneszerző, énekes, színész, előadóművész, rajztanár
Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Megújult az MKPK honlapja
  2018-07-31 11:24:50, kedd
 
  2018. július 31. kedd 10:51
Július 30-ától megújult formában, kibővült tartalommal, friss színvilággal várja a látogatókat a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia honlapja. Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Először mutattak be magyar főpapi szentmisét a vilniusi ....
  2018-07-31 11:21:17, kedd
 
  Először mutattak be magyar főpapi szentmisét a vilniusi Szent László-kápolnában
2018. július 30. hétfő 23:13
Először ünnepeltek magyar nyelvű főpapi szentmisét július 30-án a litván főváros Szent Szaniszló és Szent László katolikus székesegyházának a magyar király tiszteletére épített kápolnájában. A szentmisét Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke celebrálta magyar zarándokok jelenlétében.
A szentmisén, melyet a Misszió Tours Utazási Iroda első baltikumi zarándoklata keretében mutattak be, Burbela Gergely verbita provinciális koncelebrált. A magyar zarándokok megtöltötték a vilniusi érseki székesegyház Szent László-kápolnáját.
A zarándoklat lelki vezetője Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke; idegenvezetője Kuzmányi István főszerkesztő, a Litvániát és Vilniust bemutató útikönyvek szerzője.
...... ........... ........... ........


Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Loyolai Szent Ignác áldozópap 07.31
  2018-07-31 11:17:03, kedd
 
  ........


Abban az időben amikor Jézust nagy népsokaság követte, ő hozzájuk fordult, és így szólt: ,,Aki hozzám jön, de nem gyűlöli apját, anyját, feleségét, gyermekeit, fivéreit és nővéreit, sőt még saját magát is, nem lehet az én tanítványom. Aki tehát nem hordozza keresztjét, és nem így követ, nem lehet az én tanítványom. Ha valaki közületek tornyot akar építeni, vajon nem ül le előbb, hogy kiszámítsa a költségeket, hogy van-e miből befejeznie? Mert ha az alapokat lerakta, de (az építkezést) befejezni nem tudta, mindenki, aki csak látja, gúnyolni kezdi: »Ez az ember építkezésbe fogott, de nem tudta befejezni.« Vagy, ha egy király hadba vonul egy másik király ellen, előbb leül és számot vet, vajon a maga tízezer katonájával szembe tud-e szállni azzal, aki húszezerrel jön ellene? Mert ha nem, követséget küld hozzá még akkor, amikor messze jár, és békét kér tőle. Tehát mindaz, aki közületek nem mond le mindarról, amije van, nem lehet az én tanítványom."
/Magyar Kurír/

Igenaptár oldalon
SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a korintusiakhoz írt első leveléből
Szent Ignác az ő jelmondatát Szent Pál apostoltól vette: ,,Mindent Isten nagyobb dicsőségére!"
Testvéreim!
Akár esztek, akár isztok, vagy bármi mást tesztek, tegyetek mindent Isten dicsőségére.
Se zsidót, se pogányt, se Isten egyházát ne botránkoztassátok meg, mint ahogy én is mindenkinek kedvében járok. Nem azt keresem, ami nekem hasznos, hanem ami másoknak van javára, hogy üdvözöljenek. Legyetek követőim, mint ahogy én Krisztus követője vagyok!
Ez az Isten igéje. 1Kor 10,31-11,1

EVANGÉLIUM Szent Lukács könyvéből
Aki közületek nem mond le mindenről, amije csak van, nem lehet az én tanítványom.
Abban az időben amikor Jézust nagy népsokaság követte, ő hozzájuk fordult, és így szólt: ,,Aki hozzám jön, de nem gyűlöli apját, anyját, feleségét, gyermekeit, fivéreit és nővéreit, sőt még saját magát is, nem lehet az én tanítványom.
Aki tehát nem hordozza keresztjét, és nem így követ, nem lehet az én tanítványom. Ha valaki közületek tornyot akar építeni, vajon nem ül le előbb, hogy kiszámítsa a költségeket, hogy van-e miből befejeznie? Mert ha az alapokat lerakta, de (az építkezést) befejezni nem tudta, mindenki, aki csak látja, gúnyolni kezdi: »Ez az ember építkezésbe fogott, de nem tudta befejezni.«
Vagy, ha egy király hadba vonul egy másik király ellen, előbb leül és számot vet, vajon a maga tízezer katonájával szembe tud-e szállni azzal, aki húszezerrel jön ellene? Mert ha nem, követséget küld hozzá még akkor, amikor messze jár, és békét kér tőle.
Tehát mindaz, aki közületek nem mond le mindarról, amije van, nem lehet az én tanítványom."
Ezek az evangélium igéi.
Lk 14,25-33


Loyolai Szent Ignác áldozópap, a jezsuita rend (Jézus Társasága) megalapítója, a Lelkigyakorlatok szerzője élettörténetét idézzük fel liturgikus emléknapján, július 31-én.
Képen: Loyolai Szent Ignác szobra a római Il Gesúr - templomban
...... ........... ........... .....


Ignác egy Guipúzcoa tartománybeli baszk nemesi család sarjaként született 1491-ben, tizenkét testvér közül utolsóként. Egy spanyol nagyúr apródjaként, s később fiatal tisztként dicső jövőről álmodozott.
1521 pünkösdvasárnapján azonban egy ágyúgolyó súlyosan megsebesítette. Ez az esemény Franciaország és a Habsburg-ház harcában, amely az egész korszakra rányomta a bélyegét, alig számított valamit, mégis történelmi jelentőségű: következtében Inigo de Lopez a spanyol király szolgálatát fölcserélte Krisztus, az ég és föld Ura szolgálatával. Így válhatott Inigo lovagból Szent Ignác.
A sebesülés véget vetett a becsvágyó nemesember érvényesülésének. Az egyik lába, hiába tettek meg az orvosok mindent, rövidebb maradt a másiknál. Hosszú ideig kellett feküdnie. Olvasnivalót kért, de csak Jézus élete volt kéznél egy karthauzi szerzőtől, Szász Rudolftól, és egy szentek életéről szóló könyv. Először kedvetlenül lapozgatta őket, de végül egészen e művek hatása alá került.
Amikor Ignác félig-meddig felépült, először egy karthauzi kolostor magányába akart vonulni. Aztán elzarándokolt Miasszonyunkhoz, Aranzazúba és Montserratba. Ez utóbbi közelében fekszik Manréza, ahol először csak rövid ideig akart maradni, de aztán majdnem egy egész esztendőt eltöltött. Ez a már-már kétségekig fokozódó lelki gyötrődés és a misztikus átalakulás ideje volt. Itt élte át élete legnagyobb kegyelmét: ekkor kezdett a szeme megnyílni, értelmében nagy világosság támadt. Itt, Manrézában született meg a Lelkigyakorlatok, amely segítségére volt abban, hogy átformálja a világot.
- A Szent Ignác által kínált út arra irányul, hogy az ember rátaláljon a szabadságra: hogy tudjon szabadon azzá válni, akivé lennie kell; hogy szeressen, és elfogadja mások szeretetét; hogy jó döntéseket hozzon; s hogy megtapasztalja a teremtés szépségét és Isten szeretetének misztériumát." Szent Ignác azt tanácsolta ugyan a jezsuitáknak, hogy mindig különítsenek el időt az imádságra, ám elvárta tőlük, hogy aktív életet éljenek. »Az út a mi otthonunk« - mondta Jerónimo Nadal, Szent Ignác egyik első társa." - James Martin SJ
Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
17. évközi hét kedd 0731
  2018-07-31 11:13:31, kedd
 
  OLVASMÁNY Jeremiás próféta könyvéből
Bűnbánó könyörgésünket meghallgatja Isten, és megemlékezik örök szövetségéről.
Az Úr felszólítására a próféta így könyörög a bűnös nép nevében: Szemem éjjel-nappal könnyet ont, és nem tud csillapodni, mert nagy csapás sújtotta népem szűz leányát, szerfölött nagy csapás.
Kimegyek a mezőkre: Íme, ott karddal leöltek hevernek; bemegyek a városba: Íme, éhségtől aléltakat találok. A próféta is, a pap is eltávozott ismeretlen, idegen országba. Vajon végleg elvetetted Júdát, vagy tán végleg megutálta lelked Siont?
Miért vertél meg minket úgy, hogy épség rajtunk nem maradt? A békét vártuk, de nem jött semmi jó, a gyógyulás idejét, és íme, a rettegés van itt.
Elismerjük, Urunk, gonoszságainkat és atyáink bűneit, bizony vétkeztünk ellened.
Ne adj gyalázatra minket a te szent nevedért, és ne hozz szégyent fönséges trónusodra miattunk!
Emlékezzél meg rólunk, és ne bontsd fel velünk kötött szövetségedet!
Van-e a pogányok bálványai között olyan, aki esőt ad?
És az egek maguktól zúdíthatnak-e záport?
Ugye, Urunk, te viszed ezt végbe mind?
Istenünk, te vagy a reménységünk, mert csak te tehetsz ilyet.
Ez az Isten igéje. Jer 14,17-22

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
A világ vége szétválasztja egymástól az igazakat és a gonoszokat.
Egy alkalommal, amikor Jézus befejezte tanítását, elbocsátotta a sokaságot és hazatért. Otthon azt kérték tőle tanítványai: ,,Magyarázd meg nekünk a szántóföldről és a konkolyról szóló példabeszédet!"
Kérésükre így magyarázta meg: ,,Aki a jó magot veti, az az Emberfia. A szántóföld ez a világ. A jó mag az Isten országának a fiai, a konkoly pedig a gonoszság fiai. Az ellenség, aki elvetette a konkolyt, az ördög.
Az aratás a világ vége, az aratók pedig az angyalok. Ahogyan aratáskor összeszedik a konkolyt és elégetik, úgy lesz a világ végén is. Az Emberfia elküldi angyalait, azok összeszednek országából minden botrányt és minden gonosztevőt, és tüzes kemencébe vetik. Ott majd sírás és fogcsikorgatás lesz. Akkor az igazak ragyognak majd Atyjuk országában, mint a nap. Akinek füle van, hallja meg!"
Ezek az evangélium igéi. Mt 13,36-43

Imádság
Hozzád fordulok, Atyám, mindenható Isten: őszinte szívvel és kicsinységem tudatában hálát adok neked, s egész lelkemmel kérlek, rendkívüli jóságodban fogadd jóakarattal könyörgésemet: hatalmaddal űzd el az ellenséget tetteimtől és cselekedeteimtől, erősíts engem a hitben, kormányozd értelmem, adj nekem bensőséges gondolatokat, és vezess el engem boldogságod birtoklására! Vezess el engem arra, hogy téged mindenkinél és mindennél jobban szeresselek!

 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Így vigasztalta Ignácot Isten
  2018-07-30 22:41:52, hétfő
 
  Loyolai Szent Ignác ünnepéhez közeledve
2018. július 30. hétfő 19:56
A jezsuita portál írását adjuk közre a rendalapító július 31-i ünnepének előestéjén.
Miután Szent Ignác felgyógyult sebesüléséből és elhagyta Loyolát, először Montserratba ment, majd Manresában, a domonkos kolostorban töltött egy rendkívül nehéz, átformáló évet. A szenvedésekkel, kísértésekkel teli időszak után egyszer csak más, vigasztaló módon kezdte megtapasztalni Istent.
Így emlékezett erre élete végéhez közeledve A Zarándok elbeszélésében: Link
 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
     1/41 oldal   Bejegyzések száma: 405 
2018.06 2018. Július 2018.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 405 db bejegyzés
e év: 4978 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 376
  • e Hét: 1455
  • e Hónap: 14893
  • e Év: 217806
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.