Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Sakk tábla
  2018-01-08 18:19:20, hétfő
 
  ...... ........... ..............

 
 
0 komment , kategória:  Sakk_chessgame  
A legjobb női sakkozó: Polgár Judit
  2017-05-17 08:42:24, szerda
 
  A legjobb női sakkozó. A sakk királynője. A nagymester. Polgár Juditot kiskora óta ilyen és hasonló jelzőkkel illetik és nem véletlenül. 26 évig veretlenül vezette a női sakkozók világ ranglistáját és bebizonyította, hogy ebben a férfiak által dominált sportban is abszolút helyük van nőknek is. Persze, mint minden siker, ez is áldozatokkal járt. Judit 5 éves korában kezdte el a napi szintű sakkozást, két testvérével együtt magántanulóként nőtt fel, így sokáig nem is találkozott a korosztályában lévő gyerekekkel.

RTL Videó Link

...... ......


Forrás:újszó
Minden idők legsikeresebb női sakkozója a közösségi oldalán jelentette be, hogy vállalta az ENSZ főtitkárának felkérését és a UNWomen esélyegyenlőségi nagyköveteként segíti a program céljainak megvalósulását, emiatt nem tud teljes erőbedobással a szövetségi kapitányi feladatára összpontosítani. Jelezte, hogy a megbízatása 2030-ig tart, és az új feladatkör sok külföldi jelenlétet, rengeteg energiaráfordítást igényel. Mivel 2017-ben előreláthatólag hónapokat lesz Magyarországtól távol, nem tudja folytatni munkáját a sakk válogatott élén
Úgy döntöttem, a magyar férfi sakkválogatott szövetségi kapitányi pozícióját átengedem egy olyan jelöltnek, akiről azt gondolom, minden tekintetben előre tudja lendíteni a válogatott szakmai munkáját" - fogalmazott, hozzátéve, hogy az új kapitány személyére vonatkozóan javaslatot tett a szövetségnek, nevet ugyanakkor nem említett.
"Talán közismert, hogy bármilyen vállalt feladatot csak teljes erőbedobással, kompromisszumok nélkül tudok végezni. Úgy érzem, hogy az elkövetkező időszakban nem marad annyi időm és energiám a sakkválogatottra, mint amennyit magammal szemben elvárnék" - indokolta még a döntését.
A 40 éves Polgár Juditot - aki játékosként kétszer, 1988-ban és 1990-ben sakkolimpiát nyert a női válogatottal, 2002-ben és 2014-ben pedig tagja volt az ezüstérmes férfi nemzeti együttesnek - 2015 júniusában nevezték ki szövetségi kapitánynak. Irányításával a férfiválogatott 2015 novemberében bronzérmes lett a reykjavíki Európa-bajnokságon.

- Polgár Judit - SAKKPALOTA képességfejlesztő program.
Polgár Judit és csapata egy egyedülálló, új módszertani programot dolgozott ki az általános képességfejlesztésre, a logikus és kreatív gondolkodás elősegítésére, a digitális korban fellépő gondolkodásfejlődési hiányosságok pótlására. A Nemzeti Alaptantervben, az általános iskolák alsó tagozatában, 2013-tól válaszható tantárgyként szereplő új tárgy a sakk alapszabályait és eszközrendszerét használva épül be alaptantárgyakba, előmozdítva ezzel azok készségszintű elsajátítását.
Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Sakk_chessgame  
Szombaton ünnepli negyvenedik születésnapját Polgár Judit
  2016-07-29 22:38:33, péntek
 
  Szombaton ünnepli negyvenedik születésnapját Polgár Judit Cikk olvasható Link  
 
0 komment , kategória:  Sakk_chessgame  
Polgár Judit lépései a Várkert Bazárig
  2015-10-16 23:06:55, péntek
 
  Forrás: Magyar Hírlap
Polgár Judit a sakktörténelem legjobb női sakkozója, huszonhat éven át vezette a felnőtt női világranglistát, s némileg mindenkit váratlanul ért, amikor tavaly augusztusban bejelentette visszavonulását a versenyzéstől.



Az idén a Magyar Sakk Szövetség elnöksége egyhangú szavazással őt választotta a férfiválogatott szövetségi kapitányává. A hét végi Világsakkfesztivál előtt beszélgettünk vele.
Rangos kitüntetést, a Legjobb Euró­pai Tananyag díjat vehette át szerdán Frankfurtban.
Mi ez a díj?
- Tulajdonképpen az oktatási innovációt díjazzák. Pár napja tudtam már, hogy a világ legnagyobb könyvvásárán ott kell lennem a díjkiosztón. Nagy megtiszteltetés, hogy végül is az európai oktatási szakértőkből álló zsűri a mi munkánkat díjazta. Előtte egy hónappal a Magyar Termék Nagydíjat is megkaptuk a Sakkpalota programra, amelyet most Frankfurtban is díjaztak.
- Hogyan halad a sakk nép­szerüsítésében?
- Szerencsére kamatoznak az erőfeszítéseink, s információim szerint országosan már több mint százötven iskolában vezették be a Sakkpalota pedagógiai programot. Ezen túlmenően pedig tizenegy referenciaiskolát is számon tartunk, tehát elmondhatjuk, hogy a program remekül terjed.
- Nővérével, Zsófiával egyedülálló módszereket hoztak létre a képességfejlesztésre. Akár engem is meg tudnának tanítani sakkozni?
- Azt nem biztos, hogy vállalnánk. Zsófi a grafikai csapatmunkában van benne, és négy éve óvodásoknak szóló munkafüzetet készítettünk vele. A lényeg az, hogy nem sakkot tanítunk, hanem a sakk alapszabályait felhasználva komplex képességfejlesztéssel foglalkozik a program. Ilyenkor például a bástya esetében elindítjuk a gyerekek fantáziáját az igazi várak vagy éppen a Halászbástya irányába, és a többi figurát is igyekszünk játékosan bemutatni. Arra külön figyelünk, hogy senkit se érjen kudarc, tehát a gyengébb képességű gyerekek is sikerélménnyel gazdagodjanak.
- Nem hiányzik a versenysakk?
- Nem. Higgye el, nagyon nehéz volt harminchárom év után meghozni a döntést, hogy visszavonulok. Huszonhat évig voltam világelső, s be kellett látnom, hogy az oktatásianyag-fejlesztés, a fesztiválszervezés és a sok egyéb tevékenység mellett nem tudok már annyit edzeni, hogy a saját igényszintemnek megfelelve továbbra is a világ élén álljak. Váltottam hát, s ez a mostani feladat talán még izgalmasabb, mint a versenyezés.

- Szombaton a Várkert Bazárban nagyszabású versenyt rendeznek.Ugyanakkor, az ön kezdeményezésére, több földrészen egy időpontban vagy egy napon hasonló sakkfesztivált rendeznek. Mi a cél?
- Egyértelműen a játék népszerűsítése. Szerettük volna, ha lenne az évben egy nap, amikor az egész világ sakkozik. A szlogenünk: A sakk ezer arca.
- A budapesti versenyen itt lesz a korábbi sokszoros világbajnok Anatolij Karpov is. Az ön közbenjárására érkezik?
- Maradjunk abban, hogy Karpov szívesen jön, többször járt már Budapesten, és nem kellett sokat győzködnöm, hogy fogadja el a meghívást.
- Túl a bemutatókon, szimultánokon és könyvíráson, ön lett a magyar férfiválogatott szövetségi kapitánya. Nyakunkon az Eb. Mit vár?
- Igen, november 12-22. között Izlandon, Reykjavíkban rendezik meg az Eb-t. Az álmunk az, hogy a háromba kerüljünk, de ha a hatba jutunk, akkor sem leszünk elégedetlenek. Tudniillik nagyon erős a mezőny.
- Mit szól a család, hogy ennyire elfoglalt, és bár visszavonult a versenyzéstől, így is keveset látják?
- Kétségkívül, az idén is sok helyen jártam már, de az a különbség, hogy a korábbiakkal ellentétben legfeljebb néhány napot töltök a család nélkül. Tehát elmondhatom, hogy a férjem és a gyerekek nagyon tudják értékelni a mostani állapotot. - See more at: http://magyarhirlap.hu/cikk/38061/Polgar_Judit_lepesei_a_Varkert_Bazarig#sthash.v nxXKvYw.dpuf
 
 
1 komment , kategória:  Sakk_chessgame  
Visszavonul Polgár Judit sakk mesternő
  2014-08-15 22:12:47, péntek
 
  ...... ......


Polgár Judit a The Times magazinban szerdán megjelent interjújában bejelentette, hogy visszavonul a versenyszerű sakkozástól.
A 38 éves sakkozó 25 éve, 1989. január 1. óta vezeti a női világranglistát. A nővéreivel, Zsuzsával és Zsófiával, valamint Mádl Ildikóval alkotott válogatottal 1988-ban és 1990-ben olimpiai bajnoki címet szerzett. Az első olimpiáján, 12 évesen 13 partijából 12,5 pontot szerzett, azaz mindössze egyszer játszott döntetlent, többi ellenfelét legyőzte.
Később - mai napig egyedüli nőként - kizárólag férfi, s az ő részvétele nyomán már nyíltnak nevezett versenyeken indult, női tornán egyáltalán nem. Polgár Judit 1991-ben, 15 évesen és 5 hónaposan szerezte meg a nemzetközi nagymesteri címet, ilyen fiatalon ez addig senkinek nem sikerült, egy hónappal döntötte meg a legendás Bobby Fischer 1958-as rekordját.
Tagja volt az oroszok mögött 2002-ben olimpiai ezüstérmes férficsapatnak, s részt vett a 2005-ös argentínai férfi világbajnokságon, melyen a nyolc résztvevő között természetesen ő volt az egyedüli nő.
...... .....


Egyik legnagyobb sikerét 2003-ban érte el, amikor a hollandiai Wijk aan Zee-ban, a világ legjobb sakkozóit felvonultató tornán veretlenül második helyen végzett mindössze fél ponttal elmaradva a későbbi világbajnok indiai Visuvanátan Ánandtól, de egy ponttal megelőzve az aktuális világbajnokot, az orosz Vlagyimir Kramnyikot.

- Polgár Judit tíz világbajnokot és világelsőt győzött le pályafutása során, így nem véletlen, hogy a The Times azzal a címmel búcsúztatta el, hogy A királynő, aki leleplezte a királyok arroganciáját. Hagyományos vagy rapid partiban áldozatul esett neki többek között Magnus Carlsen, Anatolij Karpov, Garri Kaszparov, Borisz Szpasszkij, Vaszilij Szmiszlov, Veszelin Topalov, Visuvanátan Ánand, Ruszlan Ponomarjov, Alekszandr Halifman és Rusztam Kaszimdzsanov.

A sakktörténet legjobb női játékosa a legmagasabb Élő-pontszámát - 2735 pontot - 2005 júliusában érte el. Legjobb helyezése a férfi-világranglistán a nyolcadik hely volt, ebben a pozícióban először 2004 januárjában állt.
A Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete az év elején a tagjai közé választotta.
Jelenleg a norvégiai Tromsøben zajló olimpián szerepel a férfiválogatottal, amely a 11., utolsó forduló előtt második helyen áll Kína mögött. Polgár Judit a mostani jó szerepelésből hat meccsen gyűjtött 4,5 ponttal vette ki a részét.
A kétgyerekes családanya a jövőben - amint az a hazai sportági szövetség honlapján olvasható - alapítványára és az iskolai sakkoktatás további népszerűsítésére kíván fokozott figyelmet fordítani.

 
 
0 komment , kategória:  Sakk_chessgame  
Sakkozzál a géppel
  2013-11-30 12:40:54, szombat
 
  Az egyik legegyszerűbb játék. Minden fehér, vagy fekete. Árnyalt gondolkozásra, relativizálásra nincs szükség. Csak pár szabályt kell betartani. Nekünk elsőre sikerült megverni a gépet közepes szinten, talán Önnek is menni fog. Azért ne csüggedjen, ha nem. Lehet gyakorolni.
Játék linkje Link

.....

 
 
0 komment , kategória:  Sakk_chessgame  
Már a Facebook oldalon is sakkozhatsz
  2012-09-21 10:45:41, péntek
 
  Link  
 
0 komment , kategória:  Sakk_chessgame  
Terror sakk
  2011-08-10 19:00:37, szerda
 
  ......


Terror-sakk: Afganisztán térképe felett tálib harcosok és terroristák készülnek az Egyesült Államok elleni csatára
 
 
0 komment , kategória:  Sakk_chessgame  
Kasparov és Karpov 2009
  2010-11-09 18:27:48, kedd
 
  Kasparov és Karpov 2009

Kasparov és Karpov 2009 - Game 2
Videó link Link

Kasparov vs. Karpov 2009 - Game 1
Videó link Link

World Chess Championship 2010: Topalov és. Anand - Game 12
Videó link Link

Kasparov életútja az alábbi linken
Link
 
 
0 komment , kategória:  Sakk_chessgame  
A sakkvilág tetején, 22 évesen
  2010-11-09 18:14:33, kedd
 
  A sakkvilág tetején, 22 évesen
Frissítve: 2010.11. 9. 08:38 Hír24

1985 Moszkva, november 9. - Minden idők legfiatalabb sakkozójaként világbajnoki címet szerez

Garry Kaszparov



A sokak szerint a világ valaha élt legjobb sakkozója 1963. április 13-án született Bakuban, eredeti neve Garry Kimovich Weinstein. Örmény zsidó származású gyerekként hétévesen találkozott először a sportággal, amikor a családban felvetettek egy szituációs problémát, amelyet ő annak rendje és módja szerint megoldott. 12 évesen felvette anyja nevét, Kaszparjanról Kaszparovra változtatva. A világbajnoki címet 22 évesen szerezte meg, máig ő a legfiatalabb e tekintetben. Egészen 1993-ig volt a cím birtokosa, abban az évben viszont vitába keveredett a nemzetközi szövetséggel, a FIDE-vel.
Végül 2000-ben kapott ki Vladimir Kramnyiktól. Előtte azonban elszenvedett egy másik presztízsveszteséget, amikor is 1997-ben a hivatalban lévő világbajnokok közül egyedüliként kikapott a Deep Blue nevű számítógéptől.
Egy másik rekord is a nevéhez köthető: az úgynevezett Élő-pontversenyben 1986 és 2005 között az élen állt, legmagasabb pontja 2851 volt. 255 hónapon keresztül volt a legmagasabban jegyzett sakkozó.
Korai sikerek - csodagyerek volt
1978-ban lett sakkmester egy minszki versenyen, amely sorsfordító volt számára, hiszen nem ezért indult el rajta. Győzelme után úgy gondolta, neki ezen a pályán a helye. Nagyon korán felkerült a nagymesterek listájára, 1980-ban pedig Dortmundban megnyerte a junior világbajnokságot. Ebben az évben már elindult a szovjet válogatott színeiben a sakk olimpián Máltán, már nagymesterként.
1982-ben megverte az ex-szovjet Viktor Korcsnojt, 1984-ben pedig világelső lett 2710 Élő-ponttal. Minden idők legfiatalabb listavezetője lett, igaz, Carlsen idén 21 évesen utolérte őt ebben a tekintetben.

...... ........... ........... .......


A World Trade Center tetején Ananddal
A vb-címmeccset először 1984-ben vívta Karpovval, de olyan hosszúra nyúlt a találkozó, hogy a FIDE illetékesei a két sakkozó egészségi állapotát szem előtt tartva nem hirdetett eredményt, ellenben új meccset írt ki. Ezt 1985 novemberében rendezték meg Moszkvában.
A találkozón minimum 12 és fél pontot kellett elérni a győzelemhez. Teljesen új mérkőzés kezdődött, nem vitték át az eredményeket. Azt is kikötötték, hogy amennyiben 12-12 lesz az állás valamilyen véletlen folytán, Karpov megtarthatja a címét. Kaszparov november 9-én, sötét bábukkal, szíciliai védelemmel nyerte meg az utolsó játszmát, ezzel 13-11-re a mérkőzést. Ez a győzelem bekerült a sakktörténetírás virtuális nagykönyvébe.
A megállapodás értelmében egy visszavágót is rendeztek, ezt Leningrádban és Londonban tartották meg, 12 partit az egyik, 12 partit a másik városban. Végül Kaszparov tartotta meg a vb-címet 12 és fél 11 és fél arányban. Először elhúzott három ponttal, de Karpov egyenlített. Hiába, a végén Kaszparov nem hibázott.
Karpov vs. Kasparov, 1987 - Sevilla: Videó link Link
A negyedik meccs 1987-ben volt Sevillában, minden addiginál szorosabb küzdelmet hozott. Kaszparov 11-12-re állt a döntő játszma előtt, tehát mindenképpen nyernie kellett ahhoz, hogy döntetlennel magánál tartsa a világbajnoki címet. Így tett.
Rendeztek egy ötödik találkozót is, 1990-ben New Yorkban és Lyonban. Nem hazudtolták meg magukat. Ez 12,5-11,5-re végződött Kaszparov javára.Kettejük öt találkozóján 21 játszmát nyert Kaszparov, 19-et Karpov, 104 pedig remire végződött.
Ezután Kaszparov folyamatosan vitázott a FIDE-vel, és egy 2007-es interjújában elmondta, ez nagy hiba volt a részéről, amely a játékát is befolyásolta. Külön szervezetet alapított, amelynek során megverte a brit Nigel Shortot, miközben a FIDE Karpovnak szervezett meccset, győzött is az orosz. A PCA (a másik szervezet) 1995-ben szervezett utoljára vb-címmeccset, Kaszparov ezt Visvanathan Ananddal vívta a World Trade Centerben, meg is nyerte. A szervezet ezután feloszlott.
1999-ben összecsapott a ,,világgal" az interneten. A fehér bábukat vezette, ellenfele több mint 50 000 felhasználó volt, 75 országból. A meccset ő nyerte meg.
Végül egyik tanítványa, Vladimir Kramnyik győzte 2000-ben, Londonban 8,5-6,5 arányban. Visszavonulását 2005-ben, a linaresi torna után jelentette be. Elmondta, a 2004-es orosz bajnoki cím megnyerése volt az utolsó cím, amely még hiányzott a tarsolyából, emellett személyes okokra hivatkozott döntésénél.
Így néz ki egy szimultánverseny Kaszparov-módra:
Videó link Link
Persze a sakkozás megmaradt az életében, 2009-ben például Valenciában csapott össze Karpovval, idén májusban pedig a Tel-Avivi Egyetemen játszott 30 meccses szimultánt.
1984 és 1990 között a szovjet Kommunista Párt tagja volt, ugyanakkor a 90-es évek végétől már aktív ellenzéki politikus lett. Alapítója a Másik Oroszország nevű szervezetnek, amelynek keretein belül 2008-ban jelölt volt az orosz elnökválasztáson is. Politikai szerepvállalása mellett írással foglalkozik, több könyve jelent meg.
A Daily Telegraph 2007-ben minden idők 25. legnagyobb géniuszának választotta.
2009 márciusától 2010 márciusáig az egyik legnagyobb mai tehetség, a norvég Magnus Carlsen felkészítőjeként dolgozott.

 
 
0 komment , kategória:  Sakk_chessgame  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 525
  • e Hét: 1604
  • e Hónap: 15042
  • e Év: 217955
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.