Regisztráció  Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/15 oldal   Bejegyzések száma: 146 
Szigetvár ostroma film
  2018-07-29 21:03:04, vasárnap
 
  Videó Link

Wikipedia oldalon
Szigetvár ostroma 1566. augusztus-szeptember között zajlott le Szigetvár várvédői és az oszmán haderő csapatai között. Az ostrom I. Szulejmán szultán seregeinek döntő győzelmével végződött. Zrínyi Miklós bán és katonái szinte az utolsó szálig elestek a végső kirohanás során. Maga Szulejmán szultán az ostrom közben, táborában hunyt el.
Az ostrom előzményei
A török állam- és hadvezetés részéről az oszmán seregek magyarországi utánpótlási és felvonulási útvonalait veszélyeztető szigetvári erőd elfoglalása a sikertelen 1556. évi, Ali budai pasa által vezetett, de Horváth Stancsics Márk kapitány által akkor még sikeresen visszavert ostromot követően továbbra is stratégiai célként fogalmazódott meg. Szigetvár bevételére az 1565-ben kezdődő, és a negyedik Habsburg-török háborút, egyben az ún. várháborúk korát (1541-1568) lezáró, drinápolyi békével végződő hadjáratsorozat idején került sor.
I. Nagy Szulejmán szultán, aki európai hódításait Bécs megszerzésével kívánta teljessé tenni, serege élén 1566 áprilisának végén indult útra Isztambulból. Miközben Pertev pasa tiszántúli várak (Jenő, Lippa, Gyula) ellen indult, az uralkodó július 19-én Eszéknél átkelt a Dráván, majd a török sereg előrejutását zavaró, Szigetvárról kiküldött csapatok támadásai ellenére, mintegy két héttel később, augusztus 5-én tábort vert a településtől északkeletre fekvő magaslaton, a mai turbéki szőlőhegy területén.
A szultáni had közeledtének hírére a vár kapitánya, Zrínyi Miklós megkezdte az ostromra való felkészülést. A zsoldosállomány, valamint a nehézfegyver- és élelmiszertartalékok feltöltését követően a védelem 54 löveggel, 2400 ágyúgolyóval, 800 mázsa lőporral, ezer köböl (1 köböl = 64 liter) búzával és mintegy 2300-2500 főnyi katonasággal rendelkezett. A várban és a városban a támadás kezdetekor összesen kb. 4300 ember tartózkodott. A készletek és a személyi állomány utánpótlására a szoros ostromgyűrű miatt a későbbiekben már nem volt mód, a védők magukra maradtak.
Az ostrom és a vár eleste
Szigetvár ostroma - török miniatúra, Topkapi Palace Museum, Isztambul
Az ostrom, amelynek operatív irányításával a szultán a harcok során később halálos sebet szerzett Ali Portug béget, portugál származású műszaki és tüzér főtisztjét bízta meg, augusztus 9-én kezdett Szigetvár lövetésébe, másnap pedig már meg is indította a várvédelem szempontjából stratégiai fontosságú óváros elleni, három oldalról vezetett, de akkor még sikertelen gyalogsági támadást.
Mivel a várat övező vizesárkok, illetve a mocsaras térszín a törököket megakadályozta abban, hogy a falakhoz közelebb jussanak, elkerülhetetlen volt a környező víztömeg lecsapolása, amelynek munkálataihoz 12-én láttak hozzá. Ezt megakadályozandó törtek ki a várból 15-én Dandó Ferenc és Radován Jakab hadnagyok mintegy 200 lovas élén, ennek során azonban mindketten életüket vesztették. Hősi haláluk helyszíne, az óváros egykori Kanizsai kapuja közelében vitéz tettükre emléktábla hívja fel a figyelmet. A kudarcba fulladt akciót, és a töltések sikeres átvágását, illetve a víz elvezetését követően megkezdték az óváros intenzívebb ágyúzását a vár délnyugati és délkeleti bástyájával szemben épült új állásokból. Augusztus 19-re sikerült annyira meggyengíteniük a falakat, hogy egy újabb, a védők visszavonulását megakadályozó, tetemes emberveszteséget okozó rohammal már be tudták venni a várost.
Magát a várat, ahová Zrínyi mintegy 800 katonájával szorult vissza, ettől fogva az óváros felől folyamatosan szoros tűz alatt tartották, ennek ellenére a védők a 26-i eredménytelen ostrom után a 29-én, a mohácsi csata 40. évfordulóján indított második támadást is visszaverték, melynek során mintegy 4000 török katona esett el.
A következő napokban, részben az időjárás esősre fordulása miatt beállt ostromszünet idején a törökök a délnyugati bástya alatt vágatot fúrtak, és az ott elhelyezett puskapor berobbantásával keletkezett járaton keresztül szeptember 5-én betörtek a külső várba, az addigi harcok során töredékére apadt védősereg - mintegy 600 fő, közülük 200 katona - pedig kénytelen volt visszavonulni a belső várba. Az erőd és a védők sorsa ezzel gyakorlatilag megpecsételődött.
Másnap, 6-án a harcok ismét szüneteltek, ezalatt Zrínyit és maroknyi megmaradt seregét többször megadásra szólították fel. Ennek a napnak igen jelentős, de a török csapategység megbomlásának elkerülése érdekében, Szokollu Mehmed nagyvezír parancsára titokban tartott eseménye volt az idős Szulejmán szultán halála. A 72 éves korában elhunyt uralkodó belső szerveit a tábor területén eltemették, testét pedig konzerválták, és az ostrom végeztével hazaszállították. Zarándokhellyé váló szigetvári sírhelyének (türbéjének) nyomait a közelmúltban sikerült feltárni az egykori szultáni tábornak helyet adó turbéki-zsibóti szőlőhegyen.
A szorult helyzetben lévő védők nem adták meg magukat, és az ostrom utolsó napján, szeptember 7-én kapitányukkal az élükön kitörtek a belső várból (,,Zrínyi kirohanása"). A várkapun elsőként kilépő Zrínyit szinte azonnal találat érte, majd a még élő hadvezért egy ágyúra fektetve lefejezték, fejét később a Győrben állomásozó, Sziget felmentésére képtelen császári haderő táborába küldték a törökök. Seregének maradéka majd mind egy szálig odaveszett. A belső várba tóduló, zsákmányra éhes törökök a vár magjának számító kerek toronyban tárolt puskapor felrobbanása által súlyos veszteségeket szenvedtek, ez a művelet valószínűleg tudatos (öngyilkos) akció volt a védők részéről. A harcokból élve kikerültek között volt Cserenkó Ferenc is, aki elsőként, a szemtanú hitelességével örökítette meg Szigetvár ostromának eseményeit.


- Rubicon oldalon Link

- A SZIGETVÁRI OSTROM LEÍRÁSA TÁLLYAI PÁL
XVII. SZÁZADI KÉZIRATOS ISTVÁNFFY-FORDÍTÁSÁBÓL
Közzéteszi: Benits Péter Link

- Szigetvár ostroma: legendák és valóság I. Link

- Oroszlánként küzdöttek Szigetvár védői Link

- A SZIGETVÁRI OSTROM EMLÉKEZETE Link

- Szigetvár ostroma: egyedül hagyták Zrínyit százezer törökkel Link

- 1566-Hadi krónika Link
 
 
0 komment , kategória:  Filmek  
Sándor Mátyás teljes film 1-3. rész
  2018-07-29 20:49:39, vasárnap
 
  Videó Link

A Jules Verne népszerű regényéből készült izgalmas sorozat főhőse Sándor Mátyás gróf. A dúsgazdag erdélyi főúr 1859-ben, a Habsburgok olaszországi veresége után, elérkezettnek látja az időt, hogy újabb fegyveres harcot robbantson ki Magyarország függetlenségéért. A bécsi Kamarilla azonban tudomást szerez tevékenységéről és elhatározza "likvidálását". Két kalandos életű bűnöző kap megbízást a merénylet végrehajtására.
A Sándor Mátyás Jules Verne nagy sikerű könyve, melyben egy elképzelt magyar szabadságharcos életét mutatja be.
Sándor Mátyás alakját Verne barátjáról, Habsburg-Toscanai Lajos Szalvátor főhercegről mintázta.
Verne szerint Sándor gróf ,,fiatal korában ismeretségben állott Kossuth Lajossal, és - jóllehet születése és neveltetése sok fontos politikai kérdésben térítette más útra, mint amelyen Kossuth haladt - őszinte bámulója volt e nemes szívű, nagy hazafinak".
Sándor Mátyás alakja sok hasonlóságot mutat Monte Cristo grófja alakjával (szökött rab, feltaláló, gyógyító).

Szereplők:
Sándor Mátyás / Dr. Antekirtt - Bujtor István
Torontál Simon - Claude Giraud (Bárány Frigyes)
Torontálné - Monika Peitsch (Földessy Margit)
Sárkány - Giuseppe Pambieri (Szersén Gyula)
Báthory István - Amadeus August (Juhász Jácint)
Szathmáry - Ivan Desny (Szabó Ottó)
Carlo Zirone - Biagio Pelligra (Gruber Hugó)
Guiseppe Zirone - Markaly Gábor
Báthoryné - Marie-Cristine Demarest (Földi Teri)
Carpena - Saverio Marconi (Orosz István)
Ferrato - Iliya Ivezic (Környei Oszkár)
Rena - Jutta Speidel (Andai Györgyi)
Száva - Sissy Höfferer (Kovács Nóra)
Báthory Péter - Jacques Breuer (Kassai Károly)
Pescade - Jean Paul Tribout (Szombathy Gyula)
Matifou - Pierre Massieu (Vajda László)
Namir - Papadimitriu Athina (Menszátor Magdolna)
Kapitány - Sárosi Gábor
Mária - Giovanella Grifeo (Jani Ildikó)
Rendőrfőnök - Claudio Biondi (Perlaki István)
Lendeck - Prókay István
Lendeckné - Medgyesi Mária
Boros - Bende László (Szabó Imre)
A gyermek Báthory Péter - Laux Ádám
Csendőr - Szőke Pál
Lujza - Helena Buljan (Faluhelyi Magda
 
 
0 komment , kategória:  Filmek  
Fűre lépni szabad fekete - fehér Magyar film
  2018-07-27 18:58:11, péntek
 
  Videó Link Lejátszási idó 1 óra 38 perc

Kárászék élő tévéadásban kapnak egy meggondolatlan felajánlást, és kilencen, kutyástul beköltöznek a Pasaréti úti Kéri-villába. A veszekedés ettől kezdve mindennapos lesz a zsúfoltság következtében, a két család között. Mint egy modern Rómeó és Júlia történetben, míg a szüleik ádáz harcokat vívnak egymással, a fiatalok egymásba szeretnek. A történet happy enddel végződik, hiszen gyermekeik boldogságáért a megbántott szülők is inkább kibékülnek.
Szereplők itt olvashatók Link

 
 
0 komment , kategória:  Filmek  
Modern Monte Cristo (1968)
  2018-07-27 18:51:42, péntek
 
  Videó Link Lejátszási idő 1 óra 33 perc

A koholt vádak alapján börtönre ítélt Edmond Dantes temetésén nagy riadalom támad: megmozdul a koporsó fedele, és kipattan belőle a halottnak vélt fegyenc. Szerelme kocsival már várja, és megszökteti. A menekülés ezután repülővel folytatódik, át az Atlanti-óceánon, egészen Dél-Amerikáig. Maria megígéri, hogy örökké várni fog a férfira, ám hamarosan tragikus hírről értesül: a gép lezuhant, és Edmond odaveszett a tenger hullámai közt.Pedig hősünk csak újabb leleménnyel tréfálta meg a külvilágot. Hazájától távol hosszú évekig készül arra, hogy visszatérhessen Franciaországba, újra láthassa szerelmét, és bosszút álljon élete megrontóin...

Wikipedia oldalon
Modern Monte Cristo (Sous le signe de Monte Cristo) egy 1968-as színes francia film, melyet André Hunebelle rendezett. A főszerepet Paul Barge, Claude Jade és Anny Duperey játszotta.
A koholt vádak alapján börtönre ítélt Edmond Dantes (Paul Barge) temetésén nagy riadalom támad: megmozdul a koporsó fedele, és kipattan belőle a halottnak vélt fegyenc. Szerelme kocsival már várja, és megszökteti. A menekülés ezután repülővel folytatódik, át az Atlanti-óceánon, egészen Dél-Amerikáig. Maria (Anny Duperey) megígéri, hogy örökké várni fog a férfira, ám hamarosan tragikus hírről értesül: a gép lezuhant, és Edmond odaveszett a tenger hullámai közt. Pedig hősünk csak újabb leleménnyel tréfálta meg a külvilágot.
Dél-Amerikában Edmond találkozik a fiatal Lindával (Claude Jade). Most Linda, Linda apja Louis (Gabriel Gascon), Edmond barátja, Bertuccio (Paul Le Person) és a régi Faria (Pierre Brasseur) élők együtt élnek egy kunyhóban. De a banditák elrabolják Lindát. A felszabadulás idején Linda apja meghal. A régi Faria szerencsést akar Lindának lenni, és barátait kincsre vezeti. Ott Faria meghal.
Hazájától távol hosszú évekig készül arra, hogy visszatérhessen Franciaországba, és bosszút álljon élete megrontóin. Edmond akkori felesége pedig az egyik ellensége. Edmond terve van. Christian Montez-nek hívja magát. Linda elmondja az ellenfeleknek, hogy Christian Montez valójában Edmond Dantès. Ez egy okos csapda, amelyet Edmond és Linda kitalált. Most a gonoszok másodszor kívánják megszüntetni Edmondot. De Edmond készen áll...
Szereplők:
Paul Barge - Edmond Dantès - Kovács István
Claude Jade - Linda - Básti Juli
Anny Duperey - Maria - Bánsági Ildikó
Pierre Brasseur - Faria - Képessy József
Michel Auclair - Villefort - Ujréti László
Raymond Pellegrin - Morcerf - Láng József
Paul Le Person - Bertuccio - Zenthe Ferenc
Jean Saudray - Caderousse - Kézdy György
Gabriel Gascon - Louis, Linda apja - Bács Ferenc 
 
0 komment , kategória:  Filmek  
Monte Cristo grofja 1975
  2018-07-27 17:54:04, péntek
 
  Videó Link Lejátszási idő 1 óra 40 perc

1815-ben Edmond Dantest, a fiatal hadnagyot esküvője előtt koholt vádak alapján letartóztatták és If várába zárták, ahol közel húsz évig raboskodott ártatlanul. Mikor végre sikerül megszöknie, ott áll névtelenül, Isten és ember által elfeledve egy számára ismeretlen világban.
Edmond Dantest (Jim Caviezel), a szép jövő előtt álló, fiatal tengerészt őszinte és becsületes embernek ismeri mindenki. Két szerelme van, a tenger és a gyönyörű Mercedes (Dagmara Dominczyk), akivel már a házasságot tervezgetik. A terveket azonban váratlanul beárnyékolja egy árulás, mely nemcsak menyasszonyától fosztja meg a fiatalembert, hanem szabadságától is. Legjobb barátja, Fernand (Guy Pearce) annyira féltékeny rá sikerei, de leginkább Mercedes miatt, hogy titokban feljelenti őt. S ami még tragikusabb, a törvény sem védi meg az ártatlant - elítélik és If várának hírhedt börtönébe zárják. A sok megpróbáltatás után érvényét veszti Dantes számára mindaz, amit eddig hitt jóról és rosszról, csak a bosszú gondolata élteti. Aztán egy napon felbukkan cellájában egyik rabtársa, Faria abbé (Richard Harris), s az idős tudós nemcsak atyai barátja, hanem tanítója is lesz a hosszú évek alatt. Miután csodával határos módon a fiatalembernek sikerül megszöknie a börtönből, immár nem Edmond Dantes lép a világ elé, hanem egy rejtélyes és dúsgazdag különc, aki Monte Cristo grófjának nevezi magát. Ügyesen elvegyül a francia előkelő társaságban, s megkezdi terve végrehajtását, melynek egyetlen célja: módszeresen tönkretenni azokat az embereket, akik tönkretették az életét.

 
 
0 komment , kategória:  Filmek  
A. J. Cronin regénye: Réztábla a kapu alatt
  2018-07-05 16:34:57, csütörtök
 
  A Réztábla a kapu alatt című négyrészes miniszéria epizódjai szerdánként 20.35-től láthatók a Dunán!.

Andrew Manson édesapja szívrohamot kap a bányában. A haldokló megígérteti fiával, hogy nem folytatja az ő sorsát, hanem az álmait követi, elvégzi az egyetemet és orvos lesz belőle. Nyolc esztendővel később a hivatástudattól fűtött, friss diplomás Andrew megérkezik a dél-walesi bányavidék egyik kis falujába, hogy a helyi körorvos segédjeként megkezdje a munkát. A faluban az emberek szegények és kiszolgáltatottak, a rossz csatornák miatt Tífusz járvány dúl. Minden az ő nyakába szakad, de szerencsére nincs egészen egyedül. Váratlan segítséget kap a másik segédtől, az alkoholista Dannytől és Christine-ől, a falu tanítónőjétől. Andrew kemény harcot folytat a primitív körülmények, az emberi tudatlanság és a hatósági közöny ellen, miközben a kollégák is rossz szemmel nézik tevékenységét.
Szilikózis-kutatási eredményei révén Londonba hívják, ám a bürokratikus korlátok közé szorított tudományos kutatás helyett inkább magánpraxisba kezd. Fölkapott orvos lesz az egyik előkelő negyedben. A szakmában tapasztalható sarlatánság és pénzhajhász életmód azonban kemény próba elé állítja. Mindez elzülléshez vezet, amikor egy szakmai katasztrófa helyrebillenti az erkölcsi egyensúlyát, megtalálja önmagát.

- A. J. Cronin (1896-1981) népszerű regényének,. a brit, egészen pontosan skót író teljes neve Archibald ​Joseph Cronin. A Glasgow-i Egyetem Orvosi Karára járt, ám tanulmányait félbeszakította az első világháború, amelyben hajósebészként szolgált a Királyi Flottánál. A háború után több kórházban is dolgozott, mígnem 1921-ben megnősült, majd Dél-Walesbe költözött, ahol praktizálni kezdett. Később Londonba tette á székhelyét, ám 1930-ban megbetegedett, így a Skót Felföldre ment gyógyulni. Eközben írta a Hatter kastélya című történetet, ami 1931-ben jelent meg.
Könyvének sikere arra ösztönözte, hogy az írásnak éljen. Elképesztő hitelességgel és tudományos alapossággal tárta fel a lélek és a test működését, amihez az orvosként szerzett tapasztalatiból merített. Három évtizeden keresztül ontotta az (orvos)regényeket és novellákat, számos könyve magyar nyelven is megjelent. (Három szerelem, Ezt látják a csillagok, A kalapkirály, Egy orvos útja, A mennyország kulcsa) Mind közül a leghíresebb az 1937-ben megjelent Réztábla a kapu alatt, amelyet a következő évben filmre vittek Hollywoodban. Később további három filmváltozat készült, illetve öt tévésorozat-feldolgozása született.

Film rövid története
Amikor Andrew Manson édesapja szívrohamot kap a bányában, megígérteti a fiával, hogy
nem folytatja az ő sorsát, hanem követi az álmait, elvégzi az egyetemet és orvos lesz belőle.
Nyolc hosszú év után Andrew meg is érkezik egy isten háta mögötti kis faluba, hogy a helyi
körorvos segédjeként megkezdje a munkát. Rá kell azonban jönnie, hogy a körorvos súlyos
beteg, és már régen nem praktizál. A faluban az emberek szegények és kiszolgáltatottak, a
rossz csatornák miatt tífuszjárvány dúl. Minden az ő nyakába szakad, de szerencsére még
sincs egészen egyedül. Váratlan segítséget kap a másik segédtől, az alkoholista Dannytől és
Christinától, a falu tanítónőjétől.
- Réztábla a kapu alatt 1 rész Videó Link

- Réztábla a kapu alatt 2 rész Videó Link

- Réztábla a kapu alatt 3 rész videó Link

- Réztábla a kapu alatt 4 rész videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Filmek  
Sacra Corona teljes film
  2018-06-27 11:54:34, szerda
 
  Sacra Corona - Árpád-házi Szent László (koronázása:1077 teljes film
Lengyelországban látta meg a napvilágot. Születésének éve a körülményeket egybevetve 1046-ra tehető. Atyja I. (Bajnok) Béla magyar király (1060--1063) volt, anyja Richéza, II. Miciszláv lengyel király leánya, nőágon II. Ottó császár dédunokája. Két fiú és több leánytestvére volt. Bátyja, Géza 1074--1077 között uralkodott. A leányok közül Zsófia Weimar Ulrik őrgrófhoz ment feleségül, Ilona pedig Zvonimir horvát király felesége lett. László kétszer házasodott. Első felesége, akinek nevét nem ismerjük, valószínűleg magyar főúri leány volt. Ebből a házasságból született leányát Jaroszláv orosz herceg vette feleségül. Majd özvegységre jutva Rheinfeldi Rudolf német ellenkirály leánya, Adelhaid lett a felesége, akitől Iréne nevű leánya született; ezt János görög császár vette el feleségül. Ilyenformán szinte az összes szomszédos uralkodóházzal rokonságba került, beleszámítva a két leghatalmasabbat: a görög és német császári dinasztiát is. Salamon király (1063--1074), László unokatestvére ugyanis Judit német császárleányt kapta feleségül. László egész életét sok küzdelem és megpróbáltatás jellemzi.
Bemutató videó Link

Teljes film Link
 
 
0 komment , kategória:  Filmek  
Akiket Szorongat a SZERETET (Heidi Baker) - Teljes Film ....
  2018-05-26 07:06:51, szombat
 
  Akiket Szorongat a SZERETET (Heidi Baker) - Teljes Film magyarul (HUN)
Vallásos film
Videó Link

Heidi Baker a boldog mondások friss megközelítésével mutatja be könyvében, mit jelent teljesen Istentől függeni, és milyen az igazi keresztény közösség.
Mozambik háború tépázta, szegénység sújtotta országában Heidi és férje megtapasztalták Isten csodák útján bekövetkező gondviselését, és tanúi voltak, ahogyan a kétségbeejtő élet-halál helyzetekben rekedt emberek szíve átformálódott. Csatlakozz hozzájuk, és fedezd fel Isten királyságának valóságát itt a Földön!
Ha kérdés számodra, hogy valóban tudnál-e radikális szeretettel élni...
Ha nem vagy biztos abban, hogy a boldog mondások csakugyan jelentenek-e valamit...
Ha nem tudod, hogyan követhetnéd Jézust teljes mértékben...
,,Ha Isten nincs velünk, nem akarjuk folytatni. Ha a hegyi beszéd egyszerűen haszontalan, akkor a missziómunkánk reménytelen. Nincs tartalék tervünk. Nekünk nincs semmi más, csak Ő."
Heidi Baker
 
 
0 komment , kategória:  Filmek  
Da Vinci-kód - teljes film
  2018-05-21 22:28:01, hétfő
 
  Videó Link

Története:
A párizsi Louvre Nagy Galériájában meggyilkolják Jacques Saunière-t, az intézmény kurátorát, aki egyben a titkos Sion-rend nagymestere. Meztelen holttestére a Vitruvius-tanulmányt idéző alakzatban találtak rá, hasán egy saját vérével rajzolt pentagrammával. Gyilkosa egy Silas nevű albínó, az Opus Dei tagja, aki a szervezet vezetője, Aringarosa püspök és egy titokzatos Mester parancsára szedte ki a rend által őrzött Szent Grálhoz elvezető zárókő (clef de voûte) rejtekhelyét Saunière-ből és a rend másik három vezetőjéből, majd mindannyiukat megölte. Silas elmegy a megjelölt helyre, ott azonban nem talál semmit - Saunière és társai hazudtak.


A fájlhoz képjegyzet tartozik
Da Vinci Vitruvius-tanulmánya
Mindeközben a rendőrség a Louvre-ba rendeli Robert Langdon amerikai szimbólumkutatót, akinek éppen aznap este lett volna találkozója Saunière-rel. Az áldozat utolsó erőfeszítéseivel több - első látásra érthetetlen - üzenetet is hátrahagyott, köztük a következőt: Find Robert Langdon, vagyis meg kell találni Robert Langdont. Bezu Fache kapitány, a nyomozás vezetője ez alapján Langdont sejti a gyilkosság hátterében. Megérkezik a gyönyörű Sophie Neveu, Saunière unokája is (ezt azonban Fache-ék nem tudják róla), azzal az ürüggyel, hogy kriptográfusként (titkosírás-szakértőként) segíthet Saunière utolsó üzenetének megfejtésében. Valójában viszont már érti az üzenetet, amely szerint neki kell megtalálnia Langdont, és azt is sejti, hogy mi Fache célja Langdonnal. Így megszökteti a férfit a Louvre-ből. Sophie és Langdon Saunière üzenetét követve a Zürichi Letéti Bankba megy, ahol meg is találják a zárókövet, egy cryptexet. A Leonardo da Vinci találmányának tulajdonított márványhenger egy ötbetűs kóddal nyílik, és üzenetet tartalmaz. Ha nem a megfelelő kódot használják, vagy feszegetni próbálják, a cryptexben lévő ecetes fiola eltörik, és az üzenet megsemmisül. Leonardo maga is a Sion-rend nagymestere volt.
Hosszas viszontagságok árán Sophie és Langdon eljutnak a Párizs melletti villájában élő Sir Leigh Teabinghez, a különc angol Grál-kutatóhoz, akitől azt remélik, hogy segítséget nyújthat a zárókő felnyitásához. Sophie-nak itt magyarázzák el, hogy a Grál, a Rózsa valójában nem más, mint Mária Magdolna, akit Jézus - ellentétben az egyház két évezredes, a ,,szent nőiséget" megtagadó tanításával - feleségül vett, sőt számos gyermekük született; a templomos lovagrend, majd utóda, a Sion-rend Mária Magdolna csontjainak, a történetet alátámasztó dokumentumoknak és a krisztusi leszármazottaknak az őrzésére szerveződött. Sophie megdöbbenve fedezi fel a történet elemeit Leonardo festményein, például az Utolsó vacsorán. Silas betör a kastélyba, de megkötözik; nemsokára azonban a rendőrség is megérkezik, így Teabing magángépén Londonba menekülnek. Felnyitják a zárókövet, amelyben egy újabb, feleakkora cryptexet találnak, továbbá egy tekercset, amelyen a következő vers szerepel:
,, Londonban egy lovag, pápa tette sírba.
Munkája gyümölcsét szent harag torolta.
Sírján keress gömböt, noha úgysem leled.
A Rózsa méhének titkát súgja neked. "
Ügyesen megszökve a repülőtéren már várakozó hatóságok elől, Langdonék a versbeli utalások alapján egy, a templomosok által épített londoni templomba mennek. Azonban Teabing komornyikja, Rémy Legaludec, valójában a Mester alkalmazottja, és kiszabadítja Silast, majd elviszi a cryptexet és - ,,túszként" - Teabinget. Langdon és Sophie rászánják magukat, és hívják a rendőrséget, majd megfejtik a verset (a ,,lovag" valójában Sir Isaac Newton, aki szintén a rend nagymestere volt) és elmennek Newton sírjához, a Westminsteri apátságba. Ott azonban már fegyverrel várja őket a Mester: Teabing. A kutató célja a Szent Grál megszerzése és az egyház titkainak leleplezése volt, ennek érdekében használta ki az Opus Deit és Silast is, a gyilkosságtól sem visszariadva. (Amikor már nem volt rá szüksége, Rémyt is megölte.) Langdon ügyes mozdulatokkal Teabing tudta nélkül felnyitja a cryptexet. Néhány perc múlva a rendőrség is megérkezik, és letartóztatják a kutatót.
Silas a rendőrökkel való lövöldözésben halálos sebesülést szerez. Sophie és Langdon a cryptexben talált információ alapján a skóciai Rosslyn nevű templomos kápolnába mennek, ahol meglelik Sophie nagyanyját és öccsét, akikről a lány eddig azt hitte, autóbalesetben meghaltak. (Saunière biztonságosabbnak látta, ha a család két külön helyen él, sőt Sophie és az öccse nem tudnak egymásról.) Langdon, átlátva a cryptexbeli üzenet mélyebb értelmét, a Louvre mélyén talál rá a Grálra - és jobbnak gondolja, ha annak mivolta és helye továbbra is titokban marad.
 
 
0 komment , kategória:  Filmek  
Mi lenne, ha... Teljes film - vallásos téma
  2018-05-04 23:07:10, péntek
 
  15 évvel ezelőtt Ben Walker elhagyta a kedvesét és leendő gyülekezeti szolgálatát egy üzleti lehetőség miatt.
Amikor azonban befutottnak érezi magát egy jól fizető karrier és egy trófea kinézetű menyasszony mellett, megjelenik neki egy angyal, aki megmutatja, hogy mi történt volna, ha követte volna az eredeti elhívását.

Videó Link Lejátszási idő 2 óra
 
 
0 komment , kategória:  Filmek  
     1/15 oldal   Bejegyzések száma: 146 
2018.07 2018. Augusztus 2018.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 308 db bejegyzés
e év: 3147 db bejegyzés
Összes: 35463 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1509
  • e Hét: 12570
  • e Hónap: 80852
  • e Év: 1213109
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.