Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/14 oldal   Bejegyzések száma: 132 
13. havi nyugdíj több lépcsőben történő visszaépítése.
  2021-01-16 09:25:41, szombat
 
  Amit a baloldal elvett az emberektől, azt a kormány fokozatosan visszaadja. Ennek a folyamatnak az egyik lépése a 13. havi nyugdíj több lépcsőben történő visszaépítése.
Február hónapban adják először a nyugdíjösszeg egy hétre eső részét.
 
 
0 komment , kategória:  Család  
mai nap képe: csendélet a sárgult falevelekből
  2020-10-28 13:49:55, szerda
 
  Saját készítés
...... ........

 
 
0 komment , kategória:  Család  
Családi ereklye - Apukám 1958.-ban ültette ezt a hársfát.
  2020-08-11 17:32:31, kedd
 
  Ma 2020.08.08 - 62 éves a fa és gyönyörű lombozatával a Kávás falú ékszere
...... ........... .......


Ismerősöm fotózott le a szép fával.
...... ..........



...... ........



...... ........... .........

 
 
0 komment , kategória:  Család  
Kovács Bettina: Az üres kis szoba - nagyon szép vers
  2020-07-05 16:23:42, vasárnap
 
  Élt egyszer egy kedves, idős néni,
Nagyon szeretett Istenről beszélni.
S aki valamennyire is ismerte,
Mind - mind nagyon szerette.

Csak egy kis szobában élt,
Egyedül volt, de sosem félt.
Mert vele volt az ő Istene,
Így nem volt mitől félnie.

S akik időnként meglátogatták,
A nénitől a legszebb ajándékot kapták.
Széles mosollyal fogadta az embereket,
S ontotta rájuk a szeretetet.

Az életével mutatott példát,
Pedig nem ismert mást, csak azt a kis szobát.
Mégsem panaszkodott soha,
Nem mondta, hogy az élet kegyetlen és mostoha.

Egyszerű asszony volt, mégis szerették,
Nem tudott adni semmit, mégis becsülték.
S hogy mi volt az oka ennek?
Utat engedett a szívéhez Istennek.

Minden napját hittel élte,
Az Isten nevét szívből dicsérte.
Hálát adott az Úrnak,
Köszönetet mondott a jónak és a rossznak.

Így múlt el minden nap,
S nem várta, hogy majd többet kap.
Amivel az Isten megáldotta,
Azt mindig örömmel elfogadta.

Ma már sajnos üres a kis szoba,
De az asztalon még most is ott a Biblia.
Bárcsak róla példát vennénk,
S mint ez a néni, mi is olyanok lennénk.
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Muskátli ablakom
  2020-06-20 12:55:52, szombat
 
  ...... ...........

 
 
0 komment , kategória:  Család  
Megszűnt a bevásárló sáv
  2020-06-18 19:29:04, csütörtök
 
  Hivatalosan is vége a veszélyhelyzetnek, megszűnt a bevásárlási idősáv is
Gulyás Gergely a Kormányinfón megerősítette: csütörtöktől már nincs érvényben az idősek számára kijelölt vásárlási idősáv.
Kedden megszavazta a parlament a veszélyhelyzet visszavonásáról és az átmeneti időszak szabályairól szóló két törvénytervezetet. Az előbbivel az Országgyűlés arra szólítja fel a kormányt, hogy a kormányrendelettel kihirdetett veszélyhelyzetet szüntesse meg. A másik szerint a veszélyhelyzet visszavonásával hatályát veszti a felhatalmazási törvénynek is gúnyolt, rendkívüli jogrendet hozó koronavírus-törvény is. Ugyanakkor az úgynevezett átmeneti szabályok között a kormány egy új, félig rendkívüli jogrendet is megteremtett: ez az úgynevezett egészségügyi válsághelyzet.
Az éjjel megjelent kormányrendelet értelmében Magyarország egész területére egészségügyi válsághelyzet elrendelésével járványügyi készültséget vezet be a kormány. A készültséget 3 havonta felülvizsgálják, a rendelkezés alapvetően december 18-án veszti hatályát.
Szerda délután Áder János köztársasági elnök aláírta a veszélyhelyzet visszavonásáról és az átmeneti időszak szabályairól szóló két törvényt, és el is rendelte ezek kihirdetését. Szerda este, a Magyar Közlöny friss számában pedig megjelentek a rendeletek is. Csütörtöktől többé-kevésbé visszatérhet az élet a rendes kerékvágásba. A járványügyi készültségről szóló törvény kihirdetésével a kormánynak lehetősége lesz egészségügyi válsághelyzet elrendelésére, ami úgynevezett járványügyi készültségnek minősül.
A veszélyhelyzet idején meghozott rendeletek ugyan a veszélyhelyzetről szóló rendelet hatályban maradásáig voltak érvényesek, bizonyos védelmi intézkedések továbbra is megmaradnak. Bár arra már Müller Cecília országos tisztifőorvos is célzott korábban, hogy az időseknek fenntartott vásárlási sáv és a tömegközlekedési eszközökön előírt maszkviselés esetében is ,,várható változás", a szerda éjjel megjelent Magyar Közlönyben nincs szó a vásárlási sávról, a maszkviselés pedig marad: a tömegközlekedési eszközön és az üzletben történő vásárlás során a szájat és az orrot eltakaró eszközt (maszk, sál, kendő) továbbra is viselni kell. Ahogy a vendéglátóhelyek zárt tereiben a vendéglátósoknak is kötelező marad.
Az MTI értelmezése szerint ugyanakkor az idősek vásárlási idősávja megszűnik, hiszen ennek további szabályairól nem esik szó a Magyar Közlönyben, az új szabályok között már nincsenek megszabott időkorlátok a bolti vásárlásokra nézve. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón végül megerősítette: valóban megszűntek a bevásárlási idősávok. Ennek értelmében ezentúl 9 és 12 óra között már nem csak a 65 év felettiek vásárolhatnak majd az élelmiszerüzletetekben, drogériákban, piacokon és gyógyszertárakban.
A veszélyhelyzet visszavonása után egyébként az operatív törzs és a kórház parancsnoki rendszer is fennmarad, ugyanis hivatalosan is készülünk a járvány második hullámára. A kormány így az országos tisztifőorvos javaslatára - miniszteri előterjesztés után - egészségügyi válsághelyzetet rendelhet el, ha nemzetközi horderejű közegészségügyi-járványügyi szükséghelyzet,
az emberek életét, testi épségét vagy az egészségügyi ellátást veszélyeztető körülmény következik be.
Index.hu 2020.06.18

*
- 2020. június 18. Véget ér a rendkívüli jogrend, és megszűnik a 65 év felettiek vásárlási idősávja is. Az ezt megalapozó rendelet éjszaka már megjelent a Magyar Közlönyben. Összeszedtük, hogy jelenleg milyen gyakorlat tapasztalható ezen a téren. Van, aki azt állítja, a vásárlók már eldöntötték a kérdést. Megjelentek a Magyar Közlönyben a veszélyhelyzet megszűnéséről és a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló jogszabályok (ezeket itt tanulmányozhatja) . Ez azonban még csak az első fázis, a kormánynak külön rendeleteket is kell alkotni. Egy jókora csokor már ezekből is megjelent az éjszaka. Ilyen módon törölhetik egyébként el az idősek külön vásárlási sávját, amit az utóbbi időben rengeteg kritika ért.
Körülbelül egy hónappal ezelőtt már erőteljes lobbizás indult a kereskedők részéről az idősebbeknek fenntartott vásárlási idősáv módosítására. Akkor az merült fel, hogy háromról két órára csökkentsék a 65 év felettiek vásárlására biztosított 9-12 óra közötti időt, szombaton pedig minden ilyen megkülönböztetés szűnjön meg. Azzal érveltek, hogy reggel (nyitástól 9 óráig) nagyon megnőtt az élelmiszerüzletek forgalma, és nem egy helyen sorállás alakul ki az arányos, biztonságosan elosztott bejutás érdekében. A bolti forgalom az ezt követő háromórás speciális szakaszban - amikor egyébként továbbra is jelentős lenne az értékesítés, főként a hét vége felé - látványosan csökken. Délben viszont ismét megindult fölfelé a látogatottság.
A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának soros elnöke. Juhász László az InfoRádiónak elmondta, lehetne enyhíteni, szűkíteni vagy akár meg is lehet szüntetni az időseknek szóló külön vásárlási idősávot. Feleslegesnek, sőt kontraproduktívnak tartotta az intézkedés fenntartását a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesületének elnöke. A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke, Bubenkó Csaba a Magyar Nemzetnek azt fejtegette: mivel a munkavállalók nem járhatnak el hivatalos szervként, egyre nagyobb rajtuk a nyomás mind a tulajok, mind a vásárlók részéről.
A 65 évesnél idősebbek vásárlási időtartamára vonatkozó szabály megsértése miatt a rendőrök az operatív törzs tájékoztatása szerint eddig 85 embert figyelmeztettek, 73-ra helyszíni bírságot szabtak ki, 111-et feljelentettek.
A Blokkk.com szerint a vásárlók már eldöntötték ezt a dilemmát. Mint a kereskedelemmel foglalkozó portál megírta: főleg a 65 év felettiek próbálkoznak egyre többen a nekik szabott idősávon kívül is vásárolgatni. Nem is olyan nehéz a dolguk, hiszen maszkot is kell viselni, így könnyebb az ,,álcázás". A bejegyzés szerint akár őket, akár az idősek idősávjába surranó fiatalabbakat a kihágások mennyisége miatt is nagyon nehéz rajta csípni.
A magyarok kétharmada (67 százaléka) egyetért azzal az ötlettel, hogy a koronavírus-járvány miatt a 65 év felettieknek fenntartott 9-12 órás vásárlási idősávot 2 órásra szűkítsék - derült ki a Napi.hu megbízásából a Pulzus Kutató által készített reprezentatív közvélemény-kutatásból. Még a 60 év felettiek körében is igen magas, 62 százalékos lett ennek az ötletnek a támogatottsága.
A piaci gyakorlatban megtalálhatunk már mindent
Már 10 napja teljesen megszűnt a 65 év felettiek számára fenntartott vásárlási idősáv a XV. kerületi piacokon. Nyitvatartási időben bárki bármikor látogathatja a Bosnyák téri vagy a Hunyadi téri piacot is. Ugyanez a helyzet az újpesti vásárcsarnokban. A Sashalmi piac már áprilisban legalább szombaton 2 órásra (10-től 12-ig tartó időszakra) szűkítette az időseknek fenntartott sávot. A Lehel piacon a 65 év felettiek hétköznap 07:30-tól 09-ig, hétvégén 06-09-ig mehetnek vásárolni. Több vásárló is jelezte azonban, hogy ezzel a szabállyal már senki sem foglalkozik.
Kiskunfélegyházán az önkormányzat úgy értelmezte a rendeleteket, hogy kötelező kijelölni idősávot az idősebbeknek, ezért itt a piacot 11-12 óra között csak a 65 év felettiek látogathatják. Van település (nem is egy), ahol azt gondolják a helyi vezetők, hogy nem térhetnek el a ,,központi" utasítástól. Dunaharasztin csak 6-8 óráig tartózkodhatnak a piac területén a 65 év felettiek. Hatvanban a Csányi úti piacon a 65 év felettiek a 7 órás nyitástól 8:30-ig vásárolhatnak.
- Orosházán az MTI korábbi beszámolója szerint a vásárcsarnok mindkét ajtaját újból megnyitják, az ajtókban a biztonsági őrök ellenőrzik, hogy 9 és 11 óra között csak az idősek lépjenek be. Hódmezővásárhelyen a piacon (ennek meghatározása helyhatósági jogosítvány) a 65 év felettiek már májusban 12-től 14 óráig, a fiatalabbak 14 és 18 óra között vásárolhattak. Salgótarjánban a 65 év felettiek 8 és 10 óra között látogathatták a piacot, amiről vásárlói visszajelzések és a kereskedői kérések alapján döntött a polgármester.
- Zala megyében, a nagykanizsai élelmiszerpiacon már megszűnt a ,,látogatási idősáv", vagyis mindenki korlátozás nélkül keresheti fel a piacot. Szegeden, a Mars téri piacon a 65 év felettiek 10 és 12 óra között vásárolhatnak. Szombathelyen a 65 év alattiak létszám korlátozás nélkül vásárolhatnak a piacon, az idősek viszont a számukra fenntartott idősávban, 8 és 10 óra között, továbbra is csak százan tartózkodhatnak egyidejűleg a vásárcsarnok épületében. Egerben a 65. évnél idősebbek csak reggel 7 és 9 óra között látogathatják a piacot.
Forrás Én pénzem.hu oldal 2020.06.18
 
 
0 komment , kategória:  Család  
110 ezer forintnál is több extra pénz jön a nyugdíjasoknak
  2020-05-26 20:22:48, kedd
 
  Varga Mihály leleplezte a kormány 2021-es terveit, amiből kiolvasható, hogy a nyugdíjasok relatív pozíciója másokhoz képest javulhat jövőre. Összegyűjtöttük, miért várható ez és hogy az egyes, időskorúakat érintő lépések pontosan mennyit is jelentenek az egyéni kasszában.
Három fontos lépés a nyugdíjasok számára 2021-ben
A kormány nevében a pénzügyminiszter benyújtotta a jövő évi büdzsé tervezetét a parlamentnek. Délutáni gyors értékelésünkben bemutattuk, hogy mely területek lehetnek azok 2021-ben, amelyek relatíve kedvező helyzetbe kerülnek a költségvetési intézkedéseknek köszönhetően.
Ezúttal külön a nyugdíjasokkal foglalkozunk, ugyanis a kormány jövő évi terveiben kiemelt figyelmet szentelt az idősebb generációnak, egy évvel a 2022-es parlamenti választások előtt. Hogy pontosan mi is vár 2021-ben a nyugdíjasokra, ahhoz nem árt kiemelni néhány fontos alapadatot a büdzséből:
4,8%-ra várt gazdasági növekedés, ami meghaladja a 3,5%-os, nyugdíjprémium kifizetését szabályozó szintet, vagyis életbe lép az automatizmus és extra juttatást kaphatnak ezen keresztül a nyugdíjasok. (Erre 53 milliárd forintot tervezett be a kormány.)
3%-os inflációval számol a kormány, ami egyben azt is jelenti, hogy ennyivel emelkednek januárban a nyugdíjak.
Mindezek mellett indul jövő februárban a 13. havi nyugdíj visszaépítése is jövőre, ahogyan azt Orbán Viktor bejelentette még áprilisban. A költségvetési törvényjavaslat ennek kapcsán úgy szól, hogy "a család- és nyugdíjas védelmi program részeként 2021-től kezdődően négy lépésben visszaépül a 13. havi nyugdíj. 2021 februárjában a januári nyugdíjon felül a nyugdíjasok egyheti nyugdíjat fognak kapni, és ez történik majd 2022-ben, 2023-ban és 2024-ben is"
- Így 2024-től mintegy 2,6 millió nyugdíjas egy teljes hónappal több nyugdíjból gazdálkodhat szögezi le a dokumentum egyértelműen utalva arra, hogy teljes egészében visszaépül a plusz 1 havi juttatás. A 13. havi nyugdíj visszahozásának első, jövő évi lépése 77 milliárd forintos többletkiadással jár a költségvetés számára.
A nyugellátások összesen 3907 milliárd forintra emelkednek, ami 327 milliárd forinttal haladja meg az idei előirányzatot (ez több mint 9%-os növekmény). A többletjuttatások következtében pedig a nyugdíj kiadások aránya a teljes kiadáson belül is növekszik: a 2020-as 16,9%-ról 17,8%-ra.
Mennyi pluszt kapnak így a nyugdíjasok?
A fentiek alapján azt is ki lehet számolni, hogy az átlagnyugdíj szintjén mit okoznak a plusz juttatások:
1.)Az idén 140 ezer forint körül álló átlagnyugdíj összege a 3%-os alapemelés következtében 144 ezer forintra emelkedhet. Éves szinten ez számításaink szerint 50 ezer forintos többletet jelent az átlagnyugdíjban részesülő időskorúnak.
2.)Az egy heti egyszeri nyugdíj (a 13. havi juttatás első negyede) 36 ezer forintnyi pluszt jelent.
3.) A nyugdíjprémium pedig 26 ezer forintos többletként jelentkezik jövő novemberben.
Ezzel összesen az átlagnyugdíj szintjén egy időskorú 112 ezer forinttal járhat jobban, mint idén.

Forrás: Portfolio oldal
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Csoportok, amiben vagyok
  2020-04-15 19:22:53, szerda
 
  Szentség imádás Link
Vagy Link

Felnőtt hittan
Link
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Weöres Sándor: Öregek - Kodály Zoltán mesternek
  2020-01-26 11:53:38, vasárnap
 
  ...... ........... ........


Csöndes, halk, fájdalmas, mégis gyönyörű verset választottunk erre az estére. Kodály Zoltán így írt a neki ajánlott költeményről, melyet mindössze tizenöt (!) évesen írt Weöres Sándor: ,,A vers mindjárt megkapott, mert ritkán hallani ilyen őszinte érzést, és főleg fiatal embertől, az öregek iránti szánalmat."

Oly árvák ők mind, az öregek.

Az ablakból néha elnézem őket,
hogy vacogó szélben, gallyal hátukon
mint cipekednek hazafelé -
vagy tikkadt nyárban, a tornácon
hogy üldögélnek a napsugárban -
vagy téli estén, kályha mellett
hogyan alusznak jóízűen -
nyújtott tenyérrel a templom előtt
úgy állnak búsan, csüggeteg,
mint hervadt őszi levelek
a sárga porban.

És ha az utcán bottal bandukolnak,
idegenül néz a napsugár is
és oly furcsán mondja minden ember:
,,Jó napot, bácsi."

A nyári Nap,
a téli hó,
őszi levél,
tavaszi friss virág
mind azt dalolja az ő fülükbe:
,,Élet-katlanban régi étek,
élet-szekéren régi szalma,
élet-gyertyán lefolyt viasz:
téged megettek,
téged leszórtak,
te már elégtél:
mehetsz aludni..."

Olyanok ők,
mint ki utazni készül
és már csomagol.

És néha, hogyha agg kezük
játszik egy szőke gyerekfejen,
tán fáj, ha érzik,
hogy e két kézre,
dolgos kezekre,
áldó kezekre
senkinek sincsen szüksége többé.

És rabok ők már,
egykedvű, álmos, leláncolt rabok:
hetven nehéz év a békő karjukon,
hetven év bűne, baja, bánata -
hetven nehéz évtől leláncolva várják
egy jóságos kéz,
rettenetes kéz,
ellentmondást nem tűrő kéz
parancsszavát:

,,No gyere, tedd le."


A képek forrása: Balassa-Ortutay: Magyar néprajz Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Család  
A nyugdíjasoknak 45 ezer forintot kapnak év végén
  2019-08-16 18:56:02, péntek
 
  NAGY bejelentés érkezett pár perce a nyugdíjasoknak : Csaknem 45 ezer forintot kapnak év végén AJÁNDÉKBA!!!
Csaknem 45 ezer forint érkezhet év végén a rendes nyugdíjon felül az átlagos járandóságban részesülők számlájára.-írja az mfor.hu
A havi 60 ezer forint nyugdíjban részesülők akár 18 ezer forint prémiumot is kaphatnak év végén a gazdasági növekedés idei alakulása alapján. A 80 ezer forintot meghaladó járandóságok esetében pedig 24 ezer forint érkezhet számításaink szerint.
Első félévben összességében 5,1 százalékkal nőtt a magyar gazdaság.Ez egyebek mellett azért fontos, mert a nyugdíjtörvény értelmében amennyiben a GDP nagyobb 3,5 százaléknál az adott évben, akkor prémiumot kell fizetni az időseknek.Ha abból indulunk ki, hogy ebben az évben 4,7 százalék lehet a GDP üteme, akkor azt kapjuk, hogy még egy kisebb, 60 ezer forint körüli havi nyugdíj esetén is szemmel látható, 18 ezer forint körüli összeg érkezhet prémiumként szokásos módon az év végén.A jelenlegi átlagnyugdíj, 135 ezer forint mellett pedig 24 ezer.-írja az mfor.hu
Ehhez jön még hozzá szintén év végén a nyugdíj kiegészítése, ami a tervezettnél magasabb infláció miatt jár a nyugdíjasoknak.
A 135 ezer forintos átlagnyugdíj esetében tehát a prémiummal együtt már 34 800 forintnál járunk. És akkor még érkezhet egy újabb 10 ezer forintos “szeretetcsomag" is karácsony előtt, amit korábban Erzsébet-utalvány formájában fizetett ki az állam, de idéntől ez a juttatási forma nem él, így ha a gazdaság jó teljesítményére hivatkozva megint meg akarja jutalmazni az időseket az adófizetői forintokból a kormány, akkor más módját kell megtalálnia a kifizetésnek. Mindent összevetve akár csaknem 45 ezer forinttal bővülhet a rendes nyugdíjon felül az idősek pénzügyi kerete az ünnepek előtt.-írja az mfor.hu

Részletek Link

Forrás: Mai valóság oldal
 
 
0 komment , kategória:  Család  
     1/14 oldal   Bejegyzések száma: 132 
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 247
  • e Hét: 1326
  • e Hónap: 14764
  • e Év: 217677
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.