Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/10 oldal   Bejegyzések száma: 96 
KÉSZ-csoportok keresztútja 03.26
  2021-03-27 19:50:53, szombat
 
  Ez a nagyböjti keresztúti imádság a KÉSZ helyi csoportjainak közreműködésével készült. Az egyes stációknál a KÉSZ-csoportok elmélkednek Krisztus szenvedésének eseményeiről.
Az állomások helyszíne: Dunakeszi, Győr, Kaposvár, Budapest-Józsefváros, Csorna, Szolnok, Kecskemét, Budapest XI. kerület, Szécsény, Százhalombatta, Baktalórántháza, Tata, Kecel és Budaörs.
Bevezető és záró imádság: Makláry Ákos parókus, a KÉSZ elnöke
Vágás, digitális utómunka: KIStúdió − Kedves Patrik
Minden stáció különböző helyszínek felvételeiböll lett összeállítva

Videó Link
 
 
1 komment , kategória:  Jézus a keresztúton  
Idei nagypénteki pápai keresztút
  2021-03-27 18:48:33, szombat
 
  Gyermekek állították össze az idei nagypénteki pápai keresztút elmélkedéseit.
Olasz gyermekek és fiatalok szólnak egyszerű, közvetlen képekkel és szavakkal a Via Crucis állomásairól idén - saját gyermeki és kamasz világuk tapasztalataiból merítve. A nagypénteki pápai keresztútra a Szent Péter-bazilika előtti téren kerül sor április 2-án este kilenc órától. Ferenc pápát mindössze húsz római és folignói gyermek és fiatal kíséri majd.
...... .........


Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Urunk születésének hírüladása – Gyümölcsoltó Boldogass
  2021-03-27 18:44:03, szombat
 
  föld és a menny a Te »gen-edre vár, ó legtisztább Szűz. Szent Bernát szavai ezek, híres, szép szavak. Várják ,,igen"-edet, Mária. Várják ,,igen"-edet. Egy édesanya, akinek szülnie kell. Egy férfi, akinek személyes, családi, társadalmi felelősséget kell vállalnia, várja igenlésedet.
S itt következik Mária válasza, itt a válasz, melyet egy édesanya ad, íme egy fiatal asszony válasza: egy igen, mely egész életre szól." - Szent II. János Pál pápa
Urunk születésének hírüladása - Gyümölcsoltó Boldogasszony
Jézus fogantatását, Urunk megtestesülését (Conceptio Domini, Conceptio Christi) ünnepeljük Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Szent II. János Pál pápa  
létre kellene hozni egy nagyon komoly onlajn iskolát
  2021-03-17 14:07:45, szerda
 
  Meglátogattam a keresdi otthonunkat! Nagy diákok vannak itt Medgyesről, Segesvárról! Így online módon a diákok innen is tudnak tanulni, de sokkal jobb szívvel vannak itt a természetközeli épületben, mint bent a nagyvárosban! Érdekes, a gyerekek bele jöttek a "távoktatásba", sokan azt is mondták, hogy így a képernyőn, fülhallgatón keresztül jobban megértik az anyagot, mint egy szétfolyó, fegyelmezetlen osztályban!
A szórványban lakó diákok számára létre kellene hozni egy nagyon komoly onlajn iskolát, mely a vírus jobblétre szenderedése után is teljes lendülettel működik...... és ezt komolyan gondolom!! Csaba t.
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
Isten szeretetének a mértéke: a kereszt
  2021-03-17 14:05:47, szerda
 
  Nagyböjt 4. vasárnapja - Gondolatok az evangéliumhoz (Jn 3,14-21)

A kereszténység lényegét, a Biblia fókuszát János evangéliuma így örökítette meg: ,,úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta oda, hogy aki hisz benne, az el ne vesszen, hanem örökké éljen" (Jn 3,16). Ez az örömhír lényege, ami Jézusnak a kereszten kinyilvánított szeretetére irányítja a figyelmünket.
,,Úgy szerette Isten a világot" - az eredeti görög szövegből kiderül, hogy itt nem befejezett múltról van szó. Nem arról, hogy egyszer valamikor volt egy olyan korszaka ennek a világnak, amikor Isten szerette, de már nem szereti. Itt egy régen elkezdődött folyamatot, egy isteni szeretet-akciót ábrázol az evangélista, ami azóta is tart. Isten most is ugyanúgy szereti a világot, mint akkor, amikor ez a kijelentés Jézus ajkán elhangzott.
Nagyon hozzászoktunk ehhez a mondathoz, pedig nincs érthetetlenebb csoda, mint az, hogy Isten szereti ezt a világot.
Ennek a világnak az egész élete tele van olyan indulatokkal, vágyakkal, törekvésekkel, gondolatokkal és bűnökkel, amelyek mind szöges ellentétben állnak mindazzal, amit Isten szerethet. Nem lenne-e természetesebb, ha Isten a sorsára hagyná ezt a világot? Mégis szereti. Milyen nagy csoda ez! Isten szereti ezt a világot, olyannyira, hogy egyszülött Fiát adta oda érte.
Az Atya ,,egyszülött Fiát adta". Nem valamiféle érdem, teljesítmény miatt kaptuk ezt a szeretetet, ami a golgotai kereszt. Ez ajándék, hiszen Isten ,,adta". Ha a magunk teljesítményére nézünk, a válasz, amit Istentől jogosan várhatnánk, ez lenne: ,,Átkozott legyen a föld miattad." Vagy esetleg ez: ,,Megbánta az Isten, hogy embert teremtett."
Isten a Fiában, Jézusban ajándékozza nekünk a legteljesebb módon a szeretetét. Azt üzeni, még mindig szeret bennünket, minden bűnünk ellenére szeret. A golgotai kereszt az a hely, ahol Isten azt üzente az embernek: még mindig halálosan szeretlek.
Az öröm igazi forrása az, hogy az Atya megajándékozta ezt a világot. Nem valamit, hanem valakit kapunk. Isten önmagát, igazi szolidaritást ajándékoz nekünk, önmagán mutatja be, hogyan kell viselkedni, meddig kell az életet ajándékozni. Egészen a keresztig.
Isten úgy szeret, hogy egyszülött Fiát adja. Adhatott volna mást is. Újabb tíz parancsot, hogy világosabb legyen, mi mennyi. Ám ő a megtestesült valójába sűrítette a szeretetét. A Fiába, Jézus Krisztusba.
Az igazi szeretet nem adhat kevesebbet, csak önmagát. ,,El ne vesszen!" Ha egy picit mögé gondolunk ennek a három szónak, az következik belőle, hogy alapvetően mindannyiunknak el kellene vesznünk, mert beleszületünk az elveszésbe, a bűntől megsebzett világba. Ám Isten azt mondja: Te pedig kellesz nekem, és nem akarom, hogy elvesszél. Azt akarom, hogy élj.
Isten megadja számunkra a megoldást, megmutatja, hogyan menekülhet meg az ember az elveszéstől. Egy olyan képet használ itt Jézus, amit Nikodémus tökéletesen ért. ,,Amint Mózes fölemelte a kígyót a pusztában, úgy fogják fölemelni az Emberfiát is, hogy aki hisz benne, az el ne vesszen, hanem örökké éljen." (Jn 3, 14-15)
A golgotai keresztnek ez az üzenete, hiszen kivétel nélkül mindenkit megmart a kígyó, és emiatt mindenkiben ott van a bűn. Ez mérgez bennünket, mert ez a tulajdonsága.
Ám annyi ereje mindenkinek van, egy haldokló embernek is, hogy hittel feltekintsen a golgotai kereszt Krisztusára, mert amikor ezt megteszi, onnantól örök élete van, és megmenekült a kárhozatból, az ,,elveszésből". Ezt a pillanatot nevezi a Bibliai megtérésnek, és erre a csodára hív az idei nagyböjt is.

Németh Norbert
 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Szívsajdító romok maradtak a hajdan virágzó ír kolostorokból
  2021-03-17 14:03:25, szerda
 
  ...... ............



Képválogatással emlékezünk Szent Patrik ünnepén Írország szépséges kolostoraira Link
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Két év után hazatérhettek a szétválasztott Bangladesbe
  2021-03-17 13:57:58, szerda
 
  Két év után hazatérhettek a magyar orvosok által szétválasztott bangladesi sziámi ikrek
...... .......


Rabeya és Rukaya március 15-én szüleikkel együtt hazatérhettek szülővárosukba, Pabnába - adta hírül a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány.
A gyermekek a 2019 augusztusában történt szétválasztásukat követően másfél éven át éltek szüleikkel és nővérükkel együtt a Dakkai Központi Katonai Kórház számukra elkülönített részlegén.
A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítványt a 2017-es plasztikai-égési és helyreállító sebészeti missziója végén kérték fel az iker kislányok szétválasztására. A szétválasztást az alapítvány és önkéntes orvosai az Operation Freedom névre keresztelt műtétsorozat keretében hajtották végre. Jelenleg az Operation Freedom utolsó szakasza, a gyermekek rehabilitációja zajlik, szintén a Cselekvés Alapítvány szervezésében.
,,Országunk orvosai jelentős tapasztalatra tettek szert az Operation Freedom műtétsorozattal" - mondta az esemény alkalmából szervezett videokonferencián Sheikh Hasina, Banglades miniszterelnöke.
Az ikrek szülei kifejezetten kérték, hogy az életükben nagy mérföldkövet jelentő hazabocsátásnál a missziós orvoscsapat vezetője, a műtétsorozat koordinátora, Pataki Gergely is jelen legyen, aki köszönetet mondott az eredményes emberi és szakmai együttműködésért.
Az édesanya az elmúlt hónapokban a kislányokkal foglalkozó gyógytornász és foglalkozásterapeuta segítségével elsajátította az otthon végzendő gyakorlatokat, így mostantól kezdve csak időnként kell majd elutaznia a család lakóhelyéről Dakkába, a CRP Mirpur rehabilitációs intézménybe a gyermekek állapotfelmérése, az újabb fejlesztési tervek adaptációjának érdekében.
A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány önkéntes szakemberekből álló rehabilitációs csapata videotelefonon továbbra is követi Rabeya és Rukaya állapotát, és folyamatosan egyeztet, konzultál a kinti kollégákkal. Egy év múlva várható mindkét gyermeknél a koponyát fedő lágyrészeken elvégzendő kisebb plasztikai-helyreállító beavatkozás, melyet a magyarországi alapítvány plasztikai sebészei végeznek. A korábbi terveknek megfelelően a bangladesi kollégák, Amin Salek doktor vezetésével - aki aktívan részt vett a kislányok végső szétválasztó műtétjében - átvették az idegsebészeti munka irányítását
...... .............


Rabeya a tervek szerint óvodába fog járni; felépülése akadálytalanul zajlott, így korának szinte megfelelő, jó állapotban van. Rukaya állapota is folyamatosan javul: még jelentős fejlesztésre szorul, viszont egyre inkább jelen van érzelmileg a család mindennapjaiban, egyre több külső inger iránt érdeklődik.
A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvoscsapatát 2017-ben kérték fel az akkor másfél éves Rabeya és Rukaya szétválasztására, immár tizenöt évnyi hazai közhasznú orvosi és egészségügyi minőségjavító tevékenység és hétévnyi bangladesi missziós munka után, amely mind a tudományos-szakmai felkészültség és a hit egyensúlyán alapszik. A csapat továbbra is rendkívül hálás az imákért és a lelki támogatásért.


Forrás és fotó: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány
Magyar Kurír 2021. 03.17
 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
Bibliai szöveget tartalmazó tekercsek maradványaira
  2021-03-16 21:03:05, kedd
 
  A szöveget főként görög nyelven írták, de Isten nevét a babiloni fogság előtti korra jellemző héber betűkkel jelölték rajta.
Bibliai szöveget tartalmazó tekercsek maradványaira bukkantak a Júdeai-sivatagban
Hatvan év után ismét bibliai szöveget tartalmazó tekercsek maradványaira, illetve más jelentős régészeti leletekre is bukkantak Izraelben, a Júdeai-sivatag barlangjaiban, a Holt-tenger közelében - jelentette a Jediót Ahronót tel-avivi napilap Ynet című hírportálja március 16-án.
...... .......


Az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) kutatói által feltárt egyik, több tucat apró darabkára szakadozott, csaknem kétezer éves pergamentekercs Zakariás próféta könyvének egyik részletét tartalmazza: ,,Ezeket kell azonban megtartanotok: Igazat mondjatok egymásnak, hűséggel és békével szolgáltassatok igazságot kapuitokban. És egyiktek se gondoljon szívében rosszat felebarátja ellen, se ne szeressétek a hamis esküt, mert mindez olyan dolog, amit gyűlölök - mondja az Úr." (Zak 8,16-17)

A tekercstöredékeken a tizenkét kispróféta szövegei olvashatók, Zakariás mellett Náhum próféta könyvének sorai, így valószínűleg az 1952-ben felfedezett kis próféták tekercsének hiányzó része került elő. A szöveget főként görög nyelven írták, de Isten nevét a babiloni fogság előtti korra jellemző héber betűkkel jelölték rajta.
Az új szövegmaradványok a Horror-barlangból kerültek elő, mely azért kapta nevét, mert felfedezésekor, a múlt század ötvenes éveiben negyven holttestet, gyermekekét, nőkét és férfiakét találták benne, akik a Római Birodalom elleni Bar Kohba-felkelés (a zsidók második felkelése a Római Birodalom ellen, Hadrianus császár uralkodása idején, 132-135-ben. A szabadságharc vezetőjéről, Bar Kohbáról kapta a nevét - A szerk.) idején halhattak meg.
A pergamentöredékek mellett szintén a Bar Kohba-felkelés korából származó érméket is találtak, amelyek a korszak tipikus zsidó szimbólumait tartalmazzák, köztük hárfát és datolyapálmát. A kutatók nyíl- és dárdadarabkákat, szövetmaradványokat, szandált, még tetű elleni fésűt is találtak a valószínűleg legnagyobb, de kevés írásos forrással dokumentált zsidó lázadás idejéből.
Egy másik jelentős régészeti leletre bukkantak a sivatag Murabat nevű barlangjában: egy hatalmas, 90-100 literes, nádból készített és fedéllel lezárt kosárra, amely a rendkívül meleg és száraz éghajlatnak köszönhetően kiváló állapotban maradt fenn. Ez a világ legrégebbi fennmaradt kosara; Elisabetta Boaretto, a Rechóvot városbeli Weizman Tudományos Intézet kutatója szerint tíz és fél ezer évvel ezelőtt készíthették, az újkőkorban, amikor a térségben még nem jelent meg a fazekasság. A kosár valószínűleg raktározásra szolgált.
Az IAA 2017-ben nagyszabású régészeti feltárásokba kezdett a Júdeai-sivatagban, a Holt-tenger nyugati partjának szikláinál, hogy megmentse az utókornak a kincseket a régiségtolvajok elől. A szakemberek eddig 80 kilométernyi szakaszt vizsgáltak át a legmodernebb technológiákkal; többek közt drónokkal mérik fel a legnehezebben megközelíthető helyeket.
A 20. század legnagyobb régészeti szenzációjának tartott holt-tengeri tekercseket is ezeknél a szikláknál, a Júdeai-sivatag barlangjaiban találták meg. A sérült és töredezett pregamenekre héber, arámi és görög nyelven többek közt több bibliai szöveg legkorábbi ismert változatát, a Bibliába be nem került apokrifeket, valamint kommentárokat és misztikus szövegeket írtak szerzőik, akiknek kilétéről máig tudományos vita zajlik.

Forrás: MTI
Fotó: Pixabay
Magyar Kurír 03.16
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Ferenc pápa beszéde teljes terjedelmében 03.14
  2021-03-16 13:05:04, kedd
 
  Ferenc pápa vasárnap délben: Ne féljünk engedni, hogy Jézus ,,válságba sodorjon" bennünket!
Március 14-én a déli Angelus és a napi evangéliumhoz fűzött gondolatok után Szentatya megemlékezett a tíz éve kezdődött szíriai konfliktusról és a március 19-én kezdődő különleges évről, ,,a család az amoris laetitia" [a család a szeretet öröme] évéről.

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Nyolc éve választották meg Ferenc pápát
  2021-03-16 13:00:39, kedd
 
  A Szentatya találkozóin nem fárad bele, hogy azt kérje: ,,Kérlek, ne feledkezzetek el imádkozni értem!"
Ajándékozzuk neki ezt, a legtöbbet, imádkozzunk Ferenc pápáért! Isten éltesse a Szentatyát!
Isten éltesse a Szentatyát!
...... ........... .....


Ma nyolc éve, 2013. március 13-án választották pápává Jorge Mario Bergogliót
1936. december 17-én Buenos Airesben, a távoli Argentínában világra jött Jorge Mario Bergoglio. Piemontból kivándorolt szülők fia, aki gyerekkorában hentesnek készült - ahogyan azt 2015. december 31-én egy kisgyerek kérdésére elárulta. Az éneklés szeretetét egy operazenei műsor ültette el benne, melyet hétről hétre meghallgatott családjával a rádióban. Édesapja korán megtanította a munka fontosságára; különböző mesterségeket folytatott, vegyipari technikumban érettségizett.
Hite, melyet nagymamája, Rosa Margherita Vassallo csiszolt benne, hivatássá érlelődött. 1958-ban belépett a szemináriumba és megkezdte a jezsuitáknál noviciátusát. Ebben az időszakban mentette meg Jorge Mario Bergoglio életét egy bátor szerzetesnővér, Cornelia Carnaglio, aki merészen tanácsot adott kezelőorvosának, hogy milyen dózisú antibiotikummal gyógyítsa ki a tüdőgyulladásból. 2018. március 8-án ápolók egy küldöttségével találkozva Ferenc pápa köszönetet mondott a domonkos nővérnek.
Két kiadványunk segít közelebbről megismerni Ferenc pápát, egyben nagyböjt alkalmából elmélyülésünket is szolgálja. Az irgalmasság arcai című kötet, Ferenc pápának az irgalmasság rendkívüli szentévében elmondott beszédeit tartalmazza, Az Őrzők vagyunk - Szerdai katekézisek 2013-2014 című könyv a Szentatya katekéziseit tartalmazza.
1969-ben szentelték pappá. Aznap nagymamája átadott neki egy levelet, mely valamennyi unokájának szólt. Az ifjú Jorge Mario zsolozsmáskönyvében őrizte az üzenetet, mely így szól: ,,Legyen hosszú és boldog életetek. De ha egy napon a fájdalom, a betegség vagy egy szeretett ,,Legyen hosszú és boldog életetek. De ha egy napon a fájdalom, a betegség vagy egy szeretett személy elvesztése vigasztalansággal töltene el, akkor jusson eszetekbe, hogy
egy sóhaj a tabernákulum előtt, ahol a legnagyobb és legnemesebb vértanú van, és egy pillantás Máriára, aki a kereszt lábánál áll, egy csepp balzsamot hinthet a legmélyebb és legfájdalmasabb sebekre."
1973-ban kinevezték az argentin jezsuita provincia élére. 1992-ben püspökké szentelték, majd 1998. február 28-án kinevezték Buenos Aires érsekévé, Argentína prímásává. A 2001. február 21-án tartott konzisztóriumon Szent II. János Pál bíborossá kreálta, a következő szavakkal: ,,Ma délelőtt a katolikus Róma szerető öleléssel veszi körül az új bíborosokat, tudatában annak, hogy egy jelentős új lapot ír kétezer éves történetében." Ezek már egy másik történelmi fejezet előhangjai, amely fejezet 2013-ban kezdődött az első latin-amerikai és egyben az első jezsuita pápa megválasztásával.
XVI. Benedek pápa lemondása után Bergoglio bíboros Rómába utazott. 2013. március 13-án a konklávéra összegyűlt bíborosok megválasztották Péter 265. utódának. Négy évvel később, 2017. február 19-én egy római plébániára látogatva egy kisgyerek megkérdezte tőle, miért lett pápa.
,,Az, akit megválasztanak, nem feltétlenül a legokosabb. Hanem az, akit az Isten szán az Egyháznak abban a pillanatban"

- hangzott a válasz. Pápaként a Ferenc nevet vette föl. Megválasztása után pár nappal a sajtó munkatársainak kifejtette, hogy Assisi Szent Ferencre gondolt, amikor nevet választott magának: ,,A szegénység, a béke emberére, aki szereti és óvja a teremtett világot".
Kedves Olvasóink! A Szentatya találkozóin nem fárad bele, hogy azt kérje:
,,Kérlek, ne feledkezzetek el imádkozni értem!"
Ajándékozzuk neki ezt, a legtöbbet, imádkozzunk Ferenc pápáért! Isten éltesse a Szentatyát!
Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír 2021.03.13
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
     1/10 oldal   Bejegyzések száma: 96 
2021.02 2021. Március 2021.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 96 db bejegyzés
e év: 745 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 376
  • e Hét: 1455
  • e Hónap: 14893
  • e Év: 217806
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.