|
1/35 oldal
|
Bejegyzések száma: 341
|
|
|
|
2011-09-30 22:42:44, péntek
|
|
|
Fotó a Margitszigeten készűlt
Sziklán állva
...... .............
Szaladó mókus
....
Majd a fán
...... ............
|
|
|
1 komment
, kategória: saját készítés |
|
|
|
|
|
2011-09-30 22:18:50, péntek
|
|
|
Ma délután a Margitszigeten kirándultam. Margit hídtól az Árpád hídig és vissza.
Nagyon szép idő volt és jó meleg. Rengeteg képet készítettem az őszi napsugárról, ahogy beragyogta a sziget fáit és a Kék Dunát
...... ..........
...... .........
...... ........
.
|
|
|
0 komment
, kategória: saját készítés |
|
|
|
|
|
2011-09-30 20:55:58, péntek
|
|
|
Sebes Ila: Az ősz lassan érkezik... /Jaskóné, Marikától kaptam
Lassacskán, lustán érkezik
Lágy őszi szellő, fújdogál
Melegnek érzed fuvallatát
Már hűvösebbek az éjszakák
Zöldek még a fák, a bokrok
Pompázatos látványt nyújtva
Megvan még, a zöld korona
Még nem bóklásznak az avarba
De mindjárt itt lesz a szép ősz
Színesre vált át a zöld tájkép
Ezerszínűek lesznek a lombok
Földre hullanak a falevelek
Elmúlik a meleg nyár, vége
Jön a szép, színes ősz, végre
Ilyenkor sétálnék az erdőbe
Kis ösvényeken, kettesbe
Bokáig lépkednék az avarba
Amikor már mindent betakar,
Érezném az illatokat, a levegőbe
Beszívnám az ősz, friss illatát
|
|
|
0 komment
, kategória: Őszi versek és képek |
|
|
|
|
|
2011-09-30 09:51:34, péntek
|
|
|
M.Simon Katalin: Vénasszonyok nyara
2011.09.28
Zörög a levél lábunk alatt,
A lomb zöldje már csak emlék maradt,
Erdők karzatán se zengi már
Nyár dicséretét a sok madár,
De lásd, mily kéken ragyog az ég,
Aranyban fürdik a messzeség,
Dombokon csordul a szőlő leve,
Október kedvét tölti vele.
Diófa ágán hangol a szél,
Füledbe örök vágyról zenél,
Lelkedbe derűjét bölcsen belopva
Csábít a tüzes vénasszonyok nyara.
|
|
|
1 komment
, kategória: Őszi versek és képek |
|
|
|
|
|
2011-09-29 11:05:40, csütörtök
|
|
|
Szüreti káposztás csülkös bableves
Videó link/törzsasztal oldalon
Link
.........
.........
Második változat Krajcsoviczné Jancsó Mária receptje
Hozzávalók:
- 50 dkg savanyú káposzta
- 25 dkg tarkabab
- 1 kisebb füstölt csülök
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 5 dkg liszt
- 2 dl tejföl
- 5 dkg zsír
- fél csokor kapor
- 3 db babérlevél
- ecet
- só
. cukor
. őrölt fűszerpaprika ízlés szerint
Elkészítése:
A babot és a csülköt előző este beáztatjuk.
Másnap a csülköt feltesszük főni, később, amikor a csülök már puhulni kezd, hozzáadjuk a babot, a babérlevelet, és tovább főzzük. Ha a csülök sós, vigyázzunk hogy el ne sózzuk.
Közben az apróra vágott hagymát zsírban üvegesre pirítjuk, és ezen a hagymás zsíron a savanyú káposztát megpároljuk, majd a puhuló babhoz keverjük.
Amikor a csülök megfőtt, kivesszük a levesből, a csontról lefejtjük a húst, és kockákra vágjuk.
Ezután világos paprikás rántással besűrítjük és tejfölözzük a levest, majd sóval, cukorral, ecettel utánaízesítjük és kiforraljuk. Végül beletesszük a kockára vágott csülköt, meghintjük apróra vágott kaporral, és tálaljuk.
...... ............
Harmadik változat:
Tárkonyos-káposztás bableves füstölt csülökkel
Hozzávalók
1,5 dl tejszín
- 1 késhegynyi borsikafű
- 1 evőkanál pirospaprika
- 2 dl tejföl
- ízlés szerint só
- 10 dkg zsír
- 5 gerezd fokhagyma
- 10 dkg finom liszt
- 1 db citrom
- 1 db vöröshagyma
- 10 dkg fehérrépa
- 2 db babérlevél
- 20 dkg sárgarépa
- 50 dkg savanyú káposzta
- 1 db tojás
- 30 dkg szárazbab
- 1 kg csülök
- 1 késhegynyi tárkony
Elkészítése
A főzés előtt egy nappal a csülköt hideg vízbe tesszük, és a vizet többször cseréljük rajta. A babot kiválogatjuk, és előző nap azt is beáztatjuk, hogy hamarabb megpuhuljon.
A csülköt hideg vízben feltesszük főni, majd ha elkészült, leszűrjük. A levében megfőzzük a beáztatott babot. Amikor a bab puhulni kezd, hozzáadjuk az átmosott, rövidre vágott savanyú káposztát és a karikára szelt zöldségeket. Felengedjük hideg vízzel, beletesszük a babérlevelet meg
a borsikafüvet, ízlés szerint sózzuk, és az egészet puhára főzzük. Közben egy tojásból liszttel csipetkét készítünk, és beleszaggatjuk a levesbe. Az apróra vágott vöröshagymát
a zsíron üvegesre pároljuk, hozzáadunk két evőkanál lisztet, és barna rántást készítünk. Simára keverjük a zúzott fokhagymával, a pirospaprikával, 1 dl tejföllel és a tejszínnel. A rántást folyamatos keverés közben a leveshez adjuk, vigyázva, hogy ne legyen csomós. Tálalás előtt beletesszük a kockára vágott csülköt. Megszórjuk a frissen vágott tárkonnyal, és meglocsoljuk a maradék tejföllel.
Citromot vagy ecetet is adhatunk hozzá.
...... ........... .............
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2011-09-29 10:26:34, csütörtök
|
|
|
Balázs Béla: Őszi varázs
Most gyerünk innen, mert jön a varázs.
Vörösen áll a nap a hegy fölött,
S a sárga hegy mögött ott áll az ősz.
Gyerünk, gyerünk.
Nézd, izzó érccé válik
Az erdő már és a lombfödte föld.
Késő.
A dermedt rézerdőben állunk.
Ne mozdulj már. Egy gally törjön belőle:
S megkondul, dördül hetedik határ
És sorsod mely visszhangozik tőle.
Ne mozdulj már, mert felriad a zajra.
Most hallgasd, hogyan hullnak szeliden
Kis érclevelek pengő érctalajra.
Halk harangjáték. Az erdő dalol,
S temetkezik csendes búcsúztatóval.
Nézd, ott a nap a hegy mögé hajol.
A hegy mögött, ahol a köd vonul,
Egy óriás zokog hangtalanul.
. |
|
|
0 komment
, kategória: Őszi versek és képek |
|
|
|
|
|
1/35 oldal
|
Bejegyzések száma: 341
|
|
|
|
2011. Szeptember
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
341 db bejegyzés |
e év: |
4538 db bejegyzés |
Összes: |
47466 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 1115
- e Hét: 2194
- e Hónap: 15632
- e Év: 218545
|
|
|