Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/44 oldal   Bejegyzések száma: 436 
Járványok a történelemben - - TBC /tuberkulózis
  2020-09-30 18:46:50, szerda
 
  Kórokozó KOCH bacterium
A gümőkór vagy tuberkulózis (tbc), latinul: tuberculosis egy olyan fertőző betegség, melyet a Mycobacterium tuberculosis baktérium okoz, és ami leggyakrabban a tüdőt támadja meg (pulmonáris tbc), de megtámadhatja a központi idegrendszert agyhártyagyulladást (meningitis tuberculosa) okozva, a nyirokrendszert és a vérkeringést is, amelyek fő terjedési útvonalai (pl. miliaris tbc). Szintén érintettek lehetnek az ivarszervek, húgyutak, csontok, ízületek és még a bőr felülete is, azaz gyakorlatilag majdnem minden szerv és szervrendszer. A pulmonáris (tüdőt támadó) tbc-s beteg tüdejében gümők keletkeznek. A gümő a latin tuberculum fordítása. Innen jön a gümőkór név. A gümők megakadályozzák a normális tüdőfunkciót, emellett bizonyos káros (toxicus) anyagokkal árasztják el a szervezetet. (Többek között ez okozza az idült tbc-sekre jellemző "leromlási" (cachexia) tüneteket.)
A mycobacterium tuberculosis nem az egyetlen mycobaktériumfajta, ami okozhat gümőkórt. Egy jelentés szerint[3] a mycobacterium bovis, a mycobacterium africanum, a mycobacterium canetti és a mycobacterium microti ugyancsak okozhat tuberkulózist, de ezek ritkábban okoznak megbetegedéseket. A szarvasmarha-tbc pl. emésztőrendszeri fertőzésben nyilvánul meg, mert ez az elsődleges behatolási kapuja.
A tuberkulózis a történelem során az egyik legtöbb halálesetet okozó betegség volt. 1901-ben, Magyarországon a halálesetek 25%-át okozta a tbc, amit magyar népbetegségnek (Morbus hungaricus) tartottak, és amit a tömegek nyomorából és szegénységéből eredő tömegesen egészségtelen életmód terjesztett el (100 ezer lakosból a szegények körében 500 fő, de a fertőződés miatt, a jómódúak körében is 200 volt tbc-s). Ma már gyógyítható, de még mindig több mint kétmilliárd ember fertőzött a kórokozóval.
Összefüggésben áll a helytelen táplálkozással és a rossz életkörülményekkel, ezért teljes joggal a nyomor betegségének nevezik. A fejlettebb országokban is az immunrendszer csökkent védekezőképessége segíti elő a betegség megjelenését, amit például az AIDS jelenléte, az immun szupresszív gyógyszerek (immunrendszer működését akadályozó gyógyszerek) alkalmazása, valamint kábítószer-használat. Bár a baktériummal fertőzöttek kb. 90%-a tünetmentes, látens tbc-fertőzöttséggel él (LTBI), az esetek kb. 10%-ában a betegség teljesen kifejlődik, fertőzővé válik, és ha nem kezelik, az eseteknek legalább a fele halálhoz vezet.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2008-as adatgyűjteménye[5] szerint tuberkulózis a megbetegedés és halál igen fontos okozója világszerte, különösen Afrikában és Ázsiában. 2006-ban 9,2 millió új esetet és 1,9 millió halálesetet jeleztek világszerte (közöttük 700 000 megbetegedés és 200 000 haláleset AIDS-szel fertőzött egyéneké volt). A számok, Európától eltekintve, nem tartottak lépést a lakosság növekedésével, és ahhoz viszonyítva 2003-tól kezdve hanyatlóban voltak, de az európai és afrikai késedelmek gátolják az ezredfordulón 2015-re kitűzött cél (development goal) elérését, hogy a fertőzés terjedését világszerte megállítsuk.

A tuberkulózis tünetei
A teljesen kifejlődött, aktív, fertőző gümőkóros esetek háromnegyed része kizárólag pulmonáris, vagyis csak a tüdőket érinti. Ennek a szimptómái közé sorolhatók a mell-, ill. hátfájás, vér felköhögése, és három hétnél további köhögési rohamok, valamint láz, borzongás, izzadás (különösen alvás közben), étvágytalanság, fogyás, sápadtság és gyakori fáradtság.
Az esetek megmaradt negyed részénél, ami gyakran immun szuppresszív hatás alatt levő (pl. HIV) betegekkel és igen fiatal gyerekekkel kapcsolatos, a fertőzés más testrészekre is kiterjed, úm. a mellhártyára, a központi idegrendszerre (lásd agyhártyagyulladás, meningitisz), a nyirokrendszerre, például a görvélykór (scrofula, amikor a betegség a nyak nyirokcsomóit támadja meg), vesékre, vékonybélre, csontokra, ízületekre. A csontokra és ízületekre való hatás egyike a Potts-kór, ami a hátgerincet támadja meg. A vérkeringés útján a fertőzés az egész szervezetben szétszóródhat (miliaris tbc).

A mycobacterium fajtái
A tuberkulózist okozó Mycobacterium tuberculosis baktérium, rövidítve MTB egy lassan szaporodó aerob baktérium, ami 16-20 óránként osztódik. Ez más baktériumokhoz képest lassúnak számít (azok osztódási ideje többnyire percekben mérhető - az Escherichia coli egy fajtája például húszpercenként osztódik), de nem a leglassúbb (a Mycobacterium leprae húsz naponként). A MTB-t a Gram-festés nem vagy nagyon enyhén mutatja pozitívnak, azonban egyéb jellemzői alapján Gram-pozitív baktériumnak szokás tartani.[7] A MTB kicsi, pálcika alakú baktérium (bacilus), ami ellenáll a gyengébb fertőtlenítőknek és hetekig tűri a szárazságot, de magától csak gazdaszervezeten belül képes osztódni (in vitro tenyészetet csak hosszú idő alatt sikerült létrehozni, manapság azonban már rutinműveletnek számít).
A MTB mikroszkóp alatt festési jellegzetességei alapján azonosítható; savas oldattal való kezelés után megtartja színezetét, ezért saválló bacillusként (AFB11) tartják nyilván. A leggyakoribb festési eljárás, a (Ziehl-Neelsen festés) során, az AFB-t élénkpirosra festik meg, ami kitűnően elválik a kék háttértől. A saválló baktériumok fluoreszkáló mikroszkóppal is jól megfigyelhetők.
Az M. tuberculosis komplex három további mycobacteriumot is magába foglal, amelyek okozhatják a tuberkulózist: Mycobacterium bovis|M. bovis, M. africanum, és 'M. microti'. Az első kettő csak nagyon ritkán, míg az utolsó soha nem okoz fertőzést emberekben.
Nontuberculous mycobacteria (NTM): további mycobaktériumok (a M. leprae mellett, amely leprát okoz), amelyek a tbc-hez, egyes bőrbetegségekhez hasonló kórképeket, vagy egyéb fertőző betegségekhez hasonló légzőszervi megbetegedéseket okozhatnak. Okozhatnak nyirokcsomó gyulladást (lymphadenitis) is.

A betegség terjedése
A tbc előfordulási gyakorisága országonként, az esetek száma 100 000 lakosra vetítve. A WHO adatai, 2006
>300
200-300
100-200
50-100
<50
Nincs adat
A tbc döntően cseppfertőzéssel terjed, azaz úgy, hogy tbc-ben megbetegedett emberek tüdejéből kerül ki, amikor köhögnek, tüsszentenek, beszélnek vagy köpnek. Minden 5 &#181;m átmérőjű csepp 1-3 bacilust tartalmaz. Akik a leggyakrabban kapcsolatba kerülnek a beteggel, kb. 22% az esélyük a megfertőződésre. Egy tbc-ben szenvedő, kezeletlen személy évente kb. 20 embert fertőzhet meg. Csak azok fertőznek, akiken már kitört a betegség, a látensek nem.
A tuberkulózis azonban nemcsak a légzőszervek útján terjedhet.

Terjedési utak feljegyzett vagy elvi lehetőségei:
Légzés: fertőzött levegő
Táplálkozás: fertőzött étel, ital (például víz, tej)
Hematológiai: fertőzött injekciós tű, orvosi műszer, tetováló vagy akupunktúrás tű, vér stb.
Szervátültetés
Szexuális kapcsolat (száj és/vagy nemi szervek)
Nyílt seb
Szoptatás: dajkáról csecsemőre
Terhesség: anyáról embrióra urológiai vagy méhfertőzés útján
A tbc a legtöbb halálesetet okozó betegség a szülőkorú nők és a HIV-vel fertőzött egyének között. A 2005-ös statisztikai adatok szerint a betegség Szváziföldön és Indiában volt a legelterjedtebb.
A HIV-vírus hordozásán kívül a dohányzás vagy a cukorbetegség (diabetes mellitus) is növeli a megbetegedés kockázatát

Patogenezis
A World Health Organisation (WHO) 2004-i Disease Watch (Kórfigyelő) brosúrájának a tbc-re vonatkozó közleménye[8] szerint a Föld lakosságának egyharmada hordozója a Mycobacterium tuberculosis (M. tbc) bacilusnak, de ezen egyének 90%-ának fertőzése aszimptomatikus (a betegség jellemző tüneteit nem mutatja) és életüket nem fenyegeti. A megmaradt 10% esetében a fertőzés teljesen kifejlődik és kezeletlenül a betegek felének halálát okozza.
Az infekció a beteg tüdőhólyagocskáiban (alveolus pulmonis) kezdődik, ahol a baktérium az ún. Ghon fókuszban osztódni kezd. Itt a fertőzött egyén dendritikus sejtjei akcióba lépnek és megakadályozzák a további osztódást. Ezek a sejtek azonban a baktériumoknak a mediasztinális nyirokcsomókba való átvitelét nem tudják megakadályozni. Másodlagosan a vérkeringés útján a baktérium a szervezet számos egyéb pontjára terjedhet, a tüdőcsúcsoktól kezdve, a periferiális nyirokmirigyekre, a vesére, agyra, és csontokra. A bacilus nem támadja meg a szívet, a csontváz izmait, a hasnyálmirigyet és a pajzsmirigyet.
A tbc a granulomás gyulladásos megbetegedések közé tartozik, amiket a makrofágok, T-limfociták, B-limfociták és a fibroblasztok együttes jelenléte jellemez. Ezek jelenléte eredményeképpen a tbc támadás színhelye meggyűlik. A granuloma a fertőzés elterjedésének akadályozása mellett annak jelenlétét a szervezet többi részének is jelzi. A granulomában a T-sejtek citokineket termelnek, mint pl a gamma interferon amik a makrofágok aktiválására szolgálnak, azokat a baktériumok megtámadására ösztökélik, bár a T-limfociták (CD8+) maguk is képesek a baktériumok elpusztítására. Vigyázat azonban, a granuloma nem mindig pusztítja el a baktériumokat, mert azok sokszor csak lappangásra kényszerülnek. A granuloma sajátossága a tuberculum (gümő) közepén lefolyó nekrózis, vagyis sejtelhalás. Ha a tbc baktériuma a test egy károsodott területén a keringési rendszerbe bejuthat, akkor (különösen fiatal gyerekek és időskorúak esetében) a szervezet többi részeit is eláraszthatja apró fókuszpontok létesítésével, és miliaris tbc alakul ki, ami még az intenzív kezelés ellenére is a betegek több mint 20%-ának halálát okozza.
Sok esetben a beteg állapota hullámzik, a szövet károsodását és a nekrózist gyógyulás és hegszövetképződés (fibrózis) váltja fel. A megbetegedett testterületeket hegedt testszövet és sajthoz hasonló fehér nekrotikus (elhalt) anyaggal teli üregek váltják fel. Aktív fázisban ezeknek az üregeknek egyike-másika a légzési rendszerrel ismét összekötődik és fertőző tartalmukat a beteg felköhögi, a betegséget továbbterjeszti. A tbc ellen kifejlesztett antibiotikumok el tudják pusztítani a baktériumokat és csak hegedt szöveteket hagynak maguk után.

Diagnózis
A tuberkulózis megbízható diagnózisának nehézsége az ennek fent említett lassú "in vitro" szaporodásából ered, ami 12 hetet is igényelhet. Az orvosi vizsgálat a beteg előző betegségtörténetének feljegyzésével kezdődik, amit fizikai vizsgálat (hőmérséklet, pulzus, vérnyomás stb.) követi, majd mellkasröntgen, ún. tuberkulin szérum vizsgálat (Mantoux ,,oltás") és baktériumtenyészet.
Jelenleg olyanok lappangó infekcióját, akik védőoltást nem kaptak egy speciális tuberkulin-vizsgálattal mutatják ki amely a bacilus tisztított fehérje derivatívjára (purified protein derivative) egy lassított hiperszenzitivitás (delayed hypersensitivity) típusú reakciót mutat. Aki már kapott védőoltást az pozitív tuberkulin eredményt ad, mintha fertőzött lenne. Ezekre egy újabb vizsgálatot, a polimeráz-láncreakció vizsgálatot dolgoztak ki, ami kimutatja a bacilus DNS-ének jelenlétét, az antitest meghatározása pedig kimutatja a szervezetnek a bacilus-okozta gamma interferon képződése jelenlétét.

A kórokozó mutációja
Az M. tuberculosis egyes kódoló és nem-kódoló genomrészeit elvesztette evolúciója során, így a különböző fajok közötti különbségeket megfigyelve következtetni lehet a betegség földrajzi eredetére és terjedési útjára.

Kezelés
A kezelés általában kemoterápiás szerekkel és antibiotikumokkal történik. Lappangó gümőkóros betegek számára elég egyfajta szert használni, de ha a betegség már teljesen kifejlődött és fertőző állapotba került, akkor több szer együttes használatára van szükség az antibiotikum/gyógyszer-rezisztencia kifejlődésének elkerülésére. A gyógyszer általában rifampin és izoniazid, a kezelés tartama pedig 6-12 hónap.

Protekció
A fertőzés ellen kettős védelmet alkalmaznak:
A kórokozóval megfertőzött egyének és azok felderítése, akik a fertőzött egyénekkel kapcsolatban voltak, azok vizsgálata és a fertőzöttek kezelése.
Gyermekek megelőző védőoltása.
Olyan szérum még nincs, ami felnőtteket speciálisan a tbc baktérium ellen védene, de trópusokon, egyéb, nem tuberkulózist okozó mycobactériumokkal való kapcsolatnak van némi védő hatása.
Védőoltást számos országban használnak. Az első ilyen gyógyszervédelmet Franciaországban dolgozták ki 1905 és 1921 között, de tömeges használata csak a második világháború idején kezdődött. A Calmette-Guérin Bacilus (BCG) védőoltás hatásossága agyhártyagyulladás ellen 80%-on felül, tbc ellen azonban csak 0 és 80% között van.
Magyarországon a BCG védőoltás kötelező. Az újszülöttek jellemzően még a szülészeten megkapják. Megfelelő válaszreakció hiányában az oltást a gyermek fél éves kora előtt akár többször is megismétlik. 14 éves korukban a gyermekeket újra ellenőrzik.

Történelmi adatok
Találhatunk adatokat arra, hogy a tbc már a történelem előtti korban is jelen volt
Vázlatosan:
500 000 éves törökországi homo erectus-maradvány[12]
i. e. 18 000 - bölénycsontváz-maradvány
i. e. 4000 - emberi csontváz maradványok
i. e. 3000-2600 - egyiptomi múmiák
i. e. 2000 - Dél-Amerika: jelenlétének jelei
i. e. 1300 - nagy járvány Indiában
i. e. 460 - a görögök a phthysisnak (ejtsd: fthiszisz), vagyis sorvadásnak nevezték a tbc-t
Hippokratész, az orvosi tudomány ősatyja a phthisist széles körben elterjedt, és mindig halálos betegségként jellemezte.
A középkorban a betegséget mindenféle babonákkal kapcsolták össze.
Az orvosi tudomány első képviselője, aki az ezres évek elején a pulmonáris tbc-tanulmányozta, Ibn Sina (Avicenna) volt, aminek eredményét 1020-ban közölte. Kijelentette, hogy a betegség fertőzés útján terjed, sokszor a talaj és a víz közvetítésével. Annak a cukorbajjal való kapcsolatát is felismerte. Így a betegség terjedésének gátlására a betegeket karanténba tette. 1689-ben Dr. Richard Morton tette közzé azon megfigyelését, hogy a pulmonáris betegség a beteg tüdejében gümők keletkezését okozza, de a tuberkulózis (gümőkór) nevet csak 1839-ben kezdték használni (J.L. Schönlein)
Szisztematikus betegápolás 1838 és 1845 között kezdődött Dr. John Croghan mamutbarlangjában (Mammoth cave), az első tüdőszanatóriumot pedig 1859-ben vették használatba a német Görbersdorfban, a mai Lengyelországban (lengyelül Sokolowsko). A tbc bacilusát először Robert Koch német orvos mutatta ki mikroszkópiailag 1882-ben, amiért 1905-ben Nobel-díjat is kapott. Mivel Koch nem látott kapcsolatot a marha és az emberi tbc között, a betegség tehéntej útján való terjedését csak később sejtették, és a fertőzés terjedését Louis Pasteur javaslatára a tej felhevítésével, pasztörizálásával sikerült csökkenteni. Az első sikeres védőoltást 1906-ban Albert Calmette[13] és Camille Guerin[13] alkalmazta, és nevükből jött a BCG (bacilus Calmette-Guerin) oltás neve is. Emberi használata 1921-ben kezdődött Franciaországban, de a széles körű használat csak a második világháború után Amerikában, Angliában és Németországban.
Már a múlt század elején meglátták, hogy nagy erőfeszítésekre lesz szükség a tbc elleni küzdelem megnyerésére, és különböző akciókat szerveztek e célból mindenhol a világon. Amerikában az American Lung Association (Amerikai Tüdő Társaság) volt az első képviselője ennek a mozgalomnak. Ott vezették be először a köpőcsésze-használatot is és a nyilvános köpködést is tiltani kezdték. A betegség terjedését akadályozó munka eredményeképpen Európában az egységre eső haláleset 1850 és 1950 között tizedrészére csökkent.
Magyarországon a 20. század első évtizedeiben a gümőkór a nemzetközi helyzetnél is sokkal súlyosabb közegészségügyi probléma volt, ezért is nevezték ,,Morbus hungaricus"-nak. 1938-ban minden tizedik halálesetet a tbc okozott. 1940-ben Johan Béla, az egészségügy államtitkári rangú vezetője kezdeményezte az első tuberkulózis elleni törvényeket. Megindult a tüdőgondozói hálózat kiépítése. A második világháború befejezése után ez a munka nagyobb lendülettel folytatódott. 1948-ban már minden járásban volt tüdőgondozó, számuk 1944 és 1955 között 145-ről 180-ra emelkedett. 1946-ban megindult a BCG védőoltás tömeges alkalmazása, 1953-ban kötelező lett az újszülöttek oltása, majd az ötvenes évek végétől a bizonyos életkorokban előírt újraoltás. Az 1960-as és 70-es években 150 röntgenállomás évente több mint 7,5 millió vizsgálatot végzett. Az 1944-es 6000 ágyról 1965-re 16 000-re emelkedett a tüdőbetegek kezelését szolgáló kórházi ágyak száma. Ingyenessé vált a gyógyszerellátás (PAS és bizonyos esetekben az akkor még rendkívül drága Streptomycin is). Ezekben az intézményekben jobb volt az élelmezés, és az ott dolgozók is plusz juttatásokban részesültek. A tüdőbaj elleni küzdelmet szakmailag az Országos Korányi Tbc Intézet irányította. Mindezek eredményeképpen a halálozás az 1938. évi szint egy tizedére csökkent.[14]
Nagy lépést jelentett 1946-ban az újonnan felfedezett sztreptomicin használata. Az első, Magyarországon is használt hatásos, bár komoly mellékhatásokkal járó kemoterápiás szer a PAS[15] (paraamino-szalicilsav) volt. Azelőtt a szanatóriumi pihenés mellett az egyetlen kezelés a mesterséges légmell (pneumothorax) volt,[16] emellett a nagyon előrehaladt állapotban levő fertőzés esetében két fő műtéti eljárást is alkalmaztak: az egyik, korábbi eljárásnál (mellkasplasztika) a bordák egy részének megrövidítésével a megbetegedett tüdő tartós összeesését idézték elő, később - a műtéti technikák fejlődésével - a tüdő megbetegedett részét sebészetileg eltávolító operációt kezdték alkalmazni.
A több gyógyszernek ellenálló baktériumfajták elterjedése a betegség teljes leküzdésének reményét elhomályosította. Ezek terjedése miatt a betegség előfordulása az 1980-as évek óta ismét emelkedni kezdett. Ismételt javulást talán újabb gyógyszerek feltalálásától, gyorsabb diagnózistól, a betegápolás javulásától és a fertőzés terjedésének hathatósabb akadályozásától várhatunk. A helyzet a fejlődő világban - elsősorban gazdasági-szervezési okokból - kifejezetten rossz.

Forrás Wikipedia oldal

*
- Az alattomos sorvasztó, a tuberkulózis Link

- Középkorban a vámpírok .....Link

- Tuberkulózis: több, mint történelem Link

- 1982-ben nevezte ki március 24-ét a Tuberkulózis Világnapjának, mivel 1882-ben e napon jelentette be Robert Koch a tuberkulózis baktériumának felfedezését. [link[http://medicalonline.hu/tbc_surveillance/cikk/a_tuberkulozis_vilagnapja#/li nk]

- Egy öreg TBC-bacilus emlékirata Link

- SuliNet oldalon Link

 
 
0 komment , kategória:  Járványok ismertetése  
A Cursillo nem emberi mű
  2020-09-30 18:34:45, szerda
 
  Gaál Jenő verbita misszionárius harmincnégy évet töltött Paraguayban. Ő a Cursillo lelkiségi mozgalom egyik magyarországi meghonosítója. Kalandos életéről, hivatásáról és a Cursillo lényegéről mesél a hét részes sorozatban.
2020. szeptember 27-én Kőszegen emlékeztek meg a cursillo tagjai a tavasszal elhunyt P. Gaál Jenőről.
Nagy öröm, hogy a vasárnap délután, Kőszegen Gaál Jenő emlékére tartott szentmisén - ami egyúttal cursillos mise is volt - ilyen nagy számban vettetek részt! A szentmisét Harangozó Vilmos atya mutatta be (koncelebráltak Loyd SVD és Kiss György atya) és - immár elmondhatjuk - hagyományosan a könyörgéseket a cursillisták fogalmazták meg. A közel 100 résztvevő nem csak az Egyházmegyénkből, de Ausztriából (Jenő atya rokonai) és azon kívülről is (pl. Sopronból, Tatabányáról) érkezett.
A szentmisét követően Jenő atya sírjánál mondtunk imát, majd Keresztutat jártunk Gyuri atya vezetésével a Missziós Ház kertjében. A résztvevők több, mint 40 eFt-t adományoztak a Cursillo céljaira.
A délután eseményeiről videófelvétel is készült, amely néhány napon belül lesz elérhető a Titkárság YouTube csatornáján.
Legközelebb Nován, Nagy Tamás atya fogja bemutatni a cursillos szentmisét 2020. november 25-én.

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Dr. Székely János püspök  
Fradi, hogy 25 év után bejutott a Bajnokok Ligája csoportkör
  2020-09-30 18:30:06, szerda
 
  GRATULÁLOK A FERENCVÁROSNAK!!!
Fantasztikus sikert ért el ma este a Fradi, hogy 25 év után bejutott a Bajnokok Ligája csoportkörébe. Izgatottan várom a sorsolást, hogy kikkel mérheti össze a tudását Európa legjobbjai között.
Hajrá Fradi!
...... .........


A Ferencváros kedden kiharcolta a csoportkörbe jutást a Bajnokok Ligájában, miután 0-0-s döntetlent játszott a Moldével, így a múlt heti, norvégiai első meccsen elért 3-3-mal, idegenben lőtt gólokkal jutott be - 25 év után újra - a BL elitmezőnyébe.

Sorsolás Csütörtökön
Az eddig ismert kalapok:
1. kalap:
Bayern München (német), Sevilla (spanyol), Real Madrid (spanyol), FC Liverpool (angol), Juventus (olasz), Paris Saint-Germain (francia), Zenit (orosz), FC Porto (portugál)
2. kalap:
FC Barcelona (spanyol), Atlético Madrid (spanyol), Manchester City (angol), Manchester United (angol), Sahtar Donyeck (ukrán), Borussia Dortmund (német), Chelsea (angol), Ajax Amsterdam (holland)
3. kalap:
Dinamo Kijev (ukrán), RB Leipzig (német), Internazionale (olasz), Olympiakosz Pireusz (görög), Lazio (olasz), Atalanta (olasz)
4. kalap:
FC Bruges (belga), Borussia Mönchengladbach (német), Istanbul Basaksehir (török), Rennes (francia), Ferencváros (magyar)

z első kalapba a címvédő, valamint az Európa-liga legjobbja, továbbá a hat legmagasabban rangsorolt bajnokság első helyezettje kerül. A 2-4. kalap összetételét az UEFA-együttható határozza meg. Egy országból két csapat nem kerülhet azonos csoportba.

A csoportszakasz játéknapjai:
október 20. és 21.
október 27. és 28.
november 3. és 4.
november 24. és 25.
december 1. és 2.
december 8. és 9.
 
 
0 komment , kategória:  Magyar foci  
FFP2 É FFP3 Szájmaszkok
  2020-09-30 18:18:13, szerda
 
  ...... ......


FFP2 szájmaszk
A koronavírus gyors terjedése miatt most igazán fontos a biztonság, a megelőzés és ezért fontos a maszk használata.
Használatával felelősség teljesen tudsz vigyázni környezetedre !
Ezt a maszk típust az élelmiszeripar, a gyógyászat részére alkották meg célirányosan.
A maszk a 0,3 mikrométer részecskék akár 95% -át is felfogja .Tartósan ,többször is használható
A KN95 védelmét az Egészségügyi Világszervezet (WHO) javasolja a védelem minimális szintjeként.
Elfogja a cseppekbe és aeroszolokba ágyazott baktériumokat a viselő szájából és orrából (védve Önt és a környezetet).
Védettség: KN95, (FFP2) A szűrés foka: &#8805; 95% Méret: univerzális Szín: fehér
Gyógyszertárakban kapható

*
...... .............


FP3 szájmaszk szeleppel és dupla gumival.
2020.09.22. ÚJRA KAPHATÓ
FFP3: a levegőben lévő részecskék minimum 99%-át szűrik meg, 0,6 &#956;m-es méretig védelmet nyújtva a toxikus, karcinogén és radioaktív részecskékkel szemben is.
Minőségi európai fejpántos FFP2-nél ez az érték 94%.
- Kilégző szelep a könnyebb légzésért
- Praktikus egydarabos kiszerelésben
- Jelölés (D): nagy porterhelés mellett is használható
- Körbefutó dupla gumis fejpánt
- Rugalmasan állítható bevont orrcsipesz
- összehajtható (flat-fold) kivitel
Európai gyártmány - Made in EU
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk megörzése  
Egy mondat az élet védelmében
  2020-09-30 17:47:41, szerda
 
  Vértesaljai László SJ jegyzete
A lengyel pápa világot járó apostoli útjai során fáradhatatlanul hirdette az emberi élet szentségét és sérthetetlenségét, a ,,fogantatás pillanatától kezdve egészen annak természetes végéig"



Ez a mondat az Isten szava, a Bibliából leszűrt igazság. Ez a mondat a Krisztus-Test, az Egyház szava, mely meg nem szűnően hirdeti, ,,akár alkalmas, akár alkalmatlan", hogy ,,az emberi élet szent és sérthetetlen, fogantatása pillanatától kezdve egészen természetes végéig".
E sorok írója megszámolta a Hittani Kongregáció e hét kedden (szeptember 22-én) közzétett dokumentumának hivatkozásait. A Samaritanus bonus kezdetű levél kilencvenkilenc lábjegyzetéből huszonhat Szent II. János Pál pápa tanításából idéz, mintha pápasága minden évét egy-egy tőle származó idézet képviselné. A lengyel pápa ugyanis közel huszonhét éves péteri szolgálata egyik legfontosabb feladatának tekintette az élet védelmét, főként annak kiszolgáltatott helyzeteiben: az indulás magzati állapotában és a sokszor a betegségtől is sújtott, egyre jobban ellehetetlenülő idős korban. Világot járó apostoli útjai során fáradhatatlanul hirdette az emberi élet szentségét és sérthetetlenségét, a ,,fogantatás pillanatától kezdve egészen annak természetes végéig".
Hiába is támadta az öntörvényű, abortusz- és eutanáziapárti liberális sajtó, II. János Pál pápa egyre csak ismételte az Egyház Istentől kinyilatkoztatott, megváltoztathatatlan tanítását, amit a mostani dokumentum is ,,definitív", végleges jelzővel illet. Amikor pedig már idős és beteg volt, akkor is vállalta a péteri szolgálat továbbfolytatását, immár nem annyira szavainak meggyőző erejével, hanem puszta létével. Elfogyott a jártányi ereje, elakadt a szava is, de amíg a puszta léte itt köztünk az ő dobogó szívét jelentette, addig volt pápánk. Mint előtte kétezer éven át, az életfogytiglan megválasztott pápák esetében.
Továbbfolytatva az elemzést, a Samaritanus bonus kezdetű levél tizennyolcszor idéz Ferenc pápa tanításából - legtöbbet éppen az orvosok és egészségügyi dolgozók különféle csoportjai fogadásakor elhangzott beszédeiből merít. Ferenc pápa a Hittani Kongregáció éves közgyűlésein rendszeresen kitért az élet védelmére, mint ahogy az Amoris laetitia, az Evangelii gaudium és a Laudato si' kezdetű megnyilatkozásainak is vissza-visszatérő eleme az éle védelme.
A Hittani Kongregáció Irgalmas szamaritánus kezdetű levelének közvetlen szakmai forrása az Egészségügyi Dolgozók Pápai Tanácsának egy dokumentuma, mely Az egészségügyi dolgozók új alapszabálya címmel 2016-ban jelent meg. Ebből a dokumentumból 14-szer idéz a levél. Az Egészségügyi Dolgozók Pápai Tanácsát Szent II. János Pál pápa alapította 1985. február 11-én, a Lourdes-i Boldogasszony emléknapján. A tanács feladata a Szentszék, illetve a helyi egyházak és az egészségügy kapcsolatának ápolása. Tagjai és tanácsosai püspökök, a betegápoló rendek képviselői, orvosok és ápolók.
A Hittani Kongregáció új dokumentuma kilencszer idéz XVI. Benedek és egyszer Szent VI. Pál pápa tanításából. Jelentős forrásai még a Hittani Kongregáció megnyilatkozásai, valamint a Katolikus Egyház Katekizmusa. Egyéb források a II. vatikáni zsinat, a trienti zsinat és a Kánonjogi kódex.
Egyetlen teológustól vesz közvetlen tanítást a levél, mégpedig Aquinói Szent Tamás Summa Theologiae című művéből. ,,Nem elég ugyanis a fájdalomban osztozni, hanem bele kell merülni Krisztus Húsvétja Titkának a gyümölcseibe, hogy legyőzzük a bűnt és a rosszat, soha el nem feledve, hogy magában Istenben van annak az akarata, hogy úgy gyógyítsuk meg mások nyomorúságát, mintha az a sajátunk lenne" - tanítja a Doctor Angelicus (Summa Theologiae, I, q. 21, a. 3.).
A dokumentum egy XVI. Benedektől vett idézettel zárul, a Spe salvi kezdetű enciklikából: ,,A másik emberrel együtt szenvedni, másokért szenvedni; szenvedni az igazságért és az igazságosságért; szenvedni szeretetből, s azért, hogy igazán szerető ember lehessek - ezek az emberiesség alapvető elemei, melyeknek eltüntetése magát az embert semmisítené meg" (Spe Salvi, 39).
A Hittani Kongregáció Samaritanus bonus kezdetű dokumentuma valójában az egyház kétezer éves tanításának foglalata, melyben ott visszhangzik Urunk Jézus szép szava a János-evangéliumból, amikor Jó Pásztorként így szól: ,,Én azért jöttem, hogy életük legyen és bőségben legyen" (Jn 10,10).

Forrás: Vatikáni Rádió
Fotó: Vatican News
Magyar Kurír 2020.09.23

 
 
0 komment , kategória:  Szent II. János Pál pápa  
Pio atyától újabb gondolatok
  2020-09-30 17:41:30, szerda
 
  - Bosszú gondolata
Sohasem fordult meg a fejemben semmiféle bosszú gondolata: imádkoztam a rágalmazókért és imádkozom. Volt olykor, amikor azt mondtam az Úrnak: "Uram, ha megtérésükhöz szükséges egy kis ostorozás, add csak meg nekik, hogy üdvözüljenek

- Áldott legyen az Isten aki nem hagyja sokáig magára azt, aki Benne bízik, és Rá hagyatkozik,,
Pio atya gondolata

- Próbálj meg minden egyszerűséggel járni Urunk útját, és ne légy szomorú haszontalannul."
(Pio atya)

- Az éjszaka folyamán; Jézus édes szíve, hadd szeresselek egyre jobban. (Pio atya gondolatai


Forrás: Facebook - Szent Pio atya emlékoldal
 
 
0 komment , kategória:  Pio atya és szent Charber  
Többnapos zenés szentségimádás
  2020-09-30 17:39:55, szerda
 
  ...... ........... ........... .......

 
 
0 komment , kategória:  Szentségimádás  
Szent Mihály főangyal ünnepe Gyulafehérváron
  2020-09-30 17:35:25, szerda
 
  Szeptember 29-én négyes ünnepre hívott a gyulafehérvári székesegyház harangja. A búcsúi mise egyben a főegyházmegye olajszentelési szentmiséje és a nagy szeminárium Veni Sancte szentmiséje is volt, és az ünnep keretében emlékeztek meg Isten Szolgája Márton Áron püspökről is, aki negyven évvel ezelőtt, a főegyházmegye védőszentjének ünnepén távozott az örök hazába.
A járványhelyzet miatt korábbi körlevelében Kovács Gergely érsek otthon maradásra kérte a papokat és híveket egyaránt, ezért a búcsúi szentmisén csupán a helyi hívek, a központi papság és a főesperesi kerületek képviselői vettek részt; jelen voltak a nyugalmazott főpásztorok, Jakubinyi György érsek és Tamás József püspök is. A szentmise főcelebránsa Kerekes László segédpüspök volt.
Szentbeszédében a gyulafehérvári főegyházmegye segédpüspöke a négyes ünnep kapcsolódási pontjairól elmélkedett. Szent Mihály alakjából kiindulva, utalva nevének jelentésére (Ki olyan, mint az Isten?) arra hívta az ünneplőket, hogy gondolkodjanak arról, milyen a Jóisten. Mint fogalmazott, ,,a mindennapokban mindannyian arra törekszünk, hogy megismerjük őt, és valóban úgy éljünk, hogy mások rajtunk keresztül tapasztalják meg a jóságos, irgalmas és szerető Istent".
Utalva az olajszentelésre, emlékeztetett arra, hogy ,,Egyházunk szentségi élete és a szentelmények mind-mind erre próbálnak minket előkészíteni, hogy meg tudjuk élni, el tudjuk beszélni, meg tudjuk mutatni másoknak is, hogy milyen a Jóisten".
Az új szemináriumi év elindulásához kapcsolódva úgy fogalmazott, a kispapok is arra készülnek, hogy ők is hirdetni tudják ezt, hogy az ő életük is tanúságtétel legyen Isten jóságáról, irgalmáról és szeretetéről.
Isten szolgája Márton Áron püspök égi születésnapjára emlékezve pedig rámutatott: ,,Ez is szorosan kapcsolódik a mai ünnephez, mert ahogy Szent Mihály főangyal pallossal, pajzzsal a kezében legyőzte a gonoszt, úgy ma is szükségünk van Márton Áronokra, Mindszenty Józsefekre, szükségünk van egyenes és gerinces hívőkre, lelkipásztorokra, akik újra és újra néven tudják nevezni magát a rosszat, magát a gonoszságot; akik nem elsimítani vagy elpolitizálni akarják, hanem néven nevezik."
Kerekes László segédpüspök hangsúlyozta: bár ma nem úgy kell küzdeni, ahogy egykor Márton Áron püspök tette, de korunknak is megvannak a maga kihívásai, kísértései, amelyek minket is próbálnak legyőzni. Arra buzdított, hogy Áron püspökhöz hasonlóan mi is tudjuk néven nevezni a rosszat, ne próbáljuk elsimítani, hanem szálljunk szembe vele, győzzük le azt.
A szentmise keretében megáldották az olajakat és megszentelték a krizmát, amit szokásosan nagycsütörtök délelőtt végeznek az egyházmegye papságának jelenlétében, de idén a járványhelyzet miatt több egyházmegyében későbbi időpontra halasztották a szertartást - a Gyulafehérvári Fő egyházmegyében a székesegyház és a főegyházmegye védőszentjének, Szent Mihály arkangyalnak az ünnepére.
A szertartásrend szerint az olajszentelés két részben történik. A püspök elsőként - a Miatyánk elimádkozása előtt - a betegek olaját áldotta meg, a könyörgésben arra kérve Istent, hogy a szent kenet révén az olaj ,,vessen véget minden fájdalomnak, orvosoljon minden betegséget és minden gyengeséget". Áldozás után következett a keresztelendők olajának megáldása és a krizma megszentelése. A krizma a Szentlélek jelenlétének, működésének szimbóluma, amelyet kereszteléskor, bérmáláskor, pap- és püspökszenteléskor, valamint templomszenteléskor használnak.
A szentmise keretében megáldott olajakat a főegyházmegye plébániái számára szétosztják, így minden plébánián az elkövetkező év folyamán azokat használják a szentségek kiszolgáltatásakor.


Forrás: Romkat.ro
Magyar Kurír 2020.09.30
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Szentírás üzenete - 2020. szeptember 30.
  2020-09-30 17:29:46, szerda
 
  Dr. Székely János megyéspüspök gondolatai
Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Utolsó útjára kísérték Vigassy Mihály pápai prelátust
  2020-09-30 17:27:08, szerda
 
  Hálával tartozunk neki
...... .............


Több tucat paptársa, köztük Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek és Mohos Gábor segédpüspök, valamint több száz hívő vett végső búcsút Budapesten a Farkasréti temetőben Vigassy Mihály nyugalmazott plébánostól szeptember 29-én. A pápai prelátus még március 21-én hunyt el.
A gyászszertartás keretében Erdő Péter bíboros és Forián-Szabó Péter, a Krisztinavárosi Havas Boldogasszony Plébánia képviselő-testületének volt elnöke mondott búcsúbeszédet a Farkasréti temető Makovecz-ravatalozójában.
...... ..........


Rendhagyó temetés volt ez, amilyen gyorsan végzett a súlyos rákbetegség a plébánossal, olyan sokára vettek tőle végső búcsút: ki akarták várni, hogy a járványhelyzet végével méltó módon, minél szélesebb körben kísérjék utolsó útjára. Ahogy Erdő Péter bíboros is rámutatott beszédében, ez a járvány újabb hulláma miatt nem történhetett meg a tervek szerint, de Mihály atya tisztelői, lelki gyermekei és pasztoráltjai így is megtöltötték a ravatalozók előtti teret.
Erdő Péter bíboros gyászbeszédét teljes egészében közöljük. Link
...... .............

 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
     1/44 oldal   Bejegyzések száma: 436 
2020.08 2020. Szeptember 2020.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 436 db bejegyzés
e év: 6233 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 376
  • e Hét: 1455
  • e Hónap: 14893
  • e Év: 217806
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.