Regisztráció  Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
Harangvirág
  2011-05-28 23:26:38, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Virágos versek, idézetek  
Egy ibolyáról
  2011-05-28 23:23:03, szombat
 
  Gulyás Pál - Egy ibolyáról







Egy ibolyát vittem haza
s most is itt él az illata.
Belepréseltem egy füzetbe,
hideg lapjára dideregve
lehullt a kis kerti virág,
siratva teste hajnalát.
Arcának bársony hamva vissza -
repült az égbe, mint a rab...

De könnyét a papír beitta,
égi illata itt maradt!
S most ez az illat a világom,
két karom esdve ráborul,
ő felé vonz az esti álom,
őt látom láthatatlanul.


 
 
0 komment , kategória:  Virágos versek, idézetek  
Mezei katáng
  2011-05-28 21:58:57, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Virágos versek, idézetek  
Rózsa
  2011-05-28 20:36:44, szombat
 
  Várnai Zseni - Rózsa


Rózsa vagyok, rózsa,
szerelem virága,
vadrózsából lettem
kertek rózsaszála,
sziromruhám, kelyhem
illatárját szórja,
de tüskés az ágam,
le ne téphess róla,
le ne téphess róla!

Rózsa ha nem volna,
talán nyár se volna,
pille nem csapongna,
madár se dalolna!

Égő piros rózsa,
rózsaszínű rózsa,
hófehér, halovány,
sárga tearózsa.
Ahányféle rózsa,
mind a világ szépe,
annyifélék vagyunk,
mint a világ népe,
mint a világ népe!

Rózsa ha nem volna,
talán nyár se volna,
pille nem csapongna,
madár se dalolna.




 
 
0 komment , kategória:  Virágos versek, idézetek  
Hajh, rózsafa
  2011-05-28 20:26:38, szombat
 
  Bartalis János - Hajh, rózsafa


Hajh, rózsafa.
Kis kertembe hova nőttél?
Hova nőttél? Hova lettél?
Hajh, rózsafa.


Hajh, rózsafa.
Be bús virág nőt az ágon.
Elszáradtál tövis-ágyon.
Hajh, rózsafa.

Hajh, rózsafa.
Nagyra nőttél, illatoztál.
Legényeknek szemet szúrtál.
Hajh, rózsafa.

Hajh, rózsafa.
Letört ágod hova hajtod?
Síró ágod hova hajtod?
Hajh, rózsafa.




 
 
0 komment , kategória:  Virágos versek, idézetek  
Angyali üzenet
  2011-05-28 19:46:51, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Angyali üzenet Pusztai Orsitól  
Angyali üzenet a mai napra
  2011-05-28 18:48:44, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Angyali üzenetek  
Vasárnap - menü ajánlat
  2011-05-28 18:44:47, szombat
 
  Vasárnap - menü ajánlat

Reggeli: Foszlós kalács vajjal, kakaóval
Előétel: Csirkehúsleves cérnametélttel
Főétel: Szűzpecsenye balzsamecetes-gombás májraguval, petrezselymes újburgonyával
Desszert: Csokitorta
Vacsora: Heringsaláta
Vegetáriánus ajánlat: Olívás-zöldséges articsóka


Foszlós kalács:
Hozzávalók:
90 dkg (finom)liszt
20 dkg kristálycukor
1 tojás + még egy sárgája
még egy tojás a megkenéshez
3 dl tej
5-6 dkg
5 dkg élesztő
csipet só
ízlés szerint mazsola

Elkészítés:

1. Keverd össze az élesztőt fél deci langyos tejjel, és öntsd bele a cukorral, sóval elkevert lisztbe. (Hagyd állni összekeverés nélkül 10 percet.)

2. Öntsd hozzá a maradék langyos tejben felolvasztott margarint, a tojást, meg a plusz sárgáját, a mazsolát.

3. Gyúrj jó nyúlós, de nem ragadós tésztát belőle. Vigyázz, hogy ne nyomkodd le a tésztát miközben gyúrod, inkább alulról emelgesd, próbáld elválasztani az edény falától. Ha nagyon ragadós, tehetsz hozzá pici lisztet, ha meg nem akar összeállni, langyos tejet.

4. Rakd letakarva langyos helyre 1 órára.

5. Ha szépen megkelt, válaszd 2 részre (két kalács lesz belőle), és az első darabot megint 3 részre. Nyújtsd ki mind a három darabot, fond össze, és csináld meg ugyanezt a másik felével is. Margarinnal kikent tepsibe rakd.

6. Megint hagyd kelni langyos helyen kb. 30 percet, kend meg egy elkevert tojással, majd rakd be a sütőbe, süsd aranybarnára 190 - 200 fokon.





Megjegyzés:
Akkor lesz finom, ha nagyon türelmesen várjuk a tésztát, hogy megkeljen, ha sietünk vele, könnyen lehet tömött, morzsálódó.

Nagymamám receptje, nagyon-nagyon finom magában vagy reggelire! :) Jó étvágyat!

A receptet Borcsa, a fotót Trustablerolin küldte. Köszönjük!


Csirkehúsleves - Mirza módra:

Hozzávalók:

6 csirkeszárny
4 sárgarépa
2 fehérrépa
1 zellergumó
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 liter víz
2 erőleveskocka

4-5 szem feketebors
késhegynyi szerecsendió
fél csokor petrezselyem
ízlés szerint levestészta (eperlevél)

Elkészítés:

1.) A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A sárgarépát felkarikázzuk, a fehérrépát csíkokra, a zellergumót félbe, a vöröshagymát negyedekbe vágjuk.
2.) Kevés olvasztott margarinon 4-5 perc alatt megpirítjuk a zöldségeket, majd rátesszük a csirkeszárnyakat és felöntjük vízzel. Beletesszük az erőleveskockát, néhány szem fekete borsot, késhegynyi szerecsendiót.
3.) Kis rést hagyva gondosan lefedjük a levest, és készre főzzük az egészet. Az utolsó 5 percben beleszórjuk a levestésztát (eperlevelet), és belevágunk ollóval (én legalábbis azzal szoktam) fél csokor tisztára mosott petrezselyemzöldet. Forrón tálaljuk.





Megjegyzés:
A receptet Mirza (Morzsálós) küldte. Köszönjük!


Szűzpecsenye balzsamecetes-gombás májraguval:

Hozzávalók:
60 dkg sertésszűzpecsenye
25 dkg gomba
25 dkg szárnyasmáj
1 fej lilahagyma
4 evőkanál balzsamecet
1 evőkanál méz
olívaolaj

bors

Elkészítés:
A pecsenyét az elkészítést megelőzően elővesszük, hogy szobahőmérsékletű legyen, mikor a sütést elkezdjük. A sütőt előmelegítjük 90 fokra.

A húst a sütés előtt megsózzuk, ízlés szerint borsozzuk. Egy serpenyőt felhevítünk, és zsiradék nélkül a húst körbe-körbe megpirítjuk, azaz kérget képzünk neki. Ez kb. 4-5 percet vesz igénybe. Ekkor egy tepsibe rakjuk, teszünk mellé tetszés szerint fokhagymát, hagymát, zöldfűszereket, és 1 órán át sütjük.

A májat apróra, a lilahagymát szeletekre vágjuk, majd összekeverjük a balzsamecettel és a mézzel. A gombát olivaolajon lepirítjuk, félretesszük.

Egy erősen felhevített serpenyőben lepirítjuk a pácolt májat, amit ízlés szerint sózunk. Mikor kész, összeforgatjuk a gombával.

A húst - miután kivettük a sütőből - pihentetjük 10-15 percet. Ezután felszeleteljük, és ízlésesen tálaljuk a raguval. Burgonyakörettel kínáljuk.





Megjegyzés:
Ezzel a hússütési módszerrel a hús szinte egyáltalán nem veszít nedvességtartalmából, szaftosan omlós és lágy lesz. A gyönyörű rózsaszíntől pedig nem kell megijedni, tökéletesen átsültnek kell lennie.

A receptet és a fotót Esztiklock küldte. Köszönjük!


Csokitorta VII.:

Hozzávalók:
A tésztához:
6 tojás
12 evőkanál porcukor
12 evőkanál finomliszt
10 evőkanál hideg víz
1 csomag sütőpor
1-2 evőkanál kakaó
A krémhez:
1 csomag csokoládés puding
3 dl tej
15 dkg tejcsokoládé
15 dkg
5 dkg porcukor

Elkészítés:
A tészta hozzávalóiból vizes piskótát sütünk az alábbi módon:
a tojásokat kettéválasztjuk, majd a fehérjét elkezdjük felverni. Először a vizet keverjük hozzá, ha már nem folyós a hab, aztán jöhet kanalanként a cukor, utána egyenként a tojások sárgája, végül a sütőporral elkevert liszt. Ne keverjük agyon, csak hogy egynemű legyen. Kettévesszük, és az egyik felébe teszünk ízlés szerint 1-2 evőkanál kakaót. Két kerek tortaforma aljára teszünk sütőpapírt, majd a széleit kikenjük margarinnal, kilisztezzük, megtöltjük a tésztával, és mehet a sütőbe, közepes lángon fél óra alatt megsül.

Ha csak egy formánk van, vegyük ketté a hozzávalókat, és külön-külön keverjük ki a tésztát, majd egymás után süssük, hogy ne essen össze a hab, amíg sül az első adag.

Borítsuk ki a piskótákat, és hagyjuk teljesen kihűlni őket, mielőtt kettévágjuk, hogy ne morzsalékosodjanak.

A krémhez pár evőkanál tejben keverjük ki a pudingport csomómentesre. A többi tejet forraljuk fel, közben tördeljük bele a csokit. Ha felolvadt, hozzáadjuk a kikevert pudingport, és összefőzzük, majd hagyjuk kihűlni, de közben gyakran keverjük fel, hogy ne keletkezzen hártya rajta. Már most nagyon sűrű a krém. A margarint keverjük habosra a porcukorral, végül dolgozzuk össze a már kihűlt pudingos krémmel.

A félbevágott piskótákat töltsük meg ezzel a krémmel, a kakaós piskóta kerüljön legalulra, majd váltakozva a többi. A maradék krémmel kenjük be kívülről is. Lehet még díszíteni olvasztott csokoládéval, tejszínhabbal... stb. kedv szerint.





Megjegyzés:
Párom születésnapjára készült ez a torta. Első próbálkozásom, de egész jól sikerült, és mindenki nagyon dicsérte. Anyu hólabda tortája a piskóta alap, neki is csak egy formája van, tőle van a tipp, hogy két részletben keverjük ki a hozzávalókat. A krémet is egy másik recept ihlette, csak tejszín ízű pudingpor helyett nekünk jobban bejött a csokis.

A receptet és a fotót Kata.stinner küldte. Köszönjük!


Heringsaláta:

Hozzávalók:
2 sós hering
5 keménytojás
1 közepes nagyságú hagyma
2 zöldalma
10 db kétszersült
7-8 dkg cukor
1/2 evőkanál ecet
csipetnyi bors és fahéj
a díszítéshez friss petrezselyem

Elkészítés:
A heringeket megtisztítjuk, fejüket, farkukat levágjuk, egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk (egyszer cseréljük a vizet), bőrüket lefejtjük, eltávolítjuk a gerincüket, húsukat megszárítjuk, apróra feldaraboljuk, s öblös edényben elkeverjük három felaprózott keménytojással, a megtisztított, lereszelt hagymával, a meghámozott, kimagozott almákkal és a kétszersülttel. Lassan hozzáadjuk a cukrot és az ecetet, közben kóstolgatjuk. (Van, aki édesebben, van, aki kevésbé édesen kedveli.) Ízesítjük borssal és fahéjjal, tálalóedénybe kanalazzuk. A megmaradt két tojást lereszeljük, s azzal és friss petrezselyemmel díszítjük.


Olívás-zöldséges articsóka:

Hozzávalók:
1 nagy fej vöröshagyma finomra vágva
6 db articsóka (vigyázzunk a vásárlásnál, hogy a teteje ne nyíljon ki, a kinyílt articsóka már nem jó)
2 db sárgarépa (apró kockákra vágva)
2 db paradicsom meghámozva, kockákra vágva
2 db burgonya meghámozva, kisebb kockákra vágva
1 marék rizs
fél citrom leve
1,5 dl olívaolaj
kevés friss kapor a tálaláshoz


Elkészítés:
Az articsókákat megtisztítjuk és negyedeljük (a külső sötétzöld rétegeket egészen a világos részig lefejtjük, a szárát levágjuk, és a belső, szőrös részt kivágjuk). Ezután azonnal citromlével bekenjük, és citromleves, lisztes vízbe tesszük, mert gyorsan befeketedik.

A vöröshagymát és a sárgarépát az olívaolajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a még egyszer alaposan megmosott articsókát és a fél citrom levét. Hagyjuk kicsit levet ereszteni, majd a paradicsomot, a burgonyát és a rizst adjuk a zöldségekhez. További 5-6 percig fedő alatt főzzük. Ezután annyi vízzel felengedjük, hogy éppen ellepje, megsózzuk és készre főzzük. Akkor jó, amikor a rizs és a burgonya is megfőtt.

Tálaláskor kaporral megszórjuk. Jó étvágyat!





Megjegyzés:
Finom török egytálétel.

A receptet és a fotót Klaukara küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu - Pasik blogja

 
 
0 komment , kategória:  Receptek-menük  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2011.04 2011. Május 2011.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 213 db bejegyzés
e év: 2798 db bejegyzés
Összes: 29837 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3004
  • e Hét: 22467
  • e Hónap: 67283
  • e Év: 1483428
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.