Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
Jó éjszakát, szép álmokat!
  2013-11-18 23:36:46, hétfő
 
  Szeretettel kívánok



 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Zöldségropogós sajtmártással
  2013-11-18 23:33:36, hétfő
 
  Zöldségropogós sajtmártással

Hozzávalók:
60 dkg héjában főtt burgonya
2 közepes sárgarépa
15 dkg csiperkegomba
5 dkg zellergumó
1 fej vöröshagyma
1 csokor petrezselyem
1 mokkáskanál curry
2 tojás
zsemlemorzsa
őrölt bors

olaj a sütéshez

A mártáshoz:
2,5 dl tej
15 dkg márványsajt
1 csapott evőkanál keményítő
1 dl tejszín
őrölt bors


Elkészítés:
Reszeljük egy tálba tökreszelővel a meghámozott főtt burgonyát, a sárgarépát, a gombát, a zellert, majd adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, a petrezselymet, a curryport, a tojásokat, és sóval, borssal ízesítsük. Annyi zsemlemorzsát keverjünk bele, hogy formázható masszát kapjunk. Készítsünk henger alakú kroketteket belőle, forgassuk zsemlemorzsába, és forró olajban süssük pirosra. Szedjük papírszalvétával bélelt tányérra.

A mártáshoz a tejet forraljuk fel, morzsoljuk bele a sajtot, és takaréklángon, kevergetve addig főzzük, míg a sajt elolvad. Kevés hideg vízzel simára kevert keményítővel sűrítsük be, forraljuk fel, öntsük bele a tejszínt, és sózzuk, borsozzuk meg.

Tálaláskor a forró kroketteket halmozzuk tányérra, és külön adjuk hozzá a mártást.





Megjegyzés:
A receptet Tóthné Fürjes Edit küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Finom sajtos rúd
  2013-11-18 23:30:49, hétfő
 
  Finom sajtos rúd

Hozzávalók:
70-80 dkg rétesliszt
4 tojássárga
4 dkg élesztő
30 dkg sütőmargarin
15 dkg reszelt sajt
2 kávéskanál só
1 doboz tejföl

Elkészítés:
Az élesztőt elmorzsoljuk a liszttel, a margarinnal és a többi hozzávalóval, majd jól összegyúrjuk. Rétestészta keménységű legyen. Ujjnyi vastagra nyújtjuk. Egy tojás sárgáját elkeverünk egy kis pirospaprikával, ezzel megkenjük a tészta tetejét, és kb. 15 dkg reszelt sajttal megszórjuk. Kézzel jól rányomkodjuk, hogy szeleteléskor ne peregjen le róla, majd derelyemetszővel kb. 1,5 cm széles, tetszőleges hosszúságú csíkokra vágjuk. Meleg sütőben aranysárgára sütjük.

Megjegyzés:
Nagyon finom, ropogós, sokáig elálló sajtos sütemény.

A receptet Böbe78 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Húsgombócok sajtmártásban II.
  2013-11-18 23:28:42, hétfő
 
  Húsgombócok sajtmártásban II.

Hozzávalók:
50 dkg darált hús
2 tojás
2 fej vöröshagyma
2 evőkanál zsemlemorzsa
2 kiskanál pirospaprika

2 dl tejföl
20 dkg sajt

Elkészítés:
A sovány darált sertéshúst a nyers tojással, 2 kis fej reszelt vöröshagymával, zsemlemorzsával, 2 kiskanál pirospaprikával meg egy kevés sóval összedolgozzuk.

Vizes kézzel apró gombócokat formálunk belőle, kb. 15 db lesz belőle.

Egy olyan serpenyőben, amit a sütőbe is
betehetünk, 5 dkg vajon megsütjük. Ezután egy kevés vizet öntünk alá, és az edényt letakarva, a sütőben 20 percig pároljuk.

Ezután a gombócokat kiszedjük, a maradék levét a tejföl meg 1 evőkanál liszt keverékével besűrítjük. A tűzről levéve 10 dkg sajtot belereszelünk. Jól összekeverjük, és forrón a gombócokra öntjük.

Petrezselymes rizs illik hozzá.





Megjegyzés:
A receptet Farkas Miklósné küldte. Köszönjük!
Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Húsgombócok sajtmártásban
  2013-11-18 23:25:46, hétfő
 
  Húsgombócok sajtmártásban

Hozzávalók:

A húsgombóchoz:
50 dkg darált hús
1 db zsemle
1 db tojás
2 gerezd fokhagyma

A besamelmártáshoz:
3 dl tej
3 dkg liszt
diónyi vaj, vagy Rama

1 dl tejföl
15 dkg reszelt sajt

Elkészítés:
A húsgombóc hozzávalóit jól összedolgozzuk, gombócokat formálunk belőle. Olajozott tepsire rakjuk, letakarjuk alufóliával, és előmelegített sütőben 30 percig pároljuk.

A mártáshoz a vajon megpirítjuk a lisztet, felöntjük a langyos tejjel és sózzuk. Amikor kész, a tejfölt és a sajt felét a mártáshoz adjuk.

A mártást ráöntjük a gombócokra, a tetejét pedig megszórjuk a maradék sajttal, majd pirosra sütjük.





Főtt makarónival tálaljuk.

Megjegyzés:
A receptet Mokrán Mátyásné küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Tejszínes sajtkrémleves
  2013-11-18 23:22:29, hétfő
 
  Tejszínes sajtkrémleves

Hozzávalók:
15 dkg reszelt sajt (trappista, füstölt)
szerecsendió
bors
tárkony
2 db húsleveskocka
2 dl tejszín
4 dkg vaj, vagy Rama

Elkészítés:
Egy lábosban 4 dkg vajat felolvasztunk, hozzáadunk 1 púpozott evőkanál lisztet, majd a 15 dkg lereszelt sajtot, tetszés szerint szerecsendiót, borsot, tárkonyt. Fokozatosan felöntjük 1 liter vízzel, és hozzáadunk 2 db húsleveskockát.

Felforraljuk, hozzáöntünk 2 dl tejszínt, újraforraljuk, tárkonnyal és reszelt sajttal megszórva azonnal tálaljuk.





Megjegyzés:
A receptet Hollóné Tímár Tünde küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Válogatás Anthony de Mello írásaiból
  2013-11-18 22:30:14, hétfő
 
  Anthony de Mello: Szeresd ellenségeidet


Nektek, hallgatóimnak, azonban azt mondom:
Szeressétek ellenségeiteket. Jót tegyetek haragosaitokkal. Luk. 6,27


Ha szeretsz, más szemmel nézel a világra; nagylelkű leszel, megbocsátó, jószívű, pedig korábban esetleg kemény és rideg voltál. Az emberek óhatatlanul is hasonlóan viselkednek veled, s hamarosan abban a szeretetteljes világban élsz, amit te magad teremtettél.

Vagy gondolj azokra az időkre, amikor rossz volt a kedved, ingerlékeny, aljas, gyanakvó voltál és talán még üldözési mániába is szenvedtél. Hamarosan azt vetted észre, hogy mindenki negatívan áll hozzád, s te pedig a gondolataid és érzelmeid által teremtett ellenséges világban élsz.

Hogyan tudnál boldog, szeretetteljes és békés világot teremteni? Úgy, hogy megtanulod azt az egyszerű, gyönyörű, de fájdalmas művészetet, amit látásnak hívunk.

Így kell csinálni: Minden alkalommal, amikor ingerült vagy dühös vagy valakire, akivel találkozol, az nem a másik ember, hanem saját magad. Nem azt kell megkérdezned, hogy "Mi a baja ennek az embernek?", hanem azt, hogy mit mond ez az ingerültség önmagamról?"
Tedd is meg ezt most azonnal. Gondolj valakire, aki általában felingerel téged, s mondd ezt a fájdalmas, de felszabadító mondatot magadnak:
- Ingerültségemnek az oka nem ez az ember, hanem én saját magam. Miután ezt kimondtad, láss hozzá és keresd meg, hogy mivel okozod ezt az ingerültséget.

Az első dolog az az, hogy gondolj arra a nagyon is reális lehetőségre, hogy ennek a személynek a hibái, vagy az úgynevezett hibái, benned is megvannak. Csakhogy te jól elnyomtad ezeket a hibákat, s ezért öntudatlanul kivetíted a másikra. Általában ez majdnem minden esetben így van, de jóformán senki sem veszi észre. Keresd tehát ennek az embernek a hibáit a saját szívedben és a tudatalattidban, és a bosszankodásod majd átalakul hálává, mert a viselkedése önmagad felfedezéséhez vezetett.
De van itt még valami más is, amit érdemes megvizsgálni: nem lehetséges, hogy azért vagy bosszús, mert amit ez a személy mond vagy tesz, az rámutat valami olyasmire, amit te nem akarsz meglátni? Gondolj csak arra, mennyire ingerültek leszünk a misztikus vagy a próféta láttán, aki ugyan egyáltalán nem tűnik misztikusnak vagy prófétának, de a létük vagy szavaik mégis kihívást ~ jelentenek számunkra.
De még más is világos lesz itt: Azért vagy ingerült erre az emberre, mert nem felelt meg azoknak az elvárásoknak, amelyeket beléd programoztak. Lehet, hogy jogosan követelheted, hogy feleljen meg programozottságodnak, ha az illető például durva, vagy igazságtalan, de azért gondold csak meg! Ha meg akarod változtatni ezt a személyt, ha szeretnéd, hogy abbahagyja ezt a viselkedést, nem lennél-e sokkal hatékonyabb, ha nem lennél ingerült? Az ingerültség csak elhomályosítja látásod, a cselekedetednek pedig kisebb lesz a hatékonysága.

Mindenki tudja, ha egy sportoló vagy egy bokszoló elveszíti önuralmát, teljesítményének minősége hirtelen lecsökken, mert a düh és szenvedély miatt már nem tudja összehangolni mozgását. A legtöbb esetben azonban nincs jogod azt követelni, hogy a másik feleljen meg elvárásaidnak; mert ha valaki más lenne a helyedben, az egyáltalán nem lenne bosszús.

Csak gondolkodj el ezen az igazságon, és bosszúságod el fog szállni. Milyen butaság a részedről azt követelni, hogy a másik olyan normák és szabályok szerint éljen, amelyeket a szüleid ültettek beléd!
És az utolsó igazság, amit meg kell fontolnod: a hátterét, élettörténetét és tudattalanságát is figyelembe véve, ez az ember nem is viselkedhet másképp, mint ahogy viselkedik. Olyan jól megfogalmazták: ha mindent értenénk, mindent megbocsátanánk. Ha igazán megértenéd ezt azt embert, akkor nyomoréknak látnád és nem elítélendőnek, ingerültséged pedig azonnal megszűnne. Akkor hamarosan azt vennéd észre, hogy szeretettel fordulsz hozzá, és ö is szeretettel viszonozza közeledésedet. S abban a szeretetteljes világban találnád magad, amit te saját magad teremtettél.

Forrás:havannacsoport.hu
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
A szeretet nagymestere
  2013-11-18 22:22:51, hétfő
 
  A szeretet nagymestere

Úgy nőttem fel, hogy tudtam, más vagyok, mint a többiek, és ezt gyűlöltem.

Nyúlszájjal születtem, és amikor iskolába mentem, az osztálytársaim - akik állandóan gúnyoltak - nem hagytak bennem kétséget a felől, milyennek látnak mások; egy felhasított ajkú kislány, görbe orral, egyenetlen fogsorral, mélyről jövő, némileg artikulátlan beszéddel. Még egy léggömböt sem tudtam felfújni anélkül, hogy be ne fognám az orromat, és ha lehajoltam a kút fölé, hogy igyak, a víz az orromon csurgott kifelé.

Ha az osztálytársaim megkérdezték, "Mi történt s száddal?", azt mondtam nekik, hogy kisbabakoromban elvágta egy törött üveg. Valahogy elfogadhatóbbnak tűnt balesetre hivatkozni, mint bevallani, hogy másnak születtem. Hétéves koromra szilárd meggyőződésemmé vált, hogy a családomon kívül soha senki nem lesz képes szeretni, vagy akár csak kedvelni.

Második osztályban Mrs. Leonard lett az osztályfőnököm.
Azóta sem tudom, mi volt a keresztneve - csak Mrs. Leonardnak ismertem. Töltött galamb típusú, csinos asszony volt, mindig jó illatú, párnás karokkal, csillogó barna hajjal és meleg, sötét szemekkel, melyek még azon ritka alkalmakkor is mosolyogtak, amikor a szája nem. Mindenki imádta. Egyszer azonban történt valami, és attól fogva én a többieknél is sokkal jobban rajongtam érte.

Elérkezett a rendes évi "hallásvizsgálat" ideje az iskolában. Az egyik fülemre alig hallottam, de ezt gondosan titkoltam, nehogy kiderüljön, hogy még ebben is különbözöm másoktól.
Ezért aztán csaltam.

Megtanultam, hogy a csoportos teszteléseken akkor tegyem fel a kezem, amikor a többiek. A "suttogóteszten" azonban más módszert kellett bevetnem. A feladat az volt, hogy a gyerekek egyenként a falhoz mentek, oldalra fordultak és befogták az egyik fülüket. A tanárnő a tanári asztalról suttogva mondott nekik valamit, amit meg kellett ismételniük. Aztán a másik füllel is végigjátszották ugyanezt. Már az óvodában felfigyeltem rá, hogy senki nem ellenőrzi mennyire erősen fogja be a vizsgálati személy a távolabbi fülét, ezért színleltem.

Mint általában, most is utolsóként kerültem sorra, de a vizsgálat alatt végig azon gondolkodtam, vajon mit fog súgni nekem Mrs. Leonard. Az előző évből emlékeztem rá, hogy a tanárnő olyasmiket mondott, mint "Kék az ég" vagy, "Van új cipőd?"

Én következtem. A rossz fülemet fordítottam felé. A másikat először erősen befogtam az ujjammal, azután finomítottam a szorításon, hogy halljak. Vártam, és egyszerre csak meghallottam azt az öt szót, amelyet bizonyára Isten adott Mrs. Leonard szájába, és amely mindörökre megváltoztatta életemet.

Mrs. Leonard, ez a csinos, jó illatú tanárnő, akit imádtam, lágyan azt suttogta:

"Bárcsak az én kislányom lennél!"

Mary Ann Bird

Forrás:havannacsoport.hu
 
 
0 komment , kategória:  Szeretet írások  
Kertész, aki csak a virágokat szerette
  2013-11-18 22:17:26, hétfő
 
  Kertész, aki csak a virágokat szerette

Ugyan ki látott már rossz embert virágot öntözni, gondozni és bennük gyönyörködni. De,hogy semmit sem szabad túlzásba vinni, igazolja azt az alábbi történet:





A kertész nagyon szerette a virágokat, reggeltől estig csak az illatos növényekkel foglalkozott. Más nem is érdekelte, csak a rózsái, liliomai, a szebbnél szebb színekben pompázó virágai. Öntözgette, kapálgatta, trágyázta őket. Ám ennek a családnak volt családja is. Jó felesége, aki csak türelmesen nézte, hogy az ura egész napját a virágainak szenteli, és másra nem is futja az idejéből. De amúgy nem volt rossz ember. Volt két szép fia is, akiknek titokban fájt a szívük, hogy édesapjuk a virágokat simogatja és nem őket, a virágokkal beszélget és nem velük, a virágok növekedését lesi és nem az övékét. De hát amúgy nem volt rossz ember.

Teltek az évek. A felesége meghalt, a fiai megnősültek, és elköltöztek otthonról.
Mondhatnánk a szegény kertész egyedül maradt és szomorú lett. De nem úgy volt, szinte észre sem vette a változást. Ott voltak a virágai. Amíg ereje volt, szikrányi bírása, kapálgatta és törődött velük. Egyáltalán nem ismerte az unokáit, mivel fiai úgy érezték, fölösleges lenne meglátogatni őt, úgy sem érdekelnék a gyerekek. Ha esetleg egy új virágfajtát hoznának neki megmutatni! De egy unokát? A kertésznek is eljött az ideje és a Teremtő magához szólította. A temetésén nem siratta senki. Csak a virágok hullatták a szirmaikat, de csak azért, mert elnyíltak vagy kiszáradtak. Hisz a virágnak nincs szíve. A kertész nem hiányzott senkinek, mert ő sem szeretett senkit, nem törődött senkivel, a virágjaival nem szerzett örömet másoknak, csak saját magának.

Azt mondják, hogy addig élünk, míg valaki emlékszik, vagy gondol ránk.
A kertészre bizony nem gondolt senki.
De amúgy nem volt rossz ember.

Forrás:havannacsoport.hu


 
 
0 komment , kategória:  Szeretet írások  
Az idős ács
  2013-11-18 22:12:55, hétfő
 
  Az idős ács


Az idős ács egy szép napon úgy döntött, ideje nyugdíjba vonulni. Főnökének elmondta, hogy bár hiányozni fog a kereset, amit a munkájáért kapott, mégis otthagyja a házépítést, mert többre értékeli a szabadidőt, amit az évtizedek során szép nagyra nőtt családjával tölthet.
- Valahogy majd csak elleszek; mondta.

A főnök nagyon sajnálta, hogy elveszíti legjobb ácsmesterét, s arra kérte őt, hogy utoljára segítsen felépíteni neki még egy házat.

Az ácsmester ráállt, de nem telt el sok idő, és máris látni lehetett, hogy az utolsó házába a szívét már nem tette bele. Az elvégzett munka hanyag volt, a felhasznált anyagok minősége silány. Szomorú befejezése volt ez egy egyébként kiváló és elkötelezett ácsmester szakmai életének.
A ház átadására megjelent a főnök is, aki magával hozta a ház kulcsait, s azokat átadta az ácsmesternek.
- Ez a Te házad - mondta. - Ezt én adom ajándékba.





Az ácsmester meg volt döbbenve. Milyen kár... Ha tudta volna, hogy a saját házát építi,
egészen másképp dolgozott volna.


Így van ez mindnyájunkkal. Építgetjük életünket nap-nap után, de sokszor nem éppen a lehető legjobbat adjuk magunkból. És aztán jön a hideg zuhany, amikor rádöbbenünk, hogy nekünk kell majd laknunk abban a házban, amit magunknak építettünk. Ha újra kezdhetnénk, egészen más életet építenénk.

Tehát nincs visszaút.

Te is építőmester vagy. Te is nap, mint nap kalapácsot fogsz kezedbe, hogy szöget verj be a falba, léceket illesztesz egymáshoz, falakat húzol fel.

Egyszer valaki úgy fogalmazott, hogy: "az élet egy csináld magad vállalkozás". Ahogy ma állsz a dolgokhoz, és ahogy ma döntesz, az szabja meg, hogy holnap hogyan élsz majd.
Építkezz okosan.

Forrás:havannacsoport.hu


 
 
0 komment , kategória:  Szeretet írások  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
2013.10 2013. November 2013.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 296 db bejegyzés
e év: 2276 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5151
  • e Hét: 14654
  • e Hónap: 28559
  • e Év: 158266
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.