Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
Jó éjszakát!
  2013-11-19 23:58:20, kedd
 
 

 
 
1 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Nagyapám tanítása
  2013-11-19 23:57:57, kedd
 
  Nagyapám tanítása





- Idefigyelj - mondta komoran -, ha egyszer megígérted valakinek, hogy ekkor és ekkor itt vagy amott leszel, és nem vagy ott időben, csak két mentséged lehet: meghaltál, vagy olyan beteg vagy, hogy mozdulni se tudsz! Hogy nem haltál meg, azt látom. Nos, mi a betegség, hadd hívjam a doktort?!
Elmondtam neki szorongva ott a sötétben, hogy mi történt. Nagyapám szó nélkül végighallgatott. Mikor aztán kifogytam a szóból, megszólalt. Súlyos, lassú beszéddel.

- Idefigyelj - mondta. - Vannak emberek ezen a földön, akik úgy dobálják ide-oda a szavakat, meg az ígéreteket, hogy azoknak semmi értékük nincsen többé. Mi, Wassok nem ezek közé tartozunk. Ha mi mondunk valamit, az áll, mint a sziklakő. Ha mi a szavunkat adjuk, azt tartjuk is, ha belepusztulunk is! Érted?
- Értem - hebegtem megrendülve.

- Dehogyis érted - csapott le reám a szava -, de elmagyarázom úgy, hogy megértsed. Látod itt a mellényem zsebében az aranyórát? Nagyapámtól kaptam, amikor leérettségiztem. Amikor leérettségizel, a tied lesz. Ez az óra számomra minden csecsebecsénél értékesebb. De ellophatod. Visszaadhatod, vagy megtérítheted az árát. Ellophatod valakinek a lovát, a tehenét, ökrét, vadászpuskáját. Mindenét ellophatod és visszaadhatod megint, vagy megtérítheted az árát. Csak egy valamit, ha ellopsz valakitől, nem térítheted meg soha. S ez az idő! Ha valakinek az idejét lopod, azt úgy megloptad, hogy soha jóvá nem teheted. A várakozásban eltelt időt semmi hatalom a földön nem hozhatja vissza. Nincs, eltelt, vége. Örökre elveszett, és te voltál az, aki a jóvátehetetlen veszteséget okoztad. Érted?
Értettem. Úgy megértettem, hogy attól a naptól kezdve, ha valakinek szavamat adom, hogy ekkor és ekkor itt vagy amott leszek - akkor már ott vagyok öt perccel azelőtt, még ha vénasszonyok esnek is az égből, ahogy drága jó nagyapám szokta volt mondani. Erre neveltem gyermekeimet és unokáimat is. Nem azért, mert késni neveletlenség, hanem mert több annál. Aki öt percet késik, az öt percet ellop valakinek az életéből, amit nem tehet jóvá soha.

- A megbízható embert még ellensége is tiszteli - mondta volt nagyapám -, mert a megbízható ember a társadalom sziklaköve, amire országot lehet építeni. A többi szemét, amit elfú a szél...

Wass Albert


 
 
0 komment , kategória:  Írások  
Rebarbara dzsem
  2013-11-19 23:42:39, kedd
 
 
Tudod mi az a rebarbara? Tudod, milyen finom, de alacsony kalóriatartalmú lekvár készíthető belőle? Most elmondjuk, hogyan!
Ezt a dzsemet minden évben elkészítem. Nem sok üveggel, mert a családomban a szüleimen kívül csak én szeretem. Van egy közepes méretű rebarbara bokrom, azt idényben 3-4 alkalommal szüretelem. Szoktam belőle kompótot, pitét és dzsemet készíteni, de van aki megpucolva csak úgy nyersen is elrágcsálja... hát nekem nem megy, nagyon savanyúnak találom, de a dzsem, az valami irtózatosan finom belőle!







Alacsony kalóriatartalmú Rebarbara-alma dzsem házilag
A rebarbara vitamin tartalma nagyon magas, a régi falusi házak nélkülözhetetlen növénye volt. Én nagyon megszerettem, óriási leveleit szedés után talajtakarónak használom a veteményesben.
Az alábbi recept igen könnyen elkészíthető, kezdő háziasszonyok is bátran belevághatnak. Pillanatok alatt kész, nem kell vele sokat bajlódni.

Télen kenyérre, pogácsába, fánkhoz rendkívül finom. Mivel télen a legtöbb ember felszed pár kilót (ilyen vagyok én is), ezért a télire valókat (befőttek, lekvárok, dzsemek) általában cukorhelyettesítő termékekkel szoktam készíteni. Most Xilitet használtam.

Rebarbara lekvár hozzávalók:

715 gr megpucolt, felaprított rebarbara nyél
715 gr megpucolt, kockára vágott édes alma
280 gr Xilit
1 db vanília rúd hosszában félbevágva
3 csapott evőkanál agar-agar (ne legyen több, mert kemény lesz a dzsem)
1 dl víz
4 db 300 ml-es lekváros üveg kupakkal

A rebarbarát, az almát, a Xilitet és a vanília rudat egy lábasba teszem és felforralom. Lejjebb veszem a lángot és addig főzöm, míg a rebarbara szétesik, az alma pedig megpuhul. Ekkor az agar-agart és a vizet elkeverem majd a rebarbarás almához adom és tovább főzöm 2-3 percig.

Forrón a mikrohullámú sütőben csírátlanított üvegekbe töltöm, lezárom a kupakkal és fejtetőre állítom őket. 5 perc elteltével már rakom is őket a kamra polcára.

Az agar-agarnak köszönhetően a dzsem újra melegíthető és hűlés közben újra dermedni fog. Használhatjuk süteményekbe, húsok mellé, vagy édességekhez. Enyhén savanykás-édes íze egyedivé teszi.

Szerző: NBB

Forrás: http://www.enportal.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek - befőzés, mélyhűtés  
Köles – a lúgosító csodaszer
  2013-11-19 23:27:25, kedd
 
  Köles - a lúgosító csodaszer


A köles az egyik legtáplálóbb gabonaféle, amely nemcsak hogy finom, még egészséges is. Ha gyomorpanaszokkal küzdesz, vagy egyszerűen csak sok a savad, egyél minden nap egy pár szem kölesből készített puffasztott rágcsát, vagy kölessel készített ételeket, és garantáltan helyre jön a gyomrod!






Néhány szó a kölesről:

A köles a gabonák királya. Az egyetlen gabona, amely teljes értékű fehérjét tartalmaz, és amely lúgosítja a szervezetünket. Mivel kevesebb keményítőt tartalmaz, mint a többi gabonaféle, ezért sokkal könnyebben emészthető. Szinte bármilyen étel elkészíthető belőle: édes ételekhez vagy köretként egyaránt felhasználható. Vegetáriánusok számára a magas fehérjetartalom miatt kifejezetten megváltás, ugyanúgy, ahogy a vashiányban szenvedőknek is, mivel 100 gramm köles fedezi a napi vasszükséglet felét!

A köles jótékony hatásai:

A köles rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Remek hatással van a szemfáradtságra, a hajhullásra és a körömrepedezésre, mivel magas az A-vitamin tartalma. Gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatása is jelentős, köszönhető ez a benne található foszfornak, kalciumnak, vasnak és szilíciumnak.

Aki koleszterinproblémákkal küzd, annak erősen ajánlott a heti többszöri fogyasztás! Hölgyek figyelmébe ajánljuk, hogy a kölesben található elemi rostok késleltetik a bőr öregedését, és éppen ezért segítik a kötőszövetek regenerálódását!


Még egy érv a köles mellett:

A kölest gyógyászati, egészségügyi célra is használják. Az egyik legjobb felhasználási módja a párnába töltött köleshéj. A köleshéj minden más magnál több ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. A párna pelyvája kicsi, halk zizegése nyugtató hatású, magos szerkezete igazodik a nyakhoz, fejformához illetve biztosítja a fej vérkeringését. Jó tulajdonságai közé tartozik még, hogy kiválóan szellőzik.





Forrás:www.enportal.hu
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
A világ legjobb ételeinek egyike, a QUINOA
  2013-11-19 23:21:07, kedd
 
  A világ legjobb ételeinek egyike, a QUINOA


Tudni szeretnéd, hogy mi a titka ennek a kis gabonának, ami világszerte hatalmas népszerűségnek örvend? Ez az andoki növény okkal vívta ki magának a ,,Super Food" nevet. Ha téged is érdekel, mi a Quinoa titka, mi most lerántjuk róla a leplet.






A Quinoa-ról pár szó:


A Quinoa (ejtsd 'kinoa') az Andok területéről származik, Ecuadorban, Bolíviában, Columbiában ás Peruban őshonos, ahol 3-4000 éve sikeresen honosították emberi fogyasztásra.

Kétség kívül nem a legnépszerűbb gabonafajták egyike (ami igazából ez egy ál-gabona, mivel közelebbi kapcsolatban áll a céklával és spenóttal, mint a gabonákkal). A Quinoa egy figyelemre méltó kicsi, szemes növény, ami elképesztő dolgokat tesz a szervezeteddel, ha beépíted az étrendedbe.

Az inkák évtizedekig a hegyekben termesztették, melyet okkal neveztek a ,,gabonák anyjának".

A quinoa jellegzetessége, kellemes íze és rengeteg jó hatása révén egyre szélesebb körben válik ismertté, kedveltté.


Miért is olyan jó számunkra a Quinoa?

Fehérjetartalma a legjelentősebb, 12%-18%, míg a rizsé mindössze 7,4%. Nagyon jó választás vegetáriánusok számára is emiatt. A teljes fehérje tartalma azt is jelenti, hogy tele van amino savakkal, vitaminokkal (kálcium, foszfor, vas) és rostokkal.


A quinoa lizin tartalma elősegíti a szövetek növekedését és gyógyulását.

Összefoglalva, ez a növény rendkívül jó hatással van a szervezetre és az egészségre, ezeken felül segít csökkenteni a szívroham és a magas vérnyomás kockázatát.


Hihetetlenül könnyű a quinoa főzése is...

Enyhe, kicsit édeskés, mag állagú, főzés után puha kis szemek lesznek.


Három főbb felhasználási módot említenénk meg:


Quinoa rizs helyett:

Készítsd el úgy a quinoa-t, ahogy a rizst is szoktad. Kétszerannyi vizet ráöntve 12-18 perc alatt elkészül. Tálalhatod húsételek mellé köretként, összekeverheted zöldségekkel, sütheted is velük pont úgy, mint a rizst. Jó, ha átöblíted főzés előtt, hogy ne legyen keserű az íze.

Ha tudsz rizst főzni, a quinoa is sikerülni fog, csakhogy ez utóbbi sokkal egészségesebb választásnak bizonyul.


Quinoa gabonapehelyként:


Eheted reggelire is, főzd meg ugyanúgy, mint a zabkását szokás tejben vagy vízben. Tehetsz még hozzá gyümölcsöket, joghurtot vagy mézet (vagy ezek kombinációját). Így igazán jól kezdheted a napodat, fehérjével, vitaminokkal feltöltve a szervezetedet. Létezik még előre főzött, szárított quinoa, amit fogyaszthatsz ugyan úgy, mint más gabonapelyheket, tejben (aszalt gyümölcsökkel is akár).


Quinoa levesekbe és salátákba:

Ha a levesedbe szoktál tenni tésztát, esetleg rizst, akkor a quinoa-t is nyugodtan kipróbálhatod.
Előfőzve teheted hideg salátához is, hasonlóképpen, mint a tésztát vagy babot.

Különféle fűszereket, olíva olajat, zöldségeket használva választékosan elkészíthetsz újabb, izgalmas fogásokat a quinoa segítségével.


Könnyű beszerzés, borsos ár:

Igaz, hogy a quinoa még nem túl elterjedt hazánkban, a bio boltok polcain viszont megtalálható illetve a hipermarketekben, a bio élelmiszereknél. Azzal viszont számoljunk, hogy a quinoa ára nem szokványos, fél kilogramm általában 1200-1500 Ft is lehet. Igaz, hogy drágább, mint ugyanekkora kiszerelésű rizs, viszont előzőekben már említett vitamin-, rost- és fehérjetartalma miatt megéri ezt választani.

Szerző: Kerekes Orsolya

Forrás: http://www.enportal.hu
 
 
1 komment , kategória:  Egészség  
5 szuper egészséges köret
  2013-11-19 23:17:07, kedd
 
  5 szuper egészséges köret


A krumpli, tészta és a rizs mellet számos más köret is létezik, amelyek nemcsak változatosabbá varázsolják étkezéseinket, hanem magas vitamin-, rost- és ásványianyag-tartalmuknak köszönhetően egészségünkre is jótékony hatással vannak. Érdemes ezeket is beépíteni az étrendedbe, legfőképpen a tészta helyett-





Egészséges köretek:

Quinoa:

Kétség kívül nem a legnépszerűbb gabonafajták egyike (ami igazából ez egy ál-gabona, mivel közelebbi kapcsolatban áll a céklával és spenóttal, mint a gabonákkal). A Quinoa egy figyelemre méltó kicsi, szemes növény, ami elképesztő dolgokat tesz a szervezeteddel, ha beépíted az étrendedbe.

Fehérjetartalma a legjelentősebb, 12%-18%, míg a rizsé mindössze 7,4%. Nagyon jó választás vegetáriánusok számára is emiatt. A teljes fehérje tartalma azt is jelenti, hogy tele van amino savakkal, vitaminokkal (kálcium, foszfor, vas) és rostokkal.

Összefoglalva, ez a növény rendkívül jó hatással van a szervezetre és az egészségre, ezeken felül segít csökkenteni a szívroham és a magas vérnyomás kockázatát.


Kuszkusz:

Az arab konyhából indulva kezdte meg hódító útját ez a vajsárga, a durumbúza szemeinek őrléséből származó, lisztréteggel bevont gabonaféle. A benne található szelén hatékony antioxidáns, amely szerepet játszhat a vérrögök és az erekben létrejövő plakkok kialakulásának megelőzésében. Káliumtartalma szintén a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát csökkentheti, hiszen a vérnyomás és a szívritmus szabályozásában tölt be fontos szerepet.

Elkészítéséhez a boltban beszerzett kuszkuszt vízben kell kifőzni vagy megnedvesítve gőzben puhára párolni. Önmagában is remek köret, fűszerekkel ízesítve vagy párolt zöldségekkel,gyümölcsökkel és olajos magvakkal gazdagítva azonban még finomabb.


Bulgur:

A bulgur tört búza. Előfőzött, szárított búzaszemek, melyek különböző méretben kaphatók a rizsszemnyitől az egészen apróra őrölt változatig.

A bulgur gazdagabb rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, mint a rizs vagy a kuszkusz. Glikémiás indexe 46, míg a sima rizsé 70-90 körül van. B-vitamin és vas is van benne jócskán, ezért nagyon sok dietetikus javasolja a fogyasztását.


Köles:

A köles a gabonák királya. Az egyetlen gabona, amely teljes értékű fehérjét tartalmaz, és amely lúgosítja a szervezetünket. Mivel kevesebb keményítőt tartalmaz, mint a többi gabonaféle, ezért sokkal könnyebben emészthető.

A köles rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.


Hajdina:

A keserűfűfélék családjába tartozó hajdinát lisztes magja miatt tekintik gabonafélének. Amellett, hogy a B-vitaminok egyik leggazdagabb forrása, még számos ásványi anyagot (magnéziumot, krómot, rezet és mangánt) is tartalmaz, így számos szerv és élettani funkció kiegyensúlyozott működésének biztosításáért lehet felelős.
A bélrendszer megfelelő működéséhez rosttartalma, a gyulladások mérsékléséhez és az immunrendszer megfelelő működéséhez pedig esszenciális zsírsavtartalma járulhat hozzá.

Köretként érdemes kipróbálni köménnyel vagy zsályával fűszerezve

Forrás: http://www.enportal.hu
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Mesés háromszögek aszalt gyümölcsökkel és marcipánnal
  2013-11-19 23:05:00, kedd
 
  Mesés háromszögek aszalt gyümölcsökkel és marcipánnal

Hozzávalók:
egy 22 x 22 cm-es tepsihez:
20 dkg aszalt sárgabarack
10 dkg aszalt szilva
5 dkg aszalt vörösáfonya
10 dkg aprított, kandírozott citrushéj
10 dkg nyers marcipánmassza
2 db közepes méretű tojás
2 púpozott evőkanál kukoricakeményítő
1 púpozott evőkanál rétesliszt
15 dkg porcukor
1/2 mokkáskanál sütőpor
25 dkg krémes ricotta
1/2 dl fehér rum
2 dkg hámozott, szeletelt mandula

A tálaláshoz:
vaníliával kevert porcukor

Elkészítés:
A barackokat langyos vízben átmostam, néhány percig puhítottam, majd nagyjából 1 cm-esre kockáztam. A puha aszalt szilvát, valamint a marcipánt is ekkorára daraboltam. Tálba szórtam, hozzákanalaztam a vörösáfonyát és a citruskockákat. Alaposan elkevertem.

Az egész tojásokat keverőtálba ütöttem, hozzákanalaztam a porcukrot, és a konyhai robotgép habverőjével 4-5 perc alatt krémesen fehérre kevertem. A fokozatot alacsonyabbra állítottam, hozzáöntöttem a rumot, majd a ricottával tovább kevertem. Végül belekanalaztam a sütőporral elkevert kanálnyi lisztet, 2 kanál keményítőt. Az aprított gyümölcsöket és a marcipánt alaposan elkevertem a tésztában.

A sütőt 175 fokra előmelegítettem. A levehető aljú, négyzet alakú tepsibe sütőpapírt terítettem, akkorát, hogy a peremére is bőségesen jutott. Az előkészített tésztát belekanalaztam.

Betettem a sütőbe, fél óra elteltével rászórtam a lapra szeletelt mandulát, további 10-15 percet sütöttem. Összesen 40-45 perc alatt világosra sül, nem szárad ki - érdemes tűpróbával ellenőrizni, hogy mindenhol átsült-e!

A süteményt kivettem a tepsiből, rácson hagytam hűlni, de még melegen alaposan meghintettem vaníliával kevert porcukorral. Hidegen 16 kockára vágtam, majd mindegyiket átlósan még egyszer félbevágtam - így 32 kis háromszöget kaptam.





Megjegyzés:
A receptet és a fotót Habliliom küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Currys cukkinikrém
  2013-11-19 23:00:44, kedd
 
  Currys cukkinikrém

Hozzávalók:
2-3 db zsenge cukkini (kb. 40 dkg)
3 evőkanál tehina (szezámkrém)
1 lime leve (citromlével is helyettesíthető)
1 csokor friss petrezselyemzöld
1 evőkanál őrölt római kömény
2 teáskanál vörös currypaszta (ázsiai fűszereket árusító üzletekben beszerezhető)
1 teáskanál olívaolaj
2 evőkanál víz
tengeri só ízlés szerint

Elkészítés:
A cukkinit finomlyukú reszelőn lereszelem (a klasszikus sajtreszelő a legalkamasabb erre a célra), a petrezselyemzöldet egészen finomra aprítom.

Egy méretes serpenyőben az olajon megfuttatom a currypasztát, majd rádobom a cukkinit, római köménnyel megszórom, és folyamatos kevergetés mellett 3-4 perc alatt kissé megfonnyasztom. Nem kell túlsütni, épp csak annyira, hogy a nedvességtartalmának nagyobb részét kiengedje. Ha szükséges, sózom, majd a tűzről félrehúzva meglocsolom a lime levével, hozzákanalazom a tehinát és 2 kanál vizet. Ha a cukkini túl sok vizet engedne, erre nincs is szükség. Végül belekeverem az aprított petrezselymet. Az egészet alaposan átkeverem, ha túl sűrű lenne, vizet mindig lehet hozzá adagolni. Érdemes figyelembe venni mind az állagánál, mind pedig a fűszerezésénél, hogy a hűlés során az ízek kissé tompulnak, az állaga viszont sűrűsödik.

Ha ezzel elkészültem, zárható tetejű tálba vagy dobozba kanalazom, és legalább 2-3 órára hűtőszekrénybe helyezem.

Friss kenyérrel, péksüteménnyel zöldpaprikával, paradicsommal egyaránt csodás reggelire vagy hideg vacsorára.





Megjegyzés:
Akár előre is elkészíthető, 2-3 napig hűtőszekrényben tárolható.

A receptet és a fotót Habliliom küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Színes fejtettbab-saláta
  2013-11-19 22:56:28, kedd
 
  Színes fejtettbab-saláta

Hozzávalók:
30 dkg fejtett bab
1 db sárga héjú TV paprika
1 db piros kápia paprika
1 db pritamin paprika
1 db zöld kaliforniai paprika
5-6 db koktélparadicsom
1 közepes fej lilahagyma
1 dl száraz fehérbor
babérlevél

őrölt fehérbors
balzsamecet
folyékony édesítő
citromlé
extra szűz olívaolaj

Elkészítés:
A kifejtett babot sóval, babérlevéllel és a borral ízesített vízben puhára főzöm, a főzőlében hagyom kihűlni, másnap reggelig.

A paprikákat kicsumázom, a kápiát felkarikázom, a többit felkockázom, a koktélparadicsomokat feldarabolom, a lilahagymát félbe, majd vékony szeletekre vágom, szálaira szedem. A babot leszűröm, lecsepegtetem, és egy keverőtálban a többi hozzávalóval alaposan összedolgozom.

Balzsamecetből őrölt fehér borssal, citromlével és édesítő folyadékkal öntetet készítek, amit a salátámra öntök, jól átkeverem. Végezetül meglocsolom az olívaolajjal. Tálalásig hűtőbe teszem, hagyom jól összeérni az ízeket.

Kétszersülttel és kis pohár száraz fehérborral tálalom, meleg estéken kiváló vacsora, de reggelinek sem utolsó!





Megjegyzés:
A receptet és a fotót Nanasnani küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Ropogós bőrös sertéssült
  2013-11-19 22:52:37, kedd
 
  Ropogós bőrös sertéssült

Hozzávalók:
2 kg bőrös sertéshús
30 dkg sertészsír
1 üveg barna sör

őrölt bors
majoránna
rozmaring
kakukkfű
sáfrány

Elkészítés:
Bevásárolok kedvenc hentesemnél némi bőrős disznóhúst. Hazaérve előszedek a szerszámos kamrámból egy lehetőleg még nem használt tapétavágót (snitzert), az alaposan átmosott hús bőrös felét keresztben-hosszában 1,5 centinként, a kés pengéjét a színhúsig benyomva bekockázom. Húsom színhús felőli oldalait alaposan bedörzsölöm sóval, őrölt borssal, és minden általam kedvelt fűszerrel. Én rozmaringot, majoránnát, kevés kakukkfüvet és némi sáfrányt használok.

Most jön a neheze! Fűszereznem kell a hús bőrös, korábban beirdalt oldalát. Ezt nagy figyelemmel teszem, hogy a bőrös részt ne érje semmilyen fűszer, ha éri, tapasztalatom szerint a bőr nem lesz ropogós! Pedig úgy a jó! Tehát óvatosan, a bevágások, irdalások völgyében fűszerezem.

Sertészsírral bőven kikenek egy méretében a húsomhoz illő tepsit, belerakom az előkészített húst, persze bőrös felével felfelé, öntök alá 1,5 decinyi vizet, alufóliával gondosan lezárom, előmelegített sütőmbe tolom olyan 60-70 percre. (Kérdezők kíméljetek, 160-170 fok). Idő teltével fólia levesz, a sütőlébe beöntök decinyi sört, a sütőzsiradékból tálkába teszek 3-4 evőkanálnyit, adok hozzá még sört, kenőecsetemet használva ezzel kenegetve sütöm ropogósra, készre.

Én párolt lilakáposztát, burgonyagombócot kínálok hozzá.





Megjegyzés:
Ki mit szeret, készülhet karajból, oldalasból, combból egyaránt, a lényeg, hogy legyen rajta legalább, 1-1,5 centinyi szalonnás, bőrös réteg. Ne dőljünk be a kínálatban szereplő ,,malachús" feliratnak, ők többnyire már meghaladták a malacnyi életkort, vágási súlyt!

Mindez persze csak életkori, vágósúlyi meghatározás, nézzük receptemet: veszek hozzá egy szép darab bőrős karajt vagy combot, sok sört. Ahogy fentebb olvashatjátok!

A receptet és a fotót Nanasnani küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
2013.10 2013. November 2013.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 296 db bejegyzés
e év: 2276 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3916
  • e Hét: 13419
  • e Hónap: 27324
  • e Év: 157031
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.