Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Brokkoli
  2014-03-23 22:08:52, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Virágok, gyümölcsök, termések  
Cukkinis paleo bagett
  2014-03-23 22:01:42, vasárnap
 
  Cukkinis paleo bagett

Már több paleo kenyeret kipróbáltam (őrölt mandulás, lenmagkenyér, diós-lenmagos-szezámos kenyér, tökmagos mediterrán kenyér). Igaziból egyik sem tudja pótolni a frissen kisült kenyér ízét, de nem is azzal van a gond, hanem azzal, hogy nemigen tudom, mihez egyek kenyeret :) A legfinomabb párosítás nekem a paleo kenyér valamilyen kencefincével, de mivel eddig még nem sok ilyen kence-fincét készítettem, ezért az avokádós tojáskrém és a zakuszka viszi a pálmát eddig. A főételekhez nem kívánom a kenyeret, mert már úgy érzem, a kenyér elnyomja az étel ízét. Legutóbb kipróbáltam a cukkinis paleo kenyeret.






Hozzávalók:

* 4 tojás
* kb 15 dkgr finomra darált cukkini
* 100 gr magliszt (én a saját mandula maradékomat használtam, amelyik a mandulatej készítése után visszamaradt)
* 1 ek chia mag
* 4 púpozott ek szezámpehely
* 3 ek napraforgómag a tetejére
* 1/2 mk só
* kevés sütőpor
* 1 ek zsír
* csipet menta

A tojások fehérjét külön kemény habbá felvertem, majd óvatosan hozzájuk kevertem minden más összetevőt. 180 előmelegített sütőben kötőtűpróbáig sütöttem (kb. 50 perc).





Finom és puha állagú kenyérke lett belőle.





Forrás:http://www.gorogkonyha.com - Ágni görög konyhája

 
 
0 komment , kategória:  Receptek - görög és balkáni  
Paleo alapanyagok
  2014-03-23 21:46:06, vasárnap
 
  Paleo alapanyagok






Egy olvasómtól kaptam egy olyan tartalmú levelet, melyben tanácsot kér. Kezdő paleos, és sokszor gondban van, hogy hiányában van alapanyagoknak, melyek feltétlenül fontosak lennének a paleos konyhában. Azt ígértem neki, hogy közzé teszek egy listát arról, hogy melyek azok a legfontosabb kellékek, melyekre nekünk szükségünk van:

Számunkra jó zsírok:

Sertészsír
Libazsír
Kacsazsír
Olajessimo - magyar gyártó új olaja, melyben kitűnő arányban van az O3 és az O6 aránya
Kókuszzsír (elsősorban sütéshez, egyes édes krémekhez)
Hidegen sajtolt szűz olívaolaj - sütésnél tönkremegy, de főzelékek és saláták tetejére kiváló; régi receptjeim között találsz még olyant, ahol olívaolajat használtam, időközben azonban én is “okosodtam"
Tökmagolaj és egyéb magolajak - ízesítéshez hidegen
Nagyon kevés vaj, inkább ghee, melyet otthon előre nagyobb mennyiségben el lehet készíteni (lásd külön receptben)
Mogyoróvaj, dióvaj, mandulavaj - kiváló édességek lehetnek - a mag nagy sebességen és zsírosodásig történő őrlésekor keletkezik a magból “vaj"

Lisztek:

Őrölt alapanyagok - őrlemények:

Kókusz, ha másként nem, de kókuszreszelék őrlésével mindig hozzá lehet jutni, és a legolcsóbbak egyike; a gond vele csak annyi, hogy némelykor telítődünk a kókusz ízével
Szezámmag - szezámmag őrleménye
Szezámpehely - készen lehet kapni; én nagyon szeretem, viszont ha túl sokat teszünk az ételbe kesernyés lehet az íze; a kesernyés ízt sós ételekben őrölt köménnyel lehet közömbösíteni
Lenmag - tojás nélküli sütéshez is, vagy tészták változatosabbá tételéhez, kiváló ragasztó hatása van; vízzel felöntve megduzzad
Mandula - hántolt vagy hántolatlan mandula őrleménye, vagy malomipari termékként forgalmazott; semleges ízű, ezért kiválóan alkalmas mindenféle paleo kenyér, illetve paleos sütemény alapanyagának - szezonális termék ugyan, de gyakorlatilag egész télen kapható
Dió - a dió őrleménye; előnyben vannak azok, akiknek saját fáik vannak, mert egyébként igen drága
Mák - a mák őrleménye vagy malomipari termék
Tökmag - hántolt tökmag őrleménye vagy malomipari termék; speciális karakteres íze miatt kevesen szeretik; a lisztek harmadolására vagy negyedelésére - ízesítésre kiválóan alkalmas
Mogyoró - őrölt (bokron termő) házi mogyoró, mely elsősorban süteménykészítésre alkalmas (A fán termő - török mogyoró is elfogadott a paleoban, de Magyarországon nem termesztik.)





török mogyoró




házi mogyoró

Az amerikai mogyoró, más néven földi mogyoró a paleoban tilos!




amerikai mogyoró



Zabpehely, zabliszt - zabpehelyből lehet otthon őrölni, de lehet készen is kapni - a zab csak kompromisszum a paleoban, megtűrt amiatt, hogy lassan felszívódó szénhidrát
Utifűmaghéj - Sokan használják a kenyerek vizes állagának megszüntetésére. Csak olyanoknak ajánlom, akik nem érzékenyek a hashajtó hatására.
Chia-mag - A kenyerek vizes állagának megszüntetésére is lehet használni. Egyébként pudingok is készíthetők a segítségével.

Tojás:

Folyamatosan nagyon sok tojásra van szükség - önmagában való fogyasztáshoz, ételek sűrítéséhez, sütemények és kenyerek sütéséhez

Húsfélék:

Érdemes a mélyhűtőben lehetőleg előre darabolva, darálva, kiadagolva többféle húst tartani

Zöldségek:

Friss zöldségek a hűtőben
Gyorsfagyasztott zöldségek a mélyhűtőben - előre darabolva, kiadagolva
Vöröshagymát, fokhagymát érdemes előre nagyobb mennyiséget megpucolni, darabolni, és a mélyhűtőben tárolni -, amennyiben az életmódunk olyan, hogy általában gyorsan kell összeütnünk valamit
A paradicsom és a padlizsán, ha jól érett - használható, de tudni kell, hogy autoimmun betegségben szenvedőknek, alul működő pajzsmirigyeseknek nem ajánlott (főve kompromisszum!)
Pritamin paprikából érdemes ízesítésre előre krémeket készíteni
A szója nem paleo, mert hüvelyes növény - kivétel lehet kompromisszumként az a fajta szója, melyet a japánok esznek. A japánok a szóját évekig érlelik - fermentálják, és így már fogyasztásra alkalmas lesz. Sajnos nagyon sok termék, különösen a húsfélék tartalmaznak sok hozzáadott feldolgozatlan szóját - pl. a virsli, az olcsó kötözött sonkák stb.

Gyümölcsök:

Idénynek megfelelően friss gyümölcsök
Gyorsfagyasztott vagy idényben mélyhűtőbe eltett gyümölcsök
A cukor nélkül készített lekvárok és kompótok a főzés miatt csak kompromisszumnak számítanak a paleoban

“Tejtermékek":

Kókusztej - sokféle konzerv és por alakú kiszerelésben kapható, készíthető házilag is
Létezik kókusztejszín - Cocomas (a legjobb áron kapható)
Mandulatej - lehet házilag készíteni (én még soha nem csináltam)
Kesudiótej - kiváló minőségű tej, a tehéntejre leginkább hasonlít az íze
Zabtej - miután zabból van, ezért kompromisszum; van, aki szereti
Rizstej, szójatej - nem paleo tejek
Vaj - csak nagyon kis mennyiségben, inkább ghee, mely 100% paleo (lásd a zsíroknál is!)
Kemény sajt - Parmezán, Cheddar, Cheshire, Gruyére; félkemény ugyan, de erősen kompromisszumként - használjuk a Trappistát, az Ementálit stb.

Fűszerek:

Korlátlanul használhatóak és érdemes elszakadni a hagyományos magyar fűszerezéstől - a só, bors, paprika alkalmazásától, ezért tartsunk otthon sokféle fűszert; ilyen nagy felfedezésem pl a gyömbér vagy a kurkuma. Bátran kísérletezz!

Édesítőszerek:

Stevia - magyar nevén jázminpakóca (cserjeféle) - lehet kapni szárított levél, folyadék, por és tabletta formában; a leveles formát régen használtam pl. paradicsommártás ízesítésére, tehát olyan ételbe, ahol mindegy, hogy megszínezi-e; folyékony formájának sajnos egy speciális mellékíze van, ezért sokan nem szeretjük, de van olyan, akit ez nem zavar; a stevia por nekem nagyon bevált, mert már nincs intenzív mellékíze - kivonták belőle, és szerintem süteményekben sokkal jobb használni, mint a nyírfacukrot, mert a xukortól a sütemény tésztája inkább folyós lesz; a stevia tabletta kiváló kávéba, teába, ha valaki igényli az édes ízt
Nyírfacukor - többféle néven forgalmazzák, mint pl. xukor, xylitol stb.; lehet belőle akár porxukrot őrölni; legszívesebben sütemények dizájnosítására használom; vigyázni kell, mert különösen kezdetben hashajtó hatása van; a szervezet lassan megszokja; háziállatoknak - kutyáknak pl. kimondottan ártalmas, mert nem tudják megemészteni; a Xukor0 (xukor zéro)-nak nincs hashajtó hatása
A tiszta sacharin paleo, csak jól nézd meg a dobozt, hogy valóban kizárólag sacharin legyen az édesítőben
Méz - kis mennyiségben használható kompromisszum
Az eritrit vagy eritritol egy természetes cukoralkohol, mely gyümölcsökben (pl. körte, dinnye, szőlő) is előfordul. Kinézetre és ízre nagyon hasonlít a cukorra, de a cukorra jellemző mellékhatások nélkül. Teljesen kalóriamentes (0 kcal/100g)
Kókuszvirág cukor - paleo voltát vitatják; én használom karamellizálásra

Torták vagy sós készítmények bevonására, sűrítésére:

Zselatin lap vagy por
Agar-agar - remekül használható növényi zselírozó (meglehetősen drága!) - por és szálas formában ázsiai boltban, egyes bioboltokban kapható
Nyílgyökér - Arrowrot (keményítő alacsony Ch-értékkel) - kompromisszum - állományjavító - pl. kenyér, paleo tejszínhab - ázsiai boltokban kapható
Tápióka (keményítő) - az alacsony Ch-értékű NaturCookta termék kompromisszum, egyébként a paleoban nem ajánlott.

Forrás:Mindmegette.hu - illetve:http://paleovital.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
A paleolit táplálkozás
  2014-03-23 21:35:04, vasárnap
 
  A paleolit táplálkozás

A magyar konyhákba néhány éve begyűrűzött a kőkorszak, mivel a fejlett társadalmakra jellemző jóléti betegségek gyökereit, okát kutatva a magyarok is eljutottak az Amerikában régóta ismert paleolit diétához.

A paleolit diétát először 1975-ben Egy Walter L. Voegtlin nevű dietetikus fogalmazta meg, s az általa vallott nézet azóta is töretlen népszerűségnek örvend. Nagyon sok szerző tette magáévá a nézeteit, és az általuk kiadott különféle szakkönyvek, receptkönyvek és az életmód elsajátítására szolgáló egyéb kiadványok mára már világszerte alaposan elárasztották a könyvpiacokat.






Az ízletes ételekről nem kell lemondaniuk a paleolit táplálkozás követőinek, de sok hagyományos ételről igen

A paleolit diéta egy egyszerű, de vitatható felvetésen alapul. A paleolit időszakban élő ember még nem háziasította az állatokat, s a mezőgazdagsági termelés is ismeretlen volt számára. Gyűjtögetett, halászott, vadászott, azaz az általa fogyasztott táplálékok köre igen szűkös volt, főleg sovány húsokra, tojásra, magokra, gyümölcsökre és zöldségekre korlátozódott. A paleolit életmód kiötlői szerint ehhez az ideális tápanyag-beviteli módhoz kell visszatérni, ha a mezőgazdagság, az állattenyésztés és főleg az ipari forradalom óta eltelt időszakban megjelenő civilizációs betegségektől meg szeretnénk szabadulni.

Feltételezésük szerint az eltelt 20.000 év alatt az emberi emésztőrendszer nem ment át lényeges változásokon, nem alkalmazkodott a modern kor táplálékaihoz. Szerintük az evolúció folyamatában a 20.000 év nem nagy táv, s a diéta alapját képező élelmiszerek a jelen kor alapanyagai között is szerepelnek, sőt úgy tartják, hogy az emberi génállomány számára a modern kor élelmiszerei kifejezetten károsak, ezért is javasolt visszatérni az ősemberi életvitelhez.





A legnagyobb arányban hús fogyasztható a paleolit étrendben

Természetesen - mint minden diétának - ennek is megvannak a lelkes hívei, ami nem is csoda, hiszen a diéta által engedélyezett alapanyagok mellett a fogyás szinte garantált, és sok olyan alapanyagot kizár, amelynek mértéktelen fogyasztása tényleg komoly károkat okoz a szervezet számára. Mivel a paleolit diéta elzárkózik gabonafélék, a hüvelyesek, a finomított só, a finomított cukor és a feldolgozott olaj használatától, így rengeteg felesleges kalóriát tartalmazó, egészségtelen étel kikerül a fogyasztható alapanyagok köréből. A táplálkozás szerves részét képező folyadékbevitelt is szabályozza a diéta, elsősorban vizet javasol, a teával szemben megengedő, de a többi italféleséget nem engedi, ami szintén rengeteg pluszban bevitt kalóriát jelentene.





A diéta fő alkotói - a húsfélék mellett - a zöldségek

Bizonyos paleolit diéta ágazatok még ennél is szigorúbbak, és - az ősember tűzzel való biztos viszonya ellenére - csak a nyers étel fogyasztását kultiválják. Ennél a válfajnál az alapanyagokat sem párolni, sem főzni nem szabad. De nem csak ortodox paleolit vonulat létezik, hanem a klasszikus értelemben vett paleolit életmódnál megengedőbb is. Ilyen az úgynevezett postpaleolit étrend, amely bizonyos magvak fogyasztása mellett még egyes tejtermékeket is engedélyez.

A paleolit diétánál az élelmiszerek aránya is meghatározó. A legnagyobb arányban fogyasztandó alapanyag a hús (ide tartozik még a hal és a tojás is), ezt követik a zöldségek, majd egy kicsit kevesebb gyümölcs, és az elfogyasztható magvak aránya a legkisebb. A hús arányait figyelembe véve elmondható, hogy a paleolit diéta anyagilag igen megterhelőnek számít.





Tojás is engedélyezett a paleo táplálkozásban

A paleolit diéta kialakításán látszik, hogy az amerikai társadalom egészségtelen életmódjával kíván szembehelyezkedni, nem csoda, hisz onnan indult világhódító útjára. Az életmód kicsit sarkosan világít rá azokra a problémákra, amit a tudatosan étkezők maguk is ismernek. Egy bölcsen megtervezett, végiggondolt konyha vezetése mellett a paleolitikum konyhája apró mozzanatokban mindenféle extra tervezés nélkül is megjelenik, hiszen sokan törekszenek rá, hogy minél egészségesebben éljenek. A végletességgel azonban vigyázni kell, nehogy hiánybetegségek fellépése bosszulja meg az egyoldalú táplálkozást. Mert azt azért halkan jegyezzük meg, hogy a paleolitikum embereinek élettartalma messze alulmaradt a mai emberénél. Természetesen ennek okai nagyon összetettek, de mindenesetre érdemes figyelni arra, hogy a környezetéből kiragadott, teljesen más környezetbe integrált táplálkozás minden esetben egyfajta felülbírálatot, folyamatos ellenőrzést igényel.

A paleolit életmódnál a különféle hidegen sajtolt olajok mellett engedélyezett libazsír, kókuszzsír használata. Nyugodtan ehetünk sonkát, szalámit. Tej helyett ihatunk mandulából vagy más csonthéjasból, esetleg kókuszból készített tejet. Bár a tej nem megengedett, sok paleo életmód leírásban, alapanyaglistában szerepelnek a sajtok, főleg a keménysajtok.





A tej tilos, de pótolható növényi tejekkel

A paleolit életmód alapján étkezve nagyon könnyedén készíthetünk különféle zöldségleveseket, krémleveseket, natúr sült húsokat különféle salátákkal. A zöldségekből főzhetünk főzelékeket, amelyekre feltétként mehetnek a húsfélék, illetve a tojás. Ha eljön a szezonja, a paleolit étrendbe tökéletesen illeszkedik a lecsó és a különféle rakott zöldségek.

A húsos ételeknél elég széles választékból állíthatunk elő paleolit ebédet vagy vacsorát. A különféle natúr sült húsok, rablóhúsok megfelelnek a diéta elvárásainak, de a speciális lisztekbe, tojásba forgatva rántott húst is készíthetünk. A csonthéjasokból kapott liszttel nem csak a húsokat panírozhatjuk, hanem süteményeket is süthetünk. A csonthéjasok mellett a sütemények édesítéséhez engedélyezett a méz használata, a paleolit életmód megengedő a modern édesítőszerek egészségesebb válfajával is, de banánnal, különféle aszalt gyümölcsökkel is édesíthetünk.





Különféle olajos magvak, aszalt gyümölcsök is beépíthetőek a diétába

WM

Forr5ás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Sajtos-brokkolis csirkemellrolád
  2014-03-23 21:25:42, vasárnap
 
  Sajtos-brokkolis csirkemellrolád

Hozzávalók:

1 kg csirkemell
50 dkg brokkoli
20 dkg füstölt sajt
4 db tojás

bors
liszt
zsemlemorzsa
Vénusz olaj a sütéshez

Elkészítés:

A csirkemellet megmossuk, vékony szeletekre vágjuk, és enyhén kiklopfoljuk. A szeleteket meghintjük sóval, borssal, majd ráhelyezzük a reszelt sajtot és az előre megpárolt brokkolirózsákat. Óvatosan feltekerjük, majd lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk.

A panírozott roládokat forró bő olajban aranybarnára sütjük, majd burgonyapürével vagy rizzsel tálaljuk.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Huszanke küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Medvehagymás-sonkás szendvicskrém
  2014-03-23 21:22:57, vasárnap
 
  Medvehagymás-sonkás szendvicskrém

Hozzávalók:

10 dkg tömlős natúr krémsajt
3-4 evőkanál "Vénusz sütőmargarin
2 szelet sonka
5 levél medvehagyma

Elkészítés:

A sonkát felkockázzuk, a medvehagymát felaprózzuk, és összekeverjük a natúr krémsajttal, valamint margarinnal.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Torpilla1987 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Sajtos csicsókafelfújt
  2014-03-23 21:19:24, vasárnap
 
  Sajtos csicsókafelfújt

Hozzávalók:

20 dkg csicsóka
3 db tojás
1 dl tejszín
1 dl tej
3-4 dkg vaj
2 púpozott evőkanál liszt
10 dkg emmentáli sajt
őrölt bors


Elkészítés:

A megpucolt csicsókát rövid, sós vízben megfőzzük. Ha puha, szűrjük le, villával pürésítsük, majd öntsük hozzá a tejet és a tejszínt.

A vajat olvasszuk fel egy lábosban, szórjuk bele a lisztet. Állandóan kevergetve 1-2 percig hagyjuk a tűzön, majd apránként öntsük hozzá a csicsókát. Folyamatosan kevergessük, hogy ne csomósodjon meg. Ha bugyogva forrni kezd, zárjuk el alatta a tüzet, és sózzuk, borsozzuk. Reszeljük bele a sajtot, és egyenként keverjük bele a tojások sárgáját. A fehérjét verjük fel kemény habbá, és óvatosan
keverjük a krémhez.

Öntsük hőálló tálkákba, és 180 fokos sütőben 20-25 percig süssük, míg szépen megsül a teteje.

Azonnal tálaljuk. Ne essünk kétségbe, ha hamar összeesik, attól még nagyon finom!





Megjegyzés:

A receptet Korpé Ferencné küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Tavaszi rizseshús
  2014-03-23 21:17:07, vasárnap
 
  Tavaszi rizseshús

Hozzávalók:

40-50 dkg sovány sertéslapocka - kockákra aprítva (lehet baromfihús is)
2 közepes fej vöröshagyma - finomra aprítva
20 dkg sárgarépa - kis kockákra aprítva
15 dkg fehérrépa - kis kockákra aprítva
20 dkg üveges konzerv gomba - vagy friss gomba
20 dkg zöldborsó (fagyasztott volt)
1 zöld paprika - aprítva (részben csípős is lehet, ízlés szerint)
kb. 4 evőkanál olaj
kedvenc ételízesítőnk - ízlés szerint
1 nagy csokor petrezselyem - felaprítva
bővebben őrölt feketebors

25 dkg jázmin rizs (2x12,5 dkg zacskósat használtam)

Elkészítés:

A zsiradékot felhevítem, a vöröshagymát addig pirítom, amíg enyhe barna színt kap. Rádobom a húst, erősebb hőfokon folytonos keveréssel fehéredésig pirítom, kb 1/2 dl vizet öntök alá, sózom, bővebben borsozom, mint más esetben, saját levében csendesen jó félpuhára párolom.

Hozzáadom a sárga- és fehérrépát, a borsót, a gombát, a zöldpaprikát, a zöldségekkel együtt további víz hozzáadása nélkül puhára párolom, közben ízesítem ételízesítővel, szükség szerint további borssal, és a petrezselyem felével. (Ha szeretjük a roppanós zöldségeket, elég 10 perc párolás.)





A rizst a dobozon lévő utasítás szerint megfőzöm, és finoman, hogy a zöldségek kevésbé törődjenek, a zöldséges raguhoz keverem a maradék petrezselyemzölddel, majd hagyományosan készített sós, cukros, ecetes vízben megforgatott fejes salátával tálalom.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Gaby53 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Fűszeres almaleves
  2014-03-23 21:13:30, vasárnap
 
  Fűszeres almaleves

Hozzávalók:

60 dkg alma
2 dl tejföl
1 tojássárgája
10 dkg cukor
4 dkg finomliszt
fél citrom leve
2 cm nagyságú fahéj
5 db szegfűszeg
1/4 citrom vékonyra vágott héja
1 liter víz
1,5 dl tej


Elkészítés:

A vizet a cukorral, csipet sóval, tiszta gézbe belekötött fűszerekkel forrni tesszük. Az almát megmossuk, nagyon vékonyan meghámozzuk, citrommal átkenjük. 4 cikkre vágjuk, a magházát gondosan eltávolítjuk. A cikkekbe vágott almát vékony szeletekre daraboljuk, és a forrásba lévő vízbe tesszük. A borízű alma hamar megpuhul, tehát amint az almát befőztük, azonnal elkészítjük tejjel és liszttel a habarást, és állandó keverés közben a leveshez szűrjük. Jól átforraljuk, ha kell, utólag ízesítjük. Belecsavarjuk a citrom levét, és egyszer átforraljuk. A levesből a fűszerzsákocskát eltávolítjuk, és a levest a tojással elkevert tejfölhöz adjuk. Jól lehűtve tálaljuk.

Megjegyzés:

A receptet Heli77 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Heti menü ajánlat – 2014. március 24 - 30.
  2014-03-23 21:11:59, vasárnap
 
  Heti menü ajánlat - 2014. március 24 - 30.

Hétfő:

Előétel: Fűszeres almaleves
Főétel: Tavaszi rizseshús
Desszert: Körtebefőtt
Vegetáriánus ajánlat: Sajtos csicsókafelfújt

Kedd - nézzünk körül Ausztriában:

Előétel: Flädlsuppe (palacsintás marhahúsleves)
Főétel: Bauernschmaus (Osztrák paraszti lakoma) igyunk hozzá egy pohár Almdudlert
Desszert: Tiroli parasztfánk
Vegetáriánus ajánlat: Gőzgombóc szilvalekvárral és mákkal

Szerda:

Előétel: Buggyantott tojásleves kolbásszal
Főétel: Tárkonyos-borsos tokány tarhonyával, káposztasalátával
Desszert: Mini túrós táska
Vegetáriánus ajánlat: Bundás kelkáposzta sajtos gombaraguval

Csütörtök:

Előétel: Kaszás leves
Főétel: Finomfőzelék tükörtojásos virsligyűrűvel
Desszert: Házi csokipuding meggyel
Vegetáriánus ajánlat: Ropogós zöldséglepény

Péntek:

Előétel: Gesztenyés zellerkrémleves
Főétel: Tortellini zöldborsós raguval
Desszert: Alma
Vegetáriánus ajánlat: Fehérboros-kéksajtos tortellini

Szombat:

Reggeli: Pikáns körözött pirítóssal, zöldpaprikával
Előétel: Brokkolikrémleves túrógombóccal
Főétel: Körmös-csülkös pacal hegyes savanyú paprikával
Desszert: Ökörszem
Vacsora: Melegszendvics pohár sörrel
Vegetáriánus ajánlat: Csőben sült gomba burgonyakoszorúban

Vasárnap:

Reggeli: Szalonnás-kolbászos rántotta, rumos tea
Előétel: Raguleves petrezselymes gombóccal
Főétel: Borsos-mustáros rostélyos lyoni hagymával
Desszert: Diós-ostyalapos-mézes sütemény
Vacsora: Waldorf-saláta pirított dióval
Vegetáriánus ajánlat: Spenótos palacsinta

Forrás:Mindmegette.hu - Pasik blogja
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-menük  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2014.02 2014. Március 2014.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 504 db bejegyzés
e év: 4790 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2394
  • e Hét: 11897
  • e Hónap: 25802
  • e Év: 155509
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.