|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 7
|
|
|
|
2014-07-15 23:11:14, kedd
|
|
|
Dinnyelimonádé
Hozzávalók:
személyenként 1 nagy adaghoz:
1 karéj görögdinnye
1/2 citrom
marék jég
cukorszirup
3 dl ásványvíz
Elkészítés:
Görögdinnye golyócskákat (vagy vágott darabokat) teszünk pohárba-kancsóba, ki mibe szereti, hozzáadunk pár cikk megmosott citromot, megszórjuk bőven jéggel, és felengedjük jéghideg ásványvízzel. A dinnyedarabkákat kissé megtörjük, hadd engedjék ki a levüket, ha valaki édesebben szereti, cukorsziruppal édesítheti.
Megjegyzés:
Valódi üdítő-hűsítő limonádé, literes kancsókban lehet felszolgálni, szívószállal, kanállal.
A receptet és a fotót Sildiko2 küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-ital,szörp,gyümölcs |
|
|
|
|
|
2014-07-15 22:57:27, kedd
|
|
|
A görögdinnye
Mindannyian tudjuk, hogy nehéz, kívül zöld, belül piros, nagy a víztartalma, és Lőrincig érdemes jóllaknunk vele.
Folyadékpótlásra is ideális a nyári melegben
De van itt még pár érdekes tudnivaló a görögdinnyéről...
A görögdinnye ellentmondásos növény. Három ok miatt is. Egyrészt: meglepő módon a tökfélék családjához tartozik, testvérei az uborka, a cukkini és - a méretben hozzá közelebb álló - tök. Családjában tehát szinte csak zöldségek vannak, őt mégis gyümölcsnek hívjuk.
Másodszor a neve. Sem a görgésnek, sem a görögöknek nincs közük a görögdinnye nevéhez, valószínűbb, hogy egy áthallás miatt lett görögdinnye, talán a vörös dinnyét érthették félre.
Harmadrészt: honnan származhat egy több mint 90%-os víztartalmú, óriási méretű gyümölcs? A Kalahári-sivatagból! Innen terjedt el - valószínűleg a magok széthurcolásával - a világon mindenütt.
A világon mindenütt
Egy egyiptomi hieroglifa már ötezer évvel ezelőtt megemlít egy görögdinnye szüretet. A fáraók a túlvilági utazásukhoz gyakran kapták útravalóul sírkamráikban. Egyesek szerint még az egyiptomi zászló vörös, fehér és fekete színeit is a görögdinnye ihlette. Európában az 1500-as évektől említik, ide valószínűleg a mórok közvetítésével került.
Önmagában is remek desszert a görögdinnye
A világ legnagyobb dinnyetermelője Kína. A japánoknál is óriási a kultusza, olyannyira, hogy a két legérdekesebb dinnyefaj nemesítése is őket dicséri. Az egyik a kocka alakú dinnye, mely könnyebben szállítható, tárolható, szeletelhető és nem gurul el, amikor letesszük a nehéz cekkert a zebránál. A másik a densuke dinnye, mely a világ legdrágább dinnyefajtája, fekete héjának köszönhetően. A közelmúltban egymillió forintért kelt egy szép példány.
A héja és a magja is kincs
A dinnye minden része felhasználható. A húsát általában hidegen, nyersen fogyasztjuk.
Készíthetünk belőle turmixot és levest, sorbet-t, sültek mellé pedig kiváló salátát fetasajttal, lilahagymával. Ausztrál nagynéném grillpartikon minden alkalommal felszolgálja a görögdinnye kockákat szeletelt lilahagymával és frissen őrölt borssal.
Fetás dinnyesaláta frissen őrölt borssal és rukkolával
Bólékba is kiváló, főleg ha a gyümölcsbe - darabolás előtt - injekciós tűvel óvatosan rumot vagy vodkát juttatunk.
Egyes kultúrákban a héjának van nagy kultusza. A kínaiak a héját zöldségként wokban sütik meg fokhagymával, újhagymával, de ragut is készítenek belőle. Savanyítani is szokták a dinnyehéjat, vagy cukorszirupban tartósítják, hogy télen süteményekhez adják.
A dinnyemag zsírban és proteinekben gazdag. Rágcsálnivalót szárítás, sütés és fűszerezés után nyerhetünk belőle. A dinnyemag teaként vese- és cukorbetegeknek segíthet, de van, ahol olajat is sajtolnak belőle. A századfordulón divat volt az egész dinnye tartósítása, faládában, szitált hamu alatt tárolták a nyáron leszedett dinnyét, akár kora tavaszig.
Ásványi anyagokban gazdag gyümölcs, tökéletes méregtelenítő
A görögdinnye és Lőrinc
Ne higgyünk azoknak, akik augusztus 10. után már Lőrinccel riogatnak. Két Lőrinc nap is van, a dinnyére vonatkozó óvintézkedéseket a szeptember 5-i Lőrinc nap után érdemes betartani, de akkor is körültekintéssel. Még ilyenkor is kapható jó minőségű dinnye.
A görögdinnye és az egészség
Gyógyhatását víz, vitamin és ásványi anyag tartalma adja elsősorban. Miért érdemes még fogyasztani? Lábadozóknak gyengédsége miatt. Máj és vesebetegeknek tisztításra. Szoptatós anyáknak a tejtermelés fokozására. Érrendszeri betegségek esetén a sav-lúg egyensúly visszaállítására. Emésztési problémáknál a bélmozgásokat serkenti. Citrulin tartalma a libidóra is jótékony hatással lehet. Egyetlen esetben érdemes vigyázni vele, ha érzékenyek vagyunk a parlagfűre.
SB
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Virágok, gyümölcsök, termések |
|
|
|
|
|
2014-07-15 22:54:54, kedd
|
|
|
Sárgabarackos-citromos pite
Hozzávalók:
16 dkg vaj
15 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
6 db tojás
1 citrom leve és reszelt héja
20 dkg liszt
1/2 csomag sütőpor
2-3 evőkanál barnacukor
felezett sárgabarack
Elkészítés:
A puha vajat kezdjük el habosra keverni a porcukorral, a vaníliás cukorral, a citrom levével és reszelt héjával (ízlés szerint több citromot is tehetünk bele). Ezután állandó keverés mellett egyesével adjuk hozzá a tojások sárgáját, és mindegyikkel keverjük alaposan össze. A lisztet keverjük össze a sütőporral, majd szitáljuk hozzá a masszához. Ezután szintén keverjük alaposan össze, hogy egy sima masszát kapjunk. A tojások fehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá, majd apránként keverjük hozzá a masszához.
A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd egyenletesen simítsuk bele a masszát, a tetejét rakjuk ki felezett sárgabarackkal, majd szórjuk meg a barnacukorral.
Helyezzük előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük 35-40 percig, hogy a teteje szép arany barna legyen. A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni.
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a sütemény tetejét porcukorral, majd szeleteljük fel.
Megjegyzés:
A receptet és a fotót Kgizike küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-sütemények-desszertek |
|
|
|
|
|
2014-07-15 22:49:22, kedd
|
|
|
Padlizsános-mangós japán tésztasaláta
Hozzávalók:
2 közepes padlizsán
30 dkg soba tészta (japán hajdina lisztből készült tészta, ázsiai boltokban kapható)
1/2 fej lilahagyma
1 mangó
friss, aprított bazsalikom
friss, aprított koriander
1,2 dl rizsecet
4 dkg cukor
1/2 teáskanál só
2 gerezd zúzott fokhagyma
1/2 piros chilipaprika
1 teáskanál szezámolaj
1 lime reszelt héja és facsart leve
olaj a sütéshez
Elkészítés:
Egy nyeles forralóban alacsony lángon összemelegítjük: az ecetet, a cukrot és a sót, míg a cukor teljesen felolvad. A tűzről levéve hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, az aprított chilit és a szezámolajat. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd belereszeljük a lime héját és belefacsarjuk a levét.
A padlizsánokat 2 cm-es kockákra vágjuk, majd kevés olajon aranybarnára sütjük, papírtörlőre szedjük, hogy felszívja a felesleges zsiradékot, majd megsózzuk.
A tésztát enyhén sós, lobogó vízben puhára főzzük kb. 5-7 perc alatt, akkor jó, ha harapható, nem túl puha. Hideg vízzel leöblítjük, leszűrjük.
Egy nagyobb keverőtálban összekeverjük a tésztát és az ecetes-cukros dresszinget,
majd hozzáadjuk a sült padlizsánkockákat,
a vékonyra szeletelt lilahagymát és a nagyobb kockákra vágott mangót,
valamint a friss zöldfűszerek felét. 1-2 órát hagyhatjuk, hogy az ízek összeérjenek.
Tálalás előtt megszórjuk a maradék zöldfűszerrel.
Megjegyzés:
Péter András receptje, fotó: Tóth András, styling: Filep Kata
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek:saláta,hidegtál,egyéb |
|
|
|
|
|
2014-07-15 22:41:34, kedd
|
|
|
Mozzarellával töltött rizsgombóc bazsalikomos paradicsomszósszal
Hozzávalók:
2 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
30 dkg rizottó rizs
10 dkg vaj
olívaolaj
só
bors
1 liter zöldségalaplé
2 csomag minimozzarella
A paradicsomszószhoz:
1 kis fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 konzerv hámozott paradicsom
bazsalikom
1 evőkanál keményítő
Elkészítés:
A hagymát összevágjuk, kevés olívaolajon megdinszteljük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a rizst, megpirítjuk, felöntjük 1 dl fehérborral, ha elpárolgott a leve, akkor folyamatosan, adagonként hozzáadjuk a zöldségalaplevet, és a rizst krémesre, készre főzzük. A végén 10 dkg vajat adunk hozzá, elkeverjük, és hűlni hagyjuk. 2 tojást keverünk hozzá.
A masszából kis gombócokat formázunk úgy, hogy mindegyik közepébe 1-1 minimozzarellát teszünk. Lisztbe, tojásba és morzsába forgatjuk, és olajban megsütjük.
A felaprított hagymát és fokhagymát kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a hámozott paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, a kevs vízben feloldott keményítővel besűrítjük 1-2 perc alatt, majd a a bazsalikomot hozzáadva összeturmixoljuk.
A rizsgombócokat a paradicsomszósszal meglocsolva, pirított mandulával meghintve tálaljuk.
Megjegyzés:
Őszi Balázs receptje, Győrfi Viki fotója.
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsmentes ételek |
|
|
|
|
|
2014-07-15 22:39:01, kedd
|
|
|
Citromos csirkemell egyszerűen
Hozzávalók:
70 dkg csirkemellfilé
1 db citrom
10 dkg vaj
1 csokor petrezselyem
só
bors
Elkészítés:
A csirkemellet felszeletelem. Sózom, borsozom, majd grillserpenyőn fehérre sütöm úgy, hogy ne legyen nagyon száraz, szaftos maradjon. Sima serpenyőben is jó, akkor kell alá egy pici vaj vagy olaj.
A vajat megolvasztom egy nagyobb jénaiban, belekavarom az apróra vágott petrezselymet, a citrom reszelt héját. Ebbe a petrezselymes-citromos vajba szedem ki a megsült húsokat. A citromot felszeletelem, és 1-2 szeletet egy pillanatra ráteszek a grillserpenyőbe, a többit simán teszem a húsra.
Rizzsel tálalom.
Megjegyzés:
Pulykamellből is finom, akkor előző este egy kis fűszeres tejbe áztatom a szeleteket.
A receptet és a fotót Nauriz küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsos |
|
|
|
|
|
2014-07-15 22:34:42, kedd
|
|
|
Édesköményes paradicsomleves
Hozzávalók:
1 db édesköménygumó
2 evőkanál olívaolaj
1 db vöröshagyma
1 db krumpli
20 dkg paradicsom (vagy konzerv paradicsom)
5 dl csirkealaplé
1 gerezd fokhagyma
só
őrölt bors
2 dl tejszín
Elkészítés:
Az édesköménygumót vékonyan szeleteljük fel, a vöröshagymát és a fokhagymát vágjuk apróra. A krumplit és a paradicsomot vágjuk kisebb kockákra.
Egy edényben melegítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és kezdjük el párolni. 1-2 perc után adjuk hozzá a vékonyra felszeletelt édesköményt, a krumplit és a fokhagymát, majd 10 percig többször megkeverve pároljuk együtt a zöldségeket. Ezután adjuk hozzá a paradicsomot, és pár percig pároljuk tovább. Végül öntsük fel a csirkealaplével, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd forraljuk fel. Ezután vegyük kisebb lángra, és főzzük puhára a zöldségeket.
Amikor a leves készre főtt, vegyük le a tűzről, majd botmixerrel pépesítsük. Ezután tegyük vissza a tűzre, majd állandó keverés mellett csorgassuk bele a tejszínt. Kevergetve forraljuk fel, de főzni már nem kell.
Tálaláskor kínálhatunk mellé frissen kisült kenyeret. Én csak magában tálaltam, de úgy is nagyon finom volt.
Megjegyzés:
A receptet és a fotót Kgizike küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-levesek |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 7
|
|
|
|
2014. Július
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
371 db bejegyzés |
e év: |
4790 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 0
- e Hét: 14872
- e Hónap: 28777
- e Év: 158484
|
|
|