Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Dinnyelimonádé
  2014-07-15 23:11:14, kedd
 
  Dinnyelimonádé

Hozzávalók:

személyenként 1 nagy adaghoz:
1 karéj görögdinnye
1/2 citrom
marék jég
cukorszirup
3 dl ásványvíz

Elkészítés:

Görögdinnye golyócskákat (vagy vágott darabokat) teszünk pohárba-kancsóba, ki mibe szereti, hozzáadunk pár cikk megmosott citromot, megszórjuk bőven jéggel, és felengedjük jéghideg ásványvízzel. A dinnyedarabkákat kissé megtörjük, hadd engedjék ki a levüket, ha valaki édesebben szereti, cukorsziruppal édesítheti.





Megjegyzés:

Valódi üdítő-hűsítő limonádé, literes kancsókban lehet felszolgálni, szívószállal, kanállal.

A receptet és a fotót Sildiko2 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-ital,szörp,gyümölcs  
A görögdinnye
  2014-07-15 22:57:27, kedd
 
  A görögdinnye

Mindannyian tudjuk, hogy nehéz, kívül zöld, belül piros, nagy a víztartalma, és Lőrincig érdemes jóllaknunk vele.




Folyadékpótlásra is ideális a nyári melegben

De van itt még pár érdekes tudnivaló a görögdinnyéről...

A görögdinnye ellentmondásos növény. Három ok miatt is. Egyrészt: meglepő módon a tökfélék családjához tartozik, testvérei az uborka, a cukkini és - a méretben hozzá közelebb álló - tök. Családjában tehát szinte csak zöldségek vannak, őt mégis gyümölcsnek hívjuk.

Másodszor a neve. Sem a görgésnek, sem a görögöknek nincs közük a görögdinnye nevéhez, valószínűbb, hogy egy áthallás miatt lett görögdinnye, talán a vörös dinnyét érthették félre.

Harmadrészt: honnan származhat egy több mint 90%-os víztartalmú, óriási méretű gyümölcs? A Kalahári-sivatagból! Innen terjedt el - valószínűleg a magok széthurcolásával - a világon mindenütt.

A világon mindenütt

Egy egyiptomi hieroglifa már ötezer évvel ezelőtt megemlít egy görögdinnye szüretet. A fáraók a túlvilági utazásukhoz gyakran kapták útravalóul sírkamráikban. Egyesek szerint még az egyiptomi zászló vörös, fehér és fekete színeit is a görögdinnye ihlette. Európában az 1500-as évektől említik, ide valószínűleg a mórok közvetítésével került.




Önmagában is remek desszert a görögdinnye

A világ legnagyobb dinnyetermelője Kína. A japánoknál is óriási a kultusza, olyannyira, hogy a két legérdekesebb dinnyefaj nemesítése is őket dicséri. Az egyik a kocka alakú dinnye, mely könnyebben szállítható, tárolható, szeletelhető és nem gurul el, amikor letesszük a nehéz cekkert a zebránál. A másik a densuke dinnye, mely a világ legdrágább dinnyefajtája, fekete héjának köszönhetően. A közelmúltban egymillió forintért kelt egy szép példány.
A héja és a magja is kincs

A dinnye minden része felhasználható. A húsát általában hidegen, nyersen fogyasztjuk.

Készíthetünk belőle turmixot és levest, sorbet-t, sültek mellé pedig kiváló salátát fetasajttal, lilahagymával. Ausztrál nagynéném grillpartikon minden alkalommal felszolgálja a görögdinnye kockákat szeletelt lilahagymával és frissen őrölt borssal.





Fetás dinnyesaláta frissen őrölt borssal és rukkolával

Bólékba is kiváló, főleg ha a gyümölcsbe - darabolás előtt - injekciós tűvel óvatosan rumot vagy vodkát juttatunk.

Egyes kultúrákban a héjának van nagy kultusza. A kínaiak a héját zöldségként wokban sütik meg fokhagymával, újhagymával, de ragut is készítenek belőle. Savanyítani is szokták a dinnyehéjat, vagy cukorszirupban tartósítják, hogy télen süteményekhez adják.

A dinnyemag zsírban és proteinekben gazdag. Rágcsálnivalót szárítás, sütés és fűszerezés után nyerhetünk belőle. A dinnyemag teaként vese- és cukorbetegeknek segíthet, de van, ahol olajat is sajtolnak belőle. A századfordulón divat volt az egész dinnye tartósítása, faládában, szitált hamu alatt tárolták a nyáron leszedett dinnyét, akár kora tavaszig.




Ásványi anyagokban gazdag gyümölcs, tökéletes méregtelenítő

A görögdinnye és Lőrinc

Ne higgyünk azoknak, akik augusztus 10. után már Lőrinccel riogatnak. Két Lőrinc nap is van, a dinnyére vonatkozó óvintézkedéseket a szeptember 5-i Lőrinc nap után érdemes betartani, de akkor is körültekintéssel. Még ilyenkor is kapható jó minőségű dinnye.

A görögdinnye és az egészség

Gyógyhatását víz, vitamin és ásványi anyag tartalma adja elsősorban. Miért érdemes még fogyasztani? Lábadozóknak gyengédsége miatt. Máj és vesebetegeknek tisztításra. Szoptatós anyáknak a tejtermelés fokozására. Érrendszeri betegségek esetén a sav-lúg egyensúly visszaállítására. Emésztési problémáknál a bélmozgásokat serkenti. Citrulin tartalma a libidóra is jótékony hatással lehet. Egyetlen esetben érdemes vigyázni vele, ha érzékenyek vagyunk a parlagfűre.






SB

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Virágok, gyümölcsök, termések  
Sárgabarackos-citromos pite
  2014-07-15 22:54:54, kedd
 
  Sárgabarackos-citromos pite

Hozzávalók:

16 dkg vaj
15 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
6 db tojás
1 citrom leve és reszelt héja
20 dkg liszt
1/2 csomag sütőpor
2-3 evőkanál barnacukor
felezett sárgabarack

Elkészítés:

A puha vajat kezdjük el habosra keverni a porcukorral, a vaníliás cukorral, a citrom levével és reszelt héjával (ízlés szerint több citromot is tehetünk bele). Ezután állandó keverés mellett egyesével adjuk hozzá a tojások sárgáját, és mindegyikkel keverjük alaposan össze. A lisztet keverjük össze a sütőporral, majd szitáljuk hozzá a masszához. Ezután szintén keverjük alaposan össze, hogy egy sima masszát kapjunk. A tojások fehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá, majd apránként keverjük hozzá a masszához.

A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd egyenletesen simítsuk bele a masszát, a tetejét rakjuk ki felezett sárgabarackkal, majd szórjuk meg a barnacukorral.

Helyezzük előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük 35-40 percig, hogy a teteje szép arany barna legyen. A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni.

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a sütemény tetejét porcukorral, majd szeleteljük fel.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Kgizike küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Padlizsános-mangós japán tésztasaláta
  2014-07-15 22:49:22, kedd
 
  Padlizsános-mangós japán tésztasaláta

Hozzávalók:

2 közepes padlizsán
30 dkg soba tészta (japán hajdina lisztből készült tészta, ázsiai boltokban kapható)
1/2 fej lilahagyma
1 mangó
friss, aprított bazsalikom
friss, aprított koriander
1,2 dl rizsecet
4 dkg cukor
1/2 teáskanál só
2 gerezd zúzott fokhagyma
1/2 piros chilipaprika
1 teáskanál szezámolaj
1 lime reszelt héja és facsart leve
olaj a sütéshez

Elkészítés:

Egy nyeles forralóban alacsony lángon összemelegítjük: az ecetet, a cukrot és a sót, míg a cukor teljesen felolvad. A tűzről levéve hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, az aprított chilit és a szezámolajat. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd belereszeljük a lime héját és belefacsarjuk a levét.





A padlizsánokat 2 cm-es kockákra vágjuk, majd kevés olajon aranybarnára sütjük, papírtörlőre szedjük, hogy felszívja a felesleges zsiradékot, majd megsózzuk.





A tésztát enyhén sós, lobogó vízben puhára főzzük kb. 5-7 perc alatt, akkor jó, ha harapható, nem túl puha. Hideg vízzel leöblítjük, leszűrjük.

Egy nagyobb keverőtálban összekeverjük a tésztát és az ecetes-cukros dresszinget,





majd hozzáadjuk a sült padlizsánkockákat,





a vékonyra szeletelt lilahagymát és a nagyobb kockákra vágott mangót,





valamint a friss zöldfűszerek felét. 1-2 órát hagyhatjuk, hogy az ízek összeérjenek.





Tálalás előtt megszórjuk a maradék zöldfűszerrel.





Megjegyzés:

Péter András receptje, fotó: Tóth András, styling: Filep Kata

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Mozzarellával töltött rizsgombóc bazsalikomos paradicsomszós
  2014-07-15 22:41:34, kedd
 
  Mozzarellával töltött rizsgombóc bazsalikomos paradicsomszósszal

Hozzávalók:

2 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
30 dkg rizottó rizs
10 dkg vaj
olívaolaj

bors
1 liter zöldségalaplé
2 csomag minimozzarella

A paradicsomszószhoz:
1 kis fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 konzerv hámozott paradicsom
bazsalikom
1 evőkanál keményítő

Elkészítés:

A hagymát összevágjuk, kevés olívaolajon megdinszteljük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a rizst, megpirítjuk, felöntjük 1 dl fehérborral, ha elpárolgott a leve, akkor folyamatosan, adagonként hozzáadjuk a zöldségalaplevet, és a rizst krémesre, készre főzzük. A végén 10 dkg vajat adunk hozzá, elkeverjük, és hűlni hagyjuk. 2 tojást keverünk hozzá.

A masszából kis gombócokat formázunk úgy, hogy mindegyik közepébe 1-1 minimozzarellát teszünk. Lisztbe, tojásba és morzsába forgatjuk, és olajban megsütjük.

A felaprított hagymát és fokhagymát kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a hámozott paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, a kevs vízben feloldott keményítővel besűrítjük 1-2 perc alatt, majd a a bazsalikomot hozzáadva összeturmixoljuk.

A rizsgombócokat a paradicsomszósszal meglocsolva, pirított mandulával meghintve tálaljuk.





Megjegyzés:

Őszi Balázs receptje, Győrfi Viki fotója.

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Citromos csirkemell egyszerűen
  2014-07-15 22:39:01, kedd
 
  Citromos csirkemell egyszerűen

Hozzávalók:

70 dkg csirkemellfilé
1 db citrom
10 dkg vaj
1 csokor petrezselyem

bors

Elkészítés:

A csirkemellet felszeletelem. Sózom, borsozom, majd grillserpenyőn fehérre sütöm úgy, hogy ne legyen nagyon száraz, szaftos maradjon. Sima serpenyőben is jó, akkor kell alá egy pici vaj vagy olaj.

A vajat megolvasztom egy nagyobb jénaiban, belekavarom az apróra vágott petrezselymet, a citrom reszelt héját. Ebbe a petrezselymes-citromos vajba szedem ki a megsült húsokat. A citromot felszeletelem, és 1-2 szeletet egy pillanatra ráteszek a grillserpenyőbe, a többit simán teszem a húsra.





Rizzsel tálalom.





Megjegyzés:

Pulykamellből is finom, akkor előző este egy kis fűszeres tejbe áztatom a szeleteket.

A receptet és a fotót Nauriz küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Édesköményes paradicsomleves
  2014-07-15 22:34:42, kedd
 
  Édesköményes paradicsomleves

Hozzávalók:

1 db édesköménygumó
2 evőkanál olívaolaj
1 db vöröshagyma
1 db krumpli
20 dkg paradicsom (vagy konzerv paradicsom)
5 dl csirkealaplé
1 gerezd fokhagyma

őrölt bors
2 dl tejszín

Elkészítés:

Az édesköménygumót vékonyan szeleteljük fel, a vöröshagymát és a fokhagymát vágjuk apróra. A krumplit és a paradicsomot vágjuk kisebb kockákra.

Egy edényben melegítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és kezdjük el párolni. 1-2 perc után adjuk hozzá a vékonyra felszeletelt édesköményt, a krumplit és a fokhagymát, majd 10 percig többször megkeverve pároljuk együtt a zöldségeket. Ezután adjuk hozzá a paradicsomot, és pár percig pároljuk tovább. Végül öntsük fel a csirkealaplével, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd forraljuk fel. Ezután vegyük kisebb lángra, és főzzük puhára a zöldségeket.

Amikor a leves készre főtt, vegyük le a tűzről, majd botmixerrel pépesítsük. Ezután tegyük vissza a tűzre, majd állandó keverés mellett csorgassuk bele a tejszínt. Kevergetve forraljuk fel, de főzni már nem kell.

Tálaláskor kínálhatunk mellé frissen kisült kenyeret. Én csak magában tálaltam, de úgy is nagyon finom volt.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Kgizike küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2014.06 2014. Július 2014.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 371 db bejegyzés
e év: 4790 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 14872
  • e Hónap: 28777
  • e Év: 158484
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.