Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Jó éjt, szép álmokat!
  2014-07-17 22:30:33, csütörtök
 
  Szeretettel kívánok kedves Mindannyiotoknak



 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Chilis-mangós fagylaltbomba
  2014-07-17 22:25:20, csütörtök
 
  Chilis-mangós fagylaltbomba

A nyár kellős közepén a hétvégi, baráti összejövetelek szezonján egy mutatós, kreatív tortával koronázhatjuk meg nyári ebédjeinket. Ez az egzotikus torta könnyen elkészíthető, így hamar a háziasszonyok szívébe lophatja magát, szakmabeli séfek pedig kissé átalakítva, saját ízlésükre formálva kápráztathatják el vele vendégeiket. A forró chili és a hideg mangóparfé jól fuzionálnak együtt, mondhatni: az ellentétek vonzzák egymást.

Chilis-mangós fagylaltbomba

Hozzávalók egy 2 liter űrtartalmú félgömb alakú tálhoz:
A piskótához:
5 tojás
23 dkg cukor
11 dkg liszt
3 dkg kókuszreszelék
A fagylalthoz:
2 érett mangó
2 chilipaprika
1 citrom
1 tojás
3 tojás
3 dl tejszín
2 dkg kókuszreszelék

Elkészítés: 1. A piskótához 5 egész tojást 13 dkg cukorral kemény habbá verünk (erős fokozaton 10 perc), hozzáadjuk a lisztet és 3 dkg kókuszreszeléket, óvatosan összeforgatjuk.

2. Sütőpapírra 1,5-2 cm vastagra simítjuk, és 180 fokon 15 perc alatt megsütjük.

3. A sütőből kivéve a piskótát kevés liszttel megszórjuk, és fejjel lefelé a meleg tepsire helyezzük, hagyjuk kihűlni, majd lehúzzuk a sütőpapírt róla.
4. Egy kb. 2 liter űrtartalmú, félgömb alakú tálat keresünk. A piskótából a tállal kiszaggatunk egy piskótalapot, majd még két kisebb kör alakú piskótát. Így három különböző méretű piskótát kapunk, amit majd a krémmel rétegezünk a tálban.

5. A parfét elkészítjük. A mangót meghámozzuk és felkockázzuk, a chilit félbevágjuk, kikaparjuk a magokat, és a húsát apró kockákra vágjuk.

6. A citrom levét kifacsarjuk, 5 dkg cukorral felforraljuk, hozzáadjuk a chilit és a mangót, és még 3 percig főzzük.

7. 3 tojássárgáját 1 egész tojással és 5 dkg cukorral felverünk, a tejszínt szintén felverjük.

8. A mangót összekeverjük a tojásos krémmel és a felvert tejszínnel.

9. A kerek formát kifóliázzuk, beleöntünk két nagy kanál krémet, majd lefedjük a legkisebb piskótával, majd megint a parfé következik, majd a középső piskóta, végül a maradék parfé és a legnagyobb piskóta.

10. Mélyhűtőbe tesszük egy éjszakára.

11. A parfétortát kiborítjuk, leszedjük a fóliát. 3 tojásfehérjét kevés cukorral felverünk kemény habbá, majd beleforgatunk 2 dkg kókuszreszeléket. Ezzel a habbal beborítjuk a torta felszínét, és egy kanállal tüskéket készítünk rá (odanyomjuk a kanalat, majd elhúzzuk).

12. Lángpisztollyal enyhén karamellizáljuk a tojáshabot, majd felszeleteljük a tortát, és tálaljuk.

Elkészítés: 45-50 perc
Fogyasztható: másnap





A chili egyébként is sok-sok ember életének szerves része, rendkívül egészséges mértékkel fogyasztva, és nagyon sok mindenhez passzol. Készíthetünk belőle chiliolajat, chilis kenyeret, ízesíthetünk vele tésztát, szószokat, leveseket, mártásokat, húsokat, egytálételeket, szinte bármit. De édességeinket is változatosabbá, kreatívabbá tudjuk tenni vele! Például készíthetünk chilis pralinét, fagylaltot, csokoládés édességeket.

Egyébiránt rengeteg alapanyaggal van ez így, első ránézésre nem illenek egymáshoz, aztán összekóstolva rájövünk, hogy nagyon jó párosítás. Elegáns ízvilág és különleges élmény is kikerekedhet - kísérletező kedvünk eredményeképpen.

Ezen a ponton elidőzve egy kicsit engedtessék meg nekem egy fogalmat rendbe tenni, mégpedig a fúziós konyha fogalmát. Rengeteg félinformációval ellentétben ez nem egy új keletű fogalom, nem Paul Bocuse, a híres francia séf találta ki, sőt ha őszinték akarnánk lenni, ő nem is fúziós konyhát visz. A fúziós konyha két vagy több konyhakultúra találkozása EGY tányéron. Leggyakrabban az ázsiai konyhát ötvözik az európai konyhakultúrával, de más nemzetek különböző kultúráit is ötvözik, fuzionálják egymással.




Őszi Balázs

Manapság - jó magyar szokás szerint - agyonhasználjál és így elcsépelik ezt a szót, és olyan éttermekre is használják a fúziós kifejezést, amelyek arra sem veszik a fáradtságot, hogy megismerkedjenek nem hogy a módszerével, de legalább a fogalmával. Ilyenkor jönnek elő az olyan éttermi hibák, amikor valaki rendel egy minestronét, majd egy kacsát ,,kínai"(az meg milyen?) zöldséggel és gyömbérrel, és rá meri mondani az üzletvezető vagy a pincér, hogy az étlap fúziós. Vagy amikor a belvárosban újra nyitó étterem (előtte kínai étterem volt, a székeken még mindig sárkánymotívumok) tulajdonosa azt nyilatkozza: "magyaros helyet szeretnék, lesz itt minden, lazacsteak is..."

Szóval kedves éttermi fogyasztók, ne dőljenek be mindenféle, önmagát fúziósnak mondó étteremnek, mert csak azért használják ezt a kifejezést, mert ma ez eladható és még újdonságnak számít. Magára valamit is adó séf már rég áttért más kifejezésre, mint a ,,globál konyha" vagy a ,,kelet-nyugat találkozása".

Őszi Balázs, fotó: Győrfi Viki, styling: Kovács Andrea

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Articsókás-paradicsomos laposkenyér
  2014-07-17 22:19:44, csütörtök
 
  Articsókás-paradicsomos laposkenyér

Hozzávalók:

A tésztához:
25 dkg liszt
1 csomag sütőpor
2,5 dl joghurt
A tetejére:
30 dkg koktélparadicsom
1 konzerv articsókaszív
2 teáskanál olívaolaj
4 dkg parmezán sajt (reszelt)
1 teáskanál szárított oregánó
Valamint:
4 marék rukkola
1 evőkanál citromlé
1 evőkanál olívaolaj
4 dkg parmezán sajt (forgács)

frissen őrölt bors

Elkészítés:

Egy nagy tálban dolgozzuk össze a lisztet, a sütőport, egy csipet sót és a joghurtot.





Ha már homogén tésztát kaptunk, lisztezett felületen gyúrjuk át.





Osszuk a tésztát 4 (nagy kenyerekhez) vagy 8 (kis kenyerekhez) egyforma részre, és nyújtsuk ki kb. 2 mm vastag kör alakban.





Egy nagyobb serpenyőt hevítsünk fel. A paradicsomokat és a leszűrt articsókát keverjük össze kevés olívaolajjal, és a felforrósított serpenyőben süssük elő kb. 4 perc alatt, míg a paradicsomok kissé megbarnulnak. A tűzről levéve szórjuk meg oregánóval.





A sütőt melegítsük elő 190 fokra. A kinyújtott laposkenyerek tetejére kanalazzuk az elősütött zöldségeket. Szórjuk meg a reszelt parmezán sajttal, és a sütő alsó rácsára téve süssük kb. 10 perc alatt ropogósra, aranybarnára.





Amíg sülnek a laposkenyerek, a rukkolát keverjük össze a parmezánforgácsokkal, a citrom levét facsarjuk rá, csurgassuk meg olívaolajjal, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

A frissen sült laposkenyereket pizzaszeletelővel felszeleteljük, és a frissítő rukkola salátával tálaljuk.





Megjegyzés:

Péter András receptje, fotó: Tóth András, styling: Filep Kata

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Cukkinis spagetti tejszínes mártással
  2014-07-17 22:11:45, csütörtök
 
  Cukkinis spagetti tejszínes mártással

Hozzávalók 4 személyre:

3 zsenge cukkini (egyenként kb. 20 dkg-os)
1 közepes fej vöröshagyma
1 nagy csokor petrezselyem
3 evőkanál Vénusz olaj
2 dl zöldségleves
40 dkg spagetti (durumbúzából)
2 dl tejszín

Elkészítés:

A cukkiniket megmossuk, hosszában gyufaszál vékonyságú csíkokra metéljük (még jobb, ha spirálvágóval felvágjuk). A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. A petrezselymet leöblítjük, apróra vágjuk.

Az olajat felforrósítjuk, üvegesre pirítjuk benne a hagymát. Hozzáadjuk a cukkinit, megsózzuk és 2-3 percig szüntelenül kevergetve megfonnyasztjuk. Ráöntjük a zöldséglevest, kevés őrölt borssal ízesítjük, és 4-5 perc alatt puhára pároljuk. A spagettit eközben bő vízben kifőzzük, lecsepegtetjük. A puha cukkinivel és a tejszínnel összeforgatjuk, és a finomra vagdalt petrezselyemmel meghintve máris tálaljuk.

Munka: kb. 20 perc
Fogyasztható: kb. 30 perc múlva
1 adag:646 kcal

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Citrusos madártej
  2014-07-17 22:10:28, csütörtök
 
  Citrusos madártej

Hozzávalók:

1,5 liter tej
6 db tojás
15 dkg cukor
1 egész rúd vanília
csipetnyi só
1 teáskanál liszt
1 db citrom héja
1 db narancs héja

Elkészítés:

Válasszuk szét a tojásokat, a fehérjét 5 deka cukorral verjünk kemény habbá. Forraljuk fel a tej felét egy lábasban, majd a habból evőkanál segítségével szaggassunk nagy galuskákat a tejbe. Egy adagban egyszerre csak 2-3 galuskát főzzünk. Lassú tűzön főzzük 1 percig, kanállal óvatosan fordítsuk meg, és a másik felét is főzzük még 1 percig. Lapátkanállal szedjük ki egy nagy tányérra, és fedjük le fóliával.

A tej másik felét is öntsük a lábasban lévő tejhez, tegyük hozzá a hosszában kettévágott vaníliarudat, és a narancs és citrom héját, sózzuk picit, és forraljuk fel újra.

A tojások sárgáját keverjük habosra a maradék cukorral és a liszttel, keverjünk hozzá pár evőkanálnyit a forró tejből, majd kis sugárban, állandóan kevergetve öntsük a forró tejhez. Kevergetve főzzük addig, míg besűrűsödik. Az elkészült madártejet húzzuk le a tűzről, szedjük ki belőle a vaníliarudat, fedjük le, és hagyjuk jól kihűlni.

Tálaljuk kis tálkákba, tetejére kanalazzunk a kifőzött tojáshabból.

Megjegyzés:

A receptet Feketéné dia küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Cukkinis-tejszínes csirkemell
  2014-07-17 22:08:56, csütörtök
 
  Cukkinis-tejszínes csirkemell

Hozzávalók:

2-3 közepes cukkini (ki hogy szereti)
40 dkg csirkemell
1 nagyob doboz (vagy 2 kicsi) főzőtejszín
Vénusz olaj
rizs vagy penne tészta

kevés bors

Elkészítés:

A cukkinit hosszában félbevágjuk, majd kibelezzük. Aztán ezt keresztbe szeletekre vágjuk (nem vastagra). Ezt egy kevés olajon megpároljuk. Közben a csirkemellet is felkockázzuk, megpároljuk. Ha a csike megpuhult, hozzákeverjük a cukkinit és a tejszínt. Ezután még főzzük pár percig, amíg az ízek keverednek és a tejszín besűrűsödik.
Majd tésztvával, rizzsel tálaljuk.

Megjegyzés:

Nem kell nagyon megfűszerezni, mert ez így az igazi, én legalábbis így szeretem! De ha szeretnéd, nyugodtan fűszerezd, nem ront rajta! :) Nagyon finom!

A receptet Encsi87 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Csirkeaprólék-leves
  2014-07-17 22:07:25, csütörtök
 
  Csirkeaprólék-leves

Hozzávalók:

csirkeaprólék
sárgarépa
fehérrépa
zeller
karalábé
karfiol
zöldborsó
zöldbab
paprika
paradicsom
víz

őrölt bors
petrezselyemzöld

Elkészítés:

A csirkeaprólékot megmosom, kisebb darabokra vágom, sós vízben felteszem főni a megtisztított,
megmosott, szükség szerint hasábokra vágott zöldségekkel együtt.

Ha minden puha, megszórom őrölt borssal.

Tálaláskor apróra vágott petrezselyemmel meghintem.





Megjegyzés:

A receptet Werner Péterné küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Tejfölös-gombás zöldborsófőzelék
  2014-07-17 22:05:01, csütörtök
 
  Tejfölös-gombás zöldborsófőzelék

Hozzávalók:

4 dkg vaj
1 fej vöröshagyma
20 dkg csiperke
50 dkg zöldborsó
1 evőkanál liszt
zöldségleves

őrölt bors
1 csokor petrezselyem
1,5 dl tejföl

Elkészítés:

Az olvasztott vajon megfuttatom a finomra vágott vöröshagymát, majd hozzáadom a zöldborsót és a megtisztított darabolt csiperkét. Felmelegítem, kevergetve, közepes tűzön 4-5 percig tovább párolom, majd megszórom liszttel, és jól elkeverem, hogy ne legyen csomós. Felöntöm annyi zöldséglevessel, hogy jó kétujjnyira ellepje, felforralom, majd lassú tűzön főzöm, amíg a borsó megpuhul. Közben sóval, borssal, aprított petrezselyemmel ízesítem.

Mielőtt a levenném a tűzről, belekeverek egy merőkanálnyi forró zöldséglevessel simára kevert tejfölt. Most már nem főzöm tovább, forrón tálalom, és megszórom kevés aprított petrezselyemmel.





Megjegyzés:

Feltétnek zöldfűszerekkel ízesített, vastag tojáslepényt kínálhatunk hozzá!

A receptet Polyák Flóriánné küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Zöldborsófőzelék tejszínnel
  2014-07-17 22:02:00, csütörtök
 
  Zöldborsófőzelék tejszínnel

Hozzávalók:

80 dkg zöldborsó
3 dkg vaj
3 dkg liszt
4 dl tejszín
2 csokor petrezselyemzöld

bors
cukor

Elkészítés:

6 dl vízben vagy alaplében főzzük meg a borsót. Közben egy kis cukrot adjunk hozzá, és borsozzuk is meg.

Amíg a borsó puhul, készítsük el a rántást. A vajat olvasszuk fel, adjuk hozzá a lisztet, szaporán kevergessük. Akkor jó a rántás, ha világos. Ha kész, öntsük fel a borsó főzőlevéből egy kevéssel, majd jöhet hozzá a tejszín. Már csak keverjük hozzá a rántást a főzelékhez, és ha kellően besűrűsödött, tálaljuk fel.

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-főzelékek, lecsók,   
Burgonyaleves brokkolival
  2014-07-17 22:00:53, csütörtök
 
  Burgonyaleves brokkolival

Hozzávalók:

40 dkg burgonya
25 dkg brokkoli
8 dl zöldségleves, kockából
1 csipet reszelt szerecsendió
4 evőkanál tejfölt
2 evőkanál tisztított napraforgómag
1 evőkanál finomra vágott snidling

Elkészítés:

A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, kis kockákra vágjuk. A brokkolit megtisztítjuk, megmossuk, rózsáira szedjük.

A zöldséglevest felforraljuk, megpároljuk benne a krumplit és a brokkolit (vigyázzunk, ne főjön szét!). A brokkoli és a burgonya felét kiszedjük, félretesszük a tálaláshoz, a maradékot még 5 percig tovább főzzük. A levest botmixerrel pépesítjük, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük.

A tejfölt elkeverjük 2 merőkanál levessel, majd a leves egészéhez öntjük. A félretett brokkolit és burgonyát visszatesszük a levesbe.

A napraforgómagot serpenyőben, zsiradék nélkül megpirítjuk, és a snidlinggel együtt a levesre szórjuk. Azonnal tálaljuk.





Megjegyzés:

Fotó: Springerpics

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2014.06 2014. Július 2014.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 371 db bejegyzés
e év: 4790 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4650
  • e Hét: 14153
  • e Hónap: 28058
  • e Év: 157765
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.