|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 11
|
|
|
|
2014-12-01 23:45:01, hétfő
|
|
|
Shakshuka (tunéziai fűszeres lecsó) tojással és arab lapos kenyérrel
Hozzávalók:
2 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál harissa
2 evőkanál sűrített paradicsom
2 piros kaliforniai paprika
4 gerezd fokhagyma
1 teáskanál őrölt római kömény
1 teáskanál egész kömény
5 érett paradicsom
4 db tojás
só
Az arab lapos kenyérhez:
20 dkg liszt
1 dl langyos víz
4 cl olívaolaj + a kenéshez
1 teáskanál cukor
1/2 csomag porélesztő
1 teáskanál só
Elkészítés:
Egy nagy serpenyőben melegítsük fel az olívaolajat, közepes lángon adjuk hozzá az őrölt római köményt, majd a harissát
és a sűrített paradicsomot, pirítsük kicsit, majd adjuk hozzá az aprított fokhagymát
és a fél cm-es hosszú csíkokra vágott paprikát, ízlés szerint sót,
majd 1 teáskanál egész köményt. Kevergetés mellett kb. 8 percig főzzük, amíg a paprika megpuhul.
Ezután adjuk hozzá a felkockázott paradicsomokat,
és takaréklángon további 10 percig hagyjuk rotyogni, kellemesen sűrű szószt kell kapnunk.
A ragut tegyük sütőtálba, egy kanál segítségével készítsünk mélyedéseket a szószban. A tojásokat üssük fel, és óvatosan csurgassuk egy-egy mélyedésbe.
Kb. 8-10 percre toljuk előmelegített sütőbe, vagy fedővel letakarva tűzhelyen is készre süthetjük.
A pitához az élesztőt a cukorral felfuttatjuk langyos vízben. Egy tálban összekeverjük a lisztet, a sót, az olívaolajat. Amikor felfutott az élesztő, beledolgozzuk a lisztes keverékbe, és homogén tésztát gyúrunk. Meleg helyen hagyjuk kelni 15 percet.
6 egyforma labdát gyúrunk belőle, körré nyújtjuk,
majd forró serpenyőben kevés olívaolajon kisütjük kb. 2-3 perc alatt. Ha már a szélei kezdenek barnulni, kész is.
A friss pitával tálaljuk a fűszeres arab lecsót.
Megjegyzés:
Péter András receptje, fotó: Tóth András
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-főzelékek, lecsók, |
|
|
|
|
|
2014-12-01 23:32:10, hétfő
|
|
|
Marokkói fügés datolyagolyó
Hozzávalók:
kb. 40 darabhoz:
25 dkg aszalt datolya
25 dkg aszalt füge
5 dkg cukrozott citromhéj
15+25 dkg hámozatlan mandula
40 szem meggybefőtt
25 dkg cukor
1 és 1/2 citrom leve
2 evőkanál rum
5 dkg kókuszreszelék
Elkészítés:
A datolyát kimagozzuk, és a fügével, a cukrozott citromhéjjal, valamint 15 dkg mandulával együtt finomra vágjuk. A maradék 25 dkg mandulát megdaráljuk. A meggyet leszűrjük, kimagozzuk.
A cukorból és 5 evőkanál vízből sűrű szirupot főzünk, lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a citromlét, hagyjuk kihűlni. Hozzáadjuk a rumot és a vágott keveréket, jól összegyúrjuk, 4-5 cm átmérőjű rudat formálunk belőle. 1,5 cm-es szeletekre vágjuk, a szeleteket kissé ellapítjuk, és mindegyik közepére 1 szem meggyet helyezünk. Golyót formálunk belőlük, kókuszreszelékbe forgatjuk, és egy éjszakára hidegre tesszük. Minyonpapírban kínáljuk.
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-sütemények-desszertek |
|
|
|
|
|
2014-12-01 23:30:44, hétfő
|
|
|
Fűszeres kolbászkák édeskömény-salátával és arab lapos kenyérrel
Hozzávalók:
A kolbászkákhoz:
60 dkg darált hús
1/2 teáskanál őrölt római kömény
1/4 teáskanál őrölt szerecsendió
1/4 teáskanál őrölt fahéj
1/2 teáskanál őrölt koriander
1 teáskanál morzsolt menta
1 teáskanál morzsolt oregano
1/2 teáskanál chilipehely
1 teáskanál fűszerpaprika
5 cl víz
A salátához:
2 fej édeskömény
1 citrom
10 szem zöld olívabogyó
1 kis csokor friss koriander
3 evőkanál olívaolaj
3 evőkanál citromlé
A kenyérhez:
40 dkg liszt
2 dl langyos víz
8 cl olívaolaj + a kenéshez
1,5 teáskanál cukor
1 csomag porélesztő
1 teáskanál só
Valamint:
4 evőkanál sűrű görög joghurt
Elkészítés:
A kolbászkákhoz annak minden hozzávalóját egy nagy tában összekeverjük.
A vizet csak apránként adagoljuk hozzá, amennyire szükséges, hogy homogén, gyúrható masszát kapjunk. Nedves kézzel formázzunk belőle kb. 15 db kisebb kolbászkát.
Grillserpenyőben magas hőfokon minden oldalán 3-5 percig süssük, szép barnára.
A salátához az édesköményt nagyon vékonyan felszeleteljük.
A citrom héját vékonyan felszeleteljük, a húsát pedig kifilézzük, szintén vékonyan felszeleteljük, majd összekeverjük az aprított olívabogyókkal, friss aprított korianderzölddel. Olívaolajjal és citromlével locsoljuk meg.
A kenyérhez az élesztőt a cukorral felfuttatjuk langyos vízben. Egy tálban összekeverjük a lisztet, a sót és az olívaolajat. Amikor felfutott az élesztő, beledolgozzuk a lisztes keverékbe, és homogén tésztát gyúrunk. Meleg helyen hagyjuk kelni 15 percet. Kb. 8 egyforma labdát gyúrunk belőle, és kör alakúra kinyújtjuk, majd forró serpenyőben kevés olívaolajon kisütjük kb. 2-3 perc alatt. Ha már a szélei kezdenek barnulni, kész is.
A friss pitára halmozzuk a salátát és a kolbászkákat, és friss joghurttal fogyasztjuk.
Megjegyzés:
Péter András receptje, fotó: Tóth András
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsos |
|
|
|
|
|
2014-12-01 23:24:57, hétfő
|
|
|
Marokkói paradicsomleves fűszeres húsgombócokkal
Hozzávalók:
A húsgolyókhoz:
40 dkg darált hús (marhahús és bárányhús keveréke a legjobb)
1 fej vöröshagyma
2 evőkanál aprított petrezselyem
1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
1/4 teáskanál őrölt fahéj
3 evőkanál liszt
2 evőkanál olívaolaj
só
bors
A paradicsomleveshez:
2 evőkanál olívaolaj
1 nagyobb fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 közepes sárgarépa
2 szál szárzeller
3 nagyobb paradicsom
4 dkg sűrített paradicsompüré
1 evőkanál arab fűszerkeverék
1 evőkanál őrölt koriander
1 egész rúd fahéj
1 evőkanál cukor
10 dkg bulgur
1 liter húsleves alaplé
1 citrom
Elkészítés:
A húsgolyók elkészítésével kezdjük. Egy keverőtálban összegyúrjuk a darált húst, az apróra vágott hagymát, az aprított petrezselymet és a fűszereket.
Diónyi golyókat formázunk a fűszeres húsmasszából, majd megforgatjuk őket kevés lisztben.
Felforrósított olajban kisütjük őket, majd lecsöpögtetjük.
A leveshez egy lábasban olívaolajat hevítünk, közepes lángon megfuttatjuk rajta a felaprított hagymát és fokhagymát. Ha már üveges, hozzáadjuk az apró kockákra vágott répát és szárzellert.
Majd a sűrített paradicsommal, cukorral, sóval, borssal elkeverjük, és hozzáadjuk a kockázott paradicsomot.
Alaposan elkeverjük, majd beleszórjuk a bulgurt
és felöntjük alaplével.
Felforraljuk, majd alacsony lángon kb. 25 perc alatt készre főzzük - amíg a zöldségek és a bulgur is megpuhul.
Az utolsó 5 percben a levesbe tesszük a megsült húsgombócokat, hogy a levessel együtt átmelegedjenek.
Citromlével meglocsolhatjuk tálaláskor.
Megjegyzés:
Péter András receptje, fotó: Tóth András, styling: Filep Kata
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-levesek |
|
|
|
|
|
2014-12-01 16:34:33, hétfő
|
|
|
2 fok van, szakad az eső és fúj a szél.
|
|
|
0 komment
, kategória: Általános |
|
|
|
|
|
2014-12-01 15:53:20, hétfő
|
|
|
Kedves Barátaimnak, kedves Látogatóimnak
További jó napot!
és
|
|
|
0 komment
, kategória: Hetet |
|
|
|
|
|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 11
|
|
|
|
2014. December
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
330 db bejegyzés |
e év: |
4790 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 3421
- e Hét: 12924
- e Hónap: 26829
- e Év: 156536
|
|
|