Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Mézeskalács - karácsonyra
  2014-12-04 23:48:58, csütörtök
 
  Mézeskalács - karácsonyra

A gyömbéres, fahéjas, szegfűszeges illatú mézeskalács nem csak a karácsonyfán mutat jól. Feldíszíthetjük vele az adventi koszorúnkat, ajtó- és ablakdíszeinket, ajándékcsomagokra kötözhetjük, vagy önállóan, tálra rendezve kínálhatjuk vendégeinknek.





Süteménynek, de dísznek is tökéletes a mézeskalács

A karácsony elképzelhetetlen mézeskalács nélkül. Önmagában a sütemény is nagyon karácsonyi, fűszeres illata és íze mennyei. De a készítése is kellemes készülődés az ünnepre, hiszen a gyerekekkel együtt készíthetjük és díszíthetjük a süteményt. Arról nem is beszélve, hogy a gyakran zord téli estéken a sütőből áradó finom illatok felmelegítik és kellemes illattal árasztják el az egész házat. Noha a tésztát a sok méz miatt nehéz összegyúrni, az elkészült, édes-fűszeres sütemény mind látványában, mind ízében kárpótol minket fáradozásainkért.





Gyönyörű mézeskalácsfenyő csillagokból

A tészta

Akármelyik mézeskalács receptet is válasszuk, mindenképpen fontos, hogy néhány órát, de akár egy éjszakát is a hűtőben pihenjen a tészta.

A mézeskalács tésztáját célszerű közepes vastagságúra, azaz legalább fél centi vastagra nyújtani, különben a kiszaggatott sütemény szélei könnyen megéghetnek.

A tésztából készülhet aprósütemény - a szívtől az angyalkáig bármi, attól függően, milyen kiszúróformánk van, de kreatívabb konyhatündérek különböző méretű csillagokból fenyőt is építhetnek, vagy akár sablon alapján mesebeli mézeskalács házikót is alkothatnak.

Díszítés

Ha magvakat, cukrokat használunk díszítésre, akkor ezeket a sütés előtt tegyük a sütikre. Ha a hagyományos és nagyon dekoratív cukros tojáshabbal, azt mindenképpen sütés és kihűlés után végezzük csak.





Ünnepi, fűszeres illatú a mézeskalács

A tojásfehérjéből és porcukorból kikevert masszát (a krém különösen alkalmas a hótakaró és a háztetőről lecsüngő jégcsapok ábrázolására) egyszerű kis tiszta zacskóba kanalazzuk, a sarkára pici lyukat vágunk, és markunkban tartva a zacskót ügyesen rajzolhatunk is a süteményekre.

A még friss díszítést színes cukrokkal, mandulaszeletekkel, kandírozott gyümölcsökkel tovább dekorálhatjuk, de bevethetünk olvasztott csokoládét vagy kókuszreszeléket is.

Mézeskalács házikó - ahogy GZsuci készítette





A képen látható ház GZsuci szülőháza, itt nőtt fel, és a szüleinek készítette!

Hozzávalók:
A tésztához:
25 dkg méz
10 dkg margarin
12,5 dkg porcukor
5 g őrölt gyömbér
5 g őrölt fahéj
5 g őrölt szegfűszeg
5 g kakaópor
50 dkg liszt
1 kávéskanál sütőpor
1 db tojás
csipet só

A ragasztáshoz:
kristálycukor

A kenéshez:
tojás

A díszítéshez:
2 db tojásfehérje
50 dkg porcukor

Elkészítés: A tésztához a hozzávalókat jó alaposan összegyúrjuk. Viszonylag kemény, de jól formálható tésztát kell kapnunk. 1 napig pihentetjük a hűtőben, szilikonos sütőpapírba bugyolálva, így szerintem könnyebb vele bánni, de ez elhanyagolható.

A ház elemeit először megtervezem, majd sütőpapírból vágom ki. Akinek ez nehezebb, az vágja ki először kartonból, és illessze össze celluxszal, hogy működik e.

A tésztát nyújthatjuk lisztezett deszkán/gránitpulton, de aki nem akar magának felesleges feszültségeket a tészta leragadása miatt, az az én módszeremet alkalmazva két szilikonos sütőpapír között könnyedén kinyújtja a tésztát, körülbelül fél cm vastagságúra, majd a sablonokat körülvágjuk, az elemeket tepsibe rakjuk és megkenjük őket tojással.





Így készül...

Kb. 200 fokon rövid ideig addig sütjük, amíg az alja kicsit megbarnul.

Ahogy a sütőből kivettük, azonnal megkenjük újra tojással. (Ettől lesz a tésztánk szép fényes.) Fontos, hogy a tészta egyenletes, sík felületen hűljön ki, hogy meg ne görbüljön.

(Ha szeretnénk ablakokat is a házunkra, a tészta kihűlése után, a sütőpapíron hagyva olvasztott savanyú cukorkával, vagy karamellel kiöntjük az ablakainkat.)

Az elemeket én olvasztott cukorral, azaz karamellel ragasztom össze. Ehhez a cukrot teflon bevonatú serpenyőben olvasztom fel. A türelmesebb emberek, illetve akik egyszerűbb házszerkezetet választanak, ragaszthatják a díszítéshez való masszával is.

A díszítéshez a tojásfehérjét jól kikeverjük a porcukorral. Fontos a massza állaga, hogy tudjunk belőle jégcsapokat is formálni, ezért a cukrot apránként szitáljuk a fehérjéhez, és keverjük el kézi habverővel, közben ellenőrizzük, mennyire csöppen le.

Vékony szájú nyomózsákba vagy sütőpapírból rögtönzött tölcsérbe töltjük, és tetszés szerint díszítjük házikónkat, illetve használhatunk színes cukorkákat, egyéb díszítőket.

Vigyázat, ez a ház jóval nagyobb, mint amekkora egy adag tésztából kijön. 3 adagból készült.

Jó munkát, szórakozást, kikapcsolódást, és sok sikert hozzá!





Hófödte kis ház




Mézeskalács figurák




Mézeskalács fenyő




Mézes báb




Mézes tál és figurák

A díszítésnek tényleg csak a fantázia szab határt:






Forrás:Mindmegette.hu
 
 
1 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Tojáslikőr karácsonyra
  2014-12-04 23:36:40, csütörtök
 
  Tojáslikőr karácsonyra

Hozzávalók:

3 bögre tej
1 bögre tejszín
3 darabka fahéj
1 rúd vanília kettévágva, magjai kikaparva
1 kávéskanál reszelt szerecsendió
5 tojássárga
2/3 bögre cukor
3/4 bögre rum

Elkészítés:

Egy edénybe öntjük a tejet, a tejszínt, hozzáadjuk a fahjat és a szerecsendiót, felforraljuk, majd levesszük a tűzről.

Egy másik edényben összekeverjük az 5 tojássárgáját a cukorral, addig keverjük, míg a cukor felolvad, és szép szálas lesz. Lassan hozzákeverjük a tejet, majd a rumot.

Behűtjük, és hidegen kínáljuk.





Megjegyzés:

3 napig eláll.

A receptet Palmafa123, a fotót Mimi küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-ital,szörp,gyümölcs  
Tejfölös-prézlis karfiol reszelt sajttal
  2014-12-04 23:34:23, csütörtök
 
  Tejfölös-prézlis karfiol reszelt sajttal

Hozzávalók:

1 nagyobb fej karfiol
20 dkg reszelt trappista sajt
20 dkg reszelt füstölt sajt
1 nagy pohár tejföl
2 evőkanál vaj
10 dkg zsemlemorzsa

őrölt fehérbors

Elkészítés:

A karfiolt alaposan átmosom, rózsáira szedem, sóval és fehérborssal ízesítet lobogó vízben félpuhára főzöm, vigyázva arra, ne essen szét, majd leszűröm. Teflon serpenyőben 1 evőkanálnyi vajon, sóval, borssal ízesítve, kevés víz hozzáadásával megpirítom a zsemlemorzsát.

Egy mélyebb jénait vagy tűzálló tálat kikenek a maradék vajjal, megszórom kevés pirított morzsával. A félig főtt karfiolrózsákat megforgatom a pirított morzsában, és a tálba helyezem, akár több rétegben is. Minden rétegre öntök keveset a tejfölből, rászórok a kétfajta reszelt sajtból. A tetejére ráöntöm a maradék tejfölt, megszórom a megmaradt pirított morzsával, majd a sajttal. 160 fokra előmelegített sütőbe tolom, addig sütöm, míg a sajt rápirul.

Frissen tálalom, igény szerint tejfölt és még egy kevés reszelt sajtot kínálok hozzá.

Megjegyzés:

A fenti változat a vegetáriánus étrendet kedvelőknek ajánlott. Én, mint Húsmuskétás 25-30 dkg darált pizzasonkát is szoktam a rétegek közé adagolni.

Akármelyik változat a szimpatikus, jó étvágyat hozzá!

A receptet Nanasnani küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Húsos karfiolbomba
  2014-12-04 23:33:08, csütörtök
 
  Húsos karfiolbomba

Hozzávalók:

1 kg kafriol
30-40 dkg darált hús
bacon
2 tojás
zsemlemorzsa

bors
szerecsendió
ételízesítő

Elkészítés:

A karfiolt egészben megfőzöm ételízesítős vízben. Ha elkészült, hagyom picit hűlni.

Közben összekeverem a darált húst a tojás sárgájával és a zsemlemorzsával. Sóval, borssal és szerecsendióval ízesítem a masszát.

A karfiolt kivajazott hőálló edénybe teszem, a húsos masszával beterítem az egészet, majd a szalonnaszeletekkel betakarom.

Sütőbe tolom, és addig sütöm, amíg a szalonna a tetején megpirul és a húsréteg átsül.

Megjegyzés:

Mi nagyon szeretjük petrezselymes krumplival és tartármártással.

A receptet Bodnarbea küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Paradicsomos-kolbászos burgonyaleves
  2014-12-04 23:31:50, csütörtök
 
  Paradicsomos-kolbászos burgonyaleves

Hozzávalók:

1 kg burgonya
1 közepes szál sárgarépa (most apróbb répákat pucoltam hozzá)
1 közepes szál fehérrépa
1 kis fej vöröshagyma
3 dl paradicsomlé
1 sárga paprika
1 csokor petrezselyem
2,5 kávéskanál só
1 szál házi kolbász karikákra vágva
A rántáshoz:
1 evőkanál liszt
1,5 evőkanál olaj
1 kávéskanál pirospaprika
A csipetkéhez:
1 db tojás
liszt

Elkészítés:

A burgonyát és a gyökérzöldségeket megpucoljuk, majd apró darabokra vágjuk.

A csipetkét elkészítjük: a tojást annyi liszttel gyúrjuk össze, hogy jó kemény tésztát kapjunk, majd elcsipkedjük.

A zöldségeket lábasba tesszük, felengedjük kb. 1 l vízzel, beletesszük az egészben hagyott hagymát és a paradicsomlevet, a paprikát és a kolbászt, sóval ízesítjük. Közepesnél kissé mérsékeltebb tűzön főzzük, és amikor a zöldségek már majdnem teljesen puhák (kb. 15-20 perc), berántjuk a levest. (Egy kis edényben a lisztet az olajon világosra pirítjuk, a tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát.)

Végül a finomra vágott petrezselymet is hozzáadjuk a leveshez és összeforraljuk. Utána a csipetkét is beletesszük, addig főzzük, míg a leves felszínére feljön.

Tálalás előtt a hagymát kidobjuk a levesből.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Ditti56 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2014.11 2014. December 2015.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 330 db bejegyzés
e év: 4790 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4156
  • e Hét: 13659
  • e Hónap: 27564
  • e Év: 157271
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.