|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 5
|
|
|
|
2014-12-04 23:48:58, csütörtök
|
|
|
Mézeskalács - karácsonyra
A gyömbéres, fahéjas, szegfűszeges illatú mézeskalács nem csak a karácsonyfán mutat jól. Feldíszíthetjük vele az adventi koszorúnkat, ajtó- és ablakdíszeinket, ajándékcsomagokra kötözhetjük, vagy önállóan, tálra rendezve kínálhatjuk vendégeinknek.
Süteménynek, de dísznek is tökéletes a mézeskalács
A karácsony elképzelhetetlen mézeskalács nélkül. Önmagában a sütemény is nagyon karácsonyi, fűszeres illata és íze mennyei. De a készítése is kellemes készülődés az ünnepre, hiszen a gyerekekkel együtt készíthetjük és díszíthetjük a süteményt. Arról nem is beszélve, hogy a gyakran zord téli estéken a sütőből áradó finom illatok felmelegítik és kellemes illattal árasztják el az egész házat. Noha a tésztát a sok méz miatt nehéz összegyúrni, az elkészült, édes-fűszeres sütemény mind látványában, mind ízében kárpótol minket fáradozásainkért.
Gyönyörű mézeskalácsfenyő csillagokból
A tészta
Akármelyik mézeskalács receptet is válasszuk, mindenképpen fontos, hogy néhány órát, de akár egy éjszakát is a hűtőben pihenjen a tészta.
A mézeskalács tésztáját célszerű közepes vastagságúra, azaz legalább fél centi vastagra nyújtani, különben a kiszaggatott sütemény szélei könnyen megéghetnek.
A tésztából készülhet aprósütemény - a szívtől az angyalkáig bármi, attól függően, milyen kiszúróformánk van, de kreatívabb konyhatündérek különböző méretű csillagokból fenyőt is építhetnek, vagy akár sablon alapján mesebeli mézeskalács házikót is alkothatnak.
Díszítés
Ha magvakat, cukrokat használunk díszítésre, akkor ezeket a sütés előtt tegyük a sütikre. Ha a hagyományos és nagyon dekoratív cukros tojáshabbal, azt mindenképpen sütés és kihűlés után végezzük csak.
Ünnepi, fűszeres illatú a mézeskalács
A tojásfehérjéből és porcukorból kikevert masszát (a krém különösen alkalmas a hótakaró és a háztetőről lecsüngő jégcsapok ábrázolására) egyszerű kis tiszta zacskóba kanalazzuk, a sarkára pici lyukat vágunk, és markunkban tartva a zacskót ügyesen rajzolhatunk is a süteményekre.
A még friss díszítést színes cukrokkal, mandulaszeletekkel, kandírozott gyümölcsökkel tovább dekorálhatjuk, de bevethetünk olvasztott csokoládét vagy kókuszreszeléket is.
Mézeskalács házikó - ahogy GZsuci készítette
A képen látható ház GZsuci szülőháza, itt nőtt fel, és a szüleinek készítette!
Hozzávalók:
A tésztához:
25 dkg méz
10 dkg margarin
12,5 dkg porcukor
5 g őrölt gyömbér
5 g őrölt fahéj
5 g őrölt szegfűszeg
5 g kakaópor
50 dkg liszt
1 kávéskanál sütőpor
1 db tojás
csipet só
A ragasztáshoz:
kristálycukor
A kenéshez:
tojás
A díszítéshez:
2 db tojásfehérje
50 dkg porcukor
Elkészítés: A tésztához a hozzávalókat jó alaposan összegyúrjuk. Viszonylag kemény, de jól formálható tésztát kell kapnunk. 1 napig pihentetjük a hűtőben, szilikonos sütőpapírba bugyolálva, így szerintem könnyebb vele bánni, de ez elhanyagolható.
A ház elemeit először megtervezem, majd sütőpapírból vágom ki. Akinek ez nehezebb, az vágja ki először kartonból, és illessze össze celluxszal, hogy működik e.
A tésztát nyújthatjuk lisztezett deszkán/gránitpulton, de aki nem akar magának felesleges feszültségeket a tészta leragadása miatt, az az én módszeremet alkalmazva két szilikonos sütőpapír között könnyedén kinyújtja a tésztát, körülbelül fél cm vastagságúra, majd a sablonokat körülvágjuk, az elemeket tepsibe rakjuk és megkenjük őket tojással.
Így készül...
Kb. 200 fokon rövid ideig addig sütjük, amíg az alja kicsit megbarnul.
Ahogy a sütőből kivettük, azonnal megkenjük újra tojással. (Ettől lesz a tésztánk szép fényes.) Fontos, hogy a tészta egyenletes, sík felületen hűljön ki, hogy meg ne görbüljön.
(Ha szeretnénk ablakokat is a házunkra, a tészta kihűlése után, a sütőpapíron hagyva olvasztott savanyú cukorkával, vagy karamellel kiöntjük az ablakainkat.)
Az elemeket én olvasztott cukorral, azaz karamellel ragasztom össze. Ehhez a cukrot teflon bevonatú serpenyőben olvasztom fel. A türelmesebb emberek, illetve akik egyszerűbb házszerkezetet választanak, ragaszthatják a díszítéshez való masszával is.
A díszítéshez a tojásfehérjét jól kikeverjük a porcukorral. Fontos a massza állaga, hogy tudjunk belőle jégcsapokat is formálni, ezért a cukrot apránként szitáljuk a fehérjéhez, és keverjük el kézi habverővel, közben ellenőrizzük, mennyire csöppen le.
Vékony szájú nyomózsákba vagy sütőpapírból rögtönzött tölcsérbe töltjük, és tetszés szerint díszítjük házikónkat, illetve használhatunk színes cukorkákat, egyéb díszítőket.
Vigyázat, ez a ház jóval nagyobb, mint amekkora egy adag tésztából kijön. 3 adagból készült.
Jó munkát, szórakozást, kikapcsolódást, és sok sikert hozzá!
Hófödte kis ház
Mézeskalács figurák
Mézeskalács fenyő
Mézes báb
Mézes tál és figurák
A díszítésnek tényleg csak a fantázia szab határt:
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
1 komment
, kategória: Receptek, írások - vegyes |
|
|
|
|
|
2014-12-04 23:36:40, csütörtök
|
|
|
Tojáslikőr karácsonyra
Hozzávalók:
3 bögre tej
1 bögre tejszín
3 darabka fahéj
1 rúd vanília kettévágva, magjai kikaparva
1 kávéskanál reszelt szerecsendió
5 tojássárga
2/3 bögre cukor
3/4 bögre rum
Elkészítés:
Egy edénybe öntjük a tejet, a tejszínt, hozzáadjuk a fahjat és a szerecsendiót, felforraljuk, majd levesszük a tűzről.
Egy másik edényben összekeverjük az 5 tojássárgáját a cukorral, addig keverjük, míg a cukor felolvad, és szép szálas lesz. Lassan hozzákeverjük a tejet, majd a rumot.
Behűtjük, és hidegen kínáljuk.
Megjegyzés:
3 napig eláll.
A receptet Palmafa123, a fotót Mimi küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-ital,szörp,gyümölcs |
|
|
|
|
|
2014-12-04 23:34:23, csütörtök
|
|
|
Tejfölös-prézlis karfiol reszelt sajttal
Hozzávalók:
1 nagyobb fej karfiol
20 dkg reszelt trappista sajt
20 dkg reszelt füstölt sajt
1 nagy pohár tejföl
2 evőkanál vaj
10 dkg zsemlemorzsa
só
őrölt fehérbors
Elkészítés:
A karfiolt alaposan átmosom, rózsáira szedem, sóval és fehérborssal ízesítet lobogó vízben félpuhára főzöm, vigyázva arra, ne essen szét, majd leszűröm. Teflon serpenyőben 1 evőkanálnyi vajon, sóval, borssal ízesítve, kevés víz hozzáadásával megpirítom a zsemlemorzsát.
Egy mélyebb jénait vagy tűzálló tálat kikenek a maradék vajjal, megszórom kevés pirított morzsával. A félig főtt karfiolrózsákat megforgatom a pirított morzsában, és a tálba helyezem, akár több rétegben is. Minden rétegre öntök keveset a tejfölből, rászórok a kétfajta reszelt sajtból. A tetejére ráöntöm a maradék tejfölt, megszórom a megmaradt pirított morzsával, majd a sajttal. 160 fokra előmelegített sütőbe tolom, addig sütöm, míg a sajt rápirul.
Frissen tálalom, igény szerint tejfölt és még egy kevés reszelt sajtot kínálok hozzá.
Megjegyzés:
A fenti változat a vegetáriánus étrendet kedvelőknek ajánlott. Én, mint Húsmuskétás 25-30 dkg darált pizzasonkát is szoktam a rétegek közé adagolni.
Akármelyik változat a szimpatikus, jó étvágyat hozzá!
A receptet Nanasnani küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsmentes ételek |
|
|
|
|
|
2014-12-04 23:33:08, csütörtök
|
|
|
Húsos karfiolbomba
Hozzávalók:
1 kg kafriol
30-40 dkg darált hús
bacon
2 tojás
zsemlemorzsa
só
bors
szerecsendió
ételízesítő
Elkészítés:
A karfiolt egészben megfőzöm ételízesítős vízben. Ha elkészült, hagyom picit hűlni.
Közben összekeverem a darált húst a tojás sárgájával és a zsemlemorzsával. Sóval, borssal és szerecsendióval ízesítem a masszát.
A karfiolt kivajazott hőálló edénybe teszem, a húsos masszával beterítem az egészet, majd a szalonnaszeletekkel betakarom.
Sütőbe tolom, és addig sütöm, amíg a szalonna a tetején megpirul és a húsréteg átsül.
Megjegyzés:
Mi nagyon szeretjük petrezselymes krumplival és tartármártással.
A receptet Bodnarbea küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsos |
|
|
|
|
|
2014-12-04 23:31:50, csütörtök
|
|
|
Paradicsomos-kolbászos burgonyaleves
Hozzávalók:
1 kg burgonya
1 közepes szál sárgarépa (most apróbb répákat pucoltam hozzá)
1 közepes szál fehérrépa
1 kis fej vöröshagyma
3 dl paradicsomlé
1 sárga paprika
1 csokor petrezselyem
2,5 kávéskanál só
1 szál házi kolbász karikákra vágva
A rántáshoz:
1 evőkanál liszt
1,5 evőkanál olaj
1 kávéskanál pirospaprika
A csipetkéhez:
1 db tojás
liszt
Elkészítés:
A burgonyát és a gyökérzöldségeket megpucoljuk, majd apró darabokra vágjuk.
A csipetkét elkészítjük: a tojást annyi liszttel gyúrjuk össze, hogy jó kemény tésztát kapjunk, majd elcsipkedjük.
A zöldségeket lábasba tesszük, felengedjük kb. 1 l vízzel, beletesszük az egészben hagyott hagymát és a paradicsomlevet, a paprikát és a kolbászt, sóval ízesítjük. Közepesnél kissé mérsékeltebb tűzön főzzük, és amikor a zöldségek már majdnem teljesen puhák (kb. 15-20 perc), berántjuk a levest. (Egy kis edényben a lisztet az olajon világosra pirítjuk, a tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát.)
Végül a finomra vágott petrezselymet is hozzáadjuk a leveshez és összeforraljuk. Utána a csipetkét is beletesszük, addig főzzük, míg a leves felszínére feljön.
Tálalás előtt a hagymát kidobjuk a levesből.
Megjegyzés:
A receptet és a fotót Ditti56 küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-levesek |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 5
|
|
|
|
2014. December
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
330 db bejegyzés |
e év: |
4790 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 4156
- e Hét: 13659
- e Hónap: 27564
- e Év: 157271
|
|
|