Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
Jó éjszakát, békés álmokat!
  2014-12-27 23:58:52, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Heti menü ajánlat – 2014. december 29 – 2015. ja
  2014-12-27 21:49:28, szombat
 
  Heti menü ajánlat - 2014. december 29 - 2015. január 04.

Hétfő:

Előétel: Póréhagymás paradicsomleves
Főétel: Fehérboros-csirkemájas rizottó
Desszert: Gesztenyepüré házilag
Vegetáriánus ajánlat: Gombás-babos rizottó

Kedd:

Előétel: Tárkonyos gombaleves
Főétel: Burgonyás fasírt
Desszert: Aszalt-gyümölcsös golyók
Vegetáriánus ajánlat: Marokkói sütőtök-tagine

Szerda - Szilveszter

Reggeli: Túrós rózsa-briós habos kakaóval
Előétel: Gyümölcskrémleves
Főétel: Szilveszteri bohém csülök
Desszert: Szilveszteri malackák pogácsatésztából, Szilveszteri sajttorta
Vacsora: Virslis tekert kifli és Szilveszteri puncs, Részeges fondü.
Éjfélkor: Tatárbifsztek II., főtt virsli mustárral, tormával és persze pezsgő
Vegetáriánus ajánlat: Kölesfasírt mézes-mustáros paszternákkal, Vajas-zelleres burgonyapüré

Csütörtök - Boldog új évet!

Reggeli: Reggeli citrustál
Előétel: Csípős lencseleves szilveszter utáni gyomorbántalomra
Főétel: Diós szűzpecsenye
Desszert: Sajtos-szezámmagos-köményes tallér
Vacsora: Kaszinótojás franciasalátával és brindzás sonkatekerccsel
Vegetáriánus ajánlat: Ananászos lencsesaláta

Péntek:

Reggeli: Sárgarépás sajtkrém egyszerűen
Előétel: Legegyszerűbb zellerkrémleves
Főétel: Bolognai spagetti gombával
Desszert: Banános-kókuszos golyó
Vacsora: Kecskesajt-saláta, Power puncs
Vegetáriánus ajánlat: Rokfortos spagettitorta

Szombat:

Reggeli: Pufók amerikai palacsinta, tejjel, vagy tejeskávéval
Előétel: Karibi sütőtökleves
Főétel: Vadas marha zsemlegombóccal
Desszert: Gesztenyés kalácstekercs
Vacsora: Pizzás párna, pohár sörrel
Vegetáriánus ajánlat: Camembert tócsni bundában

Vasárnap:

Reggeli: Libazsírban sült pulykamáj, forró teával
Előétel: Sajtos karfiolkrémleves
Főétel: Uborkás csirkemellsaláta
Desszert: Áfonyás tejföltorta
Vacsora: Szilvás gombóc mákkal szórva, egy pohár édes Tokaji szomorodni kísérheti
Vegetáriánus ajánlat: Olívás gombasaláta

Forrás:Mindmegette.hu - Pasik blogja
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-menük  
Padlizsánnal sült gnocchi
  2014-12-27 21:45:28, szombat
 
  Padlizsánnal sült gnocchi

Hozzávalók:

A gnocchihoz :
1 kg burgonya
1 tojás
15 dkg liszt

A padlizsános szószhoz :
1 közepes padlizsán (kb. 25-30 dkg)
50 dkg gnocchi
40 dkg darabolt paradicsom
4 evőkanál olívaolaj
2 fej lilahagyma

frissen őrölt bors
friss bazsalikom
oregánó
2 gerezd fokhagyma
1 dl vörösbor
reszelt sajt

Elkészítés:

A gnocchihoz 1 kg lisztes burgonyát héjában megfőzünk, meghámozunk. Krumplinyomón áttörjük (villával is szét lehet nyomkodni), és szétterítjük egy gyúródeszkán. Így hagyjuk kihűlni. Hozzáadunk egy kevés lisztet, 1 tojást, sót, és elkezdjük összedolgozni. Folyamatosan adagolunk hozzá további lisztet. Addig gyúrjuk és tesszük hozzá a lisztet, amíg összeáll, homogén tészta lesz, ami ugyan puha, de a kezünkről elválik.

Vizet forralunk némi sóval egy nagy lábosban. A tésztából ökölnyi darabokat szakítunk, hosszú rúddá sodorjuk, majd ujjbegynyi darabokra vágjuk. Egyenként bordát nyomunk mindegyik darabba, majd tálcára gyűjtjük. A forró vízbe dobva azonnal megkeverjük, és addig főzzük, amíg feljönnek a víz felszínére.

A padlizsános szószhoz a padlizsánt hosszában felszeleteljük, sózzuk mindkét oldalát, majd pár percig félretesszük.

Ez idő alatt a lilahagymát és fokhagymát felaprítjuk, majd egy magasabb falú serpenyőben az olívaolajon megpirítjuk. Amíg a hagymák pirulnak, a padlizsánszeleteket kockákra vágjuk, a serpenyőbe tesszük, majd kb. 6-8 percig pirítjuk a hagymákkal addig, amíg a padlizsán picit összeesik. Ekkor hozzáöntjük a paradicsomot, fűszerezzük, és megvárjuk, amíg rotyogni kezd. Ebben a fázisban mehet bele a vörösbor, 1 perc alatt 2-3 keverés, majd le is vehetjük a tűzről.

A gnocchikat összekeverjük a padlizsános mártással, és egészet egy vajjal kikent tűzálló tálba öntjük, forró sütőben 10 perc alatt összesütjük.





Tálaláskor reszelt sajtot szórunk rá.

Megjegyzés:

Akinek nincs kedve/ideje a gnocchi főzéssel pepecselni, használhat kész gnocchit is.

A receptet és a fotót Moncsa79 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Hagymás-majoránnás csirkemáj
  2014-12-27 19:10:11, szombat
 
  Hagymás-majoránnás csirkemáj

Hozzávalók:

60 dkg csirkemáj szív nélkül
4-5 közepes fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db fehér húsú paprika
20 dkg sertészsír
2 dl száraz fehérbor
2 dl tej

őrölt vegyes bors
majoránna

Elkészítés:

A csirkemájat alaposan átmosom, ha szívvel kaptam, azt eltávolítom róla, Zsebibabának - a kutyámnak - a szívből ételízesítővel isteni ebédet rottyantok, ameddig a többi hozzávalót előkészítem, a májat beáztatom a tejbe. A hagymákat megtisztítom, félbe, majd félfőre vágom, a fokhagymagerezdeket átnyomom a fokhagymaprésen, a paprikát kicsumázom, hosszában félbe, majd vékony szeletekre vágom.

Egy teflon serpenyőben felhevítem a zsírt, amikor kellően forró, rádobom a szálaira szedett hagymát, alaposan sózom (több sót mai ételemnél nem fogok használni a máj miatt),





hozzáadom az áttört fokhagymát, zsírjára pirítom. Beleadom a paprikát, felöntöm a borral, fűszerezem a borssal, összepárolom.





Amikor szaftja sűrűsödik, beleadom a májat, azt meghintem bőven majoránnával,





ahogy barnul, átfordítom, ezt a felét is megszórom majoránnával, ha kóstoláskor úgy gondolom, még borsozom, átsütöm, de figyelek arra, hogy a máj belseje rózsaszínű maradjon.





Eredményként vajpuha májat, kellemes, ízes hagymás zsírt kell kapjak. Friss kenyérrel, esetleg némi savanyúsággal tálalom, ha marad belőle, hidegen is roppant finom!

Megjegyzés:

A receptet és a fotót Nanasnani küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu



 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Kolbászos és sajtos pogácsa
  2014-12-27 19:02:31, szombat
 
  Kolbászos és sajtos pogácsa

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt
20 dkg "Vénusz sütőmargarin
1 dl tejföl
2,5 dkg élesztő
1 tojás + 1 tojássárga
néhány csepp ecet
arasznyi füstölt kolbász
5-10 dkg füstölt sajt

hideg tej
1 tojás a kenéshez
A szóráshoz ízlés szerint:
durvább szemcséjű só
köménymag
lenmag
szezámmag
chia mag
tökmag stb.

Elkészítés:

A lisztet sózzuk, majd tálba szitáljuk. Közben a szobahőmérsékletű tejfölbe morzsoljuk a szintén szobahőmérsékletű élesztőt, összekeverjük, és hagyjuk feloldódni. Az átszitált liszttel elmorzsoljuk a kissé lágyabb margarint, hozzáadjuk a feltört egész tojást és 1 db tojássárgáját, a tejfölben feloldott élesztőt és a pár csepp ecetet. A tésztát összeállítjuk, ha szükséges, hideg tejet adunk hozzá, hogy a tészta állaga megfelelő legyen.

A tésztát megfelezzük. Az egyikbe reszelt sajtot, a másikba pedig az apróra vágott kolbászt gyúrjuk bele. A bucikat letakarva 30-40 percig hagyjuk pihenni, illetve kelni.

Amikor duplájára nőttek, kb. 1 cm vastagságúra kinyújtjuk, pogácsákat szaggatunk, a sajtos tetejét bevagdossuk, a kolbászos sima marad, majd a tetejüket enyhén felvert tojással megkenjük, és sajttal, magvakkal megszórjuk.

Langyosra előmelegített sütőbe tesszük, és a hőmérsékletet 170-180 fokra emeljük, így a pogácsa fokozatosan emelkedik. A sütési idő kb. 35-40 perc. Ropogós, omlós lesz a pogácsa.





Megjegyzés:

A pogácsa illik gulyásleveshez, zelleres krumplileveshez, de lehet almával is fogyasztani, és nagyon jó sör-, borkorcsolyának is. A pogácsákat chia azték zsályamaggal, fekete szezámmaggal szórtam meg.

A receptet és a fotót Buksz39 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Tepsis csirkecombok parasztosan
  2014-12-27 19:00:27, szombat
 
  Tepsis csirkecombok parasztosan

Hozzávalók:

8 db csirkecomb
1-1,5 kg burgonya
3 fej hagyma
3 db sárgarépa
2 db paradicsom
1 db paprika
1 nagy pohár tejföl
10 dkg szalonna
10 dkg kolbász

bors
szárnyas fűszerkeverék
pirospaprika

Elkészítés:

1, A húst sózzunk, borsozzuk.

2, A tepsi alját kizsírozzuk, majd az aljára tesszük a krumpli felét felkockázva és a sárgarépát karikákra vágva.

3, Elosztjuk egyenletesen a tetején a szalonnát felkockázva, a kolbászt karikákra vágva, majd a hagymát karikákra vágva.

4, Erre kerül a csirkecomb, melyre szárnyas fűszerkeveréket szórunk. Rátesszük a paprikát, paradicsomot karikákra vágva.

5, A tetejére újra a felkockázott krumpli kerül. Majd erre ráöntjük a pirospaprikával elkevert tejfölt.

6, Kb. 1,5 órát sütjük.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Moncsa79 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Tökös gesztenyekrém-leves sonkás pirított kaláccsal
  2014-12-27 18:58:36, szombat
 
  Tökös gesztenyekrém-leves sonkás pirított kaláccsal

Hozzávalók:

60 dkg tisztított gesztenye
0,5 l tej
16 dkg füstölt, száraz, pármai jellegű sonka
5 dkg vaj
sült tök
petrezselyem zöldje

bors
pici cukor
1 foszlós kalács (nem kakaós)

Elkészítés:

Vajon megpároljuk a gesztenyét, összeturmixoljuk a sült tökkel, a petrezselyem zöldjével, hozzáadjuk a tejet, sóval és borssal ízesítjük.
A kalácsra egy-egy szelet pármai jellegű sonkát teszünk, és sütőben vagy grillsütőben megpirítjuk, a leves mellé kínáljuk. A levest hidegen is, melegen is tálalhatjuk.

Jó étvágyat!

Megjegyzés:

Aki ezt megfőzi és megeszi az a tíz ujját kétszer körbe nyalja!

A receptet Szakácsfiú küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Foszlós mazsolás kalács
  2014-12-27 18:57:05, szombat
 
  Foszlós mazsolás kalács

Hozzávalók:

mazsola
50 dkg liszt
6 dkg kristálycukor
4 dkg élesztő
2 dl langyos tej
7-8 dkg vaj vagy "Vénusz sütőmargarin
2 tojás
1 tojássárgája
1 evőkanál tejszín
csipet só
sütőpapír

Elkészítés:

A lisztet a cukorral és csipetnyi sóval összekeverjük. A halom közepébe mélyedést nyomunk, és belemorzsoljuk a friss élesztőt. Kevés tejjel elvegyítjük, kevés liszttel meghintjük, majd tiszta konyharuhával letakarjuk. Meleg helyen kb. 15 percig kelesztjük. A puha vajat, a tojásokat és a maradék tejet a tésztához adjuk, majd robotgép gyúrópálcájával simára összedolgozzuk. Letakarva további 30 percig kelesztjük. A mazsolát a tésztába gyúrjuk. A tésztát 3 részre osztjuk, és rudakká sodorjuk. Összefonjuk, majd sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk. Letakarva további kb. 15 percig kelesztjük. A kalácsot a tejszínnel elkevert tojássárgájával megkenjük, és előmelegített sütőben, 200 fokon (gázsütőnél 3. fokozat) 35-40 percig sütjük.





Megjegyzés:

Szerintem nyugodtan lehet 6 felé osztani a tésztát és két kalácsot csinálni, mert hatalmasra megkel még a sütőben... Amúgy isteni finom és nem lehet elrontani.

A receptet Kátya, a fotót Mónika730613 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Spenótos-sajtkrémes-sütőtökös lepény
  2014-12-27 01:14:48, szombat
 
  Spenótos-sajtkrémes-sütőtökös lepény

Hozzávalók:

egy 28 cm-es kapcsos tortaformához:
1 csomag leveles tészta
45 dkg sütőtök
20 dkg spenót
20 dkg natúr sajtkrém
3 fej fokhagyma
1 ág friss rozmaring
5 dkg vaj

bors
1 tojás a pite megkenéséhez

Elkészítés:

A leveles tészta felét kilisztezett vagy sütőpapírral bélelt tortaformába nyújtjuk, 150 fokos sütőben elősütjük - célszerű sütőbabot használnunk súlyként, nehogy összeugorjon a tészta.

A spenótot megtisztítjuk, és kevés vajon, aprított fokhagymával pár perc alatt megpároljuk, pépesítjük. Pillanatok alatt összeesik a spenót.

Az elősütött tésztára rétegezzük a vékonyan szeletelt sütőtököt,





meghintjük aprított rozmaringgal, erre jön a fokhagymás spenót, majd a sajtkrém, több rétegben is tehetjük, amíg el nem fogynak.













A maradék tésztát kinyújtjuk, befedjük vele a zöldséges pitét, felvert tojással kenjük meg a tetejét, így szép fényesre, barnára tud sülni.





180 fokos előmelegített sütőben kb. 45-50 perc alatt készre sütjük.









Megjegyzés:

Mivel most karácsonyi vegetáriánus fogásként készült, a tésztából Rudolf rénszarvast vágtunk ki, amit külön megsütöttünk, és ezzel díszítve tálaltuk ezt a gazdag, fűszeres lepényt.

Péter András receptje, fotó: Tóth András, teríték: Butlers

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Gombakrém pirítossal
  2014-12-27 01:06:18, szombat
 
  Gombakrém pirítossal

Hozzávalók:

40 dkg gomba (vegyesen fehér és barna csiperke, laska)
1 fej vöröshagyma
25 dkg vaj
2 dl tej
3 evőkanál liszt
3 teáskanál majoranna
1 teáskanál fehérbors
1 teáskanál grill fűszerkeverék
1 teáskanál ételízesítő
pirított bagett

Elkészítés:

A gombát megtisztítjuk, majd lereszeljük. A vöröshagymát apróra vágjuk, és 10 dkg vajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a gombát, és zsírjára sütjük. Meghintjük a liszttel, elkeverjük, majd felengedjük a tejjel. Folyamatosan keverjük, míg felfő, majd a tűzről levéve ízesítjük a fűszerekkel. Ezután a maradék vajat elkeverjük benne még melegen.

Miután lehűlt, hűtőben tárolva napokig eláll.

Pirított bagettel kínáljuk.





Megjegyzés:

Egy korábban feltöltött receptemet fejlesztettem tovább, most már csak a fentiek alapján készítem.

A receptet és a fotót Cic küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2014.11 2014. December 2015.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 330 db bejegyzés
e év: 4790 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1424
  • e Hét: 16296
  • e Hónap: 30201
  • e Év: 159908
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.