Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
http://1956.ujbuda.hu/
  2015-05-14 03:04:04, csütörtök
 
   
  Újbuda Önkormányzata - Az 1956-os forradalom és szabadságharc XI. kerületi emlékművének megtervezéséhez pályázatot írt ki. A pályázati dokumentáció letölthető a http://1956.ujbuda.hu/ weboldalról. A kiírás preambulumát idemásolom. Érdemes elolvasni:
I. PREAMBULUM

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata emlékművet kíván állítani a Móricz Zsigmond körtéren az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc XI. kerületi eseményeinek 60. évfordulójára, melynek előkészítéséül nyílt pályázatot ír ki az emlékmű megtervezésére.
Újbuda Önkormányzata az alábbiakban leírtakkal kívánja segíteni a pályázókat az alkotó gondolkodásban. A kiíró nem kívánja meghatározni, milyen műfajú, léptékű, üzenetű művek szülessenek. A jelen preambulummal azokat a kereteket vázoljuk föl, melyek segítségül szolgálhatnak egy, az '56-os forradalom és szabadságharc eszmeiségét hűen kifejező, ám a 21. századi elvárásoknak megfelelő, a fiatalabb generációkkal (is) párbeszédbe lépő Emlékmű elkészítéséhez.

A következő szempontokat érdemes figyelembe venni:
1. Az Emlékműnek kapcsolódnia kell a XI. kerületben történt eseményekhez, és azok legfőbb helyszínéhez, a Móricz Zsigmond körtérhez. Ehhez segítséget nyújt a pályázat 5. sz. melléklete, mely dr. Horváth Miklós DSc hadtörténész, egyetemi tanár tanulmánya az 1956-os kerületi eseményekre fókuszálva.
2. Az Emlékműnek kapcsolódnia és integrálódnia kell a helyéül kijelölt térhez és térbe, mely a tágabb értelemben vett Móricz Zsigmond körtér. Ennek helyszínrajzát a pályázat melléklete tartalmazza. A bejelölt helyszínrajzi területen belül az emlékmű bárhol állhat, a helyszín kiválasztása tervezői döntés. A mellékletek sora kiegészül továbbá a Gomba alaprajzával, hiszen az épülethez (is) kapcsolódhat az Emlékmű, ez azonban nem feltétel.
3. Az Emlékművel szemben nem elvárás sem a monumentalitás, sem a heroizáló jelleg. Szempont azonban az, hogy Emlékmű gondolkodásra késztesse közönségét, képes legyen "párbeszédbe lépni" az arra járókkal, miközben a tervezésnek figyelembe kell vennie a körtér jelentős áthaladó gyalogos forgalmát és közlekedését is, azaz a Körtér mindennapjait.
4. Az Emlékmű reflektálhat arra, hogy a XI. kerületben is egyszerű, hétköznapi emberek fogtak össze az autoriter hatalom elnyomásával szemben.
5. A kerületben a legnagyobb harcok a Körtéren és annak környékén folytak. Az ezen a helyen tevékenykedő felkelők létszáma 200-300 fő között ingadozott, de a civil fegyveresek tevékenységét az egyik Budapestre felrendelt magyar alakulatban szolgáló katonák is támogatták. A csoportok fegyverzete elsősorban gyalogsági fegyverekből állt. Lőszer- és fegyverraktárként a Körtér közepén álló épületet, a "Gombát" használták. Egy géppuskás csoport - parancsnoka: Albert Aladár - települt a Körtéren lévő Népbüfé tetejére, egy-egy alcsoport volt a Móricz Zsigmond körtér 9-10. és a 16. számú házakban. Ennek a részlegnek a parancsnoka Mikes József volt. Volt továbbá egy csoport a Bartók Béla út sarkán lévő bankfiókban. Ez a csoport Vida József irányítása alatt egy szovjet harckocsit felgyújtott, és a menekülő szovjet katonákra tüzet nyitott. Egyes források szerint Peer László vezetésével a Móricz Zsigmond körtér 7. szám alatt is több fegyveres tevékenykedett. Október 24-én a tatai Dózsa Tiszti Iskola Budapestre rendelt növendékei a Lakihegyi rádióadóhoz tartva, a Móricz Zsigmond körtéren, a felkelőkkel harcba keveredtek. Október 25-én több ezer tüntető gyülekezett a Bartók Béla úti Zalka Máté laktanya előtt. A tisztek először rábeszéléssel, majd riasztólövésekkel akadályozták meg a kapu betörését. A tömeg csak az esti órákban oszlott szét. Október 26-án a Kertészeti Főiskolán a kerületi rendőrkapitányság támogatásával nemzetőr alegység alakult. A nemzetőrök a Főiskola épületeit védték, és a Vöröskereszt szállítmányait biztosították. Október 27-én a Híradó ezred egyik alegysége elfoglalta a Szabadság hidat, és ellenőrzése alá vonta a Móricz Zsigmond körteret is. A csoportok vezetői közül Oláh Jenő, Finta Ottó, Mály Imre és Kiss Amadé neve vált ismertté, illetve a források parancsnokokat, egy matrózt és egy katonatisztet is megemlítenek. Az egymástól függetlenül tevékenykedő csoportok harcát november 4-én Oláh Jenő a Körtér 10. szám alatt lévő csoport parancsnoka igyekezett összehangolni. A november 5-ről 6-ra virradó éjszakáig folytatott harcokban a szovjet parancsnokság által megküldött hivatalos jelentés szerint ebben a körzetben 140 szovjet katona halt meg, vagy sebesült meg. November 6-án reggel a szovjet csapatok a Körtéren és a környékén folyó ellenállást felszámolták, a csoportokat szétverték.
6. Forradalomról és szabadságharcról egyként beszélhetünk, ez 1956 alapvető dichotómiája.
7. Ebből következően az Emlékmű szellemisége kifejezheti azt, hogy a forradalom a jövő felé irányult, eszméje tovább élt és a mai korunkra, nemzedékekre, évtizedekre kihatott. Ugyanakkor ismertek a körtéri harcokban elhunyt áldozatok adatai is, az emlékmű nekik is emléket kíván állítani.
8. A tervezett helyszín közelében már több, az 56-os eseményekhez kapcsolódó emléktábla található, valamint a Szent Imre szobor, mely az egykori sérülései miatt az 56-os megemlékezések helyszínévé vált:
- A Móricz Zsigmond körtéren a Kisfaludi Stróbl Zsigmond által alkotott, 1930-ban felállított Szent Imre szobor hagyományos helyszíne minden évben a megemlékezéseknek, mivel a szobor tanúja volt az egykori eseményeknek, és nagyon sokáig magán viselte a golyónyomokat, valamint az 56-ban szerzett egyéb kisebb sérüléseket.
- A körtér 3. számú házon található az 56-os körtéri harcok hőseinek domborműves emléktáblája, amelyet Czinder Antal készített 2001-ben az MDF megrendelésére.
- Schwéger Tamás, az egyik 56-os körtéri csoport vezetője 2006-ban kapott emléktáblát egykori bajtársa, Lamos József kezdeményezésére, a Bartók Béla út 76. számú házon, ahol annakidején lakott. Ennek a csoportnak a még életben lévő tagjai, akik a Villányi úti ÁVH-s autógarázsba, majd a Váli utcai iskola épületébe vették be magukat a harcok idején, máig minden évben eljönnek még külföldről is a közös emlékezésre.
- Az Október huszonharmadika utca utcajelző emléktáblája 1992-ben került a Kőrösy utca sarkához.
- A Szent Imre Kórház udvarán 1991. óta emlékeztet tábla az 56-os harcokban szolgálatot teljesítő orvosokra és ápolókra.
- A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Budafoki út 4. számú bejáratánál 1989-ben állította fel az MDF az 1956-os műegyetemista forradalmárok domborműves emléktábláját, melyet Klicsu Lajos tervezett.
- Szintén a Gellért tér közelében (Műegyetem rkp. 3.) 2006-ban avatták fel Csíkszentmihályi Róbert Műegyetemi 56-os emlékművét.

Minden további információ megtalálható a jelzett weboldalon illetve lehet írni 1956@ujbuda.hu e-mail címre is.



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: szabadságharcról, kezdeményezésére, csíkszentmihályi, huszonharmadika, megtervezéséhez, gondolkodásban, megemlékezések, megtervezésére, helyszínrajzát, előkészítéséül, monumentalitás, tevékenykedett, szállítmányait, megrendelésére, elkészítéséhez, parancsnokokat, biztosították, mindennapjait, szabadságharc, évfordulójára, gondolkodásra, forradalomról, generációkkal, golyónyomokat, helyszínrajzi, szolgálhatnak, összehangolni, integrálódnia, preambulummal, parancsnokság, katonatisztet, önkormányzata, emléktábláját, forradalmárok, támogatásával, rábeszéléssel, 1956-os forradalom, pályázati dokumentáció, kiírás preambulumát, 1956-os magyar, emlékmű megtervezésére, alábbiakban leírtakkal, alkotó gondolkodásban, jelen preambulummal, kereteket vázoljuk, fiatalabb generációkkal, következő szempontokat, 1956-os kerületi, helyéül kijelölt, tágabb értelemben, pályázat melléklete, bejelölt helyszínrajzi, Újbuda Önkormányzata, Budapest Főváros XI, Kerület Újbuda Önkormányzata, Móricz Zsigmond, Horváth Miklós DSc, Albert Aladár, Mikes József, Bartók Béla, Vida József, Peer László, Dózsa Tiszti Iskola Budapestre, Zalka Máté, Kertészeti Főiskolán, Oláh Jenő, Finta Ottó, Mály Imre, Kiss Amadé, Szent Imre, Kisfaludi Stróbl Zsigmond, Czinder Antal, Schwéger Tamás, Lamos József, Szent Imre Kórház, Budapesti Műszaki, Gazdaságtudományi Egyetem Budafoki, Klicsu Lajos, Csíkszentmihályi Róbert Műegyetemi,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Amikor Jézus rátapos a lábadra  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Alázat  Png fotel  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Png cica  Fekete István - Akác  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Akarat  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Alázat  Elköszönt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Png férfi  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Még csak most kezdődik a nap  képre írva  Rátalálsz  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Paul David Tripp Április 19  Szívem  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Alázat  Hazára minden embernek szükség...  Mai harmónia kártyám  Kerüld el az evangélium örömén...  Akarat  Alázat  Akarat  Jónás Tamás – Végtelen b...  Szép estét  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Csak a fogyatkozás látható  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Akarat  Ne kapaszkodj magasabbra,  Szép estét  210 éve született a SZÓZAT meg...  Egy maradéktalanul uralt világ  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Szívem  Nagyon különös  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Akarat  Mai harmónia kártyám  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam Annuska bar...  Erdőn  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  A kételkedés kezelése  Nagyon különös  Németh László tollából  Png csokor  Egy lelki imádság  Kaffka_Margit 
Bejegyzés Címkék
1956-os forradalom, pályázati dokumentáció, kiírás preambulumát, 1956-os magyar, emlékmű megtervezésére, alábbiakban leírtakkal, alkotó gondolkodásban, jelen preambulummal, kereteket vázoljuk, fiatalabb generációkkal, következő szempontokat, 1956-os kerületi, helyéül kijelölt, tágabb értelemben, pályázat melléklete, bejelölt helyszínrajzi, emlékmű bárhol, helyszín kiválasztása, mellékletek sora, heroizáló jelleg, arra járókkal, tervezésnek figyelembe, körtér jelentős, autoriter hatalom, legnagyobb harcok, helyen tevékenykedő, civil fegyveresek, egyik Budapestre, csoportok fegyverzete, géppuskás csoport, parancsnoka Mikes, csoport Vida, szovjet harckocsit, menekülő szovjet, tatai Dózsa, felkelőkkel harcba, tisztek először, kapu betörését, tömeg csak, esti órákban, kerületi rendőrkapitányság, csoportok vezetői, források parancsnokokat, egymástól függetlenül, november 5-ről, szovjet parancsnokság, szovjet csapatok, környékén folyó, csoportokat szétverték, jövő felé, körtéri harcokban, emlékmű nekik, tervezett helyszín, 56-os eseményekhez, egykori sérülései, 56-os megemlékezések, szobor tanúja, egykori eseményeknek, 56-ban szerzett, 56-os körtéri, egyik 56-os, harcok idején, közös emlékezésre, 56-os harcokban, 1956-os műegyetemista, jelzett weboldalon, szabadságharcról, kezdeményezésére, csíkszentmihályi, huszonharmadika, megtervezéséhez, gondolkodásban, megemlékezések, megtervezésére, helyszínrajzát, előkészítéséül, monumentalitás, tevékenykedett, szállítmányait, megrendelésére, elkészítéséhez, parancsnokokat, biztosították, mindennapjait, szabadságharc, évfordulójára, gondolkodásra, forradalomról, generációkkal, golyónyomokat, helyszínrajzi, szolgálhatnak, összehangolni, integrálódnia, preambulummal, parancsnokság, katonatisztet, önkormányzata, emléktábláját, forradalmárok, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 478
  • e Hét: 3646
  • e Hónap: 8527
  • e Év: 30580
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.