Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
2006-tól 2016-ig
  2018-01-05 05:55:12, péntek
 
   
  Az 50. évforduló

2006. november 27. (Kisalföld)

Félmúltunk forrásai

Két azonos témájú kiadvány jelent meg a napokban Mosonmagyaróváron: Dokumentumok Mosonmagyaróvár 1956 címmel egy forrásgyűjtemény, illetve a Moson Megyei Műhely (MMM) 1956-os különszáma. Mindkettő alapvető Mosonmagyaróvár félmúltjának feltérképezéséhez, megértéséhez. A napokban a két kiadványt Tuba László, Böröndi Lajos, Garamvölgyi György és dr. Deák Ernő mutatta be a közönségnek.

A Dokumentumok a bécsi Integráció Kiadó gondozásában jelent meg. Nem könnyű olvasmány, hiszen számos ma is élő, közismert személyiség nevére bukkanhatunk benne. A dokumentumokat adattár és magyarázó jegyzetek egészítik ki.
A források közül az első egy feljegyzés az akadémia tanárairól, hallgatóiról. Igazoló jelentések arról, ki mit csinált 1956. október 26-án, a véres sortűz idején, illetve a forradalom napjaiban.
Ezt követi a Földes-Tihanyi per elsőfokú ítéletével, majd egy Feltérképezés című forráshalmaz a helyi rendőrség politikai nyomozóosztálya aktáiból. Benne a városi és környékbeli nemzeti bizottságok, nemzetőrségek, üzemi tanácsok névsorával. Igen tanulságos listák ezek, sokak életét örökre megpecsételte mindaz, amit a Feltérképezés tartalmaz.

Az MMM vaskos, 150 oldalas különszámmal tiszteleg 1956 forradalma előtt. Böröndi Lajos három verssel van jelen a periodikában. Vida István M. Kiss Sándor történész, egyetemi tanárral készített interjújában az ó vári sortűz országos és győri párhuzamait, valamint a sortűz lehetséges okait elemzi. Itt is megtalálunk két már fentebb említett dokumentumot. Szirányi Péter és dr. Kuroli Géza személyes élményeit, gondolatait vetette papírra 1956-ról. Kimlei Péter egy angol újságíró eddig még ismeretlen helyszíni riportját fordította le, dr. Deák Ernő a magyar forradalom ausztriai sajtóvisszhangjáról közöl tanulmányt, Szentkuti Károly pedig a készülő laktanyamúzeum terveit mutatja be az új MMM-ben.

A 60. évforduló

2016.

Megtalált emlékek - Ismeretlen fotósorozat a forradalmi Budapestről

Az 1956-os forradalom és szabadságharcról jelentetett meg reprezentatív albumot a Hansági Múzeum, az '56-os Emlékbizottság támogatásával.

1956 őszén, egy tizenhat esztendős, levéli lakóhelyű gimnazista, Lébényi Zoltán a mosonmagyaróvári iskolából hazafelé tartó úton egy csomagra lett figyelmes, amelyről odahaza kiderült, két tábla Suchard csokoládét és két filmtekercset tartalmaz. A mai napig homály fedi, kié lehetett a csomag. Az illető a budapesti utcákat, a fegyveres harc színtereit örökítette meg 1956. október 28. és november 4. között. Feltehetően maga is részt vett a harcokban, menekülni kényszerült és szökés közben veszíthette el a tekercseket, amelyek 70 képet tartalmaztak.

Lébényi Zoltán elmesélte apjának, hogy mit talált. Az apa - aki tanító volt - átnézte a képeket, és megállapította, hogy ezek a nemrég lezajlott forradalomról készültek. Azt tanácsolta fiának, hogy őrizze meg a felvételeket, és ne beszéljen róluk senkinek.

Apja felszólításának eleget téve, Lébényi Zoltán évtizedeken át gondosan őrizte a tekercseket, azonban az 1956-os forradalom 60. évfordulója közeledtével úgy döntött, hogy a Hansági Múzeum rendelkezésére bocsátja az anyagot, azzal a kikötéssel, hogy az intézmény könyvben jelenteti meg a fotókat a forradalom 60. évfordulójára. Ennek eredményeképpen született meg a Megtalált emlékek. Ismeretlen fotósorozat a forradalmi Budapestről című kiadvány. A kötet elején Lébényi Zoltán bevezetője olvasható a fényképtekercsek megtalálásának, elrejtésének és őrzésének történetével. A könyvet - amely egy Budapest-térképet is tartalmaz, a forradalom fő színtereinek felsorolásával - Horváth Miklós hadtörténész az '56-os forradalomról szóló tanulmánya zárja.

A fényképek segítségével megismerhetjük az 50-es évek jellemző öltözködését, a szovjet csapatok és a magyar forradalmárok fegyverzetét, Budapest közlekedését, a főváros jellegzetes épületeit, valamint a forradalom eseményeinek színtereit. A fényképeken többször feltűnik egy fiatalember (feltehetően az egyik ismeretlen fényképész), némelyiken a kedvesével együtt.

Horváth Miklós hadtörténész tanulmányában részletesen olvashatunk a felkelőcsoportok ellen bevetett szovjet erők személyi és fegyverzetállományáról, miközben megtudhatjuk, hogy a szovjetek bizonyos mértékű amatörizmust is mutattak a fővárosban folyó harcok során. A szovjet hadvezetést egyszerre jellemezte az elbizakodottság és a felelőtlenség, ennek jele, hogy katonáit olyan felülről nyitott járműveken küldte a várost jól ismerő felkelőcsoportok ellen, amelyeket a népnyelv találóan ,,nyitott koporsóknak" nevezett. A józsefvárosi és ferencvárosi felkelőcsoportok elleni harcokban a szovjet csapatok összvesztesége - halottakkal, sebesültekkel és eltűntekkel együtt - elérte a 2760 ezer főt.

Horváth Miklós tanulmányában leginkább a józsefvárosi és ferencvárosi felkelőcsoportok kapnak szerepet, amit magyaráz, hogy a 70 fotó többsége ezekben a kerületekben készült. A tanulmány alapvetően a fotók történelmi, katonapolitikai és részben nemzetközi politikai hátterét hivatott megvilágítani.

Forrás: mno



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: felkelőcsoportok, forrásgyűjtemény, szabadságharcról, fényképtekercsek, mosonmagyaróvári, felszólításának, mosonmagyaróvár, eredményeképpen, elbizakodottság, nyomozóosztálya, katonapolitikai, dokumentumokat, megállapította, rendelkezésére, megtalálásának, emlékbizottság, felsorolásával, laktanyamúzeum, megismerhetjük, összvesztesége, forradalomról, tanulmányában, sebesültekkel, forradalmárok, megvilágítani, feltérképezés, évfordulójára, filmtekercset, felelőtlenség, reprezentatív, támogatásával, megpecsételte, nemzetőrségek, hadtörténész, öltözködését, különszámmal, napokban Mosonmagyaróváron, bécsi Integráció, dokumentumokat adattár, források közül, akadémia tanárairól, véres sortűz, forradalom napjaiban, helyi rendőrség, sortűz lehetséges, angol újságíró, magyar forradalom, készülő laktanyamúzeum, forradalmi Budapestről, 1956-os forradalom, tizenhat esztendős, mosonmagyaróvári iskolából, Dokumentumok Mosonmagyaróvár, Moson Megyei Műhely, Tuba László, Böröndi Lajos, Garamvölgyi György, Deák Ernő, Integráció Kiadó, Vida István, Kiss Sándor, Szirányi Péter, Kuroli Géza, Kimlei Péter, Szentkuti Károly, Hansági Múzeum, Lébényi Zoltán, Horváth Miklós,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Ha így haladunk...  Gondolatok az életről és szere...  Facebookon kaptam  Egyszerűen  Próbálkozni kell ahhoz,  Gaál Viktor gondolata  Az elfogadásnak...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Alakot vált...  Aki szeret, annak senki sem id...  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Zilahy Lajos gondolata  Beney Zsuzsa - Álom  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Az idő elsodorja létezésünk  Amit átélünk,  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  William Shakespeare idézet  Minden gyerek jó.  Miért nem menti meg Jézus...  Beney Zsuzsa - Álom  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Rögtön puha Mézes Krémes  Facebookon kaptam  Ez a jó az alvásban.  Paul David Tripp Április 23  Esti kép  Búzaszentelés  A boldogság ült a világvégén  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  S a dalok tanulsága  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Tavasz  Szép estét kedves látogatóimna...  Április 22. a Föld napja,  Bella István: Zsoltár  Naplemente  Egyszerűen  Az embernek a társa: hiányzik.  William Shakespeare idézet  Facebookon kaptam  Ma  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Április 22. a Föld napja,  Facebookon kaptam  A hét szűk esztendő  Paul David Tripp Április 24  Esti kép  Vannak arcok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Maradék idő  Beney Zsuzsa - Álom  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam Krisztinától  Az embernek a társa: hiányzik.  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egyszerűen  Esti kép  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A hét szűk esztendő  próbáljuk ki az őszinteséget  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  A végzet az  Két tekintet van  Facebookon kaptam  Próbálkozni kell ahhoz,  próbáljuk ki az őszinteséget  A világnak égető szüksége van ...  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam Cs Ildikótól 
Bejegyzés Címkék
napokban Mosonmagyaróváron, bécsi Integráció, dokumentumokat adattár, források közül, akadémia tanárairól, véres sortűz, forradalom napjaiban, helyi rendőrség, sortűz lehetséges, angol újságíró, magyar forradalom, készülő laktanyamúzeum, forradalmi Budapestről, 1956-os forradalom, tizenhat esztendős, mosonmagyaróvári iskolából, csomagra lett, budapesti utcákat, fegyveres harc, nemrég lezajlott, intézmény könyvben, kötet elején, fényképtekercsek megtalálásának, könyvet &#8211, fényképek segítségével, 50-es évek, szovjet csapatok, magyar forradalmárok, főváros jellegzetes, forradalom eseményeinek, fényképeken többször, egyik ismeretlen, kedvesével együtt, felkelőcsoportok ellen, szovjetek bizonyos, fővárosban folyó, szovjet hadvezetést, népnyelv találóan, 2760 ezer, kerületekben készült, tanulmány alapvetően, fotók történelmi, felkelőcsoportok, forrásgyűjtemény, szabadságharcról, fényképtekercsek, mosonmagyaróvári, felszólításának, mosonmagyaróvár, eredményeképpen, elbizakodottság, nyomozóosztálya, katonapolitikai, dokumentumokat, megállapította, rendelkezésére, megtalálásának, emlékbizottság, felsorolásával, laktanyamúzeum, megismerhetjük, összvesztesége, forradalomról, tanulmányában, sebesültekkel, forradalmárok, megvilágítani, feltérképezés, évfordulójára, filmtekercset, felelőtlenség, reprezentatív, támogatásával, megpecsételte, nemzetőrségek, hadtörténész, öltözködését, különszámmal, közlekedését, fegyverzetét, segítségével, gondozásában, hallgatóiról, bukkanhatunk, eseményeinek, forráshalmaz, dokumentumot, ferencvárosi, tartalmaztak, történetével, kerületekben, józsefvárosi, dokumentumok, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 905
  • e Hét: 5997
  • e Hónap: 10878
  • e Év: 32931
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.