Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/16 oldal   Bejegyzések száma: 151 
Soha többé nem leszek rossz, csak hadd mehessek újra ....
  2020-05-29 15:08:19, péntek
 
  Soha többé nem leszek rossz, csak hadd mehessek újra iskolába
Kiscsoportos keretek között újra zajlik az oktatás a Magyar Máltai Szeretetszolgálat tarnabodi iskolájában. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy naponta két osztály jön be korrepetálásra.
hirdetés
,,Az ide járó gyerekek mindegyike hátrányos helyzetű, így a digitális oktatás nem működhetett, s bár heteken át vittünk nekik személyre szóló feladatlapokat, amelyeket lelkiismeretesen visszaküldtek, egy idő után apadt a lelkesedés. Ezért döntöttünk úgy, hogy mihamarabb elkezdjük a kiscsoportos foglalkozások megszervezését" - magyarázza Nyírfalvi Melinda igazgató.
Az oktatás egyelőre csak naponta 9 és 11 óra között zajlik, s ha szükséges, nyolc fő fölött kettébontják a csoportokat. Emiatt nem is kerül sor mindennap minden osztályra. A tanárok elsősorban a magyar és a matematika tantárgyakra fókuszálnak, de egyúttal arra is, hogy a higiénés feltételeket megteremtsék: az épületbe belépő gyerekeknek kötelező használniuk a bejáratnál elhelyezett kézfertőtlenítőt.
,,Nagyon akartam már találkozni Márti nénivel" - említi legfőbb indokként Lakatos Virginia, a harmadik osztály egyik tanulója, válaszul arra a kérdésre, hogy miért ült be ismét örömmel az iskolapadba. A kislányon kívül még hét diák foglal helyet az iskola tantermében, egymástól távol elhelyezett padokban. A játékos matematikaóra során két tanító segíti őket a szorzótábla megismerésében.
Ez a május 26-i látlelet, de az intézmény kapuit már bő egy héttel azelőtt, 18-án megnyitották, hogy akár ennél is kisebb csoportokban, de már foglalkozhassanak a gyermekekkel. A tarnabodi általános iskola talán az első volt az országban, amely a járványt övező szigorítások enyhítése nyomán ismét diákokat fogadott.
A gyerekek lelkesedését mi sem mutatja jobban, mint hogy az egyik, néhány héttel ezelőtt visszakapott feladatlapra az osztályfőnöke által legnehezebben kezelhetőnek titulált gyermek ezt az üzenetet írta: ,,Soha többé nem leszek rossz, csak hadd mehessek iskolába!"Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat
Magyar Kurír 2020.05.29
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Biblia gyerekeknek
  2020-05-23 13:07:35, szombat
 
  - A homokra és a sziklára épített ház videó Link

- Az elveszett bárány videó Link

- Az irgalmas szamaritánus videó Link

- A farizeus és a vámos bűnbánata videó Link
Folytatása: Mert aki felemeli magát, azt megalázzák, aki pedig megalázza magát, azt felemelik!" (Lukács 18.14) videó Link
Két ember felment a Templomba imádkozni: egy farizeus meg egy vámszedő. A farizeus egyedül megállt, jó távol a vámszedőtől, és így imádkozott magában: Istenem, hálát adok neked, hogy én nem vagyok olyan rossz, mint a többiek. Nem vagyok sem tolvaj, sem csaló, sem házasságtörő. Nem vagyok olyan, mint ott az a vámszedő. Hetente kétszer böjtölök, és minden keresetemből tizedet adok. A vámszedő, aki távolabb állt, még a tekintetét se merte az égre emelni. Szomorúságában a mellét verte, és így imádkozott: »Istenem, könyörülj rajtam, mert bűnös vagyok! Mondom nektek, hogy a vámszedőt és az imádságát Isten elfogadta, és már úgy mehetett haza. De a farizeust és az imádságát nem fogadta el! Miért? Mert aki felemeli magát, azt megalázzák, aki pedig megalázza magát, azt felemelik!" (Egyszerű fordítás) (Lukács 18.1O-14) Jézus, monda: Nem az egészségeseknek van szükségök orvosra, hanem a betegeknek, nem azért jöttem, hogy igazakat, hanem hogy bűnösöket hívjak megtérésre. Mk 2,17

- Jézus - Boldog mondások A Názáreti Jézus (1977) videó Link

- Jézus az igazság hangja videó Link
"Azért jöttem hogy akik vakok lássanak"

- ÁLDJON MEG TÉGED AZ ÚR videó Link
- Áldjon meg Téged az Úr!. videó Link

- Ne félj, mert megváltottalak videó Link

- JÉZUS, TE VAGY MINDEN ÁLMOM! videó Link

- Te erőt adsz videó Link

- Az Úr csodásan működik videó Link

- Hozzád kiáltok Uram - Az Úr lelke száll rád videó Link

- Ur Jézusom hálával tartozom megtartod Életem videó Link

- Te vagy Uram a fény! Link

- A Szentlélek eljövetele Link

- Isten csodálatos ajándéka - A Szent Lélek - Pünkösd Link
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Érettségizünk... II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium
  2020-05-08 07:05:09, péntek
 
  II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium, Kiskunhalas
Az idei rendkívüli tavasz rendkívüli, ballagási ünnepségek és szóbeli vizsgák nélküli érettségi időszakot hoz. E nehéz helyzetben szeretnénk lehetőséget biztosítani, hogy megismerhessük a végzős diákokat és osztályokat.

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Országos ballagási körkép: 2020 május
  2020-05-05 16:55:17, kedd
 
  A koronavírus-járvány miatt országszerte elmaradnak a hétvégi ballagások a középiskolákban, a legtöbb helyen online búcsúztatják el a diákokat, de van, ahol később megtartják az ünnepséget.
Így búcsúztatják idén a végzősöket Link
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Magyarországon még egy ideig nem nyitnak ki az iskolák
  2020-05-05 16:53:06, kedd
 
  Bár indul az országos lazítás az eddigi szabályokon, a sulik nem nyitnak még ki.
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai sajtótájékoztatón azt mondta, május végéig biztosan fennmarad a tantermen kívüli oktatás, a júniusi hónapról, még nem tud dönteni a kormány.
Kérdésre válaszolva azt is elmondta, a jelenlegi helyzetben nem látnak a tanév végéig, ezért június 2-ig tudnak csak tervezni. Eddig biztosan nem lesz újra rendes iskolai tanrend.
Az érettségire a nehéz helyzet ellenére felkészültek, de kiemelte, hogy az érettségizőknek felajánlották, hogy vizsgázhatnak ősszel. Újra elmondta, csak írásbeli vizsgák lesznek. A felvételi miatt is fontos az érettségi, főleg az emelt szintű vizsgák - emelte ki Gulyás Gergely - ezért fontos, hogy ne álljon meg az élet.
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Írásbeli érettségi 2020 évben
  2020-05-05 16:40:01, kedd
 
  Nyilvánosságra hozta a tegnapi magyar érettségi feladatsorát és hivatalos megoldókulcsát az Oktatási Hivatal.
Közép szintű faladatsor és megoldásai Link

Emelt szintű faladatsor és megoldásai Link

Feladat lapok pontértéke megoldás után. Link

A középszintű matekérettségi összes feladatának a nem hivatalos megoldása egy helyen
Itt olvasható Link

Középszintű történelem Link
Vagy Link
Megoldások Link
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Magyar nyelv és irodalomérettségi témája 2020
  2020-05-04 19:56:14, hétfő
 
  - Vizsga követelmények Link

- A magyar nyelv és irodalom kötelező érettségi tantárgy. Ezzel kezdődik az írásbeli érettségi. Első napon, általában május elején hétfő reggel 8-tól. A szóbeli érettségi vizsga június második felében zajlik egy napon a többi tantárggyal az iskolák kiírása szerint. Az írásbeli érettségi vizsga elsősorban kreativitást, nyelvi logikát, fogalmazáskészséget igényel, míg a szóbeli vizsga már a lexikális tudást is számon kéri.

Az első feladatrész egy szövegértési feladat, egy nyomtatott szöveg és ahhoz kapcsolódó kérdéssor, melyre válaszolni kell. Ez a feladatsor szövegértési, nyelvi-logikai, nyelvtani kompetenciákat igényel. A feladatsor 40 pontot ér, megoldására 60 perc áll rendelkezésre. Az egy óra letelte után a feladatlapot bele kell helyezni a borítékba, és a felügyelő tanár asztalára kell tenni.

A második feladatlap szövegalkotási feladatokat takar, mely során három feladat közül választhat a vizsgázó. Ezek közül csakis az egyiket kell megoldani. Megoldására 180 perc áll rendelkezésre. A feladatlap 60 pontot ér.
A feladattípusok a következők:
1. Érvelés
2. Műelemzés
3. Összehasonlító elemzés

Érvelés
Érvelő fogalmazás írása egy megadott témakörben. A témakör általában irodalommal, nyelvtannal, kultúrával, társadalmi élettel kapcsolatos. A feladat tartalmaz egy mottót, idézetet, amely ráhangolja a vizsgázót a témára.

Műelemzés
Egy hosszabb vers, vagy egy rövidebb novella értelmező elemzése megadott szempontok alapján.

Összehasonlító elemzés
Két, vagy több vers esetleg drámarészlet összehasonlítása megadott szempontok alapján

A javító tanárok 3 szempontból vizsgálják és pontozzák a szövegalkotási feladatlapokat. Nyelvminőség, szöveg megszerkesztettsége és tartalom szempontjából. Mindhárom összetevőre maximum 20 pont adható, így jön ki a 60 pont, melyhez ha hozzáadjuk a szövegértés 40 pontját, látható, hogy a magyar írásbeli érettségi vizsgán maximum 100 pont érhető el

Témakörök:
Irodalom témakörök:
1. Életművek 6 db
Petőfi, Arany, Ady, Babits, Kosztolányi, József Attila. Ez a hat magyar szerző kihagyhatatlan.
2. Portrék 4 db
Tanár által választott magyar szerzők, például Radnóti, Móricz, Mikszáth
3. Látásmódok 3 db
Tanár által választott magyar szerzők, például Jókai, Vajda János, Juhász Gyula
4. Kortárs magyar irodalom 1 db
Legalább 1980-ig élő és alkotó magyar szerző, például Kertész Imre, Faludy György
5. Világirodalom 2 db
Külföldi szerzők, művek, például Homérosz eposzai, a Biblia
6. Színház és drámatörténet 2 db
Magyar, vagy világirodalmi drámaírók és műveik, pl Szophoklész, Madách, Shakespeare
7. Az irodalom határterületei 1 db
Az irodalmat érintő művészeti ágak, például film, balett
8. Regionális kultúra 1 db
Az a megye, ahol az érettségi zajlik, illetve annak környékére jellemző művészeti kulturális motívumok, épületek, programok bemutatása, vagy ott született irodalmi szerző bemutatása.

Nyelvtan témakörök
A tanár köteles mindegyik témakörből legalább 2 tételt berakni a tételsorba.
Ember és nyelv
A kommunikáció
A magyar nyelv története
Nyelv és társadalom
A nyelvi szintek
A szöveg
A retorika alapjai
Stílus és jelentés
A nyelvtan tételek tartalmaznak egy gyakorlati feladatot, melyet a felelőnek meg kell oldani. Például egy mondat elemzése, hangtörvények felismerése, önéletrajz írása.
A magyar nyelv és irodalom szóbeli tételsornál az 50 pont úgy adódik össze, hogy 25 pontot kaphat a felelő a tartalmi összetevőkre, további 25 pontot pedig az előadásmódra.

*
- Az idei magyar érettségi első részében könyvek történetéről, az olvasásról és a kódexekről kaptak szövegértési feladatot a középszinten vizsgázók. Az ehhez a részhez tartozó szövegalkotási feladatok pedig a sportról és testnevelésről, valamint egy egészségügyi problémákhoz kapcsolódó progam szervezésről szóltak.
A szövegértési rész könnyebb volt a tavalyinál - mondta a magyartanár. Az első másfél órában sok pontot gyűjthettek a diákok, a feladatok gyorsan kitölthetőek voltak, többé kevésbé vita nélküli megoldásokkal. "Az érvelés egy slágertéma volt, most nagyon sok helyen központban van az egészséges életmód és a sportolás" - tette hozzá. Szerinte ezt a feladatot többen választották. Hozzátette: ha az első feladatlapot jól megoldották a diákok, akkor "bukni már senki sem fog".
- A második feladatlap azonban nem volt ilyen egyszerű - mondta a szaktanár. Itt gondot okozhatott az érettségizőknek, hogy egy ismeretlen művet kaptak a novellaelemzésnél, illetve, ha a másik feladatot választották, akkor a terjedelemmel is meg kellet küzdeniük. Ahogy már írtunk róla, a műelemző feladat egy Fekete István-novellához, az összehasonlító elemzés pedig egy Arany János-vershez és egy Tóth Árpád-költeményhez kapcsolódik.

 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Városmajori Gimnázium Ballagási Műsor 2020
  2020-05-04 15:48:31, hétfő
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Búcsúzás a végzős diákoktól - Ballagás 2020
  2020-05-04 15:46:59, hétfő
 
  Érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Patrona online ballagás 2020 május
  2020-05-04 15:41:46, hétfő
 
  A Patrona Hungariae Katolkus Iskolaközpont 2020. évi online érettségi ballagása a tantestület és a nővérközösség összefogásával készült Judit nővér technikai közvetítésével. Külön köszönet Dr. Farkasfalvy Judit tanárnőnek a filmes meghívóért és Horváth Attilának a karanténdal szerkesztéséért! Szeretettel ajánljuk végzős tanítványainknak és az iskola nagy családjának, barátainknak!

Videó Link Lejátszási idő 1 óra 50 perc
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
     1/16 oldal   Bejegyzések száma: 151 
2020.05 2020. Június 2020.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 118 db bejegyzés
e év: 3147 db bejegyzés
Összes: 43641 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 927
  • e Hét: 927
  • e Hónap: 23771
  • e Év: 960606
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.