Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/17 oldal   Bejegyzések száma: 161 
1914. július 28-án, - Első világháború- hadüzenet....
  2020-07-29 16:54:22, szerda
 
  A rossz döntéseknek milyen szörnyű ára van!!
Imádkozzunk a politikusokért, hogy népeket soha ne vezessék a gyűlölet, a kirekesztés, a háború poklába!
Adj békét uram
Da pacem Domine
*
A mai napon van a szomorú százhatodik évfordulója annak, hogy 1914. július 28-án, ő császári és királyi felsége Ferenc József Ausztria császára és a Magyar Szent Korona Országainak apostoli királya
elküldte hadüzenetét Belgrádba I. Karađorđević Péter szerb királynak, s e borzalmas döntéssel megkezdődött az első világháború, melynek 15 millió halottja volt, melybe belepusztult a Habsburgok birodalma, s melyben kis híján teljesen elveszett az ezer éves Apostoli Magyar Királyság és amely végül magyarok milliói tette hontalanná saját szülőföldjükön.
*
Az első világháborút megkezdő hadüzenet elküldésének szomorú századik évfordulójára
1914. 07. 28. videó ..Link
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Erdély zivataros történelmének kanyargós útjain...
  2020-07-26 17:19:51, vasárnap
 
  Tanösvény! Hovári János professzorral indulunk tovább az Erdély zivataros történelmének kanyargós útjain...
Magnificat.ro, Böjte Csaba OFM
2020.07.25 Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Csütörtök este hirdetik ki a felvételi ponthatárokat
  2020-07-23 13:17:31, csütörtök
 
  De a szokásos ponthatárváró buli a járványhelyzet miatt elmarad.
Csütörtök este nyilvánosak lesznek az egyetemi ponthatárok, a felsőoktatásba felvételizők idén is a megszokott elektronikus csatornákon értesülhetnek eredményeikről, de a koronavírus-járvány miatt a Pont Ott Parti 2020-ban elmarad.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) hétfői, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a felvételizők július 23-án este 20 órától, a bevált gyakorlat szerint SMS-ben, közvetlen értesítést kapnak, ezzel párhuzamosan a felvi.hu oldalon tájékozódhatnak az idei ponthatárokról.

Mivel a járványügyi készültség jelenleg is fennáll, a hagyományos ponthatár-kihirdető rendezvény ezúttal elmarad. A Pont Ott Parti résztvevőinek száma az elmúlt években jócskán felülmúlta az 500-at, ezért az érvényben lévő jogszabályi előírások szerint idén nem lehet megrendezni az eseményt - közölték.
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Egy elfeledett Árpád-házi magyar királylány a Hagia Sophia
  2020-07-22 18:14:22, szerda
 
  A török döntéssel nemcsak az egyetemes kultúrtörténet, hanem mi, magyarok is sokat veszítünk...
Piroska_Egy elfeledett Árpád-házi magyar királylány a Hagia Sophia rabja
Recep Tayyip Erdoğan török elnök július 10-i rendelete alapján mecsetté alakítják a Hagia Sophia egykori ortodox székesegyházat. A török hatóságok azt ígérik, hogy nem semmisítik meg az épületben található mozaikokat, hanem letakarják az imádságok alkalmával. A kevés megmaradt és eddig féltve őrzött mozaik egyike Piroskát, az Árpád-házi magyar királylányt ábrázolja.
...... ............. .......Bővebben Link

*
- A békés lelkű Piroska-Eiréné, Szent László király leánya Link

- Emlékérméket bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank Árpád-házi Szent Piroska tiszteletére Link

- Piroska - egy Árpád-házi magyar királylány a bizánci trónon Link
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Nándorfehérvári diadal 1521 07.21
  2020-07-21 21:57:17, kedd
 
  - Wikipedia Link

- Nándorfehérvár elfoglalása Link

- 1521. május 18. | I. Szulejmán megindul seregével Magyarország ellen Link

- Déli harangszó - Akikért a harangok szólnak délben
1456. július 22-én Nándorfehérvárt, a mai Belgrádot védő magyar seregek megsemmisítő vereséget mértek a három évvel korábban Bizáncot elfoglaló II. Mehmed oszmán szultán török hadaira. A hős magyar hadvezér, Hunyadi János várból kitörő nehézlovassága, valamint Kapisztrán János keresztes hadának utolsó nagy egyesített rohamában kis híján a hódító padisah, "Fatih" Mehmed is életét vesztette. A világraszóló diadal hírére egész Európában megkondultak a harangok, a törökök pedig közel 70 évig nem merték megkockáztatni a Magyar Királyság határának átlépését.
Bővebben Link

- Videó: Nándorfehérvári Diadal 1456 [linkhttps://youtu.be/gQAiPq0Rwqc]" target="_blank" >rel="nofollow"Link

- Nándorfehérvár eleste - a szultán szerencsenapja Link

- Elindultak betörni Magyarország kapuját Link
Szulejmán szultán 60 ezer fős sereggel indult a Magyar Királyság ellen 1521. május 18-án, célja Nándorfehérvár elfoglalása, az ország kapujának bezúzása volt.

- Csak 1867-ben szabadult fel végleg Nándorfehérvár Link
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Élmény egy évre.
  2020-07-14 08:19:35, kedd
 
  Huszonöt éves a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász nyári tábora.
Tíz éven át Szombathely adott otthont az egyházmegyei Karitász nyári napközis táborának, tizenöt éve pedig Narda várja a szünidőben a 6-14 éves gyerekeket. Ötven karitászmunkatárs gondoskodik a táborozókról, akik egy héten át játékkal, vidám szabadidős tevékenységekkel tölthetik az időt, jó társaságban. Július 1-jén és 2-án látogattuk meg őket.
Egy kislány áll az óriási füves udvar közepén, és töprengve néz körbe. ,,Valami baj van?" - szólítja meg egy piros pólós fiatal. ,,Trambulin, légvár, bungee jumping? Nem tudok választani. Vagy gyöngyöt fűzzek, bőrkarkötőt, kerámiatálat készítsek? Esetleg kipróbáljam az exatlonpályát? De a bátyáméknak is szeretnék szurkolni a focimeccsen. És lovagolni is jó volna..." Sok a választható program a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász nardai táborában. Az Alpokalján fekvő, 500 lelkes, többségében horvát nemzetiségű kis falu plébániája tizenötödik alkalommal fogad be a napközis táborába nyolc héten át összesen 1200, turnusonként 120-170 gyereket. Tíz év után telepedtek át Szombathelyről Nardára, miután ott kinőtték az ölbői kanonokházat. Akkoriban már évtizedek óta üresen állt Nardán az 1900-as évek elején épült kétszintes plébániaépület, amelynek csatári kőből készült vastag falairól mállott, potyogott a vakolat. Ezt a házat állították helyre a gyerekek fogadására. Az épületben, amely a legnagyobb melegben is kellemesen hűvös, konyha, mosdók, nappali és iroda kapott helyet, az emeleten pedig egy közösségi terem. Oldalról egy polikarbonátlapokkal fedett csűrt kapcsoltak hozzá. Itt most éppen a heti templomlátogatással összefüggő kvízkérdéseket oldanak meg a gyerekek Ádám, az egyházmegye harmadéves kispapja vezetésével.

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Erdély történelme - Tanősvény Hóvári János professzor úrral
  2020-07-11 19:36:25, szombat
 
  Történelem Tanősvény Hóvári János professzor úrral - Erdély történelmével ismerkedünk....
Magnificat.ro, Böjte Csaba OFM
Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Árpád, a magyarok nagyfejedelme
  2020-07-08 16:26:03, szerda
 
  Itt olvasható Link  
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Történelmi Tanösvény Hóvári János professzor úrral
  2020-07-06 22:27:23, hétfő
 
  Mi is történt Erdélyben Báthory István fejedelem halála után?

Magnificat.ro, Böjte Csaba OFM videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
A szülőknek is jár a jeles bizonyítvány 06.14
  2020-06-14 07:29:25, vasárnap
 
  Főszerkesztői jegyzetet adunk közre.
A napokban a gyermekeimmel a beszélgetésünk egyik főtémája a tanév vége volt. Mi rajzoltunk-e annak idején a táblára, betűnként helyet adtunk-e a nyári szünidő ,,adventjének"? A vakációra készülő játékos várakozásnak része-e a felkiáltójel? Pontosan mikor kezdjük el ...? A kérdést Sára lányom osztályfőnöke döntötte el azzal, hogy elküldte az osztály táblájára felrajzolt felkiáltójel fényképét.
Egy hete, Szentháromság vasárnapján arról próbáltam beszélni a homíliában, hogy az Atya, a Fiú és a Szentlélek közötti kapcsolat misztériumára tekintve azt látjuk: egymással, egymásért és egymásban élnek. Ezen a szentmisén tartottuk a diákok hagyományos tanévzáró Te Deumát is. Egyáltalán nem volt nehéz összehangolni ennek a két alkalomnak az üzenetét. Sokan leírták már, hogy

a Szentháromság egyik legkézzelfoghatóbb földi mintája a család.
És valóban: különösen, ha a mögöttünk hagyott közel három hónapra tekintünk, azt láthatjuk, hogy a sokszor rossznak megítélt külső kényszer bizony jó gyümölcsöket termett, megannyi lehetőséget kínált az egymással, egymásért és egymásban élés megvalósítására. És mivel ennyire még sosem voltunk részesei a tanévnek, érdemes közösen számot vetnünk és hálát adnunk érte.
Először a terített asztal jutott eszembe. Persze nem arról akarok írni, hogy korábban még sosem ültünk le pizsamában reggelizni... A lényeg, hogy a közös étkezések keretet adtak a napoknak. Sohasem tudtunk még ilyen hosszú időn át, ilyen sok alkalommal együtt étkezni, és ez mindannyiunkat gazdagított. Jó volt ráeszmélni arra is, hogy a mobiltelefon és a számítógép a tanulás fontos eszköze lehet. A hétéves fiam és a tizenegy éves lányom a tanulás során annyira kiismerte ezeket az eszközöket, hogy sok új funkciót tanítottak meg nekem is. Azt tapasztaltam, hogy mind a pedagógusok, mind a diákok megannyi új, kreatív és innovatív utat fedeztek fel, amelyek a későbbiekben is kamatoztathatók. Ennek az időszaknak számomra két hangsúlyos ajándéka még: az egyik, hogy testnevelés címszó alatt soha nem bicikliztünk még ennyit együtt, a másik pedig, hogy a munkámban - nekem a home office-ban a konyhában jutott hely - annyi megerősítést kaptam, mint korábban sohasem. A fiam és a lányom ugyanis többször bejött hozzám ,,a munkahelyemre", és csak úgy átölelt, megpuszilt. Minden munkával együtt jár a fent és a lent, mondanom sem kell, mennyire jól esett ez a váratlan ajándék. Még úgy is, hogy a helyzet tegnapi kiprédikálása után odajött hozzám a kisfiam, és felfedte a titkot: legtöbbször a házi feladat része volt, hogy ,,menj oda a szüleidhez és öleld át őket". Köszönet a figyelmes pedagógiai feladatért és az ölelésért!
Mielőtt még azt a benyomása keletkezne a kedves olvasónak, hogy milyen mintacsalád a miénk, és jómagam is milyen mintaférj és -apa vagyok, gyorsan leszögezem: azért nem minden sikerült tökéletesen. (Ezt a pizsamás reggelinél is próbáltam már jelezni.) Sőt! Egy fontos köszönettel tartozom, ami a feleségemnek, Gabinak szól. Hiszen ő volt, aki leginkább figyelt a gyerekekre, és együtt tanult velük, én pedig a dolgok ,,könnyebbik" végét megfogva zavartalanul végezhettem a munkámat. Úgy állt helyt ebben a nehéz helyzetben, hogy mellette gimnáziumi angol tanárként dolgozott, és még a háztartást is vezette. Kedves férfi olvasó barátom! Gondolom, nem vagyok egyedül ezzel a tapasztalattal. Ezért bátran le merem írni, a köszönet jeleként, hogy
az idei bizonyítványosztásnál a szülőket is értékelni kell. A mi esetünkben az érdemjegy leginkább a feleségemet illeti. És a bizonyítványában csupa jelesnek és példásnak kell állnia.
Habár a szülők neve nem szerepel az óriásplakátokon, amelyek a járványidőszak hőseit sorolják fel, szerintem ők is odakívánkoznak. Sőt, úgy gondolom, hogy
akár tudatosítottuk ezt, akár nem, minden (nem várt) nehézség ellenére az elmúlt hónapok együttléte szentháromságos idő is volt, amikor együtt jártunk a mennyei Atya háza felé vezető úton.
Ha legközelebb, akár az étkezések előtt, leülünk és az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében keresztet vetünk, emlékezzünk arra, hogy küldetésünk van egymáshoz és a körülöttünk élő minden emberhez, hogy egymással, egymásért és egymásban éljünk!


Fotó: Lambert Attila
...... ..........


Kuzmányi István/Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
     1/17 oldal   Bejegyzések száma: 161 
2020.07 2020. Augusztus 2020.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 37 db bejegyzés
e év: 3959 db bejegyzés
Összes: 44452 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1773
  • e Hét: 20053
  • e Hónap: 29524
  • e Év: 1277329
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.