Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/12 oldal   Bejegyzések száma: 116 
Boldog gyermeknapot kívánok minden gyermeknek !
  2019-05-26 22:36:47, vasárnap
 
  A gyermekek mosolyánál nincs fontosabb a világon!
Kedves Barátaim és Ismerőseim!
Gyermeknap alkalmából fogadják szeretettel azt a művet, amit kislányom, Elisabeth születésére írtam és ebben dalban, most először nyilvánosan is láthatják őt.
Boldog gyermeknapot kívánok minden gyermeknek ! Mága Zoltán

Facebook oldali videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Kiszivároghattak a történelemérettségi ............
  2019-05-08 17:24:12, szerda
 
  Kiszivároghattak a történelemérettségi esszétémai, feljelentést tettek.
A 24.hu szerdán több forrásból is úgy értesült, hogy egy nappal a szerdai írásbeli történelemérettségi előtt kiszivárgott a vizsga négy esszétémája, ami a közösségi médián keresztül több érettségiző diákhoz is eljutott.
Eszerint többen is a vizsga előestéjén már tudhatták, hogy a középkori uradalmakról, a szovjet propagandáról, Szent István uralkodásáról és a trianoni béke hatásairól kapnak esszéfeladatot az érettségi második részében.
Az üggyel kapcsolatban megkerestük az Oktatási Hivatalt, ahonnan az alábbi tájékoztatást kaptuk:
2019. május 8-án, a történelem írásbeli érettségi vizsga megkezdését követően az Oktatási Hivatalhoz bejelentés érkezett arról, hogy egy közösségi oldal zárt csoportjában a középszintű történelem érettségi feladatsor esszétémáit a vizsga kezdete előtt közzétehették. A Hivatal ismeretlen tettes ellen büntető feljelentést tett.
Az esszéknél a diákoknak kétféle feladatot kell megoldaniuk: egy rövidet, amit körülbelül 100-130 szóban írnak meg, valamint egy hosszút, aminél 210-260 szó a meghatározott terjedelem.
Lapunknak egy végzős gimnazista azt írta, az osztályukból többen megkapták (különböző forrásból) azt az üzenetet, amely valószínűsíti a később a feladatsorban valóban visszaköszönő témaköröket, és volt, akinek arra hivatkoztak, hogy a forrás részt vesz a feladatsorok összeállításában.
Legutóbb 2005-ben, a kétszintű érettségi rendszer bevezetésekor szivárgott ki a matekérettségi feladatsora a vizsga előtti este. Az oktatási tárca akkor megsemmisítette az írásbeli eredményt, és akinek szüksége volt a továbbtanuláshoz az eredményre, annak újra le kellett tennie a középszintű vizsgát.
Az Oktatási Hivataltól megkérdeztük, hogy milyen lépések várhatók a mostani, feltehetően kiszivárogtatott történelemérettségivel kapcsolatban, de erre nem kaptunk választ.
A túl nehéznek tartott matekérettségi miatt mindeközben petíciót indítottak a diákok, mostanáig több mint harmincezren írták alá, és tüntetést is szerveznek.

*
- Itt vannak a történelemérettségi nem hivatalos megoldásai .Link
Ahogy korábban megírtuk, a diákok a középszintű történelemérettségi első, rövid feladatokból álló részében kaptak feladatot az ókori Athénnal, a törökellenes küzdelmekkel, a második ipari forradalommal, a határon túli magyarsággal és a háztartások mai pénzügyeivel kapcsolatban.
A történelemérettségi második részben pedig a vizsgázók a középkori uradalmakról, a szovjet propagandáról, Szent István uralkodásáról és a trianoni béke hatásairól kaptak esszéfeladatot.
Az Eduline szerda délután egy szaktanárral oldatta meg az idei feladatsort,
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Matek írásbeli érettségi 2019 évben
  2019-05-07 19:47:03, kedd
 
  Ilyen feladatok vannak a matekérettségiben Link
Mértani sorozat, módusz és medián, vektorok, százalékszámítás, geometria, gráfok, halmazok. Ezekkel kell megbirkóznia a diákoknak a középszintű matekérettségi első részében, írja az Eduline.
A lap szerint a matematikából középszinten vizsgázók két feladatsort kapnak. Ebből az első 10-12 feladatot tartalmazott, amely alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét ellenőrzi. Az Oktatási Hivatal tájékoztatója szerint erre 45 percet kaptak.
Ez a rész 30 pontot ér, a második már 70-et.
Ebben az egyenlőtlenség, a koordinátageometria, a sík- és térgeometria, a gráfok és a valószínűségszámítás témaköre szerepelt. Az érettségizők több szöveges feladatot is kaptak, amelyek közül kettő igen aktuális témához kapcsolódik. Az első feladat a Föld vízkészletéről, egy másik elektromos autókról szól.
Ezeknek a megoldására 135 percet kaptak a diákok

Kedden a matematika írásbelivel folytatódott az érettségi. A diákok reggel nyolckor kezdték el a vizsgát, ami középszinten 3 órás, emelt szinten 4 órás.
A középszintű írásbeli első, 45 perces részében a diákok egy 10-12 feladatot tartalmazó lapot kapnak, amely az alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét ellenőrizni.
A II. feladatlap két részre oszlik: az A jelű rész három feladatot tartalmaz, a feladatok egy vagy több kérdésből állnak.
A B jelű rész három, egymással megegyező pontszámú feladatból áll, amelyből a vizsgázó választása szerint kettőt kell megoldani, és csak ez a kettő értékelhető.
Ilyen volt a tavalyi középszintű tesztsor>>>
Az emelt szintű írásbeli két részből áll. A diákok tetszésük szerint oszthatják be az időt (240 perc) az I. és a II. rész, illetve az egyes feladatok között, és a megoldások sorrendjét is meghatározhatják.
Az I. részfeladatsor négy feladatból áll. A feladatok több részkérdést is tartalmazhatnak.
A II. részfeladatsor öt, egymással megegyező pontszámú feladatból áll. A vizsgázónak az öt feladatból négyet kell kiválasztania, megoldania, és csak ez a négy értékelhető.

- 2019-es matekérettségi: feladatsorok és megoldások itt! Link
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Magyar írásbeli érettségi 2019 évben
  2019-05-07 19:34:51, kedd
 
  A szövegértési feladatsor megoldásait
Megoldás Link

Érveléses feladat megoldása Link

A szövegalkotási feladat megoldása Link

Összehasonlító elemzésre Link

A műértelmező feladat megoldását pedig Link

*
- A középszintű magyar érettségi első részében a vizsgázók a játék fogalmáról, játékkutatásról és játékszerekről szóló szócikket kaptak írja az Eduline. Az érettségizőknek először értelmezniük kell a kétoldalas szöveget, majd különféle feladatokat kell az alapján megoldaniuk.
A portál által megkérdezett szaktanár szerint az idei feladatsor nehezebb, mint a tavalyi, mint mondta, bár a szöveg a játékról szól, ettől még száraz.
Maximális pontszámúra megoldani valószínűleg nehéz lesz, és több időt fog elvenni, mint a korábbi évek feladatai közölte a szaktanár, aki kiemelte, hogy ugyan van a szöveg alatt lábjegyzet, nem biztos, hogy a vizsgázók könnyen tudják majd értelmezni.
A középszintű magyar érettségi első részének szövegalkotási feladatában a diákoknak a szinkronizált filmekről szóló érvelést vagy egy régészeti leletről szóló hivatalos levelet kell írniuk.

- A második feladatsorban egy műelemző feladat szerepelt egy Mándy Iván-novellához, az összehasonlító elemzés pedig egy nagyon ismert József Attila-vershez és egy Radnóti Miklós-költeményhez kapcsolódik, írja az Eduline.
Ezek közül a vizsgázóknak egyet kell választaniuk: egy mű (vagy műrészlet) problémaközpontú, értelmező bemutatását, vagkét mű (vagy műrészlet) adott szempontú összehasonlító értelmezését.
A magyar érettségi I. feladatlapja középszinten egy szövegértési (60 perc) és egy szövegalkotási (30 perc) feladatot tartalmaz. A dolgozatokat a 90 perc leteltével a felügyelőtanár összegyűjti, ezután osztják ki a II. feladatlapot, amelyen egy műértelmező szöveget kell alkotni 150 perc alatt.
Az emelt szintű írásbeli szövegértési és nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsorból, valamint két különböző szövegalkotási feladatból tevődik össze. A diákok egyetlen feladatlapot kapnak, a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatják meg, és a feladatok megoldásának sorrendjét is meghatározhatják. Az írásbeli vizsgafeladatok megoldásakor közép- és emelt szinten is helyesírási szótár használható, ebből vizsgatermenként legalább négy példány szükséges. A szótárról a vizsgát szervező intézmény gondoskodik.

Az idén 1158 helyszínen várhatóan mintegy 111 100 diák ad számot a tudásáról.Az érettségizők közül mintegy 71 400 végzős középiskolás ebben az időszakban tesz vizsgát hagyományos értelemben.
Rajtuk kívül mintegy 39 700-an tesznek majd le legalább egy tárgyból valamilyen típusú vizsgát. A jelentkezők összesen várhatóan csaknem 395 ezer vizsgát tesznek le: mintegy 43 300-at emelt szinten, 351 700-at pedig középszinten.

- Kamu feladatsor terjed a magyar érettségihez: Hétfőn országszerte a magyar nyelv és irodalom írásbeli vizsgákkal folytatódnak az idei érettségik. A diákok emelt és középszinten adnak számot tudásukról. Középszinten az I. feladatlap egy szövegértési (60 perc) és egy szövegalkotási (30 perc) feladatot tartalmaz. A dolgozatokat a 90 perc leteltével a felügyelőtanár összegyűjti, ezután osztják ki a II. feladatlapot, amelyen egy műértelmező szöveget kell alkotni 150 perc alatt. Az emelt szintű írásbeli szövegértési és nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsorból, valamint két különböző szövegalkotási feladatból tevődik össze. A diákok egyetlen feladatlapot kapnak, a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatják meg, és a feladatok megoldásának sorrendjét is meghatározhatják. Az Index vasárnap este szúrta ki, hogy negyed tízkor megjelent egy Magyar érettségi 2019 című PDF-fájl az egyik legnépszerűbb magyar fájlcserélő oldalon, az nCore-on.
A dokumentum azonban természetesen nem a hétfői feladatsort tartalmazta, hanem a 2007-es októberi érettségi feladatsora volt, a feltöltő csak átírta a fájlban szereplő dátumokat a feltöltés előtt.
Hétfő reggel a PDF-fájl már nem elérhető az nCore felületén, azonban az Index szerint így is legalább 400-an letöltötték a kamu feladatsort.

*
- 2019-es magyar érettségi: feladatok és megoldások itt Link
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Kvíz: Te tudod, melyik város melyik megyében van?
  2019-02-02 11:58:54, szombat
 
  Most tesztelheted, mennyire vagy képben a megyékkel és a városokkal.
Ezen az oldalon ki próbálhatod a kvíz játékot Link
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
ANGOL ALAPSZAVAK Gyakorolj minden nap
  2018-12-29 15:59:31, szombat
 
  Itt lehet tanulni online Link  
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Színezhető vallásos rejtvény gyerekeknek
  2018-11-24 22:36:05, szombat
 
  Katolikus vasárnapi Igeliturgiát színesíthetjük e rejtvények megfejtésével. Ha tetszik egy-egy rejtvény, nyomtassátok ki és gyerekeknek tegyétek elérhetővé!
Az alábbi linkről Link
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Október 6-a, Az Aradi Vértanúk Napja gyerekeknek
  2018-10-05 16:53:15, péntek
 
  Ebben a Tökéletlen Történelem videóban megismerheted az 1848-49-es magyar szabadságharc előzményeit, főbb eseményeit és a leverését. Megismerheted az Aradi 13-akként emlegetett tábornokok és Batthyány Lajos miniszterelnök kivégzésének körülményeit.

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Ilyen lesz a 2018/2019-es tanév
  2018-09-03 11:27:23, hétfő
 
  Mikor lesznek az iskolai szünetek, a fontos felmérések, az őszi és a tavaszi érettségi? Mutatjuk a legfontosabb dátumokat, ezek alapján lehet tervezni. Itt megnézhetők Link  
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Hat jó tanács a szünidőre Kamill atyától a gyerekeknek
  2018-07-12 10:19:20, csütörtök
 
  2018. július 11. szerda 19:37
Noha már jó néhány hét eltelt a nyári szünetből, még időszerűek Varga Kamill OFM tanácsai, melyeknek köszönhetően talán nem úszik el az egész vakációnk az egyébként édes semmittevésben.
Végre itt a nyár. Kipihenhetjük az iskolaév fáradalmait, elmehetünk a barátainkkal kirándulni, táborozni, játszani, élvezhetjük a strandot vagy az otthoni medence hűsítő vizét. A szülőknek is szükségük van a fárasztó, munkával töltött hetek közben egy kis családi együttlétre vagy annak örömteli tudatára, hogy a gyerek biztos helyen van: egy mozgalmas táborban, aktív kikapcsolódás közben érzi jól magát. Most azt szeretném kérni mindenkitől, hogy rakjuk össze közösen az útibőröndöt. Mire is lesz szükségünk a nyáron?
Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
     1/12 oldal   Bejegyzések száma: 116 
2019.05 2019. Június 2019.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 285 db bejegyzés
e év: 2453 db bejegyzés
Összes: 39159 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 426
  • e Hét: 9930
  • e Hónap: 200067
  • e Év: 538701
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.