Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Munkások ünnepe 05.01 - Szent József
  2018-05-01 08:24:15, kedd
 
  Szent József
........


Bese Gergő írása:
Munkás Szent József ünnepén az idősebb generáció tagjai közül sokan örömmel nosztalgiáznak, visszagondolva a rendszerváltás előtti május elsejékre. Felvonulások, a közös éneklések, a majálisok, az elmaradhatatlan sör és virsli együtt adták meg a munkaszüneti nap hangulatát.
Mára pedig eltűntek a mozgalmi indulók, nincsenek közös felvonulások és már ingyen virsli és sör sincs a dolgozó népnek, a munkaszüneti nap azonban megmaradt.
Mária jegyesének, Jézus nevelőapjának liturgikus emléknapját XII. Piusz pápa vezette be 1955-ben. Egyre inkább látszott az ipari forradalom óta növekvő arányban megjelenő munkásosztály erősödése. A második világégés után pedig az iparosítás nagy ereje hatalmas lakótelepeket hozott létre, melyben a ruráris környezetből kiszakadt, egykor vallási neveltetésben részesült fiatal, életerős osztály kereste az új helyét a városok peremén.
Az egyház számos úton próbált kapcsolatot építeni a munkásosztállyal. Ilyen volt a Keresztény Munkásifjú Mozgalom, mely Brüsszel munkásnegyedéből indult és az egész világon elterjedt mozgalommá vált.
A kommunista hatalomátvétel után a párt legnagyobb bázisa a munkások közül került ki. A gyökereit elvesztett milliók könnyű célpontjává váltak az új, Isten nélküli ideológiának. A szerzetesrendek feloszlatása és a szervezetek felszámolása után nem volt olyan felkészült papi közösség, aki foglalkozhatott volna a kommunizmust építő milliókkal.
Ennek átkos terheit máig magunkon hordozzuk. Nagyvárosaink lakótelepei továbbra is vallásilag a leginkább tartózkodóbb területeink közé tartoznak.
A munkásság vallási közömbössége azonban nem minden országban volt egyértelmű. Gondoljunk csak a lengyel Szolidaritás Mozgalomra, mely Gdansk munkásai között született meg és borította lángba az országot és Kelet-Közép-Európa népeinek szabadságszerető szívét.
Lech Walesa a keresztet, a Fekete Madonna képét választotta szabadságharcuk szimbólumának. A munkások lelki támaszt is kerestek és papokat kértek a gyárba szentmisék bemutatására és szentgyónásuk elvégzésére. Az egyik legismertebb közülük a vértanúhalált halt Jerzy Popieluszko atya volt.
József foglalkozását tekintve ács volt - egyszerű kétkezi munkás. Ezért tekintünk rá úgy, mint a munkások védőszentjére.
...... ..............


A Szentírásban nem sok minden szerepel a szentről, csendben, hallgatagon élte le életét igazi nagy szerelme Mária és a Megváltó mellett. Hűségéért a legnagyobb jutalmat kapta, a boldog halált, élete két legfontosabb személye karjai között.
A mai napon ünnepeljük azokat a milliókat, akik csendben, a háttérben meghúzódva, a munka fáradtságait hordozva élik mindennapjukat. Dolgoznak családjaikért, a jobb jövőbe vetett hitükért. A sok szent józsefes lelkületű édesapáért kell köszönetet mondani az ünnepen - lépjük oda hozzájuk és öleljük át őket, mert sokat jelentenek számunkra, még ha ritkán is mondjuk el nekik...

philomelablogja.blog oldalon Link

Szent József, az Egyház, a munkások, a családok védőszentje és a férfi tisztaság példaképe, könyörögj érettünk!

Ó, dicsőséges Szent József pátriárka, alázatos és igaz názáreti kézműves, légy mindennapi fáradozásainkban mellettünk, hogy mi, katolikus kézművesek is megtaláljuk munkálkodásunkban az Isten dicséretének alkalmas eszközét, hogy megszentelődjünk, és hasznossá váljunk a társadalom számára, amelyben élünk. Hiszen minden cselekvésünknek ezek a legfőbb eszményeik. Könyörögd ki számunkra Istentől, ó legszentebb pártfogónk, a szív alázatát és egyszerűségét, azt, hogy örömet találjunk a munkában, és jóakarattal legyünk azok iránt, akik társaink benne. Add, hogy a munkát, amely elkerülhetetlen, ebben az életben, az isteni akaratnak megfelelően, vidáman végezzük, tudatában különleges szociális helyzetünknek és küldetésünknek, felelősségünknek. Add meg nekünk a fegyelem és imádság szellemét, a kedvességet és a tiszteletet a felettesek, a testvéri érzést a velünk egyenrangúak, az alázatot és türelmet az alattvalókkal szemben. Ámen."
XII. Piusz pápa Imája Szent Józsefhez
Szent József légy házunk ura, kis családunk patrónusa.
Egyetértés, hű szeretet egyesítse szíveinket.
Az ég felé mutass utat, gyámolítsd az ellankadtat.
Küzdelmekben légy segélyünk, erényekben példaképünk.
Átadjuk a ház kulcsait, oltalmazd és védd lakóit.
Zárd ki mindazt ami káros, ami üdvünkre hátrányos.
Engedd be az Isten áldást, minden jóban gyarapodást.
Ajánlj minket Jézusodnak, szeplőtelen Szűz Arádnak,
hogy családunk kisded háza Názáretnek legyen mása.
Ámen.

...... ........... ........... .............



- Ima Szent Józsefhez, munkanélküliekért
Szent József, azokért imádkozunk hozzád, akik munkát keresnek,megélhetést a maguk vagy a családjuk számára.
Te, aki a munkások védőszentje vagy, járj közben azért, hogy mindazok, akiknek munkalehetőségre van szükségük, tisztességes, méltó fizetség ellenében használhassák erejüket, tehetségüket embertársaik szolgálatára!
Te, aki a családok védőszentje vagy, ne hagyd, hogy a szülők nélkülözzék a gyermekeke táplálásához és neveléséhez szükséges forrásokat!
Tekints, kérünk, együttérzőn azokra a testvéreinkre, akik a tehetetlenség és szegénység fogságába estek betegségük miatt vagy társadalmi zavarok miatt!
Járj közben azért, hogy a kormányok, a vállalatok vezetői, és minden felelős személy találjon olyan igazságos megoldásokat, amelyek által
mindenki átérezheti annak az örömét, hogy tisztességes megélhetésre szert téve, képességei szerint hozzájárulhat a társadalom
gyarapodásához!
Imádkozz értünk, hogy mindannyian részesedjünk az Isten által túláradóan nekünk ajándékozott javakból, és hogy segítsük a mienknél szegényebb országokat!
Amen.
...... ........


(ismeretlen szerző, internetről készült fordítás)

- A katolikus hagyományban József a munkások, a kádárok, a kocsigyártók, a tímárok, a jegyesek, az ifjú házasok, a haldoklók védőszentje, azoké, akiket kísértés ér vagy szembaj gyötör, valamint a házépítésé, a reménytelen ügyeké és a hirtelen halálé. Ünnepnapjai: március 19. és május 1. IX. Piusz pápa 1870-ben Szent Péterrel együtt az egyetemes katolikus egyház védőszentjévé nyilvánította, ezen kívül Ausztria, Belgium, Kanada, Kína, Oroszország és Vietnam védőszentje is. XII. Piusz pápa 1955-ben vezette be a védőszent május 1-jei ünnepét.[

Katolikus oldalon Link

Magyar kurír oldalon Link
Istenünk, te adtad a törvényt, hogy az ember dolgozzék és részt vegyen teremtő munkádban. Segíts jóságoddal, hogy Szent József példájára és oltalmával úgy dolgozzunk, ahogy megparancsoltad, és elnyerjük tőled a jutalmat, amelyet megígértél. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.

 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Címkék: fáradozásainkban, munkásnegyedéből, munkásosztállyal, megszentelődjünk, felelősségünknek, szabadságszerető, munkalehetőségre, cselekvésünknek, foglalkozhatott, szerzetesrendek, szabadságharcuk, elkerülhetetlen, elmaradhatatlan, megparancsoltad, philomelablogja, mindennapjukat, küldetésünknek, gyarapodásához, hatalomátvétel, rendszerváltás, visszagondolva, nosztalgiáznak, helyzetünknek, alattvalókkal, védőszentjére, lakótelepeket, foglalkozását, nevelőapjának, védőszentjévé, szentlélekkel, hozzájárulhat, nyilvánította, használhassák, szimbólumának, vértanúhalált, neveltetésben, idősebb generáció, rendszerváltás előtti, közös éneklések, mozgalmi indulók, dolgozó népnek, ipari forradalom, második világégés, iparosítás nagy, ruráris környezetből, városok peremén, egyház számos, egész világon, kommunista hatalomátvétel, párt legnagyobb, munkások közül, gyökereit elvesztett, Szent József, Bese Gergő, Munkás Szent József, Keresztény Munkásifjú Mozgalom, Szolidaritás Mozgalomra, Lech Walesa, Fekete Madonna, Jerzy Popieluszko, Imája Szent Józsefhez, Szűz Arádnak, Szent Józsefhez, Szent Péterrel, Jézus Krisztus,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png kislány  Akarat  Paul David Tripp Április 19  képre írva  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Erdőn  Kövesd a cowboyt!  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  képre írva  Akarat  Esti kép  Akik bántanak téged  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  A másik dolog,  Régi emberek, akikre máig büsz...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Alvó cicák  Akarat  Egy lelki imádság  Makszim Gorkij gondolata  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Szép estét kedves látogatóimna...  Hiányzik  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png virág  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Akarat  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Neked tudnod kell  A sors  Éretlen vers  Egy hatékony szolga  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Akarat  Fehér virág  s immár én is felragyogva, ért...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Kaffka_Margit  Lóhere  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Paul David Tripp Április 21  Esti kép  Facebookon kaptam  Png telefon  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Egy bizonyos határt  Örülök, hogy látlak!  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam Krisztinától  Png telefon  Hiányzik  Lóhere  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Szép álmokat!  Png telefon  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó... 
Bejegyzés Címkék
idősebb generáció, rendszerváltás előtti, közös éneklések, mozgalmi indulók, dolgozó népnek, ipari forradalom, második világégés, iparosítás nagy, ruráris környezetből, városok peremén, egyház számos, egész világon, kommunista hatalomátvétel, párt legnagyobb, munkások közül, gyökereit elvesztett, szerzetesrendek feloszlatása, szervezetek felszámolása, kommunizmust építő, leginkább tartózkodóbb, munkásság vallási, lengyel Szolidaritás, munkások lelki, gyárba szentmisék, egyik legismertebb, vértanúhalált halt, munkások védőszentjére, legnagyobb jutalmat, boldog halált, háttérben meghúzódva, munka fáradtságait, jobb jövőbe, ünnepen &#8211, családok védőszentje, férfi tisztaság, társadalom számára, legfőbb eszményeik, szív alázatát, isteni akaratnak, testvéri érzést, velünk egyenrangúak, alattvalókkal szemben, maguk vagy, családjuk számára, munkások védőszentje, szülők nélkülözzék, gyermekeke táplálásához, vállalatok vezetői, katolikus hagyományban, ifjú házasok, haldoklók védőszentje, reménytelen ügyeké, hirtelen halálé, egyetemes katolikus, védőszent május, ember dolgozzék, fáradozásainkban, munkásnegyedéből, munkásosztállyal, megszentelődjünk, felelősségünknek, szabadságszerető, munkalehetőségre, cselekvésünknek, foglalkozhatott, szerzetesrendek, szabadságharcuk, elkerülhetetlen, elmaradhatatlan, megparancsoltad, philomelablogja, mindennapjukat, küldetésünknek, gyarapodásához, hatalomátvétel, rendszerváltás, visszagondolva, nosztalgiáznak, helyzetünknek, alattvalókkal, védőszentjére, lakótelepeket, foglalkozását, nevelőapjának, védőszentjévé, szentlélekkel, hozzájárulhat, nyilvánította, használhassák, szimbólumának, vértanúhalált, neveltetésben, tehetetlenség, családjaikért, egyszerűségét, testvéreinkre, nagyvárosaink, szentgyónásuk, munkásosztály, hagyományban, felszámolása, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2483
  • e Hét: 25543
  • e Hónap: 58697
  • e Év: 292444
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.