Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szent Barnabás apostol 06.11
  2018-06-11 10:22:07, hétfő
 
  Katolikus oldalon Link
Szent Barnabás apostol ünnepét a bizánci és a szír egyház június 11- én üli. Róma a 11. században fogadta be az ünnepét.

Wikipedia oldalon Link

Magyar kurír oldalon Link
Barnabás apostol Ciprus szigetén született, eredeti neve József volt. A Barnabás nevet az apostoloktól kapta. Szent Barnabás apostolra emlékezünk liturgikus emléknapján, június 11-én. Nevének jelentése: a vigasztalás fia. A barnabiták, a takácsok, a kádárok, a szomorkodók és az aggodalmaskodók védőszentje, és kérik közbenjárását jégeső ellen is.
Istenünk, te Szent Barnabás apostolt eltöltötted hittel és Szentlélekkel, és kiválasztottad a pogány népek megtérítésére. Add, hogy szóval és tettel hűségesen tanúságot tegyünk Krisztus evangéliumáról, amelyet ő oly buzgón hirdetett. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön-örökké. Ámen.

- SZENT BARNABÁS-ról keveset tudunk, noha az Újszövetségben viszonylag sok szó esik róla.. Az első, amit Barnabásról hallunk, hogy szántóföldjét eladta és annak árát az apostolokhoz vitte az egyházközség szegényeinek szánt adományként. ,,Derék ember volt, telve Szentlélekkel és hittel" olvashatjuk az Apostolok Cselekedeteiben, ahogy azt is, hogy ,,József, a ciprusi származású levita, akit az apostolok Barnabásnak neveztek el, ami azt jelenti, hogy a vigasztalás fia". Barnabás segítőkészséggel közeledett Pálhoz, az egykori keresztényüldözőhöz, megtérése után támogatta munkája megkezdésében. Barnabás Pállal és Márkkal indult az első missziós útra, Ciprusra, Barnabás hazájába, azután Kisázsiába - de mindig pogánylakta vidékre. Barnabás a pogányok között missziós tevékenységet folytatott, így ők is az Egyház teljes jogú tagjai lettek, hiszen a megváltás az egész világra kiterjed, nem köthető feltételekhez. Pál és Barnabás fölvette az Egyházba a pogányokat, de nem kényszerítették rájuk az ószövetségi törvényeket.
Szent Barnabás apostol ünnepét a bizánci és a szír egyház június 11-én üli. Róma a 11. században fogadta be az ünnepet.
Neumann-ház - Irodalmi Szerkesztőség

- Menjetek, és hirdessétek: közel van az Isten Országa!
Barnabás szép jellemzést kap az Apostolok Cselekedeteiben: derék ember volt. Vajon rólam elmondható? Én is hallom a jézusi felszólítás: menjetek és hirdessétek az Isten Országát! Vajon merek-e nekivágni az igehirdetésnek a magam lehetőségei szerint.
A zsolozsma második olvasmánya az apostol ünnepén: Szent Chromatius püspöknek Szent Máté evangéliumáról szóló fejtegetéseiből
(Tract. 5,1.3-4: CCL 9,405-407)


Adorans. oldalon
- Az első, amit Barnabásról hallunk, a szeretet cselekedete: szántóföldjét eladta, és annak árát az apostolokhoz vitte az egyházközség szegényeinek szánt adományaként. Annak a szeretetnek a jele ez, amely mindenkivel egyesít Krisztusban.
De mit tudunk ennek az embernek az életéről? Az Újszövetség -főleg az Apostolok Cselekedetei -olvasásából kitűnik, hogy aránylag sok szó esik róla. És mégis, "életéről" tulajdonképpen nem sokat tudunk meg, mert mindig csak az ifjú Egyházban végzett munkájáról esik szó.
Segítőkészséggel közeledett Pálhoz, az egykori keresztényüldözőhöz, akitől a jeruzsálemi tanítványok féltek. "Barnabás maga mellé vette, és elvitte az apostolokhoz" (ApCsel 9,27), s megértést kért tőlük az új tanítvány számára. Ezekből a napokból ered a két férfi szoros kapcsolata.
Tágas munkatér nyílt Barnabás számára Jeruzsálemen kívül is. Üldözött, szétszóródott tanítványok eljutottak a szíriai Antiochiáig, és ott egyházközséget alkottak. Nemsokára pogányok csatlakoztak hozzájuk (talán Lukács evangélista is). Amikor a jeruzsálemi egyház tudomást szerzett róluk, Antiochiába küldte Barnabást. Ő felvirágzóban lévő egyházközségbe érkezett, és a pogányok megtérésében fölismerte Isten kegyelmének művét. Örömében elhozta magával Tarzuszból Pált munkatársnak. Tevékenységük sikere mutatkozott meg abban a figyelmet érdemlő tényben, hogy itt Antiochiában kapták először Jézus követői a keresztény (Krisztus követő) nevet. Barnabásnak nyilván sikerült híveit föllelkesítenie, hogy a számukra ismeretlen jeruzsálemi közösséget megsegítsék. Ő maga és Pál utazott Jeruzsálembe, hogy az adományt elvigye. Visszatérve magukkal vitték Antiochiába Márkot - a második evangélistát -, Barnabás unokaöccsét.
Elindult Barnabás és Pál az első missziós útra Márkkal. Először Ciprusra mentek, Barnabás hazájába, azután Kis Ázsiába - de mindig pogányok lakta vidékre. A "munka" az első rendszeres pogány misszió volt. Pál és Barnabás fölvette az Egyházba a pogányokat, anélkül, hogy rájuk kényszerítette volna kötelező teherként az ószövetségi törvény számos rituális és kultikus előírását, mert fölismerték: a pogányok Krisztushoz térhetnek közvetlenül, a körülmetélés nélkül is.
A két misszionárius -Márk közben elvált tőlük- több városból kénytelen volt elmenekülni a zsidók ellenséges magatartása miatt. Lisztra lakói a két prédikátort mint Zeuszt és Hermészt akarták megtisztelni áldozatokkal. Ottani tartózkodásuk mégis rossz véget ért: Pált megkövezték. Pál és Barnabás ennek ellenére rendületlenül folytatta útját a következő városba. Sőt visszaútban meglátogatták az újonnan alapított egyházközségeket.
A két misszionárius ügyük megvédésére Jeruzsálembe ment. Útközben "elbeszélték" a pogányok megtérését. Ezzel nagy örömet szereztek minden testvérnek. Jeruzsálemben az apostoloknak és az egyháznak "beszámoltak arról, mi mindent tett közreműködésükkel az Isten", hiszen nem saját akaratukból támadt a pogány misszió gondolata, hanem Isten maga hívta meg őket erre a feladatra a Szentlélek által. Pál és Barnabás a keresztények elismeréséért harcolt, s Pétert és Jakabot meg is nyerték ügyüknek. A gyűlés a "szeretett Pált és Barnabást", valamint a jeruzsálemi egyház két tagját kedvező döntéssel küldte vissza Antiochiába.
Nem sokkal később nézeteltérés támadt Pál és Barnabás között. Pál ugyanis a kedvelt Barnabást meghívta második apostoli útjára, de unokaöccsét, Márkot nem. A két barát elvált. Pál más kísérőkkel előbb Szíriába indult, Barnabás pedig Márkkal Ciprusra. Ettől kezdve nem áll rendelkezésünkre pontos hagyomány Barnabásról. Talán még egyszer közösen működtek (1Kor 9,6), majd szentünk nyomtalanul elvész a szemünk elől.
E Lélektől hajtott férfinak a tanúsága azonban eleven maradt. Minden keresztény nemzedéknek megmutatta az igazi keresztény példáját, aki készségesen válaszol Isten hívására, engedi magát ismeretlen utakra vezetni, a helyesnek megismert véleményt bátran védi, és örömmel viszi el idegeneknek a Krisztusban való örömet és vigasztalást.
Egy későbbi legenda tudni véli, hogy Barnabás Cipruson munkálkodott, főként mint a Máté-evangélium hirdetője. Ott újra találkozott Elimász varázslóval, aki már az első apostoli út alkalmával szembeszállt az apostolokkal, és ezért egy időre vakság sújtotta. Elimász most hatalmas fölkelést szított Barnabás ellen, úgyhogy a nekikeseredett zsidók Szalamiszban elfogták és a bíró elé hurcolták. Meg sem várták az ítéletet, hanem városuk kapuja előtt megkövezték a hithirdetőt.
Sírja hosszú időn át ismeretlen volt. Akkor azonban az egyik helyen érthetetlen csodák történtek. Szent Barnabás maga mondta el álmában a szalamiszi püspöknek, hogy ott van a sírhelye. A sírt megtalálták és fölnyitották. Azt állítják, hogy a szent mellén egy pergamen feküdt Máté evangéliumával, amelyet Barnabás egykor saját kezével írt le.

...... ............

 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Címkék: segítőkészséggel, egyházközségeket, rendelkezésünkre, fejtegetéseiből, aggodalmaskodók, cselekedeteiben, kényszerítették, föllelkesítenie, igehirdetésnek, újszövetségben, evangéliumával, evangéliumáról, egyházközségbe, egyházközséget, kiválasztottad, tulajdonképpen, nekikeseredett, kényszerítette, közbenjárását, szentlélekkel, megtérítésére, szántóföldjét, jeruzsálemben, misszionárius, tartózkodásuk, szétszóródott, felvirágzóban, tevékenységük, rendületlenül, meglátogatták, feltételekhez, tevékenységet, szerkesztőség, megkezdésében, elismeréséért, nézeteltérés, szír egyház, apostoloktól kapta, aggodalmaskodók védőszentje, pogány népek, apostolokhoz vitte, egyházközség szegényeinek, ciprusi származású, apostolok Barnabásnak, vigasztalás fia”, első missziós, pogányok között, egész világra, ószövetségi törvényeket, jézusi felszólítás, magam lehetőségei, zsolozsma második, Szent Barnabás, Jézus Krisztus, SZENT BARNABÁS-ról, Apostolok Cselekedeteiben, Barnabás Pállal, Irodalmi Szerkesztőség, Isten Országa, Isten Országát, Szent Chromatius, Szent Máté, Apostolok Cselekedetei, Tarzuszból Pált, Antiochiába Márkot, Elindult Barnabás, Először Ciprusra, Márkkal Ciprusra, Barnabás Cipruson,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Reggel van  Sokan azt tartják  Szép estét kedves látogatóimna...  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Png csokor  Szívem  Az engedelmesség miért nem vál...  Sokan azt tartják  Az igazi szeretetért rendszeri...  Akarat  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Kaffka_Margit  Albert Einstein gondolata  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Alázat  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Jó éjszakát  Régi emberek, akikre máig büsz...  Egy bizonyos határt  s immár én is felragyogva, ért...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Németh László tollából  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Adakozás  képre írva  Egy hatékony szolga  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png fotel  Minden harmadik...  Popper Péter szavai  Png férfi  Png lepke  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem számIt  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png kutya  Reménység és erő Krisztustól e...  A másik dolog,  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Png ház  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Akarat  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Png csokor  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Fehér virág  Tavaszi kép  Segítsük barátainkat, hogy meg...  s immár én is felragyogva, ért...  Akarat  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Mit beszél, nem értem, hogy m... 
Bejegyzés Címkék
szír egyház, apostoloktól kapta, aggodalmaskodók védőszentje, pogány népek, apostolokhoz vitte, egyházközség szegényeinek, ciprusi származású, apostolok Barnabásnak, vigasztalás fia&#8221, első missziós, pogányok között, egész világra, ószövetségi törvényeket, jézusi felszólítás, magam lehetőségei, zsolozsma második, apostol ünnepén, szeretet cselekedete, ifjú Egyházban, jeruzsálemi tanítványok, napokból ered, szíriai Antiochiáig, jeruzsálemi egyház, pogányok megtérésében, figyelmet érdemlő, számukra ismeretlen, adományt elvigye, második evangélistát, első rendszeres, ószövetségi törvény, pogányok Krisztushoz, körülmetélés nélkül, zsidók ellenséges, következő városba, újonnan alapított, pogányok megtérését, pogány misszió, keresztények elismeréséért, kedvelt Barnabást, szemünk elől, tanúsága azonban, igazi keresztény, helyesnek megismert, későbbi legenda, első apostoli, időre vakság, nekikeseredett zsidók, egyik helyen, szalamiszi püspöknek, sírt megtalálták, szent mellén, pergamen feküdt, segítőkészséggel, egyházközségeket, rendelkezésünkre, fejtegetéseiből, aggodalmaskodók, cselekedeteiben, kényszerítették, föllelkesítenie, igehirdetésnek, újszövetségben, evangéliumával, evangéliumáról, egyházközségbe, egyházközséget, kiválasztottad, tulajdonképpen, nekikeseredett, kényszerítette, közbenjárását, szentlélekkel, megtérítésére, szántóföldjét, jeruzsálemben, misszionárius, tartózkodásuk, szétszóródott, felvirágzóban, tevékenységük, rendületlenül, meglátogatták, feltételekhez, tevékenységet, szerkesztőség, megkezdésében, elismeréséért, nézeteltérés, vigasztalást, csatlakoztak, fölnyitották, áldozatokkal, apostoloknak, munkálkodott, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5781
  • e Hét: 28841
  • e Hónap: 61995
  • e Év: 295742
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.