Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
1978. szeptember 28-án, azaz 40 éve hunyt el I. János Pál.
  2018-09-28 19:30:59, péntek
 
  1978. szeptember 28-án, azaz éppen 40 éve hunyt el I. János Pál pápa, aki a képen Karol Wojtyla bíborossal, a majdani II. János Pállal ráz kezet.
I. János Pál, tavaly a "mosolygós pápa" Albino Luciaini néven született. Mindössze 33 napot, vagyis egy bő hónapot uralkodott.
Rejtélyes körülmények között, a hivatalos változat szerint szívelégtelenségben halt meg.

- Elmesélem, hogyan halt meg Luciani pápa" - Megoldódik az I. János Pál halála körüli rejtély.
1978. szeptember 28-án meghalt I. János Pál, a ,,mosolygós pápa". Hirtelen haláláról sok szóbeszéd keringett. Stefania Falasca olasz újságíró, I. János Pál boldoggá avatásának viceposztulátora november 7-én megjelenő kötetében tanúságtételeket közöl, amelyek tisztázzák a pápa halálának körülményeit. I. János Pál hirtelen halálát követően számos feltevés látott napvilágot arról, hogy a pápa összeesküvés áldozata lett. Az Avvenire, az olasz püspöki konferencia napilapjának Vatikán-szakértője, a ,,mosolygós pápa" kanonizációs eljárásának viceposztulátora, Stefania Falasca Papa Luciani. Cronaca di una morte (Luciani pápa. Egy haláleset krónikája) című kötetében tisztázza a halál körülményeit.
Komoly nyomozás, történeti kutatás előzte meg a kötet megszületését: a szerző fényt akart deríteni I. János Pál halálára, aki 1978-ban mindössze 33 napon át ült a pápai székben. Az olasz nyelven megjelenő, eddig kiadatlan dokumentumokat és tanúságtételeket közlő kötet november 7-én kerül a könyvesboltokba, és véget vet a pápa korai halála körüli találgatásoknak.
Pietro Parolin bíboros a könyvhöz írt előszavában méltatja a Falasca által végzett kutatómunkát, amely azzal, hogy lezárja a találgatásokat, lehetőséget ad arra, hogy I. János Pál pápaságát végre az őt megillető komolysággal tanulmányozzák.
Az egyik tanú, a most 76 éves Margherita nővér akkor a legfiatalabb volt a pápát szolgáló venetói szerzetesnővérek között. Tanúságtételében elmondja, halála előtt néhány órával látta, hogy a pápa fel-alá járkálva olvas. A nővér éppen vasalt a gardróbszobában, nyitott ajtónál, a Szentatya pedig odaszólt neki, hogy ne fárassza magát túlságosan az ingjeivel, elég, ha a nyakánál és a csuklójánál vasalja, a többi úgysem látszik. Mindez azután történt, hogy a vacsora előtt titkárával, John Magee ír pappal közösen mondott imádság közben a pápa rosszul lett, erős mellkasi fájdalmat érzett. Nem akarta értesíteni orvosát, aki így csak másnap szerzett tudomást a rosszullétről, amikor az egyházfő már halott volt.
- November 7-én, a kötet megjelenésének napján ülésezik a Vatikánban a Szentek Ügyeinek Kongregációja, hogy kimondja, Albino Luciani hősies fokon gyakorolta az erényeket. A boldoggá avatási eljárás során két olyan csodát vizsgálnak, amelyek I. János Pál közbenjárásának tulajdoníthatók. Ideje, hogy visszatekerjük a történelem szalagját. Hogy onnan induljunk el újra, a végétől. Az utolsó életjelektől azon az estén, 1978. szeptember 28-án" - áll a jegyzőkönyvben, Margherita Marin nővér vallomásában, amelyet 2009. május 12-én rögzítettek Trentóban a kanonizációs eljárás során. A nővér az elsők között volt, akik holtan találták Luciani pápát. Stefania Falasca könyvében olvasható a vallomása, egyéb dokumentumokkal együtt, amelyek tisztázzák a halál körülményeit. Vallomásában így emlékezett:
- Meg tudná mondani, hány órakor, ki vette észre, hogy a pápa elhunyt?
Mint minden reggel, aznap 5.15-kor Vincenza nővér egy csésze kávét hagyott a Szentatya számára a sekrestyében, amely közvetlenül a pápa szobája mellett volt, a kápolna előtt. A Szentatya általában a sekrestyében itta meg a kávét, mielőtt bement volna a kápolnába imádkozni. Azon a reggelen azonban a kávé érintetlen maradt. Körülbelül tíz perc múlva Vincenza nővér azt mondta: ,,Nem jött még ki? Hogyhogy?" Én ott voltam a folyosón, így láthattam, hogy bekopog, aztán újra kopog, de nincs válasz... Még mindig csönd. Akkor kinyitotta az ajtót és belépett. Ott voltam, amikor belépett, én kint maradtam. Hallottam, hogy ezt mondja: ,,Szentatyám, ne viccelődjön velem!" Aztán kijött, meg volt rémülve, behívott, vele együtt én is visszamentem a szobába és megláttam. A Szentatya az ágyában feküdt, a fejtámla felett égett az olvasólámpa. A háta mögött ott volt a két párnája, ahogy megemelte, nyújtott lábbal feküdt, karjai az ágyneműn voltak. Pizsamában volt, a mellkasán nyugvó kezében néhány gépelt papírt tartott, fejét kissé jobbra fordította, halvány mosoly volt az arcán, szemüvege az orrán, szeme félig csukva... olyan volt, mintha aludna. Megérintettem a kezeit, hidegek volt, megdöbbenve láttam, hogy a körmei kicsit elsötétedtek.
- Nem vett észre semmi furcsát?
Nem. Semmit. Semmit. Még egy ráncot sem a takarón. Semmi nem esett a földre, semmi nem volt összedúlva, ami arra utalhatott volna, hogy észlelte a rosszullétet. Épp úgy nézett ki, mint aki olvasás közben elalszik. Mint aki elalszik és úgy marad.
- És aztán mit csináltak?
Vincenza nővér azonnal felment és hívta Magee atyát, én pedig szaladtam, hogy Diego atyát hívjam. Kopogtam az ajtaján és szólítottam: ,,Jöjjön le, a Szentatya, a Szentatya..." Felriadt és lejött. Elmondtunk egy imát, aztán Magee atya elment, hogy hívja a Vatikán orvosát. Buzzonetti doktor szinte azonnal ott is volt. Láttam, hogy jön Villot bíboros, aztán Poletti bíboros.
- Önök, nővérek, ott voltak az orvos szakértői vizsgálat pillanatában?
Nem, mert kimentünk a szobából. Utána odajött hozzánk Magee atya és azt mondta: ,,Nem szenvedett, észre sem vette." Ezt mondta az orvos, és azt is, hogy a hirtelen halál előző este tizenegy óra körül érte. Ennyit hallottam. Mást nem... nem nagyon volt mit mondani...
- Mire emlékszik még azokból a pillanatokból?
Emlékszem, mekkora sürgés-forgás volt a prelátusok között, emlékszem, hogy fel-alá járkáltak a folyosókon, és hallottam, hogy nem tudják, hogy adják tudtára a világnak, hogy így halt meg a pápa, aki oly rövid idő alatt meghódította mindenki szívét. Olyannyira nem tudták, hogy csak két órával azután tették közzé hivatalosan a hírt, hogy mi, nővérek, rátaláltunk. Emlékszem, hogy még a szobájában nyugodott, amikor eljött az unokahúga, egy fiatal lány, félrehúzódott és Vincenza nővérrel együtt sírt. Mi, nővérek, a titkárok nélkül részt vettünk a gyászmisén, amelyet Poletti bíboros mutatott be...

Forrás: Avvenire.it; Vatican Insider
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Címkék: tanúságtételében, viceposztulátora, tanúságtételeket, szerzetesnővérek, gardróbszobában, könyvesboltokba, dokumentumokkal, találgatásoknak, tulajdoníthatók, közbenjárásának, jegyzőkönyvben, megjelenésének, visszatekerjük, tanulmányozzák, dokumentumokat, találgatásokat, megszületését, kongregációja, rosszullétről, megérintettem, félrehúzódott, pillanatokból, legfiatalabb, vallomásában, meghódította, komolysággal, összeesküvés, kanonizációs, rosszullétet, napilapjának, visszamentem, sekrestyében, életjelektől, pillanatában, körülményeit, elsötétedtek, képen Karol, hivatalos változat, pápa halálának, pápa összeesküvés, olasz püspöki, haláleset krónikája, halál körülményeit, kötet megszületését, szerző fényt, pápai székben, olasz nyelven, pápa korai, egyik tanú, legfiatalabb volt, pápát szolgáló, pápa fel-alá, János Pál, Karol Wojtyla, János Pállal, Albino Luciaini, Stefania Falasca, Stefania Falasca Papa Luciani, Pietro Parolin, John Magee, Szentek Ügyeinek Kongregációja, Albino Luciani, Margherita Marin, Vatican Insider,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Szép estét kedves látogatóimna...  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Paul David Tripp Április 21  Png csokor  George Gordon Lord Byron: Inez...  Png lepke  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png cica  Zilahy Lajos gondolata  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Adakozás  Egy bizonyos határt  Bertolt Brecht -től idézet  Egy hatékony szolga  Az engedelmesség miért nem vál...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Alázat  Mindig jusson idő nevetni  Popper Péter szavai  Szívem  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Leonardo da Vinci gondolata  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Png csokor  Hiányzik  Gonosz démon-álarc  210 éve született a SZÓZAT meg...  Irgalom és ítélet  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Paul David Tripp Április 20  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Makszim Gorkij gondolata  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Paul David Tripp Április 20  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Paul David Tripp Április 21  Régi emberek, akikre máig büsz...  képre írva  Facebookon kaptam  képre írva  Fekete-erdő desszert  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Lóhere  Egy bizonyos határt  Leonardo da Vinci gondolata  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Png rózsa csokor  Paul David Tripp Április 20  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Akarat  A Megváltó szolgálatában  Soha ne kedvezz...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Mai harmónia kártyám  Adakozás  Örülök, hogy látlak!  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Png ház  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Zilahy Lajos gondolata  Alvó cicák  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Radikális szeretet  Tanuld meg ezt a versemet  Png nő  Nagyon különös  Png csokor  Gyerekként sokat küzdöttünk az... 
Bejegyzés Címkék
képen Karol, hivatalos változat, pápa halálának, pápa összeesküvés, olasz püspöki, haláleset krónikája, halál körülményeit, kötet megszületését, szerző fényt, pápai székben, olasz nyelven, pápa korai, egyik tanú, legfiatalabb volt, pápát szolgáló, pápa fel-alá, nővér éppen, csuklójánál vasalja, többi úgysem, vacsora előtt, pápa rosszul, kötet megjelenésének, boldoggá avatási, történelem szalagját, utolsó életjelektől, kanonizációs eljárás, elsők között, pápa elhunyt, csésze kávét, pápa szobája, kápolna előtt, sekrestyében itta, kápolnába imádkozni, reggelen azonban, kávé érintetlen, ágyában feküdt, fejtámla felett, háta mögött, ágyneműn voltak, mellkasán nyugvó, körmei kicsit, orvos szakértői, hirtelen halál, prelátusok között, szobájában nyugodott, fiatal lány, titkárok nélkül, tanúságtételében, viceposztulátora, tanúságtételeket, szerzetesnővérek, gardróbszobában, könyvesboltokba, dokumentumokkal, találgatásoknak, tulajdoníthatók, közbenjárásának, jegyzőkönyvben, megjelenésének, visszatekerjük, tanulmányozzák, dokumentumokat, találgatásokat, megszületését, kongregációja, rosszullétről, megérintettem, félrehúzódott, pillanatokból, legfiatalabb, vallomásában, meghódította, komolysággal, összeesküvés, kanonizációs, rosszullétet, napilapjának, visszamentem, sekrestyében, életjelektől, pillanatában, körülményeit, elsötétedtek, kutatómunkát, hivatalosan, közvetlenül, rátaláltunk, előszavában, megdöbbenve, konferencia, lehetőséget, szólítottam, csuklójánál, eljárásának, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 7396
  • e Hét: 30456
  • e Hónap: 63610
  • e Év: 297357
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.