Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
2. rész - Mindszenty bíborosra emlékeztek Budapesten
  2018-11-14 17:34:38, szerda
 
  A nap során koszorúzással egybekötött megemlékezést tartott a Magyarországi Mindszenty Alapítvány és a Józsefvárosi Önkormányzat a bíborosról elnevezett téren, a boldog emlékű főpásztort ábrázoló szobornál. 2015 óta viseli Mindszenty József nevét a József utca és a Tolnai Lajos utca találkozásánál fekvő tér a VIII. kerületben. A bíboros 1949. szeptember 27-től 1954. május 13-ig itt, a volt Conti utcai börtönben töltötte leghosszabb börtönidőszakát. Az ünnepségen Sára Botond polgármester és Habsburg-Lotharingiai Mihály, a Mindszenty Alapítvány elnöke mondott beszédet; záróeseményeként pedig Erdő Péter bíboros, prímás, érsek mutatott be hálaadó szentmisét a Szent István-bazilikában, melyen a zenei szolgálatot a szentmisét követően koncertet is bemutató Szent Efrém Férfikar adta Bubnó Tamás vezetésével.
A Párbeszéd Háza befogadóképessége miatt regisztrációhoz kötött eseményre a jelentkezést gyorsan le kellett zárni, olyan nagy volt az érdeklődés. Így tehát jó zsúfolt teremben nyitotta meg az egész napos programsorozatot Veres András püspök, aki köszöntőjében többek közt arról beszélt, hogy Mindszenty József bíborost életében se tudták elhallgattatni, holtában is beszél. Kiemelte, hogy a barna és vörös diktatúra börtöneit is megjárt főpap fehér vértanúként halt meg, hiszen bár a kommunista diktatúra börtönbe vetette, megkínozta, véresre verte, de vigyázott rá, hogy ne lehessen véres vértanúja az Egyháznak. Veres András püspök arról is szólt, hogy Mindszenty bíboros szavai már életében beszédesek voltak, már akkor sokaknak adott erőt, így van ez manapság is. A világban szétszóródott magyarok, de minden keresztény ember számára a vallásszabadság emblematikus alakja lett. A bíboros élete, példája, kitartása hitet, erőt, reményt adott és ad ma is mindenkinek szerte a nagyvilágban. A püspöki konferencia elnöke kiemelte, hogy a Mindszenty Alapítvánnyal pertársaságot alkotva segítik a bíboros oltárra emelésének ügyét. Veres András köszöntője végén emlékeztetett, hogy a mártír sorsú főpásztor sírja egykor Mariazellben, majd az újratemetést követően Esztergomban is zarándokhellyé vált. Szent II. János Pál pápa mind a kettőt felkereste, s a fiatalok is itt ismerhetik meg egy hívő főpap helytállása példáján keresztül a korszak, a diktatúra embertelenségét.
Az egész napos programsorozatot Kovács Gergely, a Mindszenty Alapítvány képviselője, Mindszenty bíboros boldoggá avatási ügyének viceposztulátora vezette. Habsburg-Lotharingiai Mihállyal, a Magyarországi Mindszenty Alapítvány kuratóriumi elnökével együtt beszámoltak arról, hol tart a bíboros kanonizációja.
A főherceg ismertette a szentté és boldoggá avatás közti különbséget, az eljárás menetét, megtudhatták a jelenlévők, hogy a pert mindig az elhalálozás helyéről kell elindítani, így Mindszenty József bíboros ügyét is Bécsből indították el. Habsburg Mihály arról is szólt, hogy a nagy mennyiségű dokumentum feldolgozása, rendszerezése a Vatikánba küldendő ,,Positio" elkészítése húsz esztendőt vett igénybe. 2018 nyarán a Szentek Ügyeinek Kongregációja Mindszenty bíboros ügyében megtartotta a teológusok, tanácsosok ülését, úgynevezett különleges kongresszusát, mely szakmai alapon vizsgálta és értékelte az életszentség megvalósulását. Az egyhangú, pozitív döntésről írásbeli összefoglaló készült, mely a kongregáció főpapjainak rendes ülése elé kerül majd. Ők alakítják ki és véglegesítik a hivatal álláspontját, melyet Ferenc pápa elé visznek. Ennek alapján ő ismerheti el a hősies erény gyakorlását Mindszenty József bíboros ügyében, hiszen egyedül a mindenkori pápa jogosult elrendelni az életszentség hivatalos elismerését jelentő dekrétum kiadását.
- Kovács Gergely viceposztulátor szólt arról is, hogy Mindszenty bíboros élete nagyon nagy nyilvánosság előtt ismert, tisztelete szerte a világban megvan. Boldoggá avatási eljárását nagyon sokan kísérik figyelemmel és nagyon várják.
- Barna Gábor néprajzkutató, a Szegedi Tudományegyetem tanára a szentek tiszteletének néhány általános művelődés- és társadalomtörténeti vonatkozásáról tartott előadásában beszélt a szentek kultuszának korszakairól, a szentek sírjainak felkereséséről, a búcsú járóhelyek és a legendák kialakulásáról.
- Déri Péter, a bíboros szülőfaluja, Csehimindszent plébánosa arról számolt be, miként újjították fel Mindszenty bíboros egykori szülőházát, miként rendeznek benne kiállítást, s hogy állami pályázatok elnyerésével miként szeretnék további emlékek felelevenítésével segíteni a Mindszenty-kultusz fenntartását. A plébános a felújítások kapcsán hangsúlyozta: a település engesztelőközpont, a terek megtelnek lélekkel, s a zarándokok Csehimindszenten megérezhetik, hogy Isten már minden bizonnyal kanonizálta a szeretetet hősies fokon megélő főpásztort.
- Balogh Margit, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontja Történettudományi Intézetének tudományos fő munkatársa, Mindszenty bíboros monográfiáinak írója a főpásztor rendszerváltozás előtti és utáni megítéléséről beszélt. Szólt a forrásokról, melyek sokszor álhíreket tartalmaznak, beszélt a levéltári kutatásokról, hiszen 58 levéltárban találhatók Mindszenty bíborosról anyagok, melyeknek egy része még ma sem kutatható. Szólt arról, hogy még ma is kerülnek elő anyagok különböző hagyatékokból, melyek tovább árnyalhatják a főpásztor hősiességének megítélését. A kutató beszélt arról is, hogy Mindszenty bíboros a tudatmódosító kínzások hatását miként próbálta jelezni, írásaiban miként fedezhető ez fel.
- Soós Viktor Attila történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottság tagja a bíboros egyedülálló életút-kiállításáról beszélt. Mint mondta, a zalaegerszegi kiállítás azon a helyen készül, ahol a leghosszabb ideig lelkipásztorként szolgált Mindszenty József. Itt a fiatalok is megismerhetik majd életén keresztül azt a kort, melyben élt, és egyúttal az egyház történetének akkori korszakát.

Forrás: magyar kurír
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Címkék: programsorozatot, lelkipásztorként, viceposztulátora, rendszerváltozás, csehimindszenten, záróeseményeként, regisztrációhoz, tudományegyetem, kutatóközpontja, börtönidőszakát, viceposztulátor, vallásszabadság, embertelenségét, kialakulásáról, vonatkozásáról, csehimindszent, zarándokhellyé, elhallgattatni, megvalósulását, felkereséséről, monográfiáinak, találkozásánál, néprajzkutató, tiszteletének, magyarországi, kanonizációja, kongregációja, kongresszusát, rendszerezése, hagyatékokból, hősiességének, tudatmódosító, emlékeztetett, megítéléséről, megemlékezést, szétszóródott, bíborosról elnevezett, boldog emlékű, bíboros 1949, volt Conti, ünnepségen Sára, zenei szolgálatot, szentmisét követően, jelentkezést gyorsan, egész napos, kommunista diktatúra, világban szétszóródott, vallásszabadság emblematikus, bíboros élete, püspöki konferencia, bíboros oltárra, mártír sorsú, Magyarországi Mindszenty Alapítvány, Józsefvárosi Önkormányzat, Mindszenty József, Tolnai Lajos, Sára Botond, Habsburg-Lotharingiai Mihály, Mindszenty Alapítvány, Erdő Péter, Szent István-bazilikában, Szent Efrém Férfikar, Bubnó Tamás, Párbeszéd Háza, Veres András, Mindszenty Alapítvánnyal, Szent II, János Pál, Kovács Gergely, Habsburg-Lotharingiai Mihállyal, Habsburg Mihály, Szentek Ügyeinek Kongregációja Mindszenty, Barna Gábor, Szegedi Tudományegyetem, Déri Péter, Balogh Margit, Bölcsészettudományi Kutatóközpontja Történettudományi Intézetének, Soós Viktor Attila, Nemzeti Emlékezet Bizottság,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A gyász  Szabó Lőrinc: Egy kis értelmet...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mi a különbség  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Március 15-re emlékve  Az ünnepről  Könnyáztatta asszonysorsok  képre írva Március 15 -re emlé...  Facebookon kaptam  Esti kép  Aranyosi Ervin: Március 15-ére  Dóró Sándor: Ma  Szép estét  Isten áldja  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fújjad márciusi szél . . .  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Radnóti Miklós: Nem tudhatom.....  Magyarország ilyen hely.  Facebookon kaptam  Törött csészék  Csendes éjszakán  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Majthényi Flóra: Mi a haza?  Meghitt estéken . . .  Facebookon kaptam  Csendes éjszakán  Amikor még rangja volt...  Szent Pio atya!  A közszereplő  mindent a népért...  Kokárda  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Szép estét  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét kedves látogatóimna...  Könnyáztatta asszonysorsok  Nem kellett volna!  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Fújjad márciusi szél . . .  Sajnos ezt elBalogozták  Könnyáztatta asszonysorsok  Nyíljatok meg  Akit mindenki lenéz, nem tarto...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 17  Ki volt valójában a rejtélyes ...  Facebookon kaptam  A nemzet csak akkor...  Nagy László - Szerelem emléke  Aranyosi Ervin: Március 15-ére  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét kedves látogatóimna...  Mély, puha álom - sárga féltés  Mély, puha álom - sárga féltés  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Könnyáztatta asszonysorsok  A kávé  Egyet értesz?  Az agyat és a csontokat is erő...  Emlékeimben mindenütt ott vagy...  Szeüleidtől tanultad  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Március 15-re emlékve  Amikor még rangja volt...  Mi a különbség  Aranyosi Ervin: Súgom a békét...  Rejtő Jenő versei  Fújjad márciusi szél . . .  Facebookon kaptam  Az embernek fiatal korában van  Csörög a telefonom  Hernádkakon tánccal ünneplik m...  Facebookon kaptam  Március  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Törött csészék  Nemzeti  Sajnos ezt elBalogozták  Facebookon kaptam  Szabó Norbert – Szabadsá...  Intelem 
Bejegyzés Címkék
bíborosról elnevezett, boldog emlékű, bíboros 1949, volt Conti, ünnepségen Sára, zenei szolgálatot, szentmisét követően, jelentkezést gyorsan, egész napos, kommunista diktatúra, világban szétszóródott, vallásszabadság emblematikus, bíboros élete, püspöki konferencia, bíboros oltárra, mártír sorsú, újratemetést követően, kettőt felkereste, hívő főpap, diktatúra embertelenségét, bíboros kanonizációja, főherceg ismertette, eljárás menetét, pert mindig, elhalálozás helyéről, nagy mennyiségű, életszentség megvalósulását, kongregáció főpapjainak, hivatal álláspontját, hősies erény, mindenkori pápa, életszentség hivatalos, világban megvan, szentek tiszteletének, szentek kultuszának, szentek sírjainak, búcsú járóhelyek, legendák kialakulásáról, bíboros szülőfaluja, felújítások kapcsán, település engesztelőközpont, terek megtelnek, zarándokok Csehimindszenten, szeretetet hősies, főpásztor rendszerváltozás, levéltári kutatásokról, főpásztor hősiességének, kutató beszélt, tudatmódosító kínzások, bíboros egyedülálló, zalaegerszegi kiállítás, helyen készül, leghosszabb ideig, egyház történetének, programsorozatot, lelkipásztorként, viceposztulátora, rendszerváltozás, csehimindszenten, záróeseményeként, regisztrációhoz, tudományegyetem, kutatóközpontja, börtönidőszakát, viceposztulátor, vallásszabadság, embertelenségét, kialakulásáról, vonatkozásáról, csehimindszent, zarándokhellyé, elhallgattatni, megvalósulását, felkereséséről, monográfiáinak, találkozásánál, néprajzkutató, tiszteletének, magyarországi, kanonizációja, kongregációja, kongresszusát, rendszerezése, hagyatékokból, hősiességének, tudatmódosító, emlékeztetett, megítéléséről, megemlékezést, szétszóródott, kiállításáról, zalaegerszegi, köszöntőjében, megismerhetik, koszorúzással, pertársaságot, alapítvánnyal, önkormányzat, feldolgozása, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1293
  • e Hét: 2372
  • e Hónap: 15810
  • e Év: 218723
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.