Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Sziénai Szent Katalin egyház tanító
  2018-11-25 12:25:29, vasárnap
 
  .......


Ünnepe: Április 29.
Katalin az itáliai Siena városában született 1347-ben, egy kelmefestő 25. gyermekeként. A kislányban már nagyon korán felébredt a vágy az imádságos, szemlélődő élet után. Hat éves korában részesült az első látomásban. 1354-ben titokban szüzességi fogadalmat tett, melynek megtartásáért többször is összetűzésbe került szüleivel, akik férjhez akarták adni. Katalin tizenhat éves korában szülei tudtára adta, hogy inkább elhagyja a szülői házat, de szüzességi fogadalmát nem másítja meg. Ekkor édesapja elfogadta a leány döntését. Katalin nem akart kolostorba lépni és nem is lett soha apáca. Ő a Sienában élő domonkos harmadrendi nővérek, a mantelláták között akarta szolgálni Isten dicsőségét. Jelentkezését a nővérek elutasították (csak özvegyeket vettek fel maguk közé), de Katalin kitartott szándéka mellett, hiszen egy látomásban Szent Domonkostól ígéretet kapott, hogy magára öltheti a Bűnbánó Nővérek ruháját. Végül 1363-ban a nővérek befogadtá
- Szent Mária Magdolnát választotta égi pártfogójának, és az ő példáját követve szülei házában elvonultan, teljes magányban élt, csak a gyóntatójával beszélt, imádkozott és vezekelt. Ettől kezdve a rendkívüli kegyelmek határozták meg életét. 1367-ben Krisztus megjelent Katalinnak és eljegyezte őt: gyűrűt húzott az ujjára, amit senki más nem látott, csak Katalin. 1370-ben részesült a misztikus halál kegyelmében. Ezt követően az Úr kiszólította őt magányából, súlyos betegeket ápolt, olyan szerencsétleneket, akikhez senki sem mert hozzáérni. Ő maga is megkapta a leprát, de csodálatos módon felgyógyult belőle.
- A betegek testi gyógyítása mellett Katalinról ekkor kiderült, hogy lelkiekben is nagyon jó tanácsadó. Egyre többen keresték fel, tanácstalanok, tanulni vágyók. Tanítványi kör alakult ki körülötte. Ellenségei is támadtak ugyanekkor, akik furcsának találták Katalin életvitelét - ekkor már egyetlen eledele az Oltáriszentség volt, halála előtt hat éven más táplálékot nem vett magához. Azzal vádolták, hogy a ,,férfiak dolgába" ártja bele magát. 1374-ben a firenzei általános káptalan elé idézték, hogy megvizsgálják tanítását. A vizsgálat Katalin tanítását kifogástalannak találta, engedélyezték további tevékenységét, és Capuai Raymond domonkos szerzetest rendelték mellé gyóntatónak és lelki vezetőnek Belső késztetésből figyelme ezekben az időkben az egyház problémái felé fordult.
- 1375-ben Pisában kapta meg az Úrtól küldetésének és életének pecsétjét: Krisztus megajándékozta őt stigmáival, melyek Katalin kérésére láthatatlanok maradtak. 1376-ban a firenzeiek kérésére Avignonba ment, hogy a XI. Gerely pápához, akinek 14 levelet írt, hogy visszahívja Rómába. A pápa el is indult Róma felé, és ezzel - Katalin közbenjárására - véget ért a pápák avignoni fogsága. Katalin tárgyalásai először nem hoztak eredményt, de néhány hónap elteltével biztatása és imái hatására a pápa elhagyta Avignont, hogy Rómába utazzon. Katalin kiterjedt levelezést folytatott, uralkodókkal, XI. Gergely pápával és utódjával, VI. Orbán pápával is. Katalin nem tudott írni, leveleit diktálta - egyszerre olykor három-négy írnoknak. Élete végén isteni kegyelemként megkapta az írástudás képességét, de továbbra is diktálta leveleit. A nyugati egyházszakadást (1378) követően Katalin VI. Orbán pápát támogatta, akinek hívására 1379-ben Rómába ment, s haláláig a pápa lelki támasza és tanácsadója volt.
- Életének utolsó két évében diktálta, legtöbbször misztikus elragadtatásban, az isteni gondviselésről szóló művét, a Dialógust. Írásai lenyűgözik olvasójukat. Aki nem tudja, ki a szerző, arra gondol, hogy a szerző filozófus vagy egyházatya, aligha gondolja bárki, hogy egy ,,írástudatlan" sienai polgárleány diktálta ezeket az írásokat. 1461-ben avatta szentté II. Pius pápa, VI. Pál pápa 1970-ben avatta - Avilai Szent Terézzel együtt - egyházdoktorrá. II. János Pál pápa 1999-ben Európa védőszentjévé nyilvánította.
A teológusok, tanítók és a mosónők védőszentje. Segítségét kérik fejfájás, fulladásos és hirtelen halál ellen.
........


Forrás: Magyar kurír

*
Sienában született 1347-ben. Már kisleányként a tökéletesebbre törekedett, és 15 éves korában belépett Szent Domonkos harmadik rendjébe. Az Isten és a felebarát iránti szeretettől égve, a városok közötti békét és egyetértést megerősítette, a pápa jogait és szabadságát védelmezte, és a vallásos élet megújulását mozdította elő. Bölcs tanítással és lelkiséggel teli műveit tollba mondta. Meghalt 1380. április 29-én, Rómában. VI. Pál pápa 1970. október 4-én egyház tanítói címmel díszítette fel.
Nagyobb kép Link
...... ........... ........


Istenünk, aki Szent Katalinban fölgyújtottad a szeretet lángját, melynek erejével átélte az Úr szenvedését és Egyházadat szolgálta; az ő közbenjárására kérünk, engedd, hogy néped, amely részese lett Krisztus szenvedésének, dicsősége megnyilvánulásának is ujjongva örvendhessen!' Amen.
Forrás: Kérj egy imát blogspot oldal
*
A POLGÁRLÁNY, AKI PÁPÁK TANÁCSADÓJA LETT - SIENAI SZENT KATALIN
...... ......


Katalin mosolyával megnyerte az embereket - persze nem magának, hanem Jézusnak. Közbenjárásával, tanácsaival a legszegényebbektől a legrangosabbakig, mindenkinek segített. Egyháztanító, Olaszország védőszentje, Európa társ védőszentje. S ő a haldoklók védőszentje is.
1380 nagyböjtjére Katalin fekvőbeteg lett. Tanítványai tanúsága szerint iszonyatos kísértéseket szenvedett, az ördögök valósággal tomboltak körülötte, míg végül április 29-én a tercia idején eltávozott égi Vőlegényéhez.
Leírás itt olvasható Link
* *
- Wikipedia oldalon Link

**
Mikor 14. századi kereszténység szégyenletes nagy bajára, az avignoni fogságra hiába kerestek orvosságot fejedelmek és diplomaták, megjelent a színen egy igénytelen apáca Szent Domonkos harmadrendjéből: Szienai Szent Katalin. Megjelenésére simulnak az ellentétek.. Büszke, lázadó városok az ő szavára visszatérnek a pápa hűségére. Közbenjárására megszűnnek fájó interdiktumok és kiközösítések. Megkoronázza művét, mikor rábeszélésére a Szentatya, XI. Gergely pápa 1376-ban visszatér Avignonból az Örök városba. Vége volt a fogságnak.
...... ...........


Katolikus válasz oldalon Link
 
 
0 komment , kategória:  Női szentek bemutatás  
Címkék: legrangosabbakig, egyházszakadást, elragadtatásban, harmadrendjéből, kifogástalannak, közbenjárásával, tökéletesebbre, közbenjárására, egyházdoktorrá, oltáriszentség, gondviselésről, megajándékozta, láthatatlanok, megtartásáért, jelentkezését, tevékenységét, szenvedésének, tanácstalanok, védőszentjévé, engedélyezték, nyilvánította, megerősítette, megvizsgálják, elutasították, fölgyújtottad, interdiktumok, rábeszélésére, gyóntatójával, kiközösítések, megjelenésére, kereszténység, pártfogójának, kiszólította, szégyenletes, uralkodókkal, írástudatlan, itáliai Siena, első látomásban, szülői házat, leány döntését, mantelláták között, nővérek elutasították, látomásban Szent, nővérek befogadtá, gyóntatójával beszélt, rendkívüli kegyelmek, misztikus halál, betegek testi, firenzei általános, vizsgálat Katalin, egyház problémái, firenzeiek kérésére, Sziénai Szent Katalin, Szent Domonkostól, Bűnbánó Nővérek, Szent Mária Magdolnát, Capuai Raymond, Katalin VI, Avilai Szent Terézzel, János Pál, Szent Domonkos, Szent Katalinban, PÁPÁK TANÁCSADÓJA LETT, SIENAI SZENT KATALIN, Szienai Szent Katalin,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Éretlen vers  Png kislány  Jónás Tamás – Végtelen b...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Tavaszi kép  Akik bántanak téged  Kerüld el az evangélium örömén...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Nem tudhatod  Png kutya  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Minden harmadik...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Akarat  Őrizkednünk kell...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Kövesd a cowboyt!  Png férfi  Az engedelmesség miért nem vál...  Paul David Tripp Április 21  Szívem tiéd  Paul David Tripp Április 20  Akarat  Reménység és erő Krisztustól e...  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Bounty krémes  Szép estét kedves látogatóimna...  Leonardo da Vinci gondolata  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Az engedelmesség miért nem vál...  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Png ház  A televizió nem a kultúrát kép...  Esti kép  Alázat  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Hogy lehet megtartani  Alázat  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Png telefon  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Fekete-erdő desszert  Régi emberek, akikre máig büsz...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Rátalálsz  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Kerüld el az evangélium örömén...  Mai harmónia kártyám  Png virág  Alázat  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam Krisztinától  Alázat  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  képre írva  Png kutya  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam Krisztinától  Png virág  A sors  Idő  210 éve született a SZÓZAT meg...  Szívem tiéd  Png lepke  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Akarat  Sokan azt tartják  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Alázat  Szabolcska Mihály – Ákác... 
Bejegyzés Címkék
itáliai Siena, első látomásban, szülői házat, leány döntését, mantelláták között, nővérek elutasították, látomásban Szent, nővérek befogadtá, gyóntatójával beszélt, rendkívüli kegyelmek, misztikus halál, betegek testi, firenzei általános, vizsgálat Katalin, egyház problémái, firenzeiek kérésére, pápák avignoni, pápa elhagyta, írástudás képességét, nyugati egyházszakadást, pápa lelki, isteni gondviselésről, szerző filozófus, mosónők védőszentje, tökéletesebbre törekedett, felebarát iránti, városok közötti, pápa jogait, vallásos élet, szeretet lángját, imát blogspot, embereket &#8211, haldoklók védőszentje, ördögök valósággal, tercia idején, avignoni fogságra, igénytelen apáca, pápa hűségére, legrangosabbakig, egyházszakadást, elragadtatásban, harmadrendjéből, kifogástalannak, közbenjárásával, tökéletesebbre, közbenjárására, egyházdoktorrá, oltáriszentség, gondviselésről, megajándékozta, láthatatlanok, megtartásáért, jelentkezését, tevékenységét, szenvedésének, tanácstalanok, védőszentjévé, engedélyezték, nyilvánította, megerősítette, megvizsgálják, elutasították, fölgyújtottad, interdiktumok, rábeszélésére, gyóntatójával, kiközösítések, megjelenésére, kereszténység, pártfogójának, kiszólította, szégyenletes, uralkodókkal, írástudatlan, gyermekeként, kegyelemként, kísértéseket, visszatérnek, örvendhessen, küldetésének, késztetésből, egyháztanító, vőlegényéhez, nagyböjtjére, megkoronázza, összetűzésbe, kisleányként, olvasójukat, életvitelét, polgárleány, visszahívja, mantelláták, gyóntatónak, harmadrendi, védőszentje, tanácsadója, tárgyalásai, legtöbbször, választotta, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6284
  • e Hét: 29344
  • e Hónap: 62498
  • e Év: 296245
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.