Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szent Ambrus püspök és egyháztanító 12.07
  2018-12-07 11:00:22, péntek
 
  - Igenaptár oldalon
SZENTLECKE Szent Pál apostolnak az efezusiakhoz írt leveléből
Csodálatraméltó hivatás, hirdetni a pogányok között Krisztus felfoghatatlan gazdagságát.
Testvéreim!
Nekem, az összes szent közül a legkisebbnek jutott osztályrészül az a kegyelem, hogy Krisztus felfoghatatlan gazdagságát hirdessem a pogányoknak, és megvilágosítsak minden embert, hogyan valósult meg ez a titok, amely kezdettől fogva el volt rejtve a mindent teremtő Istenben, hogy most az Egyház által az Isten szerfölött sokrétű bölcsessége nyilvánvalóvá legyen a mennyei fejedelemségek és hatalmasságok előtt. Ez volt az ő örök szándéka, amelyet Krisztus Jézusban, a mi Urunkban megvalósított. A benne való hit által van reményünk és biztonságos utunk Istenhez.
Ez az Isten igéje. Ef 3,8-12

EVANGÉLIUM Szent János könyvéből
A jó Pásztor életét adja juhaiért.
Abban az időben Jézus így szólt:
Én vagyok a jó pásztor. A jó pásztor életét adja a juhokért. A béres azonban, aki nem pásztor, akinek a juhok nem a sajátjai, otthagyja a juhokat, és elfut, amikor látja, hogy jön a farkas. A farkas aztán elragadja és szétkergeti őket. A béres azért fut el, mert béres, és nem törődik a juhokkal.
Én vagyok a jó pásztor. Ismerem enyéimet, és enyéim is ismernek engem, - mint ahogy az Atya ismer engem, és én ismerem az Atyát. Életemet adom a juhokért. De más juhaim is vannak, amelyek nem ebből az akolból valók. Ezeket is vezetnem kell. Hallgatni fognak szavamra, és egy nyáj lesz és egy pásztor.
Ezek az evangélium igéi. Jn 10,11-16


- Magyar kurír oldalon
Szent Ambrus püspök és egyháztanító- A méhészek, gyertyaöntők, tanítók, diákok védőszentjére, Szent Ambrus püspökre emlékezünk liturgikus emléknapján, december 7-én.
Ambrus Trierben született 339 körül, húga Szent Marcellina. Becsületes ember és tehetséges, jó hivatalnok volt, azonban harminc éves korában még nem szánta rá magát a keresztségre. Az Úr úgy kereste és találta meg őt is, mint annak idején Sault Damaszkusz kapujánál.
Mikor Milánó ariánus püspöke 374-ben meghalt, félő volt, hogy a város katolikus és ariánus lakossága egymásra támad. Különösen nagy volt a feszültség a püspökválasztás napján. Ambrus, a város kormányzója, aki ekkor még csak katekumen volt, joggal tartott a legrosszabbaktól, ezért személyesen jelent meg a templomban. Ám a választás folyamán egyszer csak egy gyermek fölkiáltott: ,,Ambrus a püspök!" És a jelenlévők egy szempillantás alatt elfogadták ezt a különös választást. Ambrus ugyan erélyesen tiltakozott ellene, de minden hiába volt, meg kellett hajolnia a nép kívánsága előtt. Ezért hamarosan megkeresztelkedett, és nyolc nappal később, valószínűleg 374. december 7-én püspökké szentelték.
Ezután vagyonát szétosztotta, és napjait munkával, imádsággal és tanulással töltötte. Elkezdte tanulni a teológiát, elsősorban mégsem teológus akart lenni, hanem hívei atyja és pásztora. Szent Ágoston egyszer azt mondta róla, hogy ,,a szegények serege vette körül, annyira, hogy csak a legnagyobb nehézségek árán lehetett hozzáférkőzni".
Ambrus a szociális igazságosság apostolának bizonyult, szociális tanításában a jogász szigorával és a moralista komolyságával pellengérezte ki a pénz hajszolását és a vagyon utáni törtetést. Gondolkodására egy homíliarészlet vet fényt, amelyben Nábótról beszél és a vagyonos emberek lelkiismeretére kíván hatni: ,,Ha egy szegénynek adsz, nem a sajátodból adod, hanem az övéből. De te kisajátítod magadnak azt, ami mindenki javára adatott. A föld ugyanis mindenkié, nemcsak a gazdagoké. Csak éppen, akik e jogszerű tulajdont használják is, sokkal kevesebben vannak, mint akik nem élnek vele. Így te csupán azt fizeted meg, amivel tartozol, és valóban nem is lehet beszélni nagylelkűségről."
Képen: Anthony Van Dyck: Szent Ambrus feltartóztatja a császárt a milánói dóm kapujában (17. sz.)
...... ........... ........... ............


Istenünk, te példaképül adtad Szent Ambrus püspököt, hogy katolikus hitet és apostoli bátorságot tanuljunk tőle. Támassz Egyházadban szíved szerinti férfiakat, akik népedet erős lélekkel és nagy bölcsességgel kormányozzák. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.
Jézusom, engedd meg nekem, hogy megmossam szent lábadat, hiszen beszennyeződött, mióta a lelkemben jársz. Engedd, hogy a szennyet, amellyel lépteidet bemocskoltam, lemossam a lábadról. De honnan vegyem a forrásvizet hozzá? Nincs más lehetőségem, csak a könnyeim. S ha a te lábadat már megáztattam a könnyeimmel, talán magam is megtisztulok."
Szent Ambrus
Ambrus nagyszombaton hajnalban halt meg. Püspöki templomában ravatalozták föl, és éjszaka a katekumeneket holtteste jelenlétében keresztelték meg. A legenda szerint többen ragyogó csillagot láttak a ravatal fölött. Mások úgy látták, hogy Ambrus a püspöki székben ül, és megáldja a népet.
- Szent Ágoston a Vallomásokban így írt Szent Ambrusról: ,,Istennek ez az embere a katolikus igazságnak szokatlanul kemény védelmezője volt a tévtanítókkal szemben. Nem törődött az életveszéllyel, bátran küzdött Krisztusért, hűségesen tanított az egyházban. Úgy tisztelem őt, mint atyámat, hiszen engem is - a keresztség által - ő hozott a világra Krisztusban. Én magam is együtt éltem vele a katolikus hit iránti szeretetét, erősségét, a szenvedéseket és a fenyegetéseket, amelyekben tettei s prédikációi miatt része volt."

- Katolikus oldalon Link

- Keresztény ünnepek oldalon
AMBRUS Trierben született 340 körül, családja Rómából származott. Rómában tanult, diplomáciai pályára készült, majd Sirmiumban (Sremska Mitrovica) volt hivatalnok.
374-ben Milánóban működött mint a város prefektusa, és egy püspökválasztás során a katolikusok és ariánusok csaknem véres zavargásba keveredtek. Ambrus a rend fenntartására katonákkal sietett a helyszinre. Ekkor a nép, egy gyermek bekiabálására, közfelkiáltással püspökké választotta, pedig akkor még csak hittanuló volt.
Megkeresztelkedett, pappá szentelték, és egy hét múlva december 7-én fel is szentelték Milánó püspökévé.
Püspöki feladatait nagyon jól látta el, mindenki iránt gyakorolta a felebaráti szeretetet, népe pásztora és tanítója volt. Az ariánusok ellen küzdött, könyveket írt, kiváló szónok volt, és küzdött a pogányság maradványai ellen is.
Beszédeit tömegek hallgatták, tanulmányozására Ágoston Afrikából Milánóba utazott. A szónoklatok hatása alatt Ágoston megtért, megkeresztelkedett, új életet kezdett.
Hatalmas tudása, kiváló politikai érzéke, rendíthetetlen hite a legjelentősebb egyházatyák közé emelte. Mindég a legfontosabbnak tartotta a püspöki feladatait, de ebben gyakran gátolta a politikában rá váró feladatok megoldása. Meghalt 397. ápr. 4-én Milánóban és ott van eltemetve

...... ............



...... ........... ..........



 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Címkék: közfelkiáltással, tanulmányozására, legrosszabbaktól, nagylelkűségről, megvilágosítsak, lelkiismeretére, beszennyeződött, püspökválasztás, csodálatraméltó, legfontosabbnak, felfoghatatlan, legjelentősebb, feltartóztatja, fejedelemségek, fenyegetéseket, homíliarészlet, életveszéllyel, rendíthetetlen, gondolkodására, szempillantás, fenntartására, tévtanítókkal, hozzáférkőzni, komolyságával, bekiabálására, nagyszombaton, katekumeneket, megvalósított, hatalmasságok, nyilvánvalóvá, védőszentjére, pellengérezte, vallomásokban, bölcsességgel, osztályrészül, szentlélekkel, pogányok között, összes szent, legkisebbnek jutott, mindent teremtő, mennyei fejedelemségek, benne való, időben Jézus, béres azonban, farkas aztán, béres azért, akolból valók, nyáj lesz, evangélium igéi, város katolikus, püspökválasztás napján, város kormányzója, Szent Ambrus, SZENTLECKE Szent Pál, Krisztus Jézusban, EVANGÉLIUM Szent János, Ambrus Trierben, Szent Marcellina, Sault Damaszkusz, Mikor Milánó, Szent Ágoston, Anthony Van Dyck, Támassz Egyházadban, Jézus Krisztus, Szent Ambrusról, AMBRUS Trierben, Sremska Mitrovica, Ágoston Afrikából Milánóba,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Akarat  Boldog születésnapot a ma ünne...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Az engedelmesség miért nem vál...  Nem számIt  Facebookon kaptam  Nevem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Reggel van  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Tavaszi kép  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A sors  Adakozás  Szívem  Akarat  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Gonosz démon-álarc  Egy bizonyos határt  Makszim Gorkij gondolata  Az engedelmesség miért nem vál...  Png ház  Png kislány  Tavaszi kép  Kellemes délutánt kívánok  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Éretlen vers  Png csokor  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Fekete István - Akác  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Radikális szeretet  Png telefon  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Reménység és erő Krisztustól e...  Fekete-erdő desszert  Bounty krémes  Mi lenne ha  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Nem számIt  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Akarat  Png férfi  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Png férfi  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Png kislány  Szép álmokat!  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Minden harmadik...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Bertolt Brecht -től idézet  Kerüld el az evangélium örömén...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Png férfi  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png férfi  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Hiányzik  Akarat 
Bejegyzés Címkék
pogányok között, összes szent, legkisebbnek jutott, mindent teremtő, mennyei fejedelemségek, benne való, időben Jézus, béres azonban, farkas aztán, béres azért, akolból valók, nyáj lesz, evangélium igéi, város katolikus, püspökválasztás napján, város kormányzója, választás folyamán, gyermek fölkiáltott, szempillantás alatt, különös választást, szegények serege, legnagyobb nehézségek, szociális igazságosság, jogász szigorával, moralista komolyságával, pénz hajszolását, vagyon utáni, vagyonos emberek, szegénynek adsz, sajátodból adod, föld ugyanis, lelkemben jársz, forrásvizet hozzá, katekumeneket holtteste, legenda szerint, ravatal fölött, püspöki székben, katolikus igazságnak, tévtanítókkal szemben, keresztség által, világra Krisztusban, város prefektusa, püspökválasztás során, rend fenntartására, gyermek bekiabálására, felebaráti szeretetet, ariánusok ellen, pogányság maradványai, szónoklatok hatása, legjelentősebb egyházatyák, legfontosabbnak tartotta, püspöki feladatait, közfelkiáltással, tanulmányozására, legrosszabbaktól, nagylelkűségről, megvilágosítsak, lelkiismeretére, beszennyeződött, püspökválasztás, csodálatraméltó, legfontosabbnak, felfoghatatlan, legjelentősebb, feltartóztatja, fejedelemségek, fenyegetéseket, homíliarészlet, életveszéllyel, rendíthetetlen, gondolkodására, szempillantás, fenntartására, tévtanítókkal, hozzáférkőzni, komolyságával, bekiabálására, nagyszombaton, katekumeneket, megvalósított, hatalmasságok, nyilvánvalóvá, védőszentjére, pellengérezte, vallomásokban, bölcsességgel, osztályrészül, szentlélekkel, szenvedéseket, keresztelték, keresztségre, efezusiakhoz, jelenlétében, gyertyaöntők, ravatalozták, kormányozzák, egyháztanító, legkisebbnek, megtisztulok, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2171
  • e Hét: 37157
  • e Hónap: 70311
  • e Év: 304058
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.