Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Buda szívében emeltek szobrot Boldog Brenner János .........
  2018-12-14 08:05:17, péntek
 
  Buda szívében emeltek szobrot Boldog Brenner János vértanúnak.
A Szombathelyi Egyházmegye és a Brenner János Emlékhely Alapítvány szervezésében december 13-án Erdő Péter bíboros, prímás megáldotta Boldog Brenner János vértanú szobrát Budapesten, a Szentimre városban. Az eseményen Erdő Péter bíboros mellett többek között jelen volt és beszédet mondott Székely János szombathelyi megyéspüspök és Brenner József nagyprépost, a vértanú testvére. A szoboravatón részt vett Mádl Dalma asszony, jelen voltak a kormány és a Szentimre városi önkormányzat képviselői, ciszterci öregdiákok és a vértanú tisztelői. A szobor talapzatára Áder János köztársasági elnök koszorúját helyezték el.
Rieger Tibor szobrászművész alkotását a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziummal és a mellette lévő templommal szemben, a Villányi út és a Feneketlen tó közötti területen állították fel, karakteres arculatot, mintegy lelket adva a közparknak. Mint a ciszterci gimnázium igazgatójától, Barlay Bencétől megtudtuk, a szoborállítást Mádl Dalma asszony kezdeményezte, aki személyesen is ismerte Boldog Brenner Jánost, gyermekéveiket mindketten Pécsen töltötték.
A Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium diákjai kórusénekléssel, szavalatokkal közreműködtek a szoboravatón, amely a Himnusz eléneklésével kezdődött, majd elhangzott a néhai Kerekes Károly OCist zirci apát verse, amelyet harminc évvel Boldog Brenner János halála után írt. A szavalat után Székely János szombathelyi megyéspüspök mondott beszédet. ,,A kommunista diktatúra Boldog Brenner Jánosnak még a nevét is örökre ki akarta törölni a történelemből, ahogy el akarta törölni az evangélium ragyogását is. Íme, egy sötét korszak, amely gyűlölte a fényt - kezdte beszédét a püspök. - A mai napon azt ünnepeljük, hogy a diktatúrának ez a kísérlete nem sikerült. A történelem igazi ura a teremtő Isten, az ő kezében van az emberiség sorsa. Az Úr szemében Boldog Brenner János neve mindig is ragyogott a mennyben, és hálát adunk azért, hogy most fölragyog itt a földön, itt, Budapesten is."
.........


Székely János rámutatott, hogy Boldog Brenner János életszentségének egyik forrása a családja volt. Édesapja mindennap szentmisére járt, rózsafüzért imádkozott, három fia lelki nevelésén is rajta tartotta a szemét. Édesanyja sugárzó, érzelmekkel, jósággal teli személyiség. A családban soha nem volt veszekedés, egyetlen ilyen pillanatra sem emlékeztek a fiaik. Különleges család volt: például együtt mentek gyónni.
Brenner János német eredetű családi neve azt jelenti: lángoló. Egy lángoló fiatal pap volt, lelki naplójában egy helyütt azt írta: ,,Isten tűz, add nekem a te tüzedet!" Másutt azt mondta: Bármilyen sorsot is adsz nekem, Uram, megköszönöm. Brenner, ez a lángoló lelkű fiatal pap, nem ijedt meg a szenvedéstől, a nehézségektől.
A püspök azt is megemlítette, hogy Brenner Jánost lelkesítette a ciszterci jelmondat: Lángolj és világíts! Nagy vágya volt, hogy követhesse Szent Bernátot, a rendalapítót. Még Szombathelyen azt írta egy dolgozatában: Ép testben ép lélek. A tanár pirossal aláhúzta ezt a mondatot, és melléírta: Mi az a lélek? Brenner Jánost már akkor bosszantotta a kibontakozó kommunista szellemiség, amely az iskolákban is érződött, de nem adta fel a küzdelmet, elveit, hitét. Székely János beszédében hangsúlyozta, szükség van olyan iskolákra, ahol a gyerekek megtanulhatják azokat az alapelveket, amelyek mentén biztosan célba érhet az életük, hiszen megismerhetik magát a célt is. Hálát adott azért, hogy a szobrot éppen a budai ciszterci gimnáziummal szemben állították fel.
A beszéd után Erdő Péter bíboros megáldotta Boldog Brenner János vértanú szobrát, majd mécseseket helyeztek el az alkotás talapzatán. Az ünnepség Farkasfalvy Dénes dallasi ciszterci apát versével folytatódott, majd Brenner József nagyprépost, a vértanú testvére lépett a mikrofonhoz.
...... .........


...... .........


A nagyprépost arról beszélt, hogy amikor államosították az iskolákat, Boldog Brenner János jelentkezett a ciszterci rendbe. 1950 augusztusában költözött be a zirci rendházba. Az év szeptember 7-én az Elnöki Tanács megvonta a szerzetesrendek működési engedélyét. A novíciusok - köztük ő is - ezután budapesti családoknál laktak, a teológiát pedig a Hittudományi Akadémián tanulták mint világi hallgatók. Brenner János tehát így került Budára, majd később a Szombathelyi Egyházmegye növendéke lett, és 1952 nyarán került végül Győrbe..
A nagyprépost megrendülten beszélt arról, hogy testvérének alakját a kommunista rezsim miként akarta végérvényesen eltüntetni az emberek emlékezetéből, és hogy Istennek hála ez nem sikerült. Mert az Úr felemelte őt, és most példaként áll mindenki előtt, az ország fővárosának szívében: íme, mostantól szobor őrzi emlékét.

Fotó: Merényi Zita
Körössy László/Magyar Kurír

A Feneketlen-tó és Villányi út között, a Placid atya parkban állítottak szobrot az 1957-ben fiatalon mártírhalált halt katolikus pap, az idén májusban boldoggá avatott Brenner János emlékére.
Újbuda oldalon Link
 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
Címkék: életszentségének, szerzetesrendek, kórusénekléssel, szoborállítást, államosították, szobrászművész, megtanulhatják, gyermekéveiket, igazgatójától, szavalatokkal, kezdeményezte, eléneklésével, emlékezetéből, végérvényesen, nehézségektől, történelemből, szombathelyen, augusztusában, megismerhetik, közreműködtek, szervezésében, jelentkezett, szombathelyi, szoboravatón, rendalapítót, diktatúrának, megrendülten, megyéspüspök, lelkesítette, szenvedéstől, gimnáziummal, megemlítette, köztársasági, folytatódott, hangsúlyozta, önkormányzat, eseményen Erdő, vértanú testvére, szoboravatón részt, vértanú tisztelői, szobor talapzatára, mellette lévő, ciszterci gimnázium, szoborállítást Mádl, néhai Kerekes, szavalat után, kommunista diktatúra, evangélium ragyogását, sötét korszak, történelem igazi, teremtő Isten, emberiség sorsa, Boldog Brenner János, Szombathelyi Egyházmegye, Brenner János Emlékhely Alapítvány, Erdő Péter, Székely János, Brenner József, Mádl Dalma, Áder János, Rieger Tibor, Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziummal, Barlay Bencétől, Boldog Brenner Jánost, Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium, Kerekes Károly OCist, Boldog Brenner Jánosnak, Brenner János, Brenner Jánost, Szent Bernátot, Farkasfalvy Dénes, Elnöki Tanács, Hittudományi Akadémián, Merényi Zita, Körössy László, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Örülök, hogy látlak!  Alázat  Paul David Tripp Április 19  Elköszönt  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Minden harmadik...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Reménység és erő Krisztustól e...  Alázat  Egy bizonyos határt  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Csak a fogyatkozás látható  Png virág  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép álmokat!  Adakozás  A Megváltó szolgálatában  Kerüld el az evangélium örömén...  Mai harmónia kártyám  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Makszim Gorkij gondolata  Szép estét kedves látogatóimna...  Alázat  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam Krisztinától  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Png kislány  Png férfi  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Nem számIt  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Szívem  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Bounty krémes  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Png ház  Még csak most kezdődik a nap  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Png cica  Leonardo da Vinci gondolata  Adakozás  Ami embereknek lehetetlen, az...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png csokor  Png nő  Kerüld el az evangélium örömén...  Reggel van  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Png csokor  Popper Péter szavai  Adakozás  Szép álmokat!  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Gonosz démon-álarc  Leonardo da Vinci gondolata  Fehér virág  Makszim Gorkij gondolata  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nevem  Erdőn  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Fehér virág  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Ágai Ágnes – Csendélet 
Bejegyzés Címkék
eseményen Erdő, vértanú testvére, szoboravatón részt, vértanú tisztelői, szobor talapzatára, mellette lévő, ciszterci gimnázium, szoborállítást Mádl, néhai Kerekes, szavalat után, kommunista diktatúra, evangélium ragyogását, sötét korszak, történelem igazi, teremtő Isten, emberiség sorsa, családja volt, családban soha, lángoló fiatal, lángoló lelkű, ciszterci jelmondat, tanár pirossal, kibontakozó kommunista, gyerekek megtanulhatják, szobrot éppen, budai ciszterci, beszéd után, alkotás talapzatán, ünnepség Farkasfalvy, nagyprépost arról, ciszterci rendbe, zirci rendházba, szerzetesrendek működési, novíciusok &#8211, teológiát pedig, nagyprépost megrendülten, kommunista rezsim, emberek emlékezetéből, ország fővárosának, 1957-ben fiatalon, idén májusban, életszentségének, szerzetesrendek, kórusénekléssel, szoborállítást, államosították, szobrászművész, megtanulhatják, gyermekéveiket, igazgatójától, szavalatokkal, kezdeményezte, eléneklésével, emlékezetéből, végérvényesen, nehézségektől, történelemből, szombathelyen, augusztusában, megismerhetik, közreműködtek, szervezésében, jelentkezett, szombathelyi, szoboravatón, rendalapítót, diktatúrának, megrendülten, megyéspüspök, lelkesítette, szenvedéstől, gimnáziummal, megemlítette, köztársasági, folytatódott, hangsúlyozta, önkormányzat, mártírhalált, dolgozatában, hittudományi, bosszantotta, alapelveket, fővárosának, talapzatára, szentmisére, nagyprépost, szellemiség, kibontakozó, mikrofonhoz, rózsafüzért, érzelmekkel, egyházmegye, személyesen, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4105
  • e Hét: 27165
  • e Hónap: 60319
  • e Év: 294066
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.