|
2018-12-16 08:51:10, vasárnap
|
|
|
Különleges bejgli karácsonyra recept i
Vannak a mákos- és vannak a diós-rajongók - már, ami a bejglit illeti. Ha te egyik csoportba sem tudod besorolni magad, vagy csak szeretnéd végre ezt a hagyományos ünnepi desszertet új köntösben a család elé tálalni, most nagyon jó ötleteket kaphatsz! Egyszerű hozzávalókból extra töltelékek születhetnek a következő receptek által!.
........
Tészta alaprecept
Ezzel a finom tésztával könnyen tudsz majd dolgozni és bármilyen töltelékkel remekül kombinálhatod.
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
2 dkg élesztő
1,5 dl tejföl
1 dl tej
25 dkg vaj
2 kisebb tojás
5 dkg porcukor
só
1 tojás a kenéshez
Elkészítés:
A tejet 1 teáskanál cukorral langyosra melegítjük, és belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, de nem dolgozzunk vele túl sokáig, különben a vaj felolvad a kezünk melegétől. Adjuk hozzá a porcukrot, a tojást, a tejfölt és a felfutott élesztőt. Gyúrjuk össze a hozzávalókat, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. Ha sokáig gyúrjuk, ugyanaz érvényes: a vaj felolvad és a tészta túl puha lesz. Kb. 25 dkg-os cipókat formáljunk az összeállított tésztából. Fóliába csomagolva tegyük a hűtőbe 15-20 percre.
A tésztát ezután 20-25 cm-es téglalapra nyújtsuk. Mehet rá a töltelék, egyenletesen oszlassuk el. Annyi tölteléket használjunk, amennyi a tészta súlya. Tekerjük fel a tésztát, a végeit pedig nyomkodjuk be. 1 tojást keverjünk el, ezzel kenjük le a bejgli tetejét, majd hagyjuk még 15 percig kelni. Ha a tojás rászárad a tésztára, kenjük le újra. Villával szúrjunk néhány lyukat a tésztába.
180 fokos sütőben 30-35 percig süssük.
*
- Gesztenyés töltelék
A gesztenye az őszi-téli desszertek kedvelt összetevője. A karácsony sem múlhat el gesztenyés finomságok nélkül. Így hát miért ne próbálhatnád ki a bejgliben is?
Hozzávalók:
0,5 kg gesztenyemassza
20 dkg margarin
10 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
Elkészítés:
A töltelék valamennyi hozzávalóját alaposan dolgozzuk össze, majd kenjük meg vele a tésztát és tekerjük fel.
*
- Kókuszos töltelék
A hagyományos bejglit kissé egzotikusabbá tehetjük a kókusz különleges, sokak által kedvelt ízével. Édes és finom, kitűnő bejgli töltelék!
Hozzávalók:
20 dkg kókuszreszelék
2,5 dl tej
5 dkg tejpor
2 csomag vaníliás cukor
1 evőkanál liszt
5 dkg cukor
2 dkg vaj
só
Elkészítés:
A tejet elkezdjük melegíteni, majd mikor már gőzölög, levesszük a tűzről és hozzákeverjük a kókuszreszeléket, a tejport, a cukrot, sót, vaníliás cukrot, a vajat és a lisztet. Visszatesszük a tűzre, és addig főzzük, míg sűrű massza nem lesz belőle. Ha elkészült, vegyük le a tűzről és várjuk meg, míg kihűl.
*
- Aszalt szilvás-marcipános töltelék
Valódi különlegesség az aszalt szilvával és marcipánnal készült bejgli! A marcipán még ünnepélyesebbé teszi a süteményt, az elkészítésével pedig még kezdőknek sem adódhat problémájuk!
Hozzávalók:
25 dkg aszalt szilva
50 dkg marcipán
6 dkg vaj
5 evőkanál rum
Elkészítés:
A hűtőből frissen kivett marcipánt reszeljük le. Dolgozzuk össze a vajjal és a rummal. Az összeállított tölteléket osszuk 2-3 részre, hogy könnyebben tudjunk vele dolgozni. Csomagoljuk őket műanyag fóliába, így nyújtsuk téglalap alakúra. Fektessük a tésztára, majd szórjuk meg apróra vágott aszalt szilvával és tekerjük fel a tésztát.
*
- Nutellás töltelék
A Nutella szerelmeseinek jó hír, hogy kedvenc édességüket a bejligből sem kell hiányolniuk! Ennek a mogyorós tölteléknek az elkészítése ráadásul szuper könnyű!
Hozzávalók:
50 dkg Nutella
12-15 dkg háztartási keksz darálva
30 dkg pörkölt mogyoró darálva
Elkészítés:
A hozzávalókat dolgozzuk össze. A massza legyen puha, de mégsem túl lágy. Ha szükséges, darált keksz hozzáadásával növelhetjük a szilárdságát.
*
- Szilvás bejgli
Készülhet mirelit szilvából vagy nagyon sűrű, házi szilvalekvárból is. Igazi téli finomság, mégsem hagyományos bejgli születik a következő receptből!
Hozzávalók:
50 dkg mirelit szilva
15 dkg kristálycukor
1 citrom reszelt héja
vagy: sűrű házi szilvalekvár
1 citrom reszelt héja
Elkészítés:
A szilvát apróra feldaraboljuk, és 1 evőkanálnyi vízben megpároljuk. Mikor már engedi a saját levét, hozzáadjuk a cukrot. Fedő alatt 30 percig főzzük, ezután keverjük hozzá a reszelt citromhéjat. Vegyük le a fedőt és főzzük további fél órán át, míg szépen besűrűsödik. Ha lekvárt használsz, csak pár percig főzd és add hozzá a citromhéjat.
*
- Mandulás-narancsos töltelék
A karácsony jellegzetes illatait és ízeit rejti magában ez a töltelék, amit egyszerű hozzávalókból és igazán egyszerűen el tudsz készíteni az ünnepi asztalra!
Hozzávalók:
20 dkg darált mandula
10 dkg kandírozott narancshéj
1 narancs reszelt héja
2 dl tej
20 dkg cukor
Elkészítés:
A tejet és a cukrot együtt melegítsük fel egy edényben, hogy a cukor teljesen felolvadjon. Még melegen csorgassuk rá a darált mandulára és alaposan dolgozzuk össze. Reszeljük bele a narancshéjat, és tegyük hozzá a kandírozott narancshéjat is. Dolgozzuk össze és kenjük meg vele a bejgli tésztát.
*
- Mézeskalácsos töltelék
Bejgli és mézeskalács - nem is lehet ütősebb kombinációt kitalálni az igazi karácsony-fanatikusoknak! A két fantasztikus édesség remek párost alkot együtt! Ha már túl vagy a mézeskalács sütésen, és maradt néhány darab, most okosan felhasználhatod!
Hozzávalók:
25 dkg mézeskalács
12,5 dkg mascarpone
2-3 evőkanál tej
2-3 evőkanál lekvár
fél kávéskanál őrölt szegfűszeg
fél kávéskanál őrölt szegfűbors
1 púpozott kávéskanál őrölt fahéj
1 narancs reszelt héja
Elkészítés:
A mézeskalácsokat ledaráljuk, majd összekeverjük a mascarponéval. Fűszerezzük, belereszeljük a narancshéjat, és annyi tejet adunk hozzá, hogy krémes állagú masszát kapjunk. Egyenletesen oszlassuk el a tésztán és szorosan tekerjük fel.
*
- Csokis-narancsos töltelék
Ha süteményt el sem tudsz képzelni csokoládé nélkül, bátran fogj neki a következő receptnek! A narancshéjtól és a narancslekvártól fogja elnyerni igazi ünnepi jellegét.
Hozzávalók:
25 dkg étcsokoládé
10 dkg cukrozatlan kakaópor
4 dkg kandírozott narancshéj
6 evőkanál narancslekvár
20 dkg mazsola
Elkészítés:
A kandírozott narancshéjat és a mazsolát aprítsuk fel, majd daráljuk össze. Keverjük hozzá az apróra vágott étcsokoládét, a kakaóport és a lekvárt. Jól dolgozzuk össze, majd kenjük a tésztára.
*
- Forralt boros-aszalt szilvás töltelék
Különleges töltelék, tele a tél ízeivel és illataival. Ha kedveled a kulináris különlegességeket, ezt a receptet egyenesen imádni fogod!
Hozzávalók:
1,5 dl száraz vörösbor
10 dkg aszalt szilva
fahéj
1 vanília rúd
2 teáskanál méz
10 dkg cukor
1 dl víz
4 db egész szegfűszeg
1 citrom reszelt héja
Elkészítés:
Az aszalt szilvát vágjuk szeletekre és szórjuk meg fahéjjal. A cukrot és a vizet a fűszerekkel együtt tegyük fel főni. Lassú tűzön készítsünk belőlük szirupot, majd adjuk hozzá a vörösbort, a mézet és az aszalt szilvát. Addig főzzük, míg a szilva puha nem lesz, a leve pedig sűrű, szirupos állagú. Ha a leve gyorsan elforrna, pótoljuk kevés vörösborral. A fűszereket szedegessük ki belőle, majd a szirupot benne a szilvával pürésítsük. Várjuk meg, hogy kihűljön, így vigyük fel a tésztára.
*
- Sütőtökös-narancsos töltelék
Igazi reform töltelék ez, hiszen nem mondható éppen hagyományosnak zöldségfélével tölteni a bejglit. Ám a narancs gondoskodik arról, hogy a sütemény semmivel sem összetéveszthetően karácsonyi legyen! Étcsoki darabokkal tovább gazdagíthatod ezt a különleges tölteléket.
Hozzávalók:
50 dkg sült sütőtök pürésítve
10 dkg cukor
6 dkg narancslekvár
10 dkg kandírozott narancshéj
1 narancs reszelt héja és leve
1 citrom leve
2 cm-es gyömbérdarab reszelve
Elkészítés:
A sült sütőtökből készített pürét keverjük össze a narancslekvárral, adjuk hozzá a cukrot, a narancs levét és héját, a citromlevet és a reszelt gyömbért. 15 perc alatt főzzünk belőle sűrű, lekvárszerű pépet. Miután rákentük a tésztára, szórjuk meg a kandírozott narancshéjjal, esetleg apróra vágott étcsokoládéval.
Forrás: recept neked oldal |
|
|
0 komment
, kategória: Karácsonyi üdvözlet |
|
Címkék: narancslekvárral, kókuszreszeléket, narancslekvártól, szilvalekvárból, felhasználhatod, gesztenyemassza, mézeskalácsokat, hagyományosnak, szerelmeseinek, zöldségfélével, elkészítésével, ünnepélyesebbé, étcsokoládéval, kókuszreszelék, belemorzsoljuk, fanatikusoknak, narancshéjtól, gazdagíthatod, hozzávalókból, narancslekvár, kombinálhatod, különlegesség, kristálycukor, összeállított, feldaraboljuk, egzotikusabbá, visszatesszük, mascarponéval, összekeverjük, mézeskalácsos, hozzákeverjük, hozzáadásával, belereszeljük, narancshéjjal, hozzávalókat, próbálhatnád, diós-rajongók –, bejglit illeti, hagyományos ünnepi, következő receptek, finom tésztával, lisztet elmorzsoljuk, kezünk melegétől, felfutott élesztőt, összeállított tésztából, hűtőbe 15-20, tésztát ezután, tészta súlya, végeit pedig, bejgli tetejét, tojás rászárad, őszi-téli desszertek,
|
|
|
|
diós-rajongók –, bejglit illeti, hagyományos ünnepi, következő receptek, finom tésztával, lisztet elmorzsoljuk, kezünk melegétől, felfutott élesztőt, összeállított tésztából, hűtőbe 15-20, tésztát ezután, tészta súlya, végeit pedig, bejgli tetejét, tojás rászárad, őszi-téli desszertek, töltelék valamennyi, hagyományos bejglit, kókusz különleges, tejet elkezdjük, aszalt szilvával, elkészítésével pedig, hűtőből frissen, összeállított tölteléket, mogyorós tölteléknek, elkészítése ráadásul, hozzávalókat dolgozzuk, massza legyen, következő receptből, szilvát apróra, saját levét, reszelt citromhéjat, karácsony jellegzetes, ünnepi asztalra, cukrot együtt, cukor teljesen, darált mandulára, kandírozott narancshéjat, bejgli tésztát, mézeskalács sütésen, mézeskalácsokat ledaráljuk, következő receptnek, narancslekvártól fogja, mazsolát aprítsuk, apróra vágott, kulináris különlegességeket, receptet egyenesen, aszalt szilvát, fűszerekkel együtt, szilva puha, leve pedig, leve gyorsan, fűszereket szedegessük, szirupot benne, szilvával pürésítsük, narancs gondoskodik, sütemény semmivel, különleges tölteléket, sült sütőtökből, narancs levét, reszelt gyömbért, kandírozott narancshéjjal, narancslekvárral, kókuszreszeléket, narancslekvártól, szilvalekvárból, felhasználhatod, gesztenyemassza, mézeskalácsokat, hagyományosnak, szerelmeseinek, zöldségfélével, elkészítésével, ünnepélyesebbé, étcsokoládéval, kókuszreszelék, belemorzsoljuk, fanatikusoknak, narancshéjtól, gazdagíthatod, hozzávalókból, narancslekvár, kombinálhatod, különlegesség, kristálycukor, összeállított, feldaraboljuk, egzotikusabbá, visszatesszük, mascarponéval, összekeverjük, mézeskalácsos, hozzákeverjük, hozzáadásával, belereszeljük, narancshéjjal, hozzávalókat, próbálhatnád, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
47466 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 9652
- e Hét: 32712
- e Hónap: 65866
- e Év: 299613
|
|
|