Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szent Ágota szűz és vértanú 02.05
  2019-02-05 10:56:15, kedd
 
  ...... ........... ........... .....


- Igenaptár oldalon
SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a korintusiakhoz írt első leveléből
Isten azt választotta ki, ami a világ szemében gyönge.
Testvéreim!
Gondoljatok csak meghívástokra! Nem sokan vannak köztetek, akik a világ szerint bölcsek, és nem sok a hatalmas, nem sok az előkelő. Isten azonban azt választotta ki, ami a világ szemében balga, hogy megszégyenítse a bölcseket; s ami a világ szemében gyönge, azt választotta ki, hogy megszégyenítse az erőseket. Ami a világ előtt alacsonyrendű és megvetendő, azt választotta ki az Isten, a semminek látszókat, hogy megsemmisítse azokat, akik látszanak valaminek. Így senki sem dicsekedhet Isten előtt.
Általa van nektek is életetek Krisztus Jézusban, aki Istentől bölcsességünkké, megigazulásunkká, megszentelődésünkké és megváltásunkká lett. Így teljesül az írás szava: ,,Aki dicsekszik, az Úrban dicsekedjék!"
Ez az Isten igéje. 1Kor 1,26-31

EVANGÉLIUM Szent Lukács könyvéből
Aki nem félti az életét Krisztusért, megmenti azt az örök életre.
Amikor Péter apostol megvallotta, hogy Jézus a Messiás, akkor az Úr így szólt az egész néphez: ,,Aki utánam akar jönni, tagadja meg magát, vegye föl mindennap a keresztjét, és úgy kövessen engem! Mert aki meg akarja menteni életét, elveszíti azt. De aki elveszíti életét énmiattam, megmenti azt.
Mit használ az embernek, ha az egész világot megnyeri is, önmagát azonban elveszíti, és romlásba dönti?
Aki ugyanis szégyell engem és szégyelli tanításomat, azt az Emberfia is szégyellni fogja, amikor majd eljön a maga, az Atya és a szent angyalok dicsőségében."
Ezek az evangélium igéi
Lk 9,23-26


- Magyar kurír oldalon
A keresztény ókor egyik leghíresebb szentjére, Szent Ágotára emlékezünk liturgikus emléknapján. Vincéhez és Balázshoz hasonlóan az ő élete és halála felől is csak a számos változatban ránk maradt, legendásan fölékesített szenvedéstörténet tájékoztat.
Képen: Francisco de Zurbarán: Szent Ágota (1630-33)
...... ........... ........... ......


Ágota a szicíliai Cataniában született előkelő szülők gyermekeként. A fiatal, Krisztus szeretetére vágyó leány túlságosan hamar a kéjvágyó helytartó, Quintianus mesterkedéseinek célpontjává lett. Decius császár keresztényellenes rendeletét a maga céljaira fölhasználva Quintianus letartóztatta a szépséges Ágotát, és az egyik hírhedt örömtanyára vitette.
Ágotát bíróság elé állították, kihallgatták, megkínozták és börtönbe vetették. Néhány nap leforgása alatt a kínzások egész sorát kellett kiállnia. Amikor a földühödött bíró semmire sem ment, poroszlóival szinte halálra verette, majd levágatta a leány mellét, aki mindezek után a börtönben olyan megerősítésben részesült, amilyen még a legendákban is ritkán fordul elő: a gaztett utáni éjszakán megjelent előtte Szent Péter és meggyógyította.
Képen: Giovanni Lanfranco: Szent Péter meggyógyítja Szent Ágotát (1614 körül)
...... .......


A nyilvánvaló csodát semmibe véve Quintianus továbbfolytatta a gyalázatos eljárást. Végül is Ágota az újabb bántalmazások következtében meghalt a börtönben

Legenda:
Ágota tiszteletét az indította el, hogy szülővárosa, Catania a szent vértanúságának első évfordulóján csodásan megmenekült az Etna kitörésétől. A lakók a vértanú sírjáról elhozott lepellel (vagy pajzzsal), segítségét kérve vonultak a megsemmisítő lávafolyam elé, és az február 5-én minden várakozás ellenére megállt, és a tűzhányó elcsendesedett.
A legenda szerint angyal véste Ágota sírjára e feliratot: MENTEM SANCTAM SPONTANEAM, HONOREM DEO, ET PATRIAE LIBERTATEM (Szent, készséges lelkület, Istennek dicsőség, a hazának szabadság). Catania népe töretlenül őrizte szent leánya emlékezetét és állandóan segítségül hívták, s hívják ma is a tűzhányó veszedelme ellen.
- A legenda megőrizte Szent Ágotának azokat a szavait is, amelyeket bírája szemébe vágott, miután az szörnyű indulatában megcsonkíttatta: ,,Embertelen zsarnok! Nem szégyenled, hogy egy nő testéről azt vágatod le, amiből mint gyermeket anyád téged is táplált? Tudd meg, hogy lelkemben továbbra is épek melleim, melyeket Istennek szenteltem. Belőlük merítek erőt magamnak." Ezek a szavak elevenen megőrizték a fiatal vértanú nő képét a kereszténység egész története folyamán.

Urunk, Istenünk, járjon közben nálad bűneink bocsánatáért Szent Ágota szűz és vértanú, aki mindig kedves volt előtted, mert tiszta életével és vértanúhalálával megmutatta kegyelmed erejét. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.
 
 
0 komment , kategória:  Női szentek bemutatás  
Címkék: megigazulásunkká, vértanúhalálával, mesterkedéseinek, bölcsességünkké, megcsonkíttatta, továbbfolytatta, vértanúságának, megszégyenítse, megváltásunkká, meggyógyította, korintusiakhoz, megerősítésben, elcsendesedett, letartóztatta, bántalmazások, következtében, meghívástokra, alacsonyrendű, szentlélekkel, kereszténység, megsemmisítse, gyermekeként, poroszlóival, bocsánatáért, dicsőségében, meggyógyítja, fölhasználva, kihallgatták, megsemmisítő, fölékesített, évfordulóján, örömtanyára, dicsekedjék, választotta, leghíresebb, emléknapján, világ szemében, világ szerint, világ előtt, semminek látszókat, írás szava, életét Krisztusért, örök életre, egész néphez, egész világot, szent angyalok, evangélium igéi, keresztény ókor, számos változatban, szicíliai Cataniában, kéjvágyó helytartó, maga céljaira, Szent Ágota, SZENTLECKE Szent Pál, Krisztus Jézusban, EVANGÉLIUM Szent Lukács, Amikor Péter, Szent Ágotára, Szent Péter, Giovanni Lanfranco, Szent Ágotát, MENTEM SANCTAM SPONTANEAM, HONOREM DEO, PATRIAE LIBERTATEM, Szent Ágotának, Jézus Krisztus,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Gonosz démon-álarc  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Akarat  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Kerüld el az evangélium örömén...  Sose bánj semmit  Mindig jusson idő nevetni  Png kutya  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Mindig jusson idő nevetni  Png csokor  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Png csokor  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Boldog születésnapot a ma ünne...  Nem méltó hozzád  Alázat  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Idő  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Adakozás  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Reggel van  Reggel van  Albert Einsteinről  A boldog családok mind hasonló...  Akik bántanak téged  Png csokor  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Egy lelki imádság  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Akarat  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Szabolcska Mihály – Ákác...  Az engedelmesség miért nem vál...  Alázat  Az engedelmesség miért nem vál...  Reménység és erő Krisztustól e...  Nagyi telefonál  Kellemes délutánt kívánok  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Alázat  Éretlen vers  Gonosz démon-álarc  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Akarat  Png rózsa csokor  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Erdőn  Akarat  Neked tudnod kell  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Egy lelki imádság  Png cica  Radikális szeretet  Akarat  Alvó cicák  Szép álmokat!  A boldog családok mind hasonló...  Png férfi  Idő  Ágai Ágnes – Csendélet  Alázat  Alázat  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Png virág  Png nő  Facebookon kaptam  Png ház  Neked tudnod kell 
Bejegyzés Címkék
világ szemében, világ szerint, világ előtt, semminek látszókat, írás szava, életét Krisztusért, örök életre, egész néphez, egész világot, szent angyalok, evangélium igéi, keresztény ókor, számos változatban, szicíliai Cataniában, kéjvágyó helytartó, maga céljaira, szépséges Ágotát, egyik hírhedt, kínzások egész, földühödött bíró, leány mellét, börtönben olyan, gaztett utáni, nyilvánvaló csodát, gyalázatos eljárást, újabb bántalmazások, szent vértanúságának, vértanú sírjáról, megsemmisítő lávafolyam, február 5-én, tűzhányó elcsendesedett, legenda szerint, hazának szabadság, tűzhányó veszedelme, legenda megőrizte, szörnyű indulatában, szavak elevenen, fiatal vértanú, kereszténység egész, megigazulásunkká, vértanúhalálával, mesterkedéseinek, bölcsességünkké, megcsonkíttatta, továbbfolytatta, vértanúságának, megszégyenítse, megváltásunkká, meggyógyította, korintusiakhoz, megerősítésben, elcsendesedett, letartóztatta, bántalmazások, következtében, meghívástokra, alacsonyrendű, szentlélekkel, kereszténység, megsemmisítse, gyermekeként, poroszlóival, bocsánatáért, dicsőségében, meggyógyítja, fölhasználva, kihallgatták, megsemmisítő, fölékesített, évfordulóján, örömtanyára, dicsekedjék, választotta, leghíresebb, emléknapján, szeretetére, változatban, krisztusért, megvallotta, tanításomat, célpontjává, kitörésétől, megmenekült, indulatában, emlékezetét, gondoljatok, tiszteletét, szülővárosa, mindörökkön, földühödött, dicsekedhet, megkínozták, nyilvánvaló, legendákban, veszedelme, keresztjét, szégyellni, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 9652
  • e Hét: 32712
  • e Hónap: 65866
  • e Év: 299613
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.