Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Boldoggá avatták az orvost , aki vértanúságot szenvedett
  2019-04-03 21:22:03, szerda
 
  Boldoggá avatták az orvost, aki a kivégzésére menet is receptet írt.
2019. április 3., szerda | 18:51
Március 23-án avatták boldoggá a tarragonai székesegyházban Mariano Mullerat i Soldevilát, a vértanú spanyol (katalán) orvost, laikus családapát, akit 1936-ban, a spanyol polgárháború idején végeztek ki hit iránti gyűlöletből. Az új boldog emléknapját augusztus 13-án ünnepli az Egyház.
...... ..........


Mariano Mullerat i Soldevila 1897. március 24-én született egy, a katalóniai Tarragonához közeli faluban, Santa Coloma de Queraltban, egy hétgyerekes család hatodik gyermekeként. Szülei, Ramón és Bonaventura mélyen vallásos katolikusok voltak; édesanyját korán elveszítette. Mariano (Marià) 1914-ben lett orvostanhallgató a barcelonai egyetemen, 1921-ben kapta meg a diplomáját.
1922-ben feleségül vette iskolatársát, Dolors Sans i Bovét; Arbecában kötöttek házasságot, ahol letelepedtek, és a fiatal orvos praktizálni kezdett. Kezdettől járta a környék városait, és ingyenesen gondozta a szegényeket. A súlyos betegeket mindig buzdította, hogy gyakran vegyék magukhoz a szentségeket, és arról is gondoskodott, hogy a rászorulók élelemhez és orvossághoz jussanak.
Öt lányuk született, akik közül az első nem sokkal születése után, 1923 januárjában meghalt. Ugyanebben az évben alapította Mariano a L'Ecut című katalán újságot, amelyben saját hitvédő, a szekularizmus ellen megfogalmazott írásait is közzétette.
1924-ben Arbeca polgármesterévé választották, hat évig viselte ezt a tisztséget, de továbbra is törődött a szegény betegeivel és minden rászorulóval.
1931-ben kikiáltották a második spanyol köztársaságot, majd decemberben kihirdették az új alkotmányt, amelyet az Egyház nem támogatott. A köztársaságpártiak antiklerikalizmusa miatt a spanyol katolikusok az ellenzék oldalára álltak. Az egyre növekvő erőszak 1934-ben ért Tarragona közelébe, és Mullerat doktor tudta, hogy hamarosan Arbecát is eléri. A következő két évben barcelonai templomokat és más vallásos épületeket romboltak le; papokat, szerzeteseket és világi hívőket gyilkoltak meg Tarragonában és Liedában. 1936 augusztus elején érkeztek meg a kormány katonái Arbecába.
Mullerat barátai azt javasolták, hagyja el az országot; mások Zaragozába küldték, ahol biztonságban lett volna, de ő hajthatatlan volt: neki az a feladata, hogy folytassa orvosi misszióját a rászorulók mellett. Erős hittel nézett szembe a veszéllyel, és azt mondta, ott van rá szükség, ahol van.
1936. augusztus 13-án reggel milicisták álltak meg Mariano Mullerat otthona előtt. Elhurcolták az orvost, felhajították a teherautóra, ahol már volt öt másik ,,bűnös" katolikus, és elindultak az utolsó három mérföldes útra. Ahogy döcögött a teherautó a hepehupás úton, az egyik házból kiszaladt egy asszony, és megállította őket: kérte, hogy a beteg kisfiát vizsgálja meg az orvos. Odahozták a gyermeket, Mullerat doktor megvizsgálta, gyógyszert írt fel, és megnyugtatta az anyukát, hogy minden rendben lesz.
Majd észrevette, hogy az egyik milicista megsebesült, és megkérdezte, megnézheti-e a sebet. A katona megmutatta a lábán lévő mély vágott sebet, az orvos bekötözte, és megmondta, hogyan kezelje a későbbiekben. Mariano Mullerat utolsó orvosi tevékenysége az volt, hogy segített egyik kivégzőjének.
Egy szemtanú azt mesélte Mullerat doktor feleségének, hogy utolsó szavai ezek voltak: ,,Atyám, kezedbe ajánlom lelkemet."


* * *
2019. március 23-i boldoggá avatási szertartásán, melyen a Szentatyát Angelo Becciu bíboros képviselte, jelen volt Mariano Mullerat i Soldevila három lánya és két unokája; Becciu bíboros mellett koncelebrált többek között Jaume Pujol tarragonai érsek. Megemlékeztek arról az öt emberről is, akiket az orvossal együtt végeztek ki. Ferenc pápa így fogalmazott másnap, az Angelus után:
,,Tegnap a spanyolországi Tarragonában boldoggá avatták Mariano Mullerat i Soldevilát, családapát és orvost - fiatalembert, 39 évesen halt meg -, aki az emberek testi-lelki szenvedéseit enyhítette, életével és a vértanúság vállalásával pedig mindenki előtt bizonyságot tett a szeretet és megbocsátás elsőségéről. Példakép ő számunkra, akik oly nehezen tudunk megbocsátani, valamennyien. Járjon közben értünk, és segítsen, hogy minden nehézség és megpróbáltatás ellenére a szeretet és a testvériesség útján járjunk."
Boldog Mariano Mullerat i Soldevia, könyörögj érettünk!

Forrás: Aleteia.org
Fotó: Arquebisbat de Tarragona
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Címkék: orvostanhallgató, polgármesterévé, székesegyházban, megpróbáltatás, megfogalmazott, spanyolországi, szekularizmus, felhajították, megemlékeztek, szerzeteseket, testvériesség, köztársaságot, rászorulóval, kikiáltották, választották, gondoskodott, elveszítette, gyermekeként, iskolatársát, letelepedtek, szentségeket, valamennyien, tarragonában, szertartásán, kivégzőjének, koncelebrált, szenvedéseit, fiatalembert, tevékenysége, későbbiekben, biztonságban, vállalásával, tarragonához, megállította, megnyugtatta, megvizsgálta, kivégzésére menet, tarragonai székesegyházban, vértanú spanyol, spanyol polgárháború, katalóniai Tarragonához, hétgyerekes család, barcelonai egyetemen, fiatal orvos, környék városait, súlyos betegeket, rászorulók élelemhez, évben alapította, szekularizmus ellen, szegény betegeivel, második spanyol, spanyol katolikusok, Mariano Mullerat, Santa Coloma, Dolors Sans, Szentatyát Angelo Becciu, Jaume Pujol, Boldog Mariano Mullerat, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Elköszönt  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Nagyon különös  Csak a fogyatkozás látható  Fekete-erdő desszert  Fekete István - Akác  Fekete-erdő desszert  Szép álmokat!  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Jó éjszakát  Alázat  Szívem tiéd  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  George Gordon Lord Byron: Inez...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Fekete-erdő desszert  Nem méltó hozzád  Zilahy Lajos gondolata  Fehér virág  Akarat  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Radikális szeretet  Nagyi telefonál  Szép napot kívánok  Hazára minden embernek szükség...  Mi lenne ha  Szép estét kedves látogatóimna...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Hogy lehet megtartani  A televizió nem a kultúrát kép...  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Zilahy Lajos gondolata  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Hazára minden embernek szükség...  A sors  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Popper Péter szavai  Szívem  A Megváltó szolgálatában  Mi lenne ha  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Png nő  Facebookon kaptam  Png kutya  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Jónás Tamás – Végtelen b...  Akarat  Fekete István - Akác  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Png cica  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Egy hatékony szolga  Nem méltó hozzád  Esti kép  Fekete-erdő desszert  George Gordon Lord Byron: Inez...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Rátalálsz  A boldog családok mind hasonló...  Akarat  Png virág  Png lepke  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Png telefon  Németh László tollából  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Nagyi telefonál  Ne kapaszkodj magasabbra, 
Bejegyzés Címkék
kivégzésére menet, tarragonai székesegyházban, vértanú spanyol, spanyol polgárháború, katalóniai Tarragonához, hétgyerekes család, barcelonai egyetemen, fiatal orvos, környék városait, súlyos betegeket, rászorulók élelemhez, évben alapította, szekularizmus ellen, szegény betegeivel, második spanyol, spanyol katolikusok, ellenzék oldalára, egyre növekvő, kormány katonái, rászorulók mellett, utolsó három, hepehupás úton, egyik házból, beteg kisfiát, egyik milicista, katona megmutatta, lábán lévő, orvos bekötözte, orvossal együtt, spanyolországi Tarragonában, emberek testi-lelki, vértanúság vállalásával, testvériesség útján, orvostanhallgató, polgármesterévé, székesegyházban, megpróbáltatás, megfogalmazott, spanyolországi, szekularizmus, felhajították, megemlékeztek, szerzeteseket, testvériesség, köztársaságot, rászorulóval, kikiáltották, választották, gondoskodott, elveszítette, gyermekeként, iskolatársát, letelepedtek, szentségeket, valamennyien, tarragonában, szertartásán, kivégzőjének, koncelebrált, szenvedéseit, fiatalembert, tevékenysége, későbbiekben, biztonságban, vállalásával, tarragonához, megállította, megnyugtatta, megvizsgálta, megbocsátani, hajthatatlan, polgárháború, hétgyerekes, praktizálni, elsőségéről, kihirdették, elhurcolták, bizonyságot, januárjában, teherautóra, megbocsátás, gyűlöletből, kivégzésére, bonaventura, katolikusok, megsebesült, decemberben, emléknapját, orvossághoz, fogalmazott, templomokat, arquebisbat, szegényeket, feleségének, megkérdezte, rászorulók, családapát, misszióját, soldevilát, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5225
  • e Hét: 28285
  • e Hónap: 61439
  • e Év: 295186
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.