Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
„Miért csak szakállas embereket látni a templomi képek
  2019-05-26 22:30:15, vasárnap
 
   
  A címben feltett kérdés ráébresztette Böjte Csabát, hogy nem szabadna az ünnepeinknek csak felnőtteknek-felnőttekről szólniuk. Hiszen Jézus is kergetődző-bújócskázó gyerek volt egy ideig.
Derűs együttlét a győri Szeretetnapon
2019. május 26., vasárnap | 19:24
Május 25-én ismét szeretetnapot rendeztek Győrben, amelynek minden bevétele Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványát illeti. Nagyszalontai sportközpontra gyűjtenek.
Tavaly is engem küldtek erre az eseményre, ezért már nagy biztonsággal indulok a pályaudvarról a püspökvárbeli székesegyházba. A hirtelen jött szép időben a kora délelőtti időpont ellenére máris sok turistát látni, a templom előtt is álldogál egy csoport. Csalódottak lehetnek, mert valamivel beljebb őrt áll egy úr, és engem is csak az Új Emberre és a Magyar Kurírra való hivatkozás után enged tovább.
A mise kezdetén, akárcsak egy évvel ezelőtt, azonnal rácsodálkozom az ének- és zenekar kiválóságára, meghatározó a jelenlétük. Olyan szépen és magabiztosan szólalnak meg, hogy azonnal arra gondolok: bárhol megállnák a helyüket, sőt bizonyára sokfelé hívják is őket. Elhatározom, hogy a végén összeismerkedem velük.
Veres András üdvözli a megjelenteket, és felhívja a figyelmet az alkalom rendkívüli voltára, hiszen újra itt van Böjte Csaba a pártfogoltjaival, hogy az alapítványa számára adományokat gyűjtsön.
Böjte atya prédikációja elején az európai parlamenti választásokra előretekintve elmeséli, hogyan próbálta egy nyolcéves fiúnak érthetővé tenni, mik azok a keresztény értékek. Megsimogatta a fejét, feldobta, megpuszilta. Ezek a keresztény értékek, mondta neki aztán. Vagyis a szeretet, amit Jézustól tanultunk. A szeretet, amely Jézus, az Atya és a Szentlélek között van. Az ő számunkra is nyitott szeretetközösségük. Az Atya egyszülött fiát adta a világért, annyira szeretett bennünket. A szeretet világformáló erejében hiszünk. Újszövetségi példák, Jézus tettei bizonyítják, hogy ez nem ,,plátói", hanem cselekvő szeretet, ő ugyanis mindig erősen hatni akart a kortársaira. Nekünk is ,,kis Krisztusokká" kellene válnunk, hogy általunk ő legyen jelen a világban. Így tett a héten ünnepelt Szent Rita, aki addig-addig imádkozott gonosztevő férjéért, míg meg nem tért. És így tett Assisi Szent Ferenc is, aki először a keresztes vitézeket akarta lebeszélni a csatáról, majd amikor a törökök megverték őket, Szaladin szultántól kért meghallgatást a szentföldi keresztény vallásgyakorlat szabadsága érdekében.
Böjte atya otthonaiban családokat, családrészeket is befogadnak. Egyszer egy olyan asszony költözött hozzájuk a két gyermekével, aki a férje elől szökött el otthonról. Az atya megpróbált feleség és férj között közvetíteni, sikertelenül. A férfi végül még öngyilkosságot is megkísérelt, annyira nem tudta feldolgozni, hogy egyedül maradt. Szerette az övéit, de kifejezni nem tudta. Sokszor mi is így vagyunk ezzel. Miért nem tudjuk többször mondani-beismerni, hogy mások nélkül üres az életünk?
A mise végén Veres András a püspökség udvarára invitálja a megjelenteket. Számomra pedig elérkezik a pillanat, hogy az énekkarral megismerkedjem. Szabó Balázs színész, akit először megszólítok, először szerényen Zseni Anikóhoz irányít, aki elmondja, hogy Győrújfaluból érkeztek: ők az ottani római katolikus plébánia ének- és zenekara, Az Öröm Hírnökei. Tíz éve alakultak, havonta egyszer zenélnek a misén, minden tagjuk képzett zeneileg. Balázs három-négy évvel ezelőtti csatlakozása sokat jelentett számukra zenei-előadóművészi profizmusa miatt, akárcsak azon a téren, hogy a szakrális szolgálaton túlra is kiterjesszék a tevékenységüket. Népdalokat is feldolgoznak. A Tavaszi szél vizet áraszt Balázs és szerzőtársa, Rapkay Tamás által újragondolt változata szerepelni fog a Győrújfaluról készülő imázsfilmben, amely ősszel jelenik meg. Ma délután még lesz egy koncertjük odahaza, amelynek bevételét a halmozottan sérült gyerekeket nevelő családok támogatója, a Hétszínvirág Egyesület javára ajánlják fel. Amikor odakint sikerül Balázst mégiscsak szóra bírnom, azt mondja: szerinte a szívek együtt rezgése és a lelkesedés a titkuk, na meg az egyre több próba, amelyekre a koncertfelkérések szaporodása rá is kényszeríti őket. Jól kiegészítik egymást a kar vezetésében: Anikó a teológiai, ő a zenei felelős.
Amikor a püspökség kertjébe átérek, Veres András éppen arról beszél, hogy az élet édességét a szeretet adja, és ma mindenkinek megadatik a lehetőség, hogy nehéz sorsú gyerekek támogatásával jó célt szolgáljon, Nyugat-Magyarország és Erdély között szeretethidat építsen. Borkai Zsolt polgármester azt javasolja, hogy életünk minden napját tegyük szeretetnappá, és a boldogság forrásának azt nevezi, ha az ember másokon segíteni tud.
Amikor ismét Böjte Csaba kap szót, a kezdetekről beszél. Azokról az időkről, amikor 1992-ben plébános lett Dél-Erdélyben, és szegénységgel, szinte üres templommal szembesült. Dél-Erdély szinte kiürült, mert nem születik elég gyerek. Pedig minden más mulandó, míg gyermekeinket az örök életre neveljük. Az élet szolgálata a feladatunk.
Az első előadás Assisi Szent Ferenc életéről szól, és a nagyszalontai Szent Antal gyermekvédelmi központ lakói adják elő. Jól átjön belőle a ferenci radikalitás: az, hogy az alapító mennyire fontosnak tartotta a kétkezi munkát, a szegények világához közeli életet. Az ember annyi, amennyit Isten szemében ér, ezért nem kell törődnie azzal, hogy a világ elismeri-e, hangzik el, és új meg új példáit látjuk annak, hogy ha valaki egészen komolyan veszi az evangéliumot, mennyire nehéz utat választ.
A színdarab után a győri Liszt Ferenc zeneiskola fúvószenekarának koncertjét konferálja be a műsorvezető hölgy, de az csak valamivel később kezdődik majd. A gyerekeket addig is várják a kincsesműhelyben és a miniállatkertben, ahol sok más mellett egy aranyos patkányt (!) lehet simogatni. Azt hiszem, itt válik nyilvánvalóvá, hogy ez itt a tökéletes szeretetnap, hiszen ha van rettenetesen rossz hírű állat, a patkány az, itt viszont még ő is aranyos, szeretgetni való! Elsétálok az állatsereglethez, és megnézem, milyen állatok a legdédelgetettebbek. Érdekes módon egy öreg agáma (gyíkszerű állat) a favorit. Noha majd szétszedik, mindent eltűr, mindent elvisel. A királypiton is népszerű, meg egy süni iránt érdeklődnének még sokan, de ő éppen összegömbölyödve piheg egy sarokban: talán neki már túl sok volt mára a szeretetből.
*
Amikor a koncert elkezdődik, én már három (!) volt kolléganőmmel fényképezkedem, akik útja a Magyar Kurírtól egymástól függetlenül Győrbe vezetett. Egyikükkel, aki a kislányával érkezett, kimegyünk kávézni, majd amikor a férje is csatlakozik, ebédelni. A győri belváros zsúfolt, minden kávézó tele van, és mivel hosszú idő után ez az első szép hétvége, sok biciklis turistát látni. Megilletődve állok meg a Napóleon-ház előtt, amelyben csupán egyetlen éjszakát töltött a császár, méghozzá a győri vár elfoglalása és a magyar sereg elpáholása alkalmából. Milyen érdekes, hogy egy ilyen dicstelen esemény emlékét is ennyire hűen - szinte büszkén? - őrizzük.
Szívesen sétálnánk még, de nemsokára beszélgetés kezdődik Böjte Csabával, ezért visszasietünk a kertbe: Várkonyi Borbála, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus titkárságának munkatársa (az egyik volt kolléganőm) és Kálmán Imre, a győri Brenner János főiskola prefektusa kérdezi az atyát. Az első kérdés a gyermek Jézus tiszteletére vonatkozik, abból adódóan, hogy Csaba magával hozott egy általa csináltatott, Jézust gyermekként, mégis királyként ábrázoló szobrot, amelyet most Veres Andrásnak ajándékoz. Ugyanilyet fog kapni a pápa körülbelül egy hét múlva Csíksomlyón. ,,Miért csak szakállas embereket látni a templomi képeken?" - kérdezgették a gyerekek Csaba testvért, és ez ráébresztette, hogy nem szabadna az ünnepeinknek csak felnőtteknek-felnőttekről szólniuk. Hiszen Jézus is kergetődző-bújócskázó gyerek volt egy ideig. Jó lenne a gyermeki lelkületet erősebben jelenvalóvá tennünk a mindennapjainkban, a templomainkban, a prédikációinkban. Hogy annyira nagy bizalommal lehessünk az Isten iránt, mint a gyerekek irántunk.

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
Címkék: miniállatkertben, kincsesműhelyben, fúvószenekarának, összegömbölyödve, prédikációinkban, pártfogoltjaival, állatsereglethez, összeismerkedem, tevékenységüket, vallásgyakorlat, gyermekvédelmi, templomainkban, fényképezkedem, családrészeket, sportközpontra, megismerkedjem, öngyilkosságot, székesegyházba, eucharisztikus, meghallgatást, titkárságának, ráébresztette, megjelenteket, szegénységgel, nagyszalontai, szeretetnappá, támogatásával, rácsodálkozom, visszasietünk, püspökvárbeli, szeretetnapot, szeretethidat, győrújfaluról, pályaudvarról, győrújfaluból, választásokra, címben feltett, ünnepeinknek csak, győri Szeretetnapon, püspökvárbeli székesegyházba, hirtelen jött, kora délelőtti, templom előtt, mise kezdetén, évvel ezelőtt, végén összeismerkedem, alkalom rendkívüli, alapítványa számára, európai parlamenti, nyolcéves fiúnak, keresztény értékek, szeretet világformáló, Böjte Csabát, Hiszen Jézus, Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványát, Magyar Kurírra, Veres András, Böjte Csaba, Szent Rita, Assisi Szent Ferenc, Szabó Balázs, Zseni Anikóhoz, Öröm Hírnökei, Rapkay Tamás, Hétszínvirág Egyesület, Borkai Zsolt, Szent Antal, Liszt Ferenc, Magyar Kurírtól, Böjte Csabával, Várkonyi Borbála, Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus, Kálmán Imre, Brenner János, Veres Andrásnak,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Ha madár lennék, ...  Virág tündér  Esti szentmise Csíksomlyó 09.2...  Öt éve nevezték ki a Debrecen-...  2020-ban szeptember 22-én kösz...  24. évközi hét csütörtök Csík...  Kis tündér  Szívem falán  A nekünk szóló figyelmeztetés  24. évközi hét kedd szentmise ...  Pio atya gondolatai  633 fővel emelkedett a beazono...  Öt éve nevezték ki a Debrecen-...  Kicsi őz, ide fuss!  Fehér rózsák  Szeretetben - gazdag napot kív...  Az ördög fél Pio atyától  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Lúgosító élelmiszerek  Hasi zsír ellen  Jézus, tudom, hogy itt vagy és...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Isten ajándéka az életem  A nekünk szóló figyelmeztetés  Zeller, az emberi szervezet ti...  Esti kép  Alvó baby  Rózsaeső Imaharmincad  József Attila: Nem én kiáltok  Kollagénerősítő táplálékok  Az immunrendszert erősítő balz...  Engedelmesség  József Attila: Nem én kiáltok  Facebookon kaptam  Egy szemtanú beszámolója Pio a...  Szeptemberi (őszi) nap-éj egye...  Hit  Kis tündér  Jó éjszakát  Png nő  Balog Miklós: Himnusz a szentl...  A veseproblémák kezelésének 5 ...  Táplálékok, amelyek nem szeret...  Facebookon kaptam  Ősszel rövidülnek a nappali ór...  Facebookon kaptam  Napraforgók  A vandalizmus határtalan  Fohász Istenhez  Szép őszi reggelt, csodás napo...  Facebookon kaptam  A gyógyíthatatlan beteg is ápo...  Öttevény  Biblia óra Déván 09.21  A nyugtató hatású citromfűtea  Miért olyan veszélyes az oxida...  24. évközi hét csütörtök Csík...  Leszálló estben . . .  A szájpadlás piros foltjainak ...  Szép napot kívánok  Hit  Jézus  Facebookon kaptam  Tégy olyan dolgokat, melyektől...  Facebookon kaptam  Kávé  Facebookon kaptam  Hitoktatói Veni Sancte a Szen...  Rózsaeső Imaharmincad  Leszálló estben . . .  Az immunrendszert erősítő balz...  Szent Lajos: Mária tisztelete ...  Poser tube  Facebookon kaptam  Hasi zsír ellen  Facebookon kaptam  A nyugtató hatású citromfűtea  Elhunyt Verebély Iván  Szép őszi reggelt, csodás napo...  Őszi hangulatok  Őszi hangulatok  Kis tündér  Virág tündér  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Isten Lelke  Kézilabda: már tíz Fradi-játék...  Gyógyszer és fűszer: zsálya  Facebookon kaptam  Covid  A jó, a szép és a csodás, amib...  Facebookon kaptam  Isten büntetése-e a koronavíru...  Covid  Kézilabda: már tíz Fradi-játék...  Pio atya gondolatai  A nyugtató hatású citromfűtea  Biblia óra - 2. nap 09.22 Csa... 
Bejegyzés Címkék
címben feltett, ünnepeinknek csak, győri Szeretetnapon, püspökvárbeli székesegyházba, hirtelen jött, kora délelőtti, templom előtt, mise kezdetén, évvel ezelőtt, végén összeismerkedem, alkalom rendkívüli, alapítványa számára, európai parlamenti, nyolcéves fiúnak, keresztény értékek, szeretet világformáló, héten ünnepelt, keresztes vitézeket, törökök megverték, szentföldi keresztény, olyan asszony, férje elől, atya megpróbált, férfi végül, mise végén, püspökség udvarára, énekkarral megismerkedjem, ottani római, szakrális szolgálaton, koncertjük odahaza, halmozottan sérült, szívek együtt, egyre több, koncertfelkérések szaporodása, zenei felelős, püspökség kertjébe, élet édességét, szeretet adja, boldogság forrásának, ember másokon, kezdetekről beszél, örök életre, élet szolgálata, első előadás, nagyszalontai Szent, ferenci radikalitás, alapító mennyire, kétkezi munkát, szegények világához, ember annyi, világ elismeri-e, színdarab után, győri Liszt, műsorvezető hölgy, csak valamivel, gyerekeket addig, aranyos patkányt, tökéletes szeretetnap, öreg agáma, süni iránt, koncert elkezdődik, kislányával érkezett, győri belváros, első szép, magyar sereg, ilyen dicstelen, egyik volt, győri Brenner, első kérdés, gyermek Jézus, általa csináltatott, pápa körülbelül, templomi képeken, gyerekek Csaba, gyermeki lelkületet, gyerekek irántunk, miniállatkertben, kincsesműhelyben, fúvószenekarának, összegömbölyödve, prédikációinkban, pártfogoltjaival, állatsereglethez, összeismerkedem, tevékenységüket, vallásgyakorlat, gyermekvédelmi, templomainkban, fényképezkedem, családrészeket, sportközpontra, megismerkedjem, öngyilkosságot, székesegyházba, eucharisztikus, meghallgatást, titkárságának, ráébresztette, megjelenteket, szegénységgel, nagyszalontai, , ,
2020.08 2020. Szeptember 2020.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 12 db bejegyzés
e hónap: 341 db bejegyzés
e év: 4645 db bejegyzés
Összes: 45138 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2949
  • e Hét: 29838
  • e Hónap: 119677
  • e Év: 1535196
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.