Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
„Miért csak szakállas embereket látni a templomi képek
  2019-05-26 22:30:15, vasárnap
 
   
  A címben feltett kérdés ráébresztette Böjte Csabát, hogy nem szabadna az ünnepeinknek csak felnőtteknek-felnőttekről szólniuk. Hiszen Jézus is kergetődző-bújócskázó gyerek volt egy ideig.
Derűs együttlét a győri Szeretetnapon
2019. május 26., vasárnap | 19:24
Május 25-én ismét szeretetnapot rendeztek Győrben, amelynek minden bevétele Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványát illeti. Nagyszalontai sportközpontra gyűjtenek.
Tavaly is engem küldtek erre az eseményre, ezért már nagy biztonsággal indulok a pályaudvarról a püspökvárbeli székesegyházba. A hirtelen jött szép időben a kora délelőtti időpont ellenére máris sok turistát látni, a templom előtt is álldogál egy csoport. Csalódottak lehetnek, mert valamivel beljebb őrt áll egy úr, és engem is csak az Új Emberre és a Magyar Kurírra való hivatkozás után enged tovább.
A mise kezdetén, akárcsak egy évvel ezelőtt, azonnal rácsodálkozom az ének- és zenekar kiválóságára, meghatározó a jelenlétük. Olyan szépen és magabiztosan szólalnak meg, hogy azonnal arra gondolok: bárhol megállnák a helyüket, sőt bizonyára sokfelé hívják is őket. Elhatározom, hogy a végén összeismerkedem velük.
Veres András üdvözli a megjelenteket, és felhívja a figyelmet az alkalom rendkívüli voltára, hiszen újra itt van Böjte Csaba a pártfogoltjaival, hogy az alapítványa számára adományokat gyűjtsön.
Böjte atya prédikációja elején az európai parlamenti választásokra előretekintve elmeséli, hogyan próbálta egy nyolcéves fiúnak érthetővé tenni, mik azok a keresztény értékek. Megsimogatta a fejét, feldobta, megpuszilta. Ezek a keresztény értékek, mondta neki aztán. Vagyis a szeretet, amit Jézustól tanultunk. A szeretet, amely Jézus, az Atya és a Szentlélek között van. Az ő számunkra is nyitott szeretetközösségük. Az Atya egyszülött fiát adta a világért, annyira szeretett bennünket. A szeretet világformáló erejében hiszünk. Újszövetségi példák, Jézus tettei bizonyítják, hogy ez nem ,,plátói", hanem cselekvő szeretet, ő ugyanis mindig erősen hatni akart a kortársaira. Nekünk is ,,kis Krisztusokká" kellene válnunk, hogy általunk ő legyen jelen a világban. Így tett a héten ünnepelt Szent Rita, aki addig-addig imádkozott gonosztevő férjéért, míg meg nem tért. És így tett Assisi Szent Ferenc is, aki először a keresztes vitézeket akarta lebeszélni a csatáról, majd amikor a törökök megverték őket, Szaladin szultántól kért meghallgatást a szentföldi keresztény vallásgyakorlat szabadsága érdekében.
Böjte atya otthonaiban családokat, családrészeket is befogadnak. Egyszer egy olyan asszony költözött hozzájuk a két gyermekével, aki a férje elől szökött el otthonról. Az atya megpróbált feleség és férj között közvetíteni, sikertelenül. A férfi végül még öngyilkosságot is megkísérelt, annyira nem tudta feldolgozni, hogy egyedül maradt. Szerette az övéit, de kifejezni nem tudta. Sokszor mi is így vagyunk ezzel. Miért nem tudjuk többször mondani-beismerni, hogy mások nélkül üres az életünk?
A mise végén Veres András a püspökség udvarára invitálja a megjelenteket. Számomra pedig elérkezik a pillanat, hogy az énekkarral megismerkedjem. Szabó Balázs színész, akit először megszólítok, először szerényen Zseni Anikóhoz irányít, aki elmondja, hogy Győrújfaluból érkeztek: ők az ottani római katolikus plébánia ének- és zenekara, Az Öröm Hírnökei. Tíz éve alakultak, havonta egyszer zenélnek a misén, minden tagjuk képzett zeneileg. Balázs három-négy évvel ezelőtti csatlakozása sokat jelentett számukra zenei-előadóművészi profizmusa miatt, akárcsak azon a téren, hogy a szakrális szolgálaton túlra is kiterjesszék a tevékenységüket. Népdalokat is feldolgoznak. A Tavaszi szél vizet áraszt Balázs és szerzőtársa, Rapkay Tamás által újragondolt változata szerepelni fog a Győrújfaluról készülő imázsfilmben, amely ősszel jelenik meg. Ma délután még lesz egy koncertjük odahaza, amelynek bevételét a halmozottan sérült gyerekeket nevelő családok támogatója, a Hétszínvirág Egyesület javára ajánlják fel. Amikor odakint sikerül Balázst mégiscsak szóra bírnom, azt mondja: szerinte a szívek együtt rezgése és a lelkesedés a titkuk, na meg az egyre több próba, amelyekre a koncertfelkérések szaporodása rá is kényszeríti őket. Jól kiegészítik egymást a kar vezetésében: Anikó a teológiai, ő a zenei felelős.
Amikor a püspökség kertjébe átérek, Veres András éppen arról beszél, hogy az élet édességét a szeretet adja, és ma mindenkinek megadatik a lehetőség, hogy nehéz sorsú gyerekek támogatásával jó célt szolgáljon, Nyugat-Magyarország és Erdély között szeretethidat építsen. Borkai Zsolt polgármester azt javasolja, hogy életünk minden napját tegyük szeretetnappá, és a boldogság forrásának azt nevezi, ha az ember másokon segíteni tud.
Amikor ismét Böjte Csaba kap szót, a kezdetekről beszél. Azokról az időkről, amikor 1992-ben plébános lett Dél-Erdélyben, és szegénységgel, szinte üres templommal szembesült. Dél-Erdély szinte kiürült, mert nem születik elég gyerek. Pedig minden más mulandó, míg gyermekeinket az örök életre neveljük. Az élet szolgálata a feladatunk.
Az első előadás Assisi Szent Ferenc életéről szól, és a nagyszalontai Szent Antal gyermekvédelmi központ lakói adják elő. Jól átjön belőle a ferenci radikalitás: az, hogy az alapító mennyire fontosnak tartotta a kétkezi munkát, a szegények világához közeli életet. Az ember annyi, amennyit Isten szemében ér, ezért nem kell törődnie azzal, hogy a világ elismeri-e, hangzik el, és új meg új példáit látjuk annak, hogy ha valaki egészen komolyan veszi az evangéliumot, mennyire nehéz utat választ.
A színdarab után a győri Liszt Ferenc zeneiskola fúvószenekarának koncertjét konferálja be a műsorvezető hölgy, de az csak valamivel később kezdődik majd. A gyerekeket addig is várják a kincsesműhelyben és a miniállatkertben, ahol sok más mellett egy aranyos patkányt (!) lehet simogatni. Azt hiszem, itt válik nyilvánvalóvá, hogy ez itt a tökéletes szeretetnap, hiszen ha van rettenetesen rossz hírű állat, a patkány az, itt viszont még ő is aranyos, szeretgetni való! Elsétálok az állatsereglethez, és megnézem, milyen állatok a legdédelgetettebbek. Érdekes módon egy öreg agáma (gyíkszerű állat) a favorit. Noha majd szétszedik, mindent eltűr, mindent elvisel. A királypiton is népszerű, meg egy süni iránt érdeklődnének még sokan, de ő éppen összegömbölyödve piheg egy sarokban: talán neki már túl sok volt mára a szeretetből.
*
Amikor a koncert elkezdődik, én már három (!) volt kolléganőmmel fényképezkedem, akik útja a Magyar Kurírtól egymástól függetlenül Győrbe vezetett. Egyikükkel, aki a kislányával érkezett, kimegyünk kávézni, majd amikor a férje is csatlakozik, ebédelni. A győri belváros zsúfolt, minden kávézó tele van, és mivel hosszú idő után ez az első szép hétvége, sok biciklis turistát látni. Megilletődve állok meg a Napóleon-ház előtt, amelyben csupán egyetlen éjszakát töltött a császár, méghozzá a győri vár elfoglalása és a magyar sereg elpáholása alkalmából. Milyen érdekes, hogy egy ilyen dicstelen esemény emlékét is ennyire hűen - szinte büszkén? - őrizzük.
Szívesen sétálnánk még, de nemsokára beszélgetés kezdődik Böjte Csabával, ezért visszasietünk a kertbe: Várkonyi Borbála, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus titkárságának munkatársa (az egyik volt kolléganőm) és Kálmán Imre, a győri Brenner János főiskola prefektusa kérdezi az atyát. Az első kérdés a gyermek Jézus tiszteletére vonatkozik, abból adódóan, hogy Csaba magával hozott egy általa csináltatott, Jézust gyermekként, mégis királyként ábrázoló szobrot, amelyet most Veres Andrásnak ajándékoz. Ugyanilyet fog kapni a pápa körülbelül egy hét múlva Csíksomlyón. ,,Miért csak szakállas embereket látni a templomi képeken?" - kérdezgették a gyerekek Csaba testvért, és ez ráébresztette, hogy nem szabadna az ünnepeinknek csak felnőtteknek-felnőttekről szólniuk. Hiszen Jézus is kergetődző-bújócskázó gyerek volt egy ideig. Jó lenne a gyermeki lelkületet erősebben jelenvalóvá tennünk a mindennapjainkban, a templomainkban, a prédikációinkban. Hogy annyira nagy bizalommal lehessünk az Isten iránt, mint a gyerekek irántunk.

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
Címkék: miniállatkertben, kincsesműhelyben, fúvószenekarának, összegömbölyödve, prédikációinkban, pártfogoltjaival, állatsereglethez, összeismerkedem, tevékenységüket, vallásgyakorlat, gyermekvédelmi, templomainkban, fényképezkedem, családrészeket, sportközpontra, megismerkedjem, öngyilkosságot, székesegyházba, eucharisztikus, meghallgatást, titkárságának, ráébresztette, megjelenteket, szegénységgel, nagyszalontai, szeretetnappá, támogatásával, rácsodálkozom, visszasietünk, püspökvárbeli, szeretetnapot, szeretethidat, győrújfaluról, pályaudvarról, győrújfaluból, választásokra, címben feltett, ünnepeinknek csak, győri Szeretetnapon, püspökvárbeli székesegyházba, hirtelen jött, kora délelőtti, templom előtt, mise kezdetén, évvel ezelőtt, végén összeismerkedem, alkalom rendkívüli, alapítványa számára, európai parlamenti, nyolcéves fiúnak, keresztény értékek, szeretet világformáló, Böjte Csabát, Hiszen Jézus, Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványát, Magyar Kurírra, Veres András, Böjte Csaba, Szent Rita, Assisi Szent Ferenc, Szabó Balázs, Zseni Anikóhoz, Öröm Hírnökei, Rapkay Tamás, Hétszínvirág Egyesület, Borkai Zsolt, Szent Antal, Liszt Ferenc, Magyar Kurírtól, Böjte Csabával, Várkonyi Borbála, Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus, Kálmán Imre, Brenner János, Veres Andrásnak,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
12.05. 23:22 A civil hajók tevékenységét szabályozó európai megállapodást javasol az ola...
12.05. 22:42 Hillary Clinton volt demokrata elnökjelölt úgy véli, jó elnöke lett volna a...
12.05. 22:32 Ökölvívó ob - Nem lesz Harcsa-Cservenka döntő
12.05. 21:32 Premier League - Menesztették az Everton edzőjét
12.05. 21:23 Női kosárlabda EK - Csoportelső lett a Szekszárd
12.05. 21:23 Jégkorong Erste Liga - Debrecenben győzött a Csíkszereda
12.05. 21:22 Rövidpályás úszó Európa-bajnokság - Késely ezüstérmes, Holló negyedik, Bohu...
12.05. 20:42 Rövidpályás úszó-Eb - A csütörtöki eredmények
12.05. 20:32 Putyin: Moszkva kész előfeltételek nélkül meghosszabbítani az Új START egye...
12.05. 20:32 Új médiaszabályozási rendszer készül Németországban
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Télapó zsák  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Lezárni és újrakezdeni - Kétsz...  Png nő  Vidám szép estét  Úton van a Mikulás  Visszaemlékezés  Fogjunk kezet ismét  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Naplemente  Virágos szép napot , hetet  Rudnyákné Németh Csilla képei...  Vidám szép estét  Boldog Mikulásnapot!  Mindegy,  Megváltás  Kis csizma - nagy csizma  Ho - Ho - Ho - Ho  Bűn  Mikulás virágról, amit tudni k...  Visszaemlékezés  Ez egy 3 èves fenyõf...  Hegyi tó  Jön...jön...jön...  Téli kép  Facebookon kaptam  Angyalok  Bűn  Szèp napot kívánok  Jó reggelt , szép napot  Hétköznapi szószékek  Facebookon kaptam  Png kutya  Facebookon kaptam  Hello, csinos nő  Ismeri fájdalmunkat  Facebookon kaptam  Ekcémára - természetes gyógy...  Jó reggelt , szép napot  Facebookon kaptam Krisztina...  Facebookon kaptam  Lassú folyamat lesz - Kétszázh...  Facebookon kaptam  Jack Kornfield: A bölcs szív  Télapó csízma  Megigazulás  Jó éjt!  Az avokádómag és a gyulladás  Facebookon kaptam  Hajvágási Naptár...  Facebookon kaptam  Pro Urbe fal  Jó reggelt , szép napot  Nagyszerű napot  Kellemes délutánt kívánok  Bornemisza Endre - Mikulás  Megváltás  Bűn  Kicsi mikulás  Facebookon kaptam  Fénythozó angyalka  Facebookon kaptam  Szèp napot kívánok  Rudnyákné Németh Csilla képei...  Kicsi mikulás  Facebookon kaptam  Kollagénerősítő táplálékok  NP Photo = hobbi fotózás  Jó éjszakát  Idézet  Bűn  Png virág  Hello, csinos nő  A koffeinelvonás lehetséges tü...  Virágos szép napot , hetet  Facebookon kaptam  Jó reggelt kávéval  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Boldog Mikulásnapot!  Vidám szép estét  Posertube  Kellemes hétvégét  Jó éjszakát  Több jótékony hatása mellett a...  Szőke nő egy madárral a téli k...  Kellemes délutánt kívánok  Png nő  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Png kutya  Facebookon kaptam  Szép estét  Fényesek a csizmák?  Hull a hó - a nőre  Png virág  Png nő  Jön...jön...jön...  Mikulás, kedves Mikulás! 
Bejegyzés Címkék
címben feltett, ünnepeinknek csak, győri Szeretetnapon, püspökvárbeli székesegyházba, hirtelen jött, kora délelőtti, templom előtt, mise kezdetén, évvel ezelőtt, végén összeismerkedem, alkalom rendkívüli, alapítványa számára, európai parlamenti, nyolcéves fiúnak, keresztény értékek, szeretet világformáló, héten ünnepelt, keresztes vitézeket, törökök megverték, szentföldi keresztény, olyan asszony, férje elől, atya megpróbált, férfi végül, mise végén, püspökség udvarára, énekkarral megismerkedjem, ottani római, szakrális szolgálaton, koncertjük odahaza, halmozottan sérült, szívek együtt, egyre több, koncertfelkérések szaporodása, zenei felelős, püspökség kertjébe, élet édességét, szeretet adja, boldogság forrásának, ember másokon, kezdetekről beszél, örök életre, élet szolgálata, első előadás, nagyszalontai Szent, ferenci radikalitás, alapító mennyire, kétkezi munkát, szegények világához, ember annyi, világ elismeri-e, színdarab után, győri Liszt, műsorvezető hölgy, csak valamivel, gyerekeket addig, aranyos patkányt, tökéletes szeretetnap, öreg agáma, süni iránt, koncert elkezdődik, kislányával érkezett, győri belváros, első szép, magyar sereg, ilyen dicstelen, egyik volt, győri Brenner, első kérdés, gyermek Jézus, általa csináltatott, pápa körülbelül, templomi képeken, gyerekek Csaba, gyermeki lelkületet, gyerekek irántunk, miniállatkertben, kincsesműhelyben, fúvószenekarának, összegömbölyödve, prédikációinkban, pártfogoltjaival, állatsereglethez, összeismerkedem, tevékenységüket, vallásgyakorlat, gyermekvédelmi, templomainkban, fényképezkedem, családrészeket, sportközpontra, megismerkedjem, öngyilkosságot, székesegyházba, eucharisztikus, meghallgatást, titkárságának, ráébresztette, megjelenteket, szegénységgel, nagyszalontai, , ,
2019.11 2019. December 2020.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 4277 db bejegyzés
Összes: 40980 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 822
  • e Hét: 16598
  • e Hónap: 16598
  • e Év: 991217
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.