Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
93 éves Rita nővért – Ünnepeltek a klotildligeti egyhá
  2019-07-05 18:11:32, péntek
 
  93 éves Rita nővért - Ünnepeltek a klotildligeti egyházköz egyházközségi nővérek.
Június 28-án az Egyházközségi Nővérek Társasága piliscsaba-klotildligeti rendházában a közösség tagjai megújították fogadalmukat, és jubiláns szerzetestestvérüket, Endrődi Emma Rita nővért köszöntötték, aki hetven éve tett fogadalmat. Az ünnepi szentmisét Bindes Ferenc mutatta be.
A szentmise után, melyen az egyházközségi nővereken kívül a társult tagok és vendégek vettek részt, a jelenlévők megtekinthették a Rita nővérről készült dokumentumfilmet.
,,Templomot szerető gyerek voltam, szívesen vettem részt az egyházközség életében. Később a fővárosba kerülve mint diáklány lelkesen bekapcsolódtam az akkor alakulóban lévő Szent Rita-egyházközség munkájába - emlékezik Endrődi Emma Rita nővér. - Úgy éreztem: ha lenne egy olyan intézmény, ahol teljes állásban egyházközségi munkát végezhetnék, örömmel tenném. Ez a vágyam egyetemi éveim alatt teljesült, amikor találkoztam valakivel, aki az Egyházközségi Nővérek Társaságának tagja volt."
Dunacsunban, pár száz fős kis faluban született, 1925. augusztus 31-én. Három testvérével és a többi falusi gyerekkel együtt - szavai szerint - idilli gyermekkoruk volt. ,,Miénk volt a Duna holtága, ahol nyári estéken úszkálhattunk és a meleg homokban hancúroztunk. Istenfélő emberek éltek a faluban. Megálltak a déli harangszónál, elmondtak egy fohászt, és az út menti feszület előtt megemelték kalapjukat a férfiak. Édesanyám mélyen hívő asszony volt. Nagy hatással volt rám istenszeretete és egyház tisztelete. Már gyermekkoromban én is otthon éreztem magam a templomban. Emlékszem elsőáldozásomra, amikor a ruhám szűk volt, a cipőm szorított, de minden kellemetlenséget feledtetett, hogy a szentostyában Jézust vehettem magamhoz.
(...) 1947-ben egy évfolyamtársam meghívott Bajára, ahol hivatástisztázó és vallási továbbképző előadásokat hallgattunk. Itt ismerkedtem meg az egyházközségi nővérekkel. Nagyon megtetszett ennek az értelmiségi társaságnak a légköre. Megérintettek a velük folytatott beszélgetések. Az Egyházközségi Nővérek Társasága 1935-ben alakult. A Szociális Testvérek Társaságából váltak ki, Künnle Theodóra vezetésével, és arra hozták létre, hogy az egyházközségekben a plébánosok segítői legyenek, és a hívekkel foglalkozzanak. Tehát nagy szociális elkötelezettségünk megmaradt, de életünkben és munkásságunk központjában a családpasztoráció, a plébániai sokrétű szolgálat és a misszió áll. Ezen a nyáron a nővérek ott marasztaltak egy kis pihenésre és háború utáni feltáplálásra. Szívesen maradtam. Jól éreztem magam közöttük. Ekkor már határozottan éreztem, hogy örömmel dolgoznék plébánián. (...) Egyre inkább érett bennem a felismerés, hogy nekem ez a terület az élethivatásom. 1949. június 29-én, Szent Péter ünnepén fogadalmat tettem.
1949 őszén egyértelműen látszott, hogy hatalmas munka vár azokra, akik felelősséget éreznek hazájuk és embertársaik iránt. Már éppen végzett hitoktató voltam. A hatalom ekkor tette fakultatívvá a hittant, és minden ürüggyel igyekezett akadályozni a beiratkozást. Koszter atya mondta ekkor: »A kommunistáknak ezer ötletük van, nektek legyen eggyel több!« Volt is. (...) 1950-ben feloszlatták a szerzetesrendeket. Kevesen voltunk, egymástól távoli plébániákon dolgoztunk, és nem hordtunk rendi ruhát, így tovább végezhettük a munkánkat. Engem 1951-ben egy nővértársammal együtt Adonyba helyeztek. Két atya, Lendvay Zoltán plébános és Szabó Lajos lazarista atya mellett mi láttunk el minden plébániai munkát. 1957 februárjában kerültem Piliscsaba-Klotildligetre. Itt már egyedül dolgoztam Zsolnay Béla atya mellett. Nagyon komoly kihívást jelentett az '56-os forradalom után a fiatalokkal foglalkozni. Nem sokat tudtunk a megtorlásokról, de az emberek féltek. Nem merték hittanra beíratni a gyerekeiket, ezért a templomban kezdtem el tanítani.
1974-ben tértem vissza Klotildligetre. Azóta itt élek. Ez a visszatérés - talán mondhatom - jutalma volt addigi munkámnak. (...) 1994-ben megindult a képzés a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karán. Jöttek a diákok, de nem volt hol lakniuk. Ekkor Gáti Edit Ágnes nővér elöljáróval úgy döntöttünk, hogy bajai, kalocsai házaink után kapott kártérítési pénzünkből rendházat és kollégiumot építünk. Azóta mindannyian itt élünk Klotildligeten. A fiatalabbak vezetik a kollégiumot, aktívan részt veszünk a falu - pár éve város - egyházi életében. Kápolnánkban mindennap szentmisére várjuk a híveket. Létrehoztuk a társult tagok csoportját. Évente több összejövetelt tartunk itt számukra.
Szent Péter ünnepén évente megújítjuk fogadalmunkat. Augusztusban mindig lelkigyakorlatot tartunk. Sokan jönnek közénk nemcsak Klotildligetről, hanem a szomszéd településekről is. Ajtónk mindenki előtt nyitva áll..."

Rita nővér visszaemlékezése bővebben ITT olvasható. Link


Forrás és fotó: Szerzetesek.hu
...... ........


Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
Címkék: dokumentumfilmet, visszaemlékezése, lelkigyakorlatot, kellemetlenséget, hivatástisztázó, megtekinthették, gyermekkoromban, elsőáldozásomra, klotildligetről, klotildligetre, megtorlásokról, településekről, klotildligeten, évfolyamtársam, bekapcsolódtam, kommunistáknak, istenszeretete, nővértársammal, foglalkozzanak, fogadalmunkat, szentostyában, úszkálhattunk, feltáplálásra, beszélgetések, megérintettek, egyházközségi, klotildligeti, összejövetelt, élethivatásom, harangszónál, kápolnánkban, munkásságunk, központjában, egyházközség, társaságának, gyermekkoruk, klotildligeti egyházköz, közösség tagjai, ünnepi szentmisét, szentmise után, egyházközségi nővereken, társult tagok, jelenlévők megtekinthették, egyházközség életében, fővárosba kerülve, akkor alakulóban, olyan intézmény, vágyam egyetemi, többi falusi, meleg homokban, déli harangszónál, ruhám szűk, Egyházközségi Nővérek Társasága, Endrődi Emma Rita, Bindes Ferenc, Szent Rita-egyházközség, Egyházközségi Nővérek Társaságának, Szociális Testvérek Társaságából, Künnle Theodóra, Szent Péter, Lendvay Zoltán, Szabó Lajos, Zsolnay Béla, Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karán, Ekkor Gáti Edit Ágnes, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Alázat  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Egy lelki imádság  Hazára minden embernek szükség...  Nem méltó hozzád  Alvó cicák  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Minden harmadik...  Jó éjszakát  Png lepke  Fehér virág  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Png fotel  Alázat  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Elköszönt  Nagyi telefonál  Esti kép  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  A másik dolog,  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Mindig jusson idő nevetni  Esti kép  Albert Einstein gondolata  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam Annuska bar...  Png fotel  Facebookon kaptam  Alvó cicák  A Megváltó szolgálatában  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Neked tudnod kell  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Rátalálsz  Ami embereknek lehetetlen, az...  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Nem számIt  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Akarat  képre írva  Png csokor  Kerüld el az evangélium örömén...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Irgalom és ítélet  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Nagyon különös  Sose bánj semmit  Esti kép  Png ház  Zilahy Lajos gondolata  Elköszönt  Nagyi telefonál  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Bertolt Brecht -től idézet  Julian Brass gondolata  képre írva  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Png nő  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Tanuld meg ezt a versemet 
Bejegyzés Címkék
klotildligeti egyházköz, közösség tagjai, ünnepi szentmisét, szentmise után, egyházközségi nővereken, társult tagok, jelenlévők megtekinthették, egyházközség életében, fővárosba kerülve, akkor alakulóban, olyan intézmény, vágyam egyetemi, többi falusi, meleg homokban, déli harangszónál, ruhám szűk, cipőm szorított, szentostyában Jézust, évfolyamtársam meghívott, egyházközségi nővérekkel, értelmiségi társaságnak, velük folytatott, plébánosok segítői, hívekkel foglalkozzanak, plébániai sokrétű, hatalom ekkor, kommunistáknak ezer, nővértársammal együtt, fiatalokkal foglalkozni, emberek féltek, templomban kezdtem, visszatérés &#8211, fiatalabbak vezetik, falu &#8211, szomszéd településekről, dokumentumfilmet, visszaemlékezése, lelkigyakorlatot, kellemetlenséget, hivatástisztázó, megtekinthették, gyermekkoromban, elsőáldozásomra, klotildligetről, klotildligetre, megtorlásokról, településekről, klotildligeten, évfolyamtársam, bekapcsolódtam, kommunistáknak, istenszeretete, nővértársammal, foglalkozzanak, fogadalmunkat, szentostyában, úszkálhattunk, feltáplálásra, beszélgetések, megérintettek, egyházközségi, klotildligeti, összejövetelt, élethivatásom, harangszónál, kápolnánkban, munkásságunk, központjában, egyházközség, társaságának, gyermekkoruk, februárjában, határozottan, hancúroztunk, feloszlatták, embertársaik, fakultatívvá, megújították, felelősséget, társaságából, marasztaltak, egyértelműen, köszöntötték, fogadalmukat, beiratkozást, augusztusban, végezhetnék, társaságnak, értelmiségi, feledtetett, kollégiumot, plébániákon, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 7965
  • e Hét: 31025
  • e Hónap: 64179
  • e Év: 297926
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.