Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szent Benedek apát, Európa fő védőszentje 07.10
  2019-07-11 08:59:03, csütörtök
 
  Szent Benedek


OLVASMÁNY a Példabeszédek könyvéből
Tárd ki szívedet az okosság megismerésére.
Fiam, ha megfogadod szavaimat, és megtartod parancsaimat, ha füledet megnyitod a bölcsesség előtt, és szívedet kitárod az okosság megismerésére, sőt ha hívod is a bölcsességet és szívedet az okosságra hajtod, ha keresed azt, mint az ezüstöt, és kutatod, mint rejtett kincset, akkor érted meg az Úr félelmét, és nyered el az Isten ismeretét. Mert csak az Úr adhat bölcsességet, az ő szájából származik a tudás és az értelem.
Kész üdvöt adni az igazaknak, védőpajzsuk azoknak, akik jámborul élnek. Védelmezi az igazság ösvényét és őrködik azok felett, akik hűek hozzá. Ha szívedbe fogadod a bölcsességet, akkor megérted az igazságosságot, a törvényt, a becsületet, a helyes utat.
Ez az Isten igéje. Péld 2,1-9

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Ti, akik elhagytatok mindent és követtetek engem, százannyit kaptok.
Egy alkalommal Péter megkérdezte: ,,Nézd, mi mindenünket elhagytuk, és követtünk téged. Mi lesz a jutalmunk?" Jézus így válaszolt: ,,Bizony, mondom nektek: ti, akik követtetek engem: a világ megújulásakor, amikor az Emberfia dicsőséges trónjára ül, együtt ültök majd vele tizenkét trónon, hogy ítélkezzetek Izrael tizenkét törzse felett. Sőt mindaz, aki elhagyja értem otthonát, testvéreit, nővéreit, atyját, anyját, gyermekeit vagy földjét, százannyit kap, és elnyeri majd az örök életet."
Ezek az evangélium igéi. Mt 19,27-29
...... ......



Imádság
Kérünk, Urunk, Istenünk, taníts meg bennünket arra, hogy helyesen kérjük tőled azt, ami javunkra szolgál! Te kormányozd életünk hajóját magad felé, minden viharvert lélek csendes kikötője! Mutasd meg az irányt, amerre mennünk kell! Újítsd meg bennünk az engedelmesség lelkületét!

Elmélkedés
Szent Benedeket, a bencés rend alapítóját és Európa fő védőszentjét ünnepeljük. Ő volt az, aki a nyugati Egyházban elsőként írt szabályzatot, regulát a szerzetesek számára. Szabályzatának bevezetésében többek között ezt írta: ,,Övezzük fel derekunkat a hittel és a jó cselekedetek gyakorlásával, és az evangélium vezetésével járjuk az Úr útjait, hogy méltók legyünk meglátni azt, aki országába hívott minket."
Jogosan érezzük, hogy ez a felhívás nem kifejezetten a szerzetesi életre vállalkozókra vonatkozik, hanem minden keresztény emberre. Amire itt Szent Benedek felszólít minket, azok nem csupán a szerzetesi hivatás elemei, hanem a keresztény élet elemei is, melyek minden megkeresztelt emberre vonatkoznak. Az Istenbe vetett hit a mi keresztény életünk forrása. Ebből merítünk, ebből iszunk, ez éltet minket nap mint nap. A hit ad nekünk erőt a mindennapi élet küzdelmeihez. Hitünkből pedig jó cselekedetek fakadnak, mert a keresztény élet nem elmélet csupán, hanem naponta megvalósítandó feladatot jelent. Az Úr útján haladva legfőbb vezetőnk az ő tanítása, örömhíre. Az evangélium üzenetét nem elég vasárnap, ünnepeken vagy életünk boldog napjaiban olvasni, hanem mindennapi útmutatásnak, bátorításnak kell tekintenünk. Olyan igazságnak, amely elvezet minket Isten örök országába, az üdvösségre.
C. Horváth István Sándor

*
- Szent Benedek élete katolikus Network oldalon Link

- Magyar kurír oldalon Link
,,Szent Benedek mélységes emberi érzékenységgel volt megáldva. Társadalmi reformtervében az emberre mindenekelőtt három vezérfonalat figyelembe véve tekintett: az egyes ember, mint személy értéke; a munka méltósága, melyet úgy kell értelmezni, mint Isten és a testvérek szolgálatát; az elmélkedés szükségessége, vagyis az imádság."
Szent II. János Pál pápa
Istenünk, te Szent Benedek apátot az istenszolgálat iskolájában kiváló mesterré tetted. Add, kérünk, hogy az irántad való szeretetet mindennél többre becsüljük, és szárnyaló szívvel járjunk parancsaid útján. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.
Benedek 547. március 21-én halt meg. Halála napját előre megmondta szerzeteseinek. Égi születésnapját a 9. századtól március 21-én, Galliában ismeretlen okok alapján július 11-én ünnepelték. III. Honorius pápa avatta szentté 1220-ban. Mérgezések, tűzvész, varázslás, láz, vese-, fog- és epebetegségek ellen könyörögtek hozzá, emellett a haldoklók, az iskolás gyermekek, bányászok, barlangkutatók, rézmetszők patrónusa. Boldog VI. Pál pápa 1964. október 24-én Európa fő védőszentjévé nyilvánította. Ünnepét a nagyböjtből kiemelve július 11-re tették át.
Képen: Pietro Perugino: Szent Benedek (1495-98)
...... .........



- Katolikus oldalon Link

- Jeles napok oldalon Link
- Szent Benedek apát (miniatúra), Konrad Mörlin imakönyve, Augsburg, 1505 - Országos Széchényi Könyvtár, Kézirattár
Kosztolányi Dezső: Európa (részlet)
Európa, hozzád,
feléd, tefeléd száll szózatom a század
vak zűrzavarában,
s míg mások az éjbe kongatva temetnek,
harsány dithyrambbal én terád víg,
jó reggelt köszöntök.

Ó ősi világrész,
te régi, te rücskös, te szent, te magasztos,
lelkek nevelője, illatokat és ízt
szűrő, csodatévő, nagy homlokú, könyves,
vén Európa.

Ha mostoha is vagy, viaskodom érted
és verlek a számmal és csókkal igézlek
és szókkal igázlak, hogy végre szeress meg.
*
- Új Ember oldalon Link
Képen: Tihanyi Bencés apátság előtti szobra
........



- Katolikus tábori püspökség oldalon Link
- Himnusz
Égi fények közt, kiket áldva hirdet
harci győztesként diadalmi ének,
ott ragyogsz, boldog Benedek sugárzó
érdemeiddel.

Testben ifjú még, de szívedben érett:
perzselő vágyak tüze nem hevített,
földi életnek gyönyörét kerülve
égre figyeltél.

Távol várostól, a szülői háztól,
sziklás erdőknek vadonába tértél,
s boldog életnek tükörét megírtad:
bölcs Reguládat.

Így a népek nagy nevelője lettél,
hintve Jézus szép tanait; te gyúrj át
minket is bátor követőddé, s gyújts fel
mennyei vágyra.

Zengje énekszó az Atyát Fiával,
és a Szentlelket, vigaszát ki adja:
Ők díszítettek kegyelemmel téged
gazdagon áldva. Ámen.

*
- Saját TVN blogomba Link

- Hang anyag: 2019. július 11. csütörtök - Szent Benedek apát, Európa fő védőszentje ünnepe
Itt hallgatható Link
 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Címkék: érzékenységgel, születésnapját, szabályzatának, istenszolgálat, reformtervében, barlangkutatók, szerzeteseinek, megvalósítandó, igazságosságot, szükségessége, mindenekelőtt, megismerésére, gyakorlásával, vállalkozókra, megújulásakor, védőszentjévé, engedelmesség, szentlélekkel, nyilvánította, epebetegségek, bevezetésében, megkeresztelt, példabeszédek, bölcsességet, cselekedetek, zűrzavarában, dithyrambbal, útmutatásnak, küzdelmeihez, ítélkezzetek, védőszentjét, szabályzatot, bátorításnak, vezérfonalat, parancsaimat, kifejezetten, okosság megismerésére, bölcsesség előtt, okosságra hajtod, igazság ösvényét, helyes utat, alkalommal Péter, világ megújulásakor, örök életet, evangélium igéi, engedelmesség lelkületét, bencés rend, nyugati Egyházban, szerzetesek számára, evangélium vezetésével, szerzetesi életre, szerzetesi hivatás, Szent Benedek, EVANGÉLIUM Szent Máté, Szent Benedeket, Horváth István Sándor, Szent II, János Pál, Jézus Krisztus, Boldog VI, Pietro Perugino, Konrad Mörlin, Országos Széchényi Könyvtár, Kosztolányi Dezső, Tihanyi Bencés, Atyát Fiával, Saját TVN,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Png kutya  Png virág  Png fotel  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Nevem  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Adakozás  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Egy lelki imádság  Png virág  Kellemes délutánt kívánok  Őrizkednünk kell...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Egy hatékony szolga  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam Krisztinától  Ágai Ágnes – Csendélet  Tanuld meg ezt a versemet  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Hiányzik  Facebookon kaptam  Adakozás  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Leonardo da Vinci gondolata  Popper Péter szavai  Paul David Tripp Április 21  Tanuld meg ezt a versemet  Kövesd a cowboyt!  Akarat  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Alázat  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Png férfi  Facebookon kaptam  Png telefon  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Alvó cicák  A másik dolog,  Egy bizonyos határt  Próbálj meg ...  Alázat  Szívem tiéd  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Makszim Gorkij gondolata  Popper Péter szavai  Gonosz démon-álarc  Png cica  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Leonardo da Vinci gondolata  Boldog születésnapot a ma ünne...  Png csokor  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Alázat  Mi lenne ha  Szép álmokat!  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Alázat  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  A másik dolog,  Alvó cicák  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
okosság megismerésére, bölcsesség előtt, okosságra hajtod, igazság ösvényét, helyes utat, alkalommal Péter, világ megújulásakor, örök életet, evangélium igéi, engedelmesség lelkületét, bencés rend, nyugati Egyházban, szerzetesek számára, evangélium vezetésével, szerzetesi életre, szerzetesi hivatás, keresztény élet, mindennapi élet, evangélium üzenetét, emberre mindenekelőtt, egyes ember, munka méltósága, testvérek szolgálatát, elmélkedés szükségessége, istenszolgálat iskolájában, irántad való, iskolás gyermekek, nagyböjtből kiemelve, éjbe kongatva, szülői háztól, népek nagy, érzékenységgel, születésnapját, szabályzatának, istenszolgálat, reformtervében, barlangkutatók, szerzeteseinek, megvalósítandó, igazságosságot, szükségessége, mindenekelőtt, megismerésére, gyakorlásával, vállalkozókra, megújulásakor, védőszentjévé, engedelmesség, szentlélekkel, nyilvánította, epebetegségek, bevezetésében, megkeresztelt, példabeszédek, bölcsességet, cselekedetek, zűrzavarában, dithyrambbal, útmutatásnak, küzdelmeihez, ítélkezzetek, védőszentjét, szabályzatot, bátorításnak, vezérfonalat, parancsaimat, kifejezetten, védőpajzsuk, díszítettek, elhagytatok, mindörökkön, szerzetesek, kegyelemmel, hallgatható, nagyböjtből, érdemeiddel, könyörögtek, védőszentje, kosztolányi, vonatkoznak, vezetésével, mindenünket, szolgálatát, megkérdezte, szentlelket, tekintenünk, iskolájában, győztesként, evangélium, követtetek, becsületet, alkalommal, százannyit, dicsőséges, kézirattár, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4696
  • e Hét: 27756
  • e Hónap: 60910
  • e Év: 294657
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.