Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Útravaló – 2019. október 20.
  2019-10-20 08:51:21, vasárnap
 
  Az evangéliumi példabeszéd és előképe az olvasmányban, az ellenség felett aratott győzelemről szóló sorok egy értékes keresztény tulajdonságra hívják fel a figyelmünket mai, rohanó világunkban. Mit jelent a Bibliára támaszkodó állhatatosság? Az állhatatosság már szeminaristaként is nagy hatással volt rám, és azóta megélt hosszú életem tapasztalata is igazolja értékét. Esendőségünk ellenére mindannyiunk számára az Istenhez való ragaszkodás lehet a közeledő üdvösség jele.
Az állhatatossághoz jó, ha másoktól is segítséget kapunk. Ezért örülök, ha értem imádkoznak. Az igazságtalan bíró példázata is azt igazolja, hogy ez még e világi viszonylatban is eredménnyel járhat.
Állhatatos az az ember, aki ragaszkodik szilárd meggyőződéséhez, hűséges a döntéseiben, és kitart a megtérés szellemében. Az állhatatosság azonban csak akkor hozza meg a gyümölcsét, ha az igazságban és a jóságban igazolódik a kitartása.
Lehetséges ez egy életen át? Igen, de csak akkor, ha az Istenbe vetett bizalmunkra építünk. Isten világrendje állandó. Ha tudunk bízni abban, hogy ő mindenkor végtelen jó akarattal van irántunk, ez az állhatatosságunk az üdvösség forrása. Ehhez kell a hiteles hit. Hogyan tehetek szert ilyen hitre?
Nos, Isten volt és marad minden igazság és jóság forrása. Igaz és jó szavát a Szentírásból és elődeink tanúságtételeiből ismerhetjük meg.
Papi tanulmányaim idején még a skolasztikus teológiai szemlélet volt az irányadó. Az Egyház hivatalos tanításából igazolta hitünk igazságait a dogmatikában. Ez ma is érvényes. A II. vatikáni zsinat óta azonban - és XVI. Benedek pápa professzorsága idején is - az első és legfontosabb a Szentíráshoz való visszatérés lett, hiszen ez a könyv Isten szavának egyetlen írott forrása. Az Egyház élő tanítása ebből merítette és meríti ma is az üdvösségre vezető keresztény szellemiség igazságait és életszabályait. E szellemiség idők feletti, örök érvényű értelmezését itt találjuk, és ökumenikus értéke is jelentős. Nagy szerepet kapott a hittudományban az apostoli korhoz közel álló ókeresztény irodalom tanulmányozása is, a patrisztika. Úttörő volt e téren Szent John Henry Newman munkássága.
Nem szükséges hozzá magas teológiai képzettségre szert tenni, csak imádságos alázattal az Egyház élő igehirdetéséhez és elfogadott irodalmi kincséhez kell tartanunk magunkat. A mai, számtalan eszmétől összezavart korunkban sincs más megbízható forrás, amelytől üdvösséget remélhetünk.
Így lehet újra imakönyvünk a Biblia és benne az evangéliumok, amelyekre hallgatva elődeink nemzedékei érték el üdvösségüket.
Ha az életét szabadon alakító ember a keresztény családjában és a keresztény iskolai miliőben megkapja az evangéliumokra alapozott hitet, életében megküzd érte, és hűséges tud maradni hozzá, odaát hálával gondol majd vissza az üdvösség elérését szolgáló állhatatosságára. Az Istenhez ragaszkodó, kitartó hűség koronája az örök élet lesz.
 
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
Címkék: állhatatosságára, állhatatossághoz, szeminaristaként, állhatatosságunk, meggyőződéséhez, igehirdetéséhez, tanulmányozása, életszabályait, hittudományban, professzorsága, evangéliumokra, viszonylatban, állhatatosság, tulajdonságra, üdvösségüket, esendőségünk, értelmezését, tapasztalata, mindannyiunk, legfontosabb, skolasztikus, evangéliumok, dogmatikában, tanulmányaim, szentíráshoz, szentírásból, igazságtalan, figyelmünket, képzettségre, olvasmányban, ragaszkodik, szellemiség, ókeresztény, döntéseiben, ragaszkodás, tanításából, evangéliumi példabeszéd, ellenség felett, értékes keresztény, közeledő üdvösség, igazságtalan bíró, megtérés szellemében, állhatatosság azonban, jóságban igazolódik, üdvösség forrása, skolasztikus teológiai, könyv Isten, üdvösségre vezető, apostoli korhoz, életét szabadon, keresztény családjában, keresztény iskolai, Szent John Henry Newman,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Nagyon különös  Akarat  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Lóhere  Leonardo da Vinci gondolata  Nagyi telefonál  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Png kislány  Minden harmadik...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Sokan azt tartják  Popper Péter szavai  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  George Byron - Ahogy itt jár -...  Alázat  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Lóhere  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Erdőn  Az engedelmesség miért nem vál...  Hiányzik  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Rátalálsz  képre írva  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Kellemes délutánt kívánok  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Reggel van  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam Krisztinától  Fehér virág  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Szép estét kedves látogatóimna...  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Bounty krémes  Erdőn  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Png ház  Nem tudhatod  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Szép estét kedves látogatóimna...  Fehér virág  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Kerüld el az evangélium örömén...  Egy bizonyos határt  A Megváltó szolgálatában  Kövesd a cowboyt!  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Akarat  Albert Einstein gondolata  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fehér virág  Varga János Veniam - Fontos sz...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Szívem tiéd  Nagyi telefonál  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Alázat  Egy bizonyos határt  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Soha ne kedvezz...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Régi emberek, akikre máig büsz...  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  s immár én is felragyogva, ért... 
Bejegyzés Címkék
evangéliumi példabeszéd, ellenség felett, értékes keresztény, közeledő üdvösség, igazságtalan bíró, megtérés szellemében, állhatatosság azonban, jóságban igazolódik, üdvösség forrása, skolasztikus teológiai, könyv Isten, üdvösségre vezető, apostoli korhoz, életét szabadon, keresztény családjában, keresztény iskolai, evangéliumokra alapozott, üdvösség elérését, örök élet, állhatatosságára, állhatatossághoz, szeminaristaként, állhatatosságunk, meggyőződéséhez, igehirdetéséhez, tanulmányozása, életszabályait, hittudományban, professzorsága, evangéliumokra, viszonylatban, állhatatosság, tulajdonságra, üdvösségüket, esendőségünk, értelmezését, tapasztalata, mindannyiunk, legfontosabb, skolasztikus, evangéliumok, dogmatikában, tanulmányaim, szentíráshoz, szentírásból, igazságtalan, figyelmünket, képzettségre, olvasmányban, ragaszkodik, szellemiség, ókeresztény, döntéseiben, ragaszkodás, tanításából, eredménnyel, visszatérés, összezavart, példabeszéd, remélhetünk, szellemében, patrisztika, imakönyvünk, világunkban, evangéliumi, győzelemről, családjában, bizalmunkra, ismerhetjük, világrendje, nemzedékei, keresztény, megbízható, elfogadott, üdvösséget, állhatatos, igazságait, gyümölcsét, imádkoznak, munkássága, igazságban, lehetséges, igazolódik, támaszkodó, üdvösségre, segítséget, ragaszkodó, ökumenikus, hivatalos, merítette, teológiai, szükséges, akarattal, kincséhez, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6284
  • e Hét: 29344
  • e Hónap: 62498
  • e Év: 296245
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.