Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Megvilágosodni bárhol lehet! - Hol van Nicaragua?
  2019-12-11 17:51:58, szerda
 
  A hegyekben, hol sok a fa, és jó a levegő. De semmiképpen sem eldugott tiroli villában, színes televízióval s szaunával.
Van itt egy elhagyott bánya Kismuncselen, Dévától huszonnyolc kilométerre. Négyszáz bányász dolgozott ebben az ón- és rézérc bányában, fent a hegyek tetején. Két éve bezárták, s aki tehette, otthagyta a náddal és kátránypapírral födött barakkokat. Sok az összedőlt üres barakk, de vannak még vagy harmincan-negyvenen, akik ott laknak.
Egyfelől a csodaszép természet, másfelől a feltépett föld, elvérzett családokkal, emberekkel.

Ott megtalálhatod Nicaraguát.
Helyetted lemosnék magamról minden festéket, felöltöznék nagyon egyszerűen, és egy hálózsákkal, négy vekni kenyérrel kimennék oda, ahol megállt az élet.
Az idióta kisgyermekekkel elmennék málnát szedni, gombászni. Megtanulnék kosarat-, seprűt kötni Mariska nénitől, aki pont olyan fehér ember, mint mi, csak nincs senkije, és havi 160 ezer lej segélyből kellene megélnie. De ez lehetetlen: ő tudatosan készül az éhhalálra.
Elbeszélgetnék szomszédasszonyával, akinek a rák az orrát teljesen leette. Ő nem tesz semmit, - szokja a halált.
Megismerkednék Annamáriával, akinek nincs se apja, se anyja. Testvére nevelte fel, 15 évesen szülte első gyermekét egy részeges bányásznak, akivel olyan viskóban lakott évekig, amelybe esténként beengedték az állatokat is. Most sok az üres lakás, és máshol laknak, de férje ugyanúgy veri őt is az ostorral, akár az állatokat. Elbeszélgethettek arról, hogy anyósa hogyan őrült meg, és futott meztelenül a földeken, míg meg nem halt. De azt is megbeszélheted vele, hogy valóban medve ette-e meg a négyéves kisfiút az erdőben, vagy talán a kutyák? Ő még nincs húszéves, de két gyermekével már olyan sokat élt, mint más száz év alatt.
Szintén itt lakik egy vénséges nagymamával négy idióta gyermek, egy kimondhatatlanul koszos házban. Fogyatékosok, de sokat tudnak mesélni az élet titkairól. Hosszan nézték, ahogy a nagyapjuk a fájdalomba beleőrült és belehalt. Kezdetben csak egy seb volt a lábán, amely üszkösödni kezdett, s ahogy teltek a hetek, a férfinak fekete lett térdtől lefelé a lába, és nagyon büdös. Lábát lógatva feküdt, és üvöltött - akkor már nem nézett vissza senki a szeméből. Másnap belehalt abba a karcolásba, amelyet felétek egy kis sebfőző vízzel és ragtapasszal elintéznek.
De szóba állhatsz egy tizenhárom gyerekes anyával, aki most veszítette el legnagyobb fiát, az egyetlent, aki munkába állt és dolgozott. Férjénél van a bánya kulcsa, ott tartják a kredencben egy cukros dobozban. Elkérheted, és lemehetsz az aknához.
Minden ott van, a csillék, bennük az érc, a munkavédelmi sisakok, minden, mintha csak most hagyták volna félbe a hajtást a bányászok. Csak a hozzáértő szemek látják, hogy itt meghalt minden.
Először mellbe fog vágni mindaz, amit látsz, hallasz. Lehet, hogy sírni fogsz, és átkozni ezt a világot, amelyben jól fésült alakok háromszáz eurót adnak egy kutyáért, de egy nyomorult gyermek meg kell hogy éljen havi tízeurónyi segélyből. Nem érted, hogy lehet az, hogy ezeket az embereket a társadalom kivitte a hegyekbe kommunizmust építeni, s most annyi pénzt sem ad, hogy napi fél kenyérre jusson, nem beszélve húsról, buszjegyről, villanyszámláról, orvosságról. Egy őrült eszme felsodorta őket a hegy tetejére, s mint az elhaló hullám, lerakta, otthagyta őket.
Már nem fegyveres őrök, hanem a mérhetetlen szegénység, a nyomor s ennek gyermeke, a fogyatékosság meg az emberek közönye tartja fogva őket.
Nagyon furcsa ötleteid lesznek. Lefekvés előtt azon fogsz gondolkodni, hogy rablóbandává kellene átszervezni ezeket az embereket. Magad is csodálod, hogyan önt el a gyűlölet, és lassan felfedezed magadban az anarchistát.
Hangosan kimondod, hogy nem érdemli meg az életet az a társadalom, melyben a kutya több húst eszik meg egyszerre, mint egy gyermek egész hónapban. Félelmetes erők szabadulhatnak fel benned, de ne siess, ne kapkodj, és ne dönts, próbálj meg nagyon nyitott lenni.
Másnap sétálj egy nagyot a természetben, nézd a fákat, a felhőket, a madarakat. Közben sírhatsz, káromkodhatsz, imádkozhatsz.

A fontos az, hogy dőljenek le falaid.
Omolj össze. Engedd be életedbe mindazt, mi körülvesz. Ne te légy, aki belép hozzájuk. Ne csinálj semmit. Ne szervezd ezt a világot.
Nicaraguában nem formálunk, hanem formálódunk, nem tanítunk, hanem tanulunk. Nem adunk, hanem kapunk. Neked előbb meg kell világosodnod, hogy magad is árasztani tudd a fényt.
Alulról nem látod a perzsaszőnyeg mintáit. Emelkedj fel, a nagy egészt nézd. Vedd észre, hogy a sötétet nem lehet ütni, vágni, törni. A sötét egyszerűen a fény hiánya. Nem kell harcolni a sötétség ellen, nem lehet erővel összetörni és kilapátolni. Csodálkozz rá a napra, amely megjelenik, és körülötted minden formát, életet kap.
Mindez egyszerű, de át kell élned. Dél felé edd meg száraz kenyered. Lassan, komótosan harapj, ügyelj, hogy egyetlen morzsa se hulljon a földre. Tudd, hogy a napfénynek és a sárnak gyermekét, a kenyeret eszed. Csodálkozz el azon, hogyan tud ilyen finom lenni az üres kenyér. Keress egy forrást, de ne siess! Add meg a módját: ereszkedj térdre, érintsd szádat a forrás vizéhez, mintha csókolóznál, és csak aztán igyál. Érezd, hogy átjár a kristálytiszta hegyi forrás vize. Eggyé válsz a földdel, beléd hatol az élet. Nézd a forrást, nézd a sarat a forrás fenekén, lásd, fogd meg a kezeddel. Hunyd be a szemed, és érezd a fényt, a meleget, mely kenyeret, vizet fakaszt. Menj tovább. Talán megérted, hogy te is ez vagy: marék por csupán.
Ha valahonnan fentről rád hull a végtelenül tiszta és szent fény, te is képes leszel néhány magot befogadni, és kenyeret adni, forrássá válni. Mindez végtelenül tiszta és egyszerű: láss, higgy, szeress.
Az idő nem fontos, ne sajnáld a napokat. Az ünnepi ebédhez a szakácsnő sok-sok mindent belevág egy nagy fazékba, ezért te is fogadj be mindent Nicaraguában. Hordozd saját magad és mások fájdalmát, a titkokat, melyek körülvesznek.

Ne siess!
Az eszmélés lassan, de biztosan, végtelen csendben, derűsen történik...
Környezeted megzavarhatja, de meg nem szakíthatja mindezt. Lassan lehiggadsz, megnyugszol. Kitisztulnak gondolataid, vágyaid, hatalmas béke önt el.

Megvilágosodsz.
Minden nagyon egyszerűvé, áttetszővé válik. Felsejlik Isten végtelen nyugodt keze vonása a Világon. Mint felhővé szelídült tajték, onnan fentről mindent sokkal tisztábban fogsz látni. Források fakadnak fel benned. Érezni fogod magadban az erőt, amely most már nem magadért: értük, a Világért fakad.
Már nem harcolni akarsz, hanem teremteni. Nem gyűlölsz senkit és semmit, nem pusztítani akarsz, hanem segíteni, alkotni, életet adni, a beléd áramló fényt továbbengedni, -árasztani. Hiszed, hogy nemcsak része vagy a világnak, hanem partnere a mindenséget szeretetből szakadatlanul tovább teremtő Istennek.
Szelíden belesimulsz az Úr kezébe, a Jó Pásztor lábához kuporodsz.
Érzed, hiszed, ha szólít, erőd lesz vezetni a nyájat. Minden a helyére kerül, és már nem zavar semmi. Érzed a hegyeket mozgató erőket magadban, tudod, hogy emberek fognak születni, talpra állni, gyógyulni szavadra. De még ez sem fontos. Semmi sem fontos, csak az a kapcsolat, mely, mint a nap, lassan felkel, és beragyogja világodat.
Istennek társa vagy, megvilágosodtál, ott vagy Nicaraguában!

Böjte Csaba testvér
P. Böjte Csaba OFM: HOL VAN NICARAGUA?
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
Címkék: kimondhatatlanul, villanyszámláról, kátránypapírral, megvilágosodtál, kisgyermekekkel, megismerkednék, szabadulhatnak, megvilágosodsz, elbeszélgetnék, megbeszélheted, kristálytiszta, megtalálhatod, fogyatékosság, szakadatlanul, perzsaszőnyeg, továbbengedni, megzavarhatja, káromkodhatsz, annamáriával, imádkozhatsz, kommunizmust, körülvesznek, világosodnod, nicaraguában, kitisztulnak, természetben, rablóbandává, ragtapasszal, kismuncselen, televízióval, fogyatékosok, munkavédelmi, környezeted, hálózsákkal, belesimulsz, felöltöznék, elhagyott bánya, hegyek tetején, összedőlt üres, csodaszép természet, feltépett föld, idióta kisgyermekekkel, orrát teljesen, részeges bányásznak, üres lakás, négyéves kisfiút, vénséges nagymamával, kimondhatatlanul koszos, élet titkairól, fájdalomba beleőrült, férfinak fekete, tizenhárom gyerekes, Megismerkednék Annamáriával, Felsejlik Isten, Böjte Csaba, Böjte Csaba OFM,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Március  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 17  William Shakespeare-től idéze...  Intelem  Könnyáztatta asszonysorsok  Gámentzy Eduárd - Írok egy dar...  Alvó baby  Március 15 emlékére virágba bo...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Március 15-re emlékve  Szeüleidtől tanultad  Csendes éjszakán  Facebookon kaptam  Csendes éjszakán  Sötétség és világosság  Facebookon kaptam  Imádkozás Krisztus értelméért  Facebookon kaptam  Alvó kislány  Müller Péter tollából  Sajnos ezt elBalogozták  Facebookon kaptam  Kezdet  Mindig tud adni ,  Dóró Sándor: Tétova lét  Ne feledjük: a föld jóval több...  Ki volt valójában a rejtélyes ...  Könnyáztatta asszonysorsok  mindent a népért...  Facebookon kaptam  Nemzeti  Ted Engstrőm gondolata  Facebookon kaptam  Gámentzy Eduárd - Írok egy dar...  Lelkünk mélyén rejlik legnagyo...  Rejtő Jenő versei  Facebookon kaptam  Minden jónak végeszakad egysze...  Kakaós piskóta  Facebookon kaptam  Evan Esar tollából  Minden jónak végeszakad egysze...  Gyönyörködjünk a március 15 ti...  Szabó Norbert – Szabadsá...  Esti kép  Törött csészék  Facebookon kaptam  A magukat nyílt és őszinte emb...  Síró nő  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét kedves látogatóimna...  Mindig tud adni ,  Március 15 emlékére virágba bo...  Majthényi Flóra: Mi a haza?  Aranyosi Ervin: Március 15-ére  Minden jónak végeszakad egysze...  Facebookon kaptam  Március 15 emlékére virágba bo...  Facebookon kaptam  Nagy László - Szerelem emléke  Csendes éjszakán  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Március 15. a ...  Őri István - Dal az életről  Hernádkak  Könnyáztatta asszonysorsok  Ne engedd el kezem!  Nem foghatunk rá minden sérülé...  Ez a miénk!  Az embernek fiatal korában van  Testünk a szenvedélyek izzó f...  Ki volt valójában a rejtélyes ...  Facebookon kaptam  Ted Engstrőm gondolata  Intelem  Amikor 5 éves voltam,  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Fújjad márciusi szél . . .  Fújjad márciusi szél . . .  Illuziói ne legyen senkinek, a...  Szép álmokat!  Jóga férfiaknak  A halolaj és a hal még a migré...  Március 15 emlékére virágba bo...  Ez a miénk!  Isten áldja  Törött csészék  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Március 15. a ...  A Mindenható Istenben bízva  Boldog ünnepeket kívánok minde...  Könnyáztatta asszonysorsok  Nagy László - Szerelem emléke  Mindig tud adni ,  Sötétség és világosság  Ki volt valójában a rejtélyes ... 
Bejegyzés Címkék
elhagyott bánya, hegyek tetején, összedőlt üres, csodaszép természet, feltépett föld, idióta kisgyermekekkel, orrát teljesen, részeges bányásznak, üres lakás, négyéves kisfiút, vénséges nagymamával, kimondhatatlanul koszos, élet titkairól, fájdalomba beleőrült, férfinak fekete, tizenhárom gyerekes, bánya kulcsa, cukros dobozban, munkavédelmi sisakok, hozzáértő szemek, nyomorult gyermek, társadalom kivitte, hegyekbe kommunizmust, őrült eszme, hegy tetejére, elhaló hullám, mérhetetlen szegénység, emberek közönye, kutya több, gyermek egész, perzsaszőnyeg mintáit, nagy egészt, sötét egyszerűen, fény hiánya, sötétség ellen, sárnak gyermekét, kenyeret eszed, üres kenyér, forrás vizéhez, kristálytiszta hegyi, forrás fenekén, végtelenül tiszta, ünnepi ebédhez, szakácsnő sok-sok, nagy fazékba, eszmélés lassan, beléd áramló, mindenséget szeretetből, helyére kerül, hegyeket mozgató, kimondhatatlanul, villanyszámláról, kátránypapírral, megvilágosodtál, kisgyermekekkel, megismerkednék, szabadulhatnak, megvilágosodsz, elbeszélgetnék, megbeszélheted, kristálytiszta, megtalálhatod, fogyatékosság, szakadatlanul, perzsaszőnyeg, továbbengedni, megzavarhatja, káromkodhatsz, annamáriával, imádkozhatsz, kommunizmust, körülvesznek, világosodnod, nicaraguában, kitisztulnak, természetben, rablóbandává, ragtapasszal, kismuncselen, televízióval, fogyatékosok, munkavédelmi, környezeted, hálózsákkal, belesimulsz, felöltöznék, gondolataid, megnyugszol, semmiképpen, formálódunk, gyermekével, nagymamával, megtanulnék, családokkal, kilapátolni, szeretetből, csókolóznál, szakíthatja, huszonnyolc, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 826
  • e Hét: 1905
  • e Hónap: 15343
  • e Év: 218256
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.