Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Máriáról, az Isten Anyjáról beszélt Raniero Cantalamessa ...
  2019-12-22 14:12:15, vasárnap
 
  Máriáról, az Isten Anyjáról beszélt Raniero Cantalamessa harmadik adventi elmélkedésében
Mária az egyetlen lény az egész mindenségben, aki Jézusnak azt mondja, amit az ő mennyei Atyja mondott neki: ,,Te vagy az én fiam, ma szültelek."
December 20-án, advent harmadik péntekén tartotta meg harmadik, egyben utolsó prédikációját Raniero Cantalamessa, a Pápai Ház szónoka. A Redemptoris Mater-kápolnában jelen voltak Ferenc pápa, valamint a Római Kúria tagjai.
Cantalamessa atya ezúttal Mária anyaságáról szólt, mely a Gyermek születésével lett nyilvánvalóvá. Bevezetőjében Mária anyaságának két mozzanatát emelte ki: ahogy a Lukács-evangéliumban az angyal megszólítja őt: ,,Gyermeket fogansz, fiút szülsz, és Jézusnak fogod elnevezni" (Lk 1,31); valamint azt, ahogy Izajás próféta jövendöli: ,,Íme, a szűz fogan, fiút szül" (Iz 7,14). - A foganás és szülés két mozzanatát az Egyház a Dei Genetrix, Istenszülő és a Theotokosz, Mater Dei, Isten Anyja címekkel adja vissza. Az első cím egyszerre utal az anya és az apa szerepére, míg a második kizárólagosan az anyát hangsúlyozza - emlékeztetett a Pápai Ház szónoka.
Az Isten Anyja cím a keresztény hittitkok közül az emberi értelem számára az egyik legellentmondásosabb. A 431-es efezusi zsinat hirdette ki dogmatikai igazságként, minden keresztény számára kötelező erővel. A hittétel a Szűzanya nagyságának vet alapot, ami által Mária nemcsak a tisztelet tárgya, hanem a teológiának is, vagyis az Istenről szóló beszédnek is tárgya, hiszen Isten közvetlenül bele van foglalva Mária isteni anyaságába.
Jóllehet, a Szentírásban az Isten Anyja név közvetlenül nem szerepel, de dióhéjban tartalmazza az igazságot. Az angyalszó jelzi, hogy a Mária által fogant és megszült gyermek, a Magasságbeli Fia, szent és az Isten Fia. Az evangélium tanúsága szerint Mária annak a gyermeknek az anyja, aki a maga részéről az Istennek Fia. Az Egyház a hit fejlődésének az útján fokozatosan ismerte fel mind mélyebben az igazságot. Egy-egy ünnepélyes megnyilvánulás az Egyház részéről valójában nem más, minthogy érett tudatosulás után tartóra teszik a felismert hitigazság lámpását
Az Isten Anyjáról szóló hitigazság felismerésének folyamatában Cantalamessa atya három szakaszt különböztetett meg.
Az első szakaszban Mária fizikai anyaságát hangsúlyozták a korakereszténység idején megjelent gnosztikus eretnekséggel szemben, mely Jézusnak csak látszat-testet tulajdonított, tagadva valóságos emberségét. Ezzel a tévtannal szemben az Egyház Erzsébet szavával válaszolt: ,,áldott a te méhednek gyümölcse" (Lk 1,42), mondván: Mária Jézus igazi és természetes anyja.
De már ebben a kezdeti fázisban is, Órigenésszel felbukkan a Theotokosz elnevezés, hogy Jézus valós embersége mellé hangsúlyozza isteni mivoltát is. Az Egyház az 5. századi nagy krisztológiai viták során ismeri fel a személyében az istenség és emberség egységét. Minthogy Mária valós személyt szült test szerint, aki pedig a Fiú, a második isteni személy, következésképpen Mária Istennek az Anyja. ,,Mária test szerint az emberré lett Isten Fiát szülte, ezért a Szent Szűz az Isten Anyja" - fogalmazott az efezusi zsinat, amely Keleten és Nyugaton egyaránt óriási impulzust adott a Mária-tiszteletnek a liturgia, az ikonábrázolás, a himnuszok terén, továbbá egyre több templomot építettek Mária tiszteletére. Rómában a Santa Maria Maggiore-bazilikát.
Ám Mária anyasága nem maradhatott pusztán csak teológiai argumentum, hanem fokozatosan született meg az Egyház részéről egy növekvő személyes tisztelet Mária lelki anyasága iránt. Ahogy már Szent Ágoston tanította: ,,Ez a lelki anyaság Mária hitén alapul, aki hittel hitt, hittel fogant és aki arra választatott, hogy tőle szülessen az emberek üdvössége, és akit Krisztus teremtett, mielőtt Krisztust megszülte volna. Biztosan megtette az Atya akaratát Szűz Mária, és éppen ezért nagyobb dolog Mária számára Krisztus tanítványa, mint Krisztus anyja lenni." Mária lelki, hitbéli anyasága teszi őt Isten legelső és legszentebb lányává, egyúttal pedig Krisztus legelső és legtanulékonyabb tanítványává.
Mária az egyetlen lény az egész mindenségben, aki Jézusnak azt mondja, amit az ő mennyei Atyja mondott neki: ,,Te vagy az én fiam, ma szültelek" (Zsolt 2,7; Zsid 1,5). Antiochiai Szent Ignác tömören megjegyzi: ,,Jézus Istentől és Máriától van." Dante Máriáról többször is szól: ,,Szűz és Anya", ,,Anya és Lány", ,,Szűzanya, a te Fiad Lánya" - mondja róla, ugyanazzal a kettős nyelvezettel, amelynek segítségével egyáltalán lehetséges Máriáról szólni.
Az Isten Anyja cím egyedül elégséges Mária nagyságának a megalapozásához. Sokszor szemrehányással illetik a katolikusokat: eltúlozzák Mária tiszteletét és a neki tulajdonított jelentőséget. De ez a kritika nem számol azzal, amit az Isten tett Máriával: Ő ,,odáig ment Mária tiszteletében, hogy Isten Anyjává tette őt. Ennél többet senki nem mondhat róla, még ha annyi nyelven is beszélne, mint ahány fűszál van". Szűz Máriáról e sorokat Luther Mártontól idézte Raniero Cantalamessa. Majd rámutatott: az Isten Anyja cím ma is találkozási pont minden keresztény számára, és ebből lehet kiindulni, hogy megértsük Máriát és a hitben elfoglalt helyét. Ez az egyetlen ökumenikus cím, nemcsak azért, mert egy korai ökumenikus zsinat határozata, hanem mert minden Egyház elismeri.
Luther szerint a zsinat tanítása Máriáról mint Isten Anyjáról az egyházban kezdettől fogva jelen volt és az efezusi zsinat nem is új tételként definiálta, hanem mint az evangélium által tartalmazott igazságot. A hitújító Zwingli így ír: ,,Máriát méltán nevezhetjük Theotokosznak, Istenszülőnek..., ő az isteni Theotokosz, akit előbb kiválasztottak, mint hitt volna." Végül pedig egy idézet Kálvintól: ,,A Szentírás kifejezetten említi nekünk, hogy Szűz Máriától kell megszületnie annak, akit Isten Fiának hívnak és így maga a Szűz a mi Urunk Anyja."
Az Isten Anyja és az Istenszülő, a Theotokosz címhez kell ma is visszatérni, megkülönböztetve az összes többi névtől. Ha ezt az egyházak komolyan vennék, túl a dogmatikai igazságon, ez elég lenne a Mária körüli alapvető egység megteremtéséhez. Így Szűz Mária, a Szentlélek után az ökumenikus egység legfontosabb tényezője, az, aki anyai karizmájával segít abban, hogy összegyűjtse Isten szétszóródott gyermekeit (vö Jn 11,52).

Forrás: Vatikáni Rádió
Magyar Kurír

 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi üdvözlet  
Címkék: legtanulékonyabb, megkülönböztetve, következésképpen, szemrehányással, megteremtéséhez, megalapozásához, megnyilvánulás, felismerésének, különböztetett, kiválasztottak, elmélkedésében, eretnekséggel, tulajdonított, theotokosznak, istenszülőnek, tiszteletében, prédikációját, ikonábrázolás, bevezetőjében, szétszóródott, evangéliumban, hangsúlyozták, nyilvánvalóvá, katolikusokat, emlékeztetett, krisztológiai, kizárólagosan, születésével, cantalamessa, összegyűjtse, nyelvezettel, folyamatában, segítségével, magasságbeli, tiszteletére, hangsúlyozza, egyetlen lény, egész mindenségben, angyal megszólítja, szűz fogan, második kizárólagosan, anyát hangsúlyozza, keresztény hittitkok, emberi értelem, 431-es efezusi, tisztelet tárgya, angyalszó jelzi, evangélium tanúsága, maga részéről, útján fokozatosan, felismert hitigazság, első szakaszban, Isten Anyjáról, Raniero Cantalamessa, Pápai Ház, Redemptoris Mater-kápolnában, Római Kúria, Bevezetőjében Mária, Mater Dei, Isten Anyja, Magasságbeli Fia, Isten Fia, Istennek Fia, Egyház Erzsébet, Mária Jézus, Minthogy Mária, Mária Istennek, Isten Fiát, Szent Szűz, Isten Anyja”, Santa Maria Maggiore-bazilikát, Szent Ágoston, Szűz Mária, Antiochiai Szent Ignác, Jézus Istentől, Dante Máriáról, Fiad Lánya”, Isten Anyjává, Szűz Máriáról, Luther Mártontól, Szűz Máriától, Isten Fiának, Urunk Anyja, Vatikáni Rádió, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Németh László tollából  Soha ne kedvezz...  Neked tudnod kell  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Paul David Tripp Április 19  Leonardo da Vinci gondolata  Akarat  képre írva  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Fekete István - Akác  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Adakozás  Png rózsa csokor  Leonardo da Vinci gondolata  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Nagyi telefonál  Ágai Ágnes – Csendélet  Julian Brass gondolata  Sokan azt tartják  Jónás Tamás – Végtelen b...  Rátalálsz  Ami embereknek lehetetlen, az...  Régi emberek, akikre máig büsz...  képre írva  Nem tudhatod  Adakozás  Elköszönt  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Reménység és erő Krisztustól e...  Nagyi telefonál  Szívem tiéd  Szép napot kívánok  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Png virág  Albert Einsteinről  Éretlen vers  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Ágai Ágnes – Csendélet  Ágai Ágnes – Csendélet  Az engedelmesség miért nem vál...  Albert Einstein gondolata  Bertolt Brecht -től idézet  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Nagyi telefonál  Zilahy Lajos gondolata  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Bounty krémes  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Alázat  Facebookon kaptam  Erdőn  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Albert Einstein gondolata  Bertolt Brecht -től idézet  Hogy lehet megtartani  Idő  Facebookon kaptam Krisztinától  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Egy lelki imádság  Bounty krémes  Mai harmónia kártyám  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
egyetlen lény, egész mindenségben, angyal megszólítja, szűz fogan, második kizárólagosan, anyát hangsúlyozza, keresztény hittitkok, emberi értelem, 431-es efezusi, tisztelet tárgya, angyalszó jelzi, evangélium tanúsága, maga részéről, útján fokozatosan, felismert hitigazság, első szakaszban, korakereszténység idején, tévtannal szemben, kezdeti fázisban, második isteni, emberré lett, efezusi zsinat, himnuszok terén, növekvő személyes, lelki anyaság, emberek üdvössége, kettős nyelvezettel, neki tulajdonított, hitben elfoglalt, egyetlen ökumenikus, korai ökumenikus, zsinat tanítása, egyházban kezdettől, evangélium által, hitújító Zwingli, isteni Theotokosz, idézet Kálvintól, összes többi, egyházak komolyan, dogmatikai igazságon, ökumenikus egység, legtanulékonyabb, megkülönböztetve, következésképpen, szemrehányással, megteremtéséhez, megalapozásához, megnyilvánulás, felismerésének, különböztetett, kiválasztottak, elmélkedésében, eretnekséggel, tulajdonított, theotokosznak, istenszülőnek, tiszteletében, prédikációját, ikonábrázolás, bevezetőjében, szétszóródott, evangéliumban, hangsúlyozták, nyilvánvalóvá, katolikusokat, emlékeztetett, krisztológiai, kizárólagosan, születésével, cantalamessa, összegyűjtse, nyelvezettel, folyamatában, segítségével, magasságbeli, tiszteletére, hangsúlyozza, legfontosabb, mindenségben, karizmájával, tiszteletnek, órigenésszel, megszületnie, fejlődésének, kifejezetten, jelentőséget, választatott, szentírásban, tanítványává, tartalmazott, természetes, személyében, fogalmazott, fokozatosan, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1159
  • e Hét: 24219
  • e Hónap: 57373
  • e Év: 291120
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.