Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ferenc pápa: A megtapasztalt szeretet mindig arra indít,
  2020-01-09 11:32:08, csütörtök
 
  Ferenc pápa: A megtapasztalt szeretet mindig arra indít, hogy továbbadjuk azt másoknak!
Január 8-án Ferenc pápa folytatta az Apostolok cselekedeteiről szóló katekézissorozatát. Szent Pál máltai hajótörése kapcsán a Szentatya kiemelte, hogy a szerencsétlenség gondviselésszerű lehetőséggé vált a megmentő Isten hirdetésére, és minden megpróbáltatás közepette Krisztusba kell kapaszkodnunk.

Kedves testvérek, jó napot kívánok!
Az Apostolok cselekedetei könyvének utolsó része elmondja, hogy az evangélium folytatja útját, nemcsak szárazföldön, hanem tengeren is, mégpedig egy hajón, amely a fogoly Pált Caesareából Rómába viszi (vö. ApCsel 27.1-28.16), a Birodalom szívébe, hogy valóra váljon a Feltámadott szava: ,,Tanúim lesztek... a föld végső határáig" (ApCsel 1,8). Olvassátok az Apostolok cselekedeteinek könyvét, és látni fogjátok, ahogy az evangélium, a Szentlélek erejével, eljut minden néphez, és egyetemessé válik! Vegyétek kézbe, és olvassátok!
Kezdettől fogva kedvezőtlen időjárási körülmények között kellett hajózniuk. Az utazás veszélyessé vált. Pál azt tanácsolja, hogy ne hajózzanak tovább, a százados azonban nem ad hitelt neki, inkább a kormányosra és a hajótulajdonosra hagyatkozik. Folytatják útjukat, de olyan viharos szél kezd tombolni, hogy a legénység elveszíti az irányítást a hajó felett, és hagyja sodródni.
Amikor már úgy tűnik, közel a halál, és mindenkit kétségbeesés gyötör, Pál felszólal, és megnyugtatja társait. Azt mondja nekik, amit az imént hallottunk: ,,Ma éjjel [...] elém állt annak az Istennek az angyala, akié vagyok és akinek szolgálok, és ezt mondta: »Ne félj, Pál, neked a császár elé kell állnod, és íme, Isten neked ajándékozta mindazokat, akik veled utaznak!«" (ApCsel 27,23-24). Pál a megpróbáltatások között is a többiek életének őrzője és reményük életben tartója marad.
Lukács így azt mutatja meg nekünk, hogy a terv, mely Pált Rómába irányítja, nemcsak az apostolt, hanem utastársait is megmenti, és a hajótörés szerencsétlenségből gondviselésszerű lehetőséggé válik az evangélium hirdetésére.
A hajótörést követően kikötnek Málta szigetén, melynek lakói nagy vendégszeretettel fogadják őket. A máltaiak kiváló emberek, szelídek, már akkortól kezdve befogadók. Esik az eső, hideg van, de ők máglyát gyújtanak, hogy egy kis meleget és pihenést biztosítsanak a hajótörötteknek. Pál itt is, mint Krisztus igazi tanítványa, szolgálni kezd, ágakkal táplálja a tüzet. E ténykedése közben vipera harapja meg, de semmi baja sem lesz. Ezt látva az emberek így szóltak: ,,Ez biztosan nagy gonosztevő, mert túlél ugyan egy hajótörést, de megmarja egy vipera!" Várták a pillanatot, amint holtan esik össze, de neki semmi baja sem lesz, és így már nem gonosztevőnek, hanem egyenesen istennek tartják. Az a kiváltság valójában a feltámadt Úrtól származik, aki megsegíti őt, a mennybemenetele előtt a hívőknek tett ígérete szerint: ,,Kígyókat fognak meg, és ha valami halálos mérget isznak, nem árt nekik; betegekre teszik a kezüket, és azok meggyógyulnak" (Mk 16,18). A történelem tanúsága szerint attól fogva Máltán nincs vipera: ez Isten áldása erre a nagyon jó népre, amiért befogadták őket.
A máltai tartózkodás kedvező alkalommá vált Pál számára ahhoz, hogy ,,testet" adjon a hirdetett szónak, és együtt érző szolgálatot végezzen a betegek gyógyításával. És ez az evangélium egyik törvénye: amikor egy hívő tapasztalatot szerez a megváltásról, azt nem tartja meg magának, hanem továbbadja másnak. ,,A jó mindig közölni akarja önmagát. Az igazság és a szépség minden hiteles megtapasztalása magától fogva ki akar áradni, és minden mély szabadulást átélő személy fogékonyabbá válik mások szükségletei iránt" (Evangelii gaudium apostoli buzdítás, 9). Egy ,,megpróbált" keresztény minden bizonnyal közelebb kerülhet ahhoz, aki szenved, mert tudja, mi a szenvedés, és képesebb nyitott és érzékeny szívűvé válni a másokkal szembeni szolidaritásra.
Pál arra tanít bennünket, hogy a megpróbáltatásokat Krisztusba kapaszkodva éljük meg, hogy kialakuljon bennünk az ,,a meggyőződés, hogy Isten minden körülmények között tud cselekedni, a látszólagos kudarcok között is", és az a ,,bizonyosság, hogy aki szeretetből Istennek adja magát, az biztosan termékeny lesz" (ugyanott, 279). A szeretet mindig termékeny, az Isten iránti szeretet mindig termékeny, és ha engeded, hogy az Úr megragadjon téged, és megkapod az Úr ajándékait, az lehetővé teszi, hogy másoknak továbbadd azokat. Az Isten iránti szeretet mindig továbblép.
Ma arra kérjük az Urat, segítsen, hogy minden megpróbáltatást a hit erejének segítségével tudjunk megélni; és fogékonyak legyünk a történelem sok hajótöröttjére, akik kimerülve érkeznek partjainkra, hogy mi is azzal a testvéri szeretettel tudjuk fogadni őket, amely a Jézussal való találkozásból fakad. Ez ment meg bennünket a jéghideg közönytől és embertelenségtől.

Fordította: Tőzsér Endre SP - Magyar kurír

 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Címkék: gondviselésszerű, megpróbáltatások, hajótulajdonosra, embertelenségtől, szerencsétlenség, hajótörötteknek, cselekedeteiről, mennybemenetele, megpróbáltatást, cselekedeteinek, megtapasztalása, szolidaritásra, megpróbáltatás, hajótöröttjére, gonosztevőnek, kapaszkodnunk, tapasztalatot, meggyógyulnak, gyógyításával, találkozásból, megtapasztalt, biztosítsanak, kétségbeesés, megváltásról, segítségével, megnyugtatja, szárazföldön, fogékonyabbá, cselekedetei, szükségletei, hagyatkozik, körülmények, caesareából, szolgálatot, kedvezőtlen, partjainkra, megtapasztalt szeretet, szerencsétlenség gondviselésszerű, megmentő Isten, evangélium folytatja, fogoly Pált, föld végső, utazás veszélyessé, százados azonban, hajótulajdonosra hagyatkozik, legénység elveszíti, hajó felett, imént hallottunk, megpróbáltatások között, többiek életének, evangélium hirdetésére, hajótörést követően, Szent Pál, Pált Caesareából Rómába, Pált Rómába, Tőzsér Endre SP,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A nemzeti hovatartozás kulturá...  Albert Einsteinről  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Hiányzik  Nevem  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Png csokor  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Őrizkednünk kell...  Kaffka_Margit  Julian Brass gondolata  Nem tudhatod  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Png nő  Reménység és erő Krisztustól e...  Esti kép  Paul David Tripp Április 21  Mai harmónia kártyám  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Reggel van  Varga János Veniam - Fontos sz...  Adakozás  Kellemes délutánt kívánok  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam Krisztinától  Szép álmokat!  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Lóhere  Paul David Tripp Április 20  Szabolcska Mihály – Ákác...  Neked tudnod kell  Esti kép  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam Krisztinától  Jónás Tamás – Végtelen b...  Esti kép  A boldog családok mind hasonló...  Egy hatékony szolga  Alázat  Szép estét kedves látogatóimna...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Irgalom és ítélet  Adakozás  Irgalom és ítélet  Alvó cicák  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Még csak most kezdődik a nap  Szép álmokat!  Szép estét kedves látogatóimna...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Jó éjszakát  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Nem tudhatod  Akarat  Png ház  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Akarat  George Byron - Ahogy itt jár -...  Lóhere  Akarat  George Byron - Ahogy itt jár -...  Nagyi telefonál  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Png ház  Bounty krémes  Szívem tiéd  Szép napot kívánok 
Bejegyzés Címkék
megtapasztalt szeretet, szerencsétlenség gondviselésszerű, megmentő Isten, evangélium folytatja, fogoly Pált, föld végső, utazás veszélyessé, százados azonban, hajótulajdonosra hagyatkozik, legénység elveszíti, hajó felett, imént hallottunk, megpróbáltatások között, többiek életének, evangélium hirdetésére, hajótörést követően, máltaiak kiváló, feltámadt Úrtól, mennybemenetele előtt, hívőknek tett, történelem tanúsága, máltai tartózkodás, hirdetett szónak, betegek gyógyításával, evangélium egyik, hívő tapasztalatot, szépség minden, másokkal szembeni, látszólagos kudarcok, biztosan termékeny, szeretet mindig, lehetővé teszi, testvéri szeretettel, jéghideg közönytől, gondviselésszerű, megpróbáltatások, hajótulajdonosra, embertelenségtől, szerencsétlenség, hajótörötteknek, cselekedeteiről, mennybemenetele, megpróbáltatást, cselekedeteinek, megtapasztalása, szolidaritásra, megpróbáltatás, hajótöröttjére, gonosztevőnek, kapaszkodnunk, tapasztalatot, meggyógyulnak, gyógyításával, találkozásból, megtapasztalt, biztosítsanak, kétségbeesés, megváltásról, segítségével, megnyugtatja, szárazföldön, fogékonyabbá, cselekedetei, szükségletei, hagyatkozik, körülmények, caesareából, szolgálatot, kedvezőtlen, partjainkra, egyetemessé, kormányosra, kapaszkodva, látszólagos, szeretettel, feltámadott, bizonyosság, utastársait, szeretetből, hirdetésére, lehetőséggé, továbbadjuk, meggyőződés, ajándékozta, megragadjon, veszélyessé, kialakuljon, szabadulást, tartózkodás, szentlélek, történelem, megpróbált, evangélium, olvassátok, keresztény, hallottunk, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4696
  • e Hét: 27756
  • e Hónap: 60910
  • e Év: 294657
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.