Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ferenc pápa: A féltékeny ember képtelen meglátni a valóságot
  2020-01-25 11:50:11, szombat
 
  Ferenc pápa: A féltékeny ember képtelen meglátni a valóságot.
Az irigység és a féltékenység olyan, mint a szú, amely belülről rág, és arra késztet minket, hogy rosszul ítéljünk meg másokat, magunkban rosszakat mondjunk róluk, ami aztán megöli a másik embert - figyelmeztetett Ferenc pápa január 24-én a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott reggeli szentmise homíliájában.
Ferenc pápa a napi első olvasmányról (1Sám 24,3-21) elmélkedett, amely leírja, hogyan lohad le Saul féltékenysége Dávid iránt.
A király féltékenysége a fiatalok győzelmi énekéből ered, amelyet Saulnak zengenek, aki megölt ezer ellenséget, míg Dávid viszont tízezret. Így lobban fel a féltékenység nyugtalansága, amely mint a szú belülről rágja az embert. Saul elindul a hadsereggel, hogy megölje Dávidot. A féltékenység bűn, ami miatt ölni akar az ember. A Szentatya figyelmeztetett: ,,Mondhatja valaki: »Igen, féltékeny vagyok, de nem vagyok gyilkos.« Most nem, de ha folytatod ezt a belső harcot a másikkal, rosszul végződhet. Ugyanis könnyedén gyilkolhatunk a nyelvünkkel, a rágalmazással."
A féltékenység azáltal nő, hogy magunkban párbeszédet folytatunk, és a dolgokat a féltékenység szemüvegén keresztül szemléljük. ,,Magunkban pletykálgatunk." A féltékeny ember képtelen meglátni a valóságot. Saul is odáig jutott, hogy a féltékenység elhitette vele: Dávid gyilkos, egy ellenség.
,,Mi is, amikor az irigység, a féltékenység feltámad bennünk, ugyanezt tesszük!" - figyelmeztetett a pápa. Ha így érzünk, gondolkodjunk el: Miért tartom elviselhetetlennek ezt az embert? Vagy miért nem akarom látni sem a másikat? Gondoljuk végig, hogy miért! A választ keresve rájöhetünk, hogy mindaz, amit gondolunk a másikról, csak fantáziánk szüleménye.
Isten kegyelme az, amikor a féltékeny ember szembesül a valósággal, mint ahogy Saullal is történt: a féltékenység kipukkad, mint egy szappanbuborék, mert a féltékenységnek és az irigységnek nincs belső szilárdsága - mutatott rá Ferenc pápa.
Saul üdvössége Isten szeretetének köszönhető, aki korábban azt mondta neki, ha nem engedelmeskedik, akkor elveszi tőle országát, de Isten jót akart neki. Így megadta neki a valóság meglátásának kegyelmét.
Saul bemegy egy barlangba, hogy elvégezze a dolgát, ahol Dávid és emberei rejtőztek. Dávidnak azt javasolják a barátai, éljen az alkalommal, és ölje meg a királyt, de ő ellenáll: ,,Nem emelhetem kezemet ellene, hiszen ő az Úr felkentje!" A barlang sötétjében csak levágja Saul köntösének csücskét, és magával viszi.
Ezt követően Dávid kilép a barlangból, és tiszteletteljesen fordul Saulhoz. Felteszi neki a kérdést: ,,Miért hallgatsz azoknak a szavára, akik azt beszélik, hogy Dávid rosszat forral ellened?" Megmutatja neki köntöse levágott csücskét, és azt mondja: ,,Megölhettelek volna, de nem tettem meg." Ezzel kipukkasztja Saul féltékenységének szappanbuborékát. Saul felismeri Dávidot mint fiát, és visszatér a valóságba.
,,Kegyelemnek tekinthetjük, amikor az irigy, féltékeny ember szembesül a valósággal. Tekintsünk magunkba, amikor ellenszenvet érzünk valaki iránt. Tegyük fel magunknak a kérdést: Mi van bennem? A féltékenység szúja rág, mert van valamije, ami nekem nincs, vagy rejtett harag működik bennem?" A pápa azt tanácsolta, óvjuk meg szívünket ,,a magunkban pletykálástól", ami miatt valótlanságokat gondolunk a másikról. Amikor pedig valaki megrágalmaz valakit előttünk, akkor értessük meg vele, hogy az irigység és a féltékenység beszél belőle.
Figyeljünk oda erre, mert ez a szú behatol mindannyiunk szívébe, és arra késztet, hogy rosszul ítéljük meg az embereket, versengjünk velük. Ez aztán odavezet, hogy leselejtezzük az embereket, és háború robban ki a családban, a közösségben, a munkahelyen. Mindennek az eredete az irigység és a féltékenység.
,,Kérjük az Úrtól a kegyelmet, hogy olyan áttetsző szívünk legyen, mint Dávidnak! Ez a tiszta szív csak az igazságot és a békét keresi. Barátságos szív ez, amely nem akar gyilkolni" - zárta péntek reggeli homíliáját Ferenc pápa.


Forrás: Vatikáni Rádió Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Címkék: szappanbuborékát, féltékenységének, figyelmeztetett, valótlanságokat, féltékenységnek, engedelmeskedik, pletykálgatunk, szappanbuborék, gyilkolhatunk, megölhettelek, gondolkodjunk, pletykálástól, féltékenysége, nyugtalansága, leselejtezzük, rágalmazással, kápolnájában, tekinthetjük, homíliájában, szeretetének, féltékenység, olvasmányról, meglátásának, mindannyiunk, ellenszenvet, kipukkasztja, munkahelyen, közösségben, elmélkedett, hadsereggel, megrágalmaz, párbeszédet, kegyelemnek, szilárdsága, versengjünk, irigységnek, féltékeny ember, féltékenység olyan, másik embert, napi első, király féltékenysége, fiatalok győzelmi, féltékenység nyugtalansága, belső harcot, féltékenység azáltal, féltékenység szemüvegén, féltékenység elhitette, féltékenység feltámad, választ keresve, féltékenység kipukkad, irigységnek nincs, valóság meglátásának, Szent Márta-ház, Vatikáni Rádió Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Alvó cica  A csonk és a facsemete  Facebookon kaptam  Várnai Zseni - Petőfi márciusa  Szent-Györgyi Albert gondolata  Fújjad márciusi szél . . .  Facebookon kaptam  Éljen a magyar szabadság!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tavaszról álmodom,  Nem mindegy  Szép estét kedves látogatóimna...  A Mindenható Istenben bízva  Mély, puha álom - sárga féltés  Facebookon kaptam  Majthényi Flóra: Mi a haza?  Alvó baby  A közszereplő  Magyarország ilyen hely.  Amikor 5 éves voltam,  Jóga férfiaknak  Alvó baby  Szép álmokat!  Petőfi Sándor - A tavaszhoz  Gyönyörködjünk a március 15 ti...  Facebookon kaptam  Szeüleidtől tanultad  Facebookon kaptam  Isteni zsebkendők  Rochefoucauld - a bölcs  Az agyat és a csontokat is erő...  Radnóti Miklós: Nem tudhatom.....  Szeüleidtől tanultad  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Radnóti Miklós: Nem tudhatom.....  Akinek vaj van a fején...  Facebookon kaptam  Lelkünk mélyén rejlik legnagyo...  Szabó Lőrinc: Egy kis értelmet...  A közszereplő  Facebookon kaptam  Sajnos ezt elBalogozták  Rejtő Jenő versei  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  William Shakespeare-től idéze...  Őri István - Dal az életről  Ne engedd el kezem!  Őri István - Dal az életről  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 15  Alvó kislány  Üdvözöllek az oldalamon  Alvó kislány  A magukat nyílt és őszinte emb...  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Imádkozás Krisztus értelméért  gyöngyöstarjáni vérszilva faso...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  mindent a népért...  Szabó Norbert – Szabadsá...  Majthényi Flóra: Mi a haza?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gősi Vali - Tükre lennék...  Aztán itt van egy másik szerep...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tanuljuk meg tisztelni más ors...  ...és mégis ráismersz  Fújjad márciusi szél . . .  Por  Hernádkakon tánccal ünneplik m...  Könnyáztatta asszonysorsok  Ne engedd el kezem!  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  A nemzet csak akkor...  Várnai Zseni - Petőfi márciusa  mindent a népért...  Kezdet  Vágy, élet és sugár  Gámentzy Eduárd - Írok egy dar...  Facebookon kaptam  Keresd azt a valakit,...  Ne engedd el kezem!  Facebookon kaptam  Mi a különbség  Intelem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fújjad márciusi szél . . .  Illuziói ne legyen senkinek, a... 
Bejegyzés Címkék
féltékeny ember, féltékenység olyan, másik embert, napi első, király féltékenysége, fiatalok győzelmi, féltékenység nyugtalansága, belső harcot, féltékenység azáltal, féltékenység szemüvegén, féltékenység elhitette, féltékenység feltámad, választ keresve, féltékenység kipukkad, irigységnek nincs, valóság meglátásának, barlang sötétjében, féltékenység szúja, féltékenység beszél, tiszta szív, békét keresi, szappanbuborékát, féltékenységének, figyelmeztetett, valótlanságokat, féltékenységnek, engedelmeskedik, pletykálgatunk, szappanbuborék, gyilkolhatunk, megölhettelek, gondolkodjunk, pletykálástól, féltékenysége, nyugtalansága, leselejtezzük, rágalmazással, kápolnájában, tekinthetjük, homíliájában, szeretetének, féltékenység, olvasmányról, meglátásának, mindannyiunk, ellenszenvet, kipukkasztja, munkahelyen, közösségben, elmélkedett, hadsereggel, megrágalmaz, párbeszédet, kegyelemnek, szilárdsága, versengjünk, irigységnek, nyelvünkkel, köszönhető, ellenséget, folytatunk, figyeljünk, javasolják, alkalommal, köntösének, sötétjében, homíliáját, tekintsünk, barátságos, tanácsolta, valósággal, barlangból, szüleménye, bemutatott, fantáziánk, rájöhetünk, megmutatja, szemüvegén, szemléljük, mondhatja, visszatér, felismeri, embereket, gondolunk, gondoljuk, magunknak, féltékeny, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 90
  • e Hét: 1169
  • e Hónap: 14607
  • e Év: 217520
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.