Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Budapestre figyelt a világ
  2020-05-29 15:18:55, péntek
 
  1938-ban Magyarország és Budapest csodálatos házigazdája volt a rendezvénynek. Erről tanúskodtak a kongresszus után küldött táviratok, köszönőlevelek.
Nyolcvankét évvel ezelőtt késő délután harangszóra indult a papság menete a Vajdahunyad várától a Hősök terére. A fehér karinges kispapok imára kulcsolt kézzel, négyes sorokba rendeződve nyitották az ünneplő klérus felvonulását. A szerzetesrendek, világi papság, kanonokok, apátok, prépostok után 190 püspök és 37 érsek sétált a nyitóünnepség helyszínére. A kardinálisok élén a házigazda Serédi Jusztinián hercegprímás haladt, mögötte a többi bíborossal.
Harsonaszó csendült. A fanfár már azt jelezte, hogy elindul Eugenio Pacelli bíboros, pápai legátus is. A hívek térdelve fogadták az egyházfő küldöttét és az általa közvetített pápai áldást.
...... ........


Ünnep baljós árnyakkal
A feszült történelmi helyzetben különös jelentősége volt a katolikus világeseménynek. A kongresszus előkészítését beárnyékolta, hogy a náci Németország 1938 tavaszán megszállta Ausztriát. Hitler politikáját - ahogy a kommunista eszméket is - a Vatikán több alkalommal elítélte. A német politikai vezetés nem nézte jó szemmel a hívek részvételét a katolikus világtalálkozón. Hivatalosan a vízumkiadás akadozásáról beszéltek, valójában külön utazási engedélyhez kötötték - gyakorlatilag megtiltották -, hogy a német és osztrák hívek bekapcsolódhassanak az Eucharisztia közös ünnepébe.
...... ......


Összefogás
Mi volt az 1938-as kongresszus sikerének titka? A nagyszerű szervezés, a lelki felkészülés mélysége, az esemény mögötti nemzeti egység. Kihívásból akadt bőven. Legalább 100 ezer ember szállását kellett biztosítani, miközben alig 10 ezer szállodai és panziós férőhely állt rendelkezésre. A csoportos zarándokszállások kialakítása mellett 37 ezer budapesti magánlakásban ajánlottak fel szobát, fekhelyet a vendégeknek. Ezeket egyesével megtekintették a szervezőbizottság illetékesei.

Profi szervezés
A cserkészek hatalmas feladatot vállaltak magukra, amelyet nagyszerűen teljesítettek. A pályaudvarokon felállított Vendéggondozó Kirendeltségeken fogadták, tájékoztatták és útba igazították a zarándokokat. A MÁV szűkös jármű kapacitása ellenére is fennakadások nélkül biztosította a menetrendszerű vonatokkal 50 ezer fő utazását, valamint fogadta a külföldről érkező 70 különvonatot is. A programokról, közlekedési információkról közel 900 ezer példányban nyomtattak füzetecskét.

Távol a politikától
A magyar politikusok a Szentszék kérésére is önmérsékletet gyakoroltak, és nem használták fel az eseményt pártjuk népszerűsítésére, illetve a revíziós célok hangoztatására. A baloldal, a szociáldemokraták és a szakszervezeti vezetők is jelezték, nem gördítenek akadályt a gyári munkások részvétele elé. Az előkészület folyamán magukat a szervezőket is meglepte, hogy micsoda igény jelentkezett a csoportkonferenciákra a gyárakban dolgozók körében is. A Ganz Villamossági Gyárban 2600-an vettek részt a felkészítésen. Az üzem igazgatósága 15 ezer villamosjegy, 3000 énekfüzet és 3000 kongresszusi jelvény megvásárlásával támogatta a résztvevőket.

Múlt és jövő
A kongresszus kulturális és liturgikus eseményeit óriási érdeklődés követte. Magyarország kivívta a világ csodálatát, amilyen jó érzékkel tudta megmutatni évezredes hagyományait, történelmét, ugyanakkor a hangosítás, a közlekedésszervezés, a tömegtájékoztatás, az ünnepségek vizuális megoldásainak területén a korszak legújabb megoldásait vonultatta fel.
...... ......


A vasárnapi záró szentmisére percnyi megállás nélkül, négy és fél órán át hömpölygött a hívők ezer színben pompázó menete: egyháziak, világiak, főnemesek, nemesek, egyszerű emberek közös tanúságtétele ez hitükről. A Magyar Katolikus Egyház számára a sikeres világkongresszus egy megerősítés volt, amelyből aztán a hívekkel együtt meríthetett az 1938-at követő sötét évtizedekben.


Fotó: Fortepan
Forrás: NEK
Magyar Kurír 2020.05.25
 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
Címkék: kirendeltségeken, világkongresszus, népszerűsítésére, világeseménynek, szerzetesrendek, világtalálkozón, megvásárlásával, hangoztatására, információkról, megtekintették, menetrendszerű, köszönőlevelek, pályaudvarokon, szakszervezeti, felkészítésen, előkészítését, rendelkezésre, nyitóünnepség, önmérsékletet, rendezvénynek, tájékoztatták, tanúságtétele, magánlakásban, vendéggondozó, megoldásainak, gyakorlatilag, teljesítettek, villamosjegy, jelentkezett, villamossági, fennakadások, különvonatot, programokról, felvonulását, kardinálisok, biztosította, kongresszus után, papság menete, fehér karinges, ünneplő klérus, nyitóünnepség helyszínére, kardinálisok élén, házigazda Serédi, többi bíborossal, hívek térdelve, egyházfő küldöttét, általa közvetített, feszült történelmi, katolikus világeseménynek, kongresszus előkészítését, náci Németország, kommunista eszméket, Serédi Jusztinián, Eugenio Pacelli, Vendéggondozó Kirendeltségeken, Ganz Villamossági Gyárban, Magyar Katolikus Egyház, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Csendes éjszakán  Facebookon kaptam  Nem mindegy  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Csendes éjszakán  A csonk és a facsemete  Paul David Tripp Március 16  Nem kell ide békemenet  Facebookon kaptam  Heltai Jenő: Szabadság  Gámentzy Eduárd - Írok egy dar...  Március 15 emlékére virágba bo...  Síró nő  Amikor még rangja volt...  Március 15 emlékére virágba bo...  A közszereplő  Őri István - Dal az életről  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  ...és mégis ráismersz  Facebookon kaptam  Alvó baby  Törött csészék  Facebookon kaptam  Nem mindegy  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Március 15-ére  Imádkozás Krisztus értelméért  Az ünnepről  Szép estét kedves látogatóimna...  A tékozló és Isten gondviselés...  Az agyat és a csontokat is erő...  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Nemzeti  gyöngyöstarjáni vérszilva faso...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Március 15-re emlékve  Alvó cica  Könnyáztatta asszonysorsok  Szabó Norbert – Szabadsá...  mindent a népért...  Kakaós piskóta  Szent Pio atya!  Atyám !  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A kávé  Facebookon kaptam  Kezdet  Facebookon kaptam  Esti kép  Testünk a szenvedélyek izzó f...  Facebookon kaptam  Törött csészék  Könnyáztatta asszonysorsok  A gyász  Facebookon kaptam  Amikor 5 éves voltam,  Az ünnepről  Szeretettel  1848. március 15-én  Ez a miénk!  " A gondolat is rezgés. Minél ...  Gyönyörködjünk a március 15 ti...  Heltai Jenő: Szabadság  Akinek vaj van a fején...  William Shakespeare-től idéze...  Lelkünk mélyén rejlik legnagyo...  Facebookon kaptam  Az embernek fiatal korában van  Facebookon kaptam  A nemzet csak akkor...  Facebookon kaptam  Rejtő Jenő versei  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Minden jónak végeszakad egysze...  képre írva Március 15 -re emlé...  Nyíljatok meg  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  William Shakespeare-től idéze...  Gámentzy Eduárd - Írok egy dar...  A magukat nyílt és őszinte emb...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Nemzeti  Üdvözöllek az oldalamon  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Ne engedd el kezem!  Szép estét kedves látogatóimna...  Házi botox 
Bejegyzés Címkék
kongresszus után, papság menete, fehér karinges, ünneplő klérus, nyitóünnepség helyszínére, kardinálisok élén, házigazda Serédi, többi bíborossal, hívek térdelve, egyházfő küldöttét, általa közvetített, feszült történelmi, katolikus világeseménynek, kongresszus előkészítését, náci Németország, kommunista eszméket, német politikai, hívek részvételét, katolikus világtalálkozón, vízumkiadás akadozásáról, 1938-as kongresszus, nagyszerű szervezés, lelki felkészülés, esemény mögötti, csoportos zarándokszállások, szervezőbizottság illetékesei, cserkészek hatalmas, pályaudvarokon felállított, menetrendszerű vonatokkal, külföldről érkező, magyar politikusok, eseményt pártjuk, revíziós célok, szakszervezeti vezetők, gyári munkások, előkészület folyamán, gyárakban dolgozók, üzem igazgatósága, kongresszus kulturális, világ csodálatát, ünnepségek vizuális, korszak legújabb, vasárnapi záró, hívők ezer, sikeres világkongresszus, megerősítés volt, hívekkel együtt, 1938-at követő, kirendeltségeken, világkongresszus, népszerűsítésére, világeseménynek, szerzetesrendek, világtalálkozón, megvásárlásával, hangoztatására, információkról, megtekintették, menetrendszerű, köszönőlevelek, pályaudvarokon, szakszervezeti, felkészítésen, előkészítését, rendelkezésre, nyitóünnepség, önmérsékletet, rendezvénynek, tájékoztatták, tanúságtétele, magánlakásban, vendéggondozó, megoldásainak, gyakorlatilag, teljesítettek, villamosjegy, jelentkezett, villamossági, fennakadások, különvonatot, programokról, felvonulását, kardinálisok, biztosította, beárnyékolta, hercegprímás, zarándokokat, igazgatósága, megtiltották, eucharisztia, magyarország, hagyományait, kongresszusi, akadozásáról, évtizedekben, résztvevőket, füzetecskét, hömpölygött, szentmisére, vízumkiadás, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 662
  • e Hét: 1741
  • e Hónap: 15179
  • e Év: 218092
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.