Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szent Albert a szegény gondozói rend alapítójára
  2020-06-17 18:05:22, szerda
 
  Június 17-én emlékezik az Egyház Szent Albert Chmielowski testvérre, a Szegények Szolgái vagy más néven albertinus szegény gondozói rend alapítójára. Lengyelországban 2017-re Szent Albert Chmielowski-évet hirdetett a lengyel püspöki konferencia és a parlament.
Adam Hilary Bernard Chmielowski néven született Igołomiában, 1845. augusztus 20-án, gazdag lengyel arisztokrata családban. Négyen voltak testvérek, Adam nyolcéves volt, amikor elvesztették szüleiket. Ettől kezdve rokonok nevelték őket.
A puławyi mezőgazdasági és erdészeti akadémián tanult, hogy idővel át tudja venni a családi birtok irányítását. 1863-ban részt vett az Orosz Birodalom elleni januári felkelésben. Megsebesült, és egyik lábát térdtől elvesztette. A cár súlyos büntetést szabott ki a felkelőkre, így el kellett menekülnie az országból. Egy ideig Belgiumban folytatott mérnöki tanulmányokat, majd Párizsba ment, ahol festeni kezdett. Rajztanári oklevelet szerzett, majd a müncheni szépművészeti akadémia hallgatója volt. Ekkor térhetett csak haza.
Krakkóban ismert és népszerű festővé vált. Mindeközben egyre inkább együttérzés ébredt benne a szegény és elnyomott emberek iránt. Munkát vállalt a város egyik hajléktalanszállóján, és festményein is mind gyakoribb téma lett a szenvedés. Egyik fő műve az Ecce Homo című kép, amelyen az egész emberiség szenvedését magára vállaló Emberfiát ábrázolta.
1880-ban úgy döntött, elhagyja a fényes karriert ígérő művészi pályát és életét a szegényeknek szenteli. Belépett a jezsuita rendbe, de néhány hónap múlva egészségi állapota miatt eltanácsolták. Krakkóban élt, nincstelenül, éjszakai menedékhelyeken húzta meg magát. Ez azonban nem szegte kedvét, sőt. Felismerte hivatását, ami a nyomorban élők között is a leginkább elhagyatottakhoz szólt. Úgy gondolta, korának nagy csapása, hogy az emberek látják ugyan maguk körül a szenvedőket, mégsem tesznek semmit.
1887-ben belépett a ferences harmadrendbe - ekkor vette fel az Albert nevet. Szállásért cserébe munkát vállalt egy hajléktalanszállón. Egy évvel később szegénységi és szüzességi fogadalmat tett a krakkói püspök kezébe. E napot tekintjük a Szegények Szolgái vagy más néven albertinus szegény gondozói rend alapításának. Hivatalosan azonban csak 1928-ban alakult meg a kongregáció, mert a teljes szegénységet, amit Albert testvér és társai vállaltak, az Egyház akkoriban nem hagyta jóvá egy közösség számára. 1891-ben a később boldoggá avatott Bernardinával (született Maria Jabłońska) megalapította a rend női ágát.
...... ........... ..........


A közösség szegénykonyhákat, árvaházakat és menhelyeket nyitott, ezeken belül műhelyeket, hogy a rászorulóknak szakmát adjanak, és segítsék a nincsteleneket megmenekülni az anyagi és erkölcsi nyomorból. A szálláshelyekre minden különbségtétel nélkül befogadták a rászorulókat. Csak adományokat fogadtak el, és a rendtagok a menhelyeken éltek, teljes közösségben a szegényekkel. Albert testvér az egyik általa alapított szállón halt meg Krakkóban, 1916 karácsonyán.

II. János Pál, aki 1983-ban boldoggá, 1989-ben szentté avatta Albert testvért, fiatal korában színdarabot írt róla Istenünk testvére címmel.
A boldoggá avatáson, Krakkóban a szentatya úgy fogalmazott, Albert testvér a Mester tanítványa volt, aki földi zarándoklása során teljes mértékben felfedezte Krisztus szeretetét és kitartott ebben a szerelemben. Ez a szerelem pedig a lélek odaadásáról szól. A szent különösen hasonlít Krisztushoz. Ez a szeretet általi hasonlóság. ,,Ti barátaim vagytok" (Jn 15,14); ,,Krisztus meghódította őt" (Fil 3,12) - idézte Pál leveleit II. János Pál a homíliában. Hat évvel később, a szentté avatáson, a Szent Péter-bazilikában, Rómában szintén a tanítványságról és a lélek odaadásáról beszélt a szentatya: ,,Albert testvér tanítvány volt, aki készen állt mindenben a Mestert követni. (...) Testvére lett azoknak, akiket szolgált. (...) Oda kell adnunk a lelkünket."


Forrás: Catholic.org, Albertyni.opoka.org.pl, Wikipedia
Fotó: Wikipédia
Magyar Kurír 2020.06.17
 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Címkék: szegénykonyhákat, lengyelországban, elhagyatottakhoz, szálláshelyekre, menedékhelyeken, tanítványságról, különbségtétel, nincsteleneket, rászorulóknak, eltanácsolták, tanulmányokat, bernardinával, mezőgazdasági, szépművészeti, megalapította, szegényekkel, szegénységet, szegényeknek, zarándoklása, harmadrendbe, arisztokrata, rászorulókat, elvesztették, meghódította, megmenekülni, nincstelenül, alapításának, menhelyeken, árvaházakat, odaadásáról, menhelyeket, közösségben, elvesztette, krisztushoz, szerelemben, mindeközben, lengyel püspöki, puławyi mezőgazdasági, családi birtok, ideig Belgiumban, müncheni szépművészeti, város egyik, egész emberiség, fényes karriert, szegényeknek szenteli, jezsuita rendbe, nyomorban élők, leginkább elhagyatottakhoz, emberek látják, ferences harmadrendbe, évvel később, krakkói püspök, Szent Albert, Egyház Szent Albert Chmielowski, Szegények Szolgái, Szent Albert Chmielowski-évet, Adam Hilary Bernard Chmielowski, Orosz Birodalom, Ecce Homo, Maria Jabłońska, János Pál, Szent Péter-bazilikában, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Png virág  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Png cica  210 éve született a SZÓZAT meg...  Varga János Veniam - Fontos sz...  A televizió nem a kultúrát kép...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Nagyi telefonál  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Kövesd a cowboyt!  Akarat  Szívem  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Bounty krémes  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  képre írva  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam Annuska bar...  Png lepke  Szívem  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Png kutya  Az igazi szeretetért rendszeri...  Png kislány  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Fekete István - Akác  Adakozás  Hogy lehet megtartani  George Gordon Lord Byron: Inez...  Mi lenne ha  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Reménység és erő Krisztustól e...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Alvó cicák  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Egy hatékony szolga  Png férfi  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Png telefon  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Bounty krémes  Elköszönt  A sors  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Zsolnay Vilmos világhírű kera... 
Bejegyzés Címkék
lengyel püspöki, puławyi mezőgazdasági, családi birtok, ideig Belgiumban, müncheni szépművészeti, város egyik, egész emberiség, fényes karriert, szegényeknek szenteli, jezsuita rendbe, nyomorban élők, leginkább elhagyatottakhoz, emberek látják, ferences harmadrendbe, évvel később, krakkói püspök, teljes szegénységet, közösség számára, később boldoggá, közösség szegénykonyhákat, rászorulóknak szakmát, nincsteleneket megmenekülni, szálláshelyekre minden, menhelyeken éltek, egyik általa, boldoggá avatáson, szerelem pedig, lélek odaadásáról, szent különösen, szeretet általi, szentté avatáson, szegénykonyhákat, lengyelországban, elhagyatottakhoz, szálláshelyekre, menedékhelyeken, tanítványságról, különbségtétel, nincsteleneket, rászorulóknak, eltanácsolták, tanulmányokat, bernardinával, mezőgazdasági, szépművészeti, megalapította, szegényekkel, szegénységet, szegényeknek, zarándoklása, harmadrendbe, arisztokrata, rászorulókat, elvesztették, meghódította, megmenekülni, nincstelenül, alapításának, menhelyeken, árvaházakat, odaadásáról, menhelyeket, közösségben, elvesztette, krisztushoz, szerelemben, mindeközben, szegénységi, karácsonyán, felkelésben, festményein, irányítását, szenvedőket, fogalmazott, chmielowski, szenvedését, megsebesült, alapítójára, adományokat, konferencia, bazilikában, színdarabot, együttérzés, hivatalosan, kongregáció, hallgatója, fogadalmat, szüzességi, szállásért, felismerte, albertinus, rajztanári, menekülnie, belgiumban, folytatott, műhelyeket, felkelőkre, befogadták, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 8520
  • e Hét: 31580
  • e Hónap: 64734
  • e Év: 298481
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.