Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Akik a missziós keresztet kísérik
  2020-06-19 08:33:03, péntek
 
  Hengán Kristóf a kezdetektől, 2018-tól viszi városról városra, templomról templomra a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus jelképét. Egyedül, egy kerék segítségével oldja meg a műtárgy emelését, furgonba helyezését: azt a munkát, ami az ereklyetartó súlyából kifolyólag négyemberes lenne. Szabó János ötvösművész, restaurátor helyezi fel az újabb boldogok és szentek ereklyéit a keresztre.
,,Csíksomlyó volt a legnagyobb távolság, ahová eddig szállítottam a keresztet. A legtávolabbi helyszín, ahol járt, a Vatikán volt, de oda nem én vittem" - mondta Hengán Kristóf. A fogadtatásról, a közösségek készületéről a következőket tapasztalta: ,,Volt olyan, hogy ahogy odaértem, megérkezett a fotós, és amikor visszamentem másnap a műtárgyért, az atya már a szentképeket mutatta, amelyeken a missziós kereszt áll a templomukban."
Általában nagyon felkészültek az emberek. Gyakran készítenek a kongresszus jelképéről kiadványokat. Sok helyen olyan plakátok fogadják, amit a helyiek készítettek. ,,Az a jellemző, hogy megmozdul a közösség, ha odaér a kereszt." A legmegdöbbentőbb fogadtatásban egy görög katolikus közösségnél volt része: ,,Az egész településen megállt az élet arra az időre, amíg a keresztet a templomig vittem. Lezárták a rendőrök a területet, a falu határától gyalog kísértek Isten házáig."
Hengán Kristóf beszámolt egy hihetetlen esetről, ami útközben történt vele. Éppen Kassa felé tartott a missziós kereszttel, amikor egy vámos intett neki az út széléről, hogy álljon meg: ,,A szlovák ellenőr, aki gyanakvóan vizsgálta kívülről a furgon hatalmas zárt terét, megpróbálta kideríteni, hogy mi és miért van benne. Ebből fakadóan kisebb bábeli zűrzavar keletkezett. Szlovák, magyar és angol szavak keveredtek egymással. A feleségem segített megoldani a helyzetet, aki tud szlovákul." A vámos, miután megértette, hogy mit szállítanak, kinyittatta a furgon ajtaját. ,,Olyan dolog következett, amire egyáltalán nem számítottunk. Megcsókolta, megsimogatta, és térdre borulva imádkozni kezdett. A feleségemmel döbbenten álltunk. A férfi a hosszas tiszteletadás után fordult csak felém, és megrendülten mondta, milyen szerencse, hogy megállított bennünket." Ezek után végigmondatta Hengán Kristóffal angolul az ereklyetartó szentjeit.
A keresztet speciálisan átalakított járművel szállítják. Az autó túl van már a százezer megtett kilométeren, és rövidesen újra útnak indulhat...
...... ........... .......


Szabó János ötvösművész, restaurátor részt vett a missziós kereszt megalkotásában pályakezdőként. Azóta ő az, aki az épségéért felel, és ő helyezi fel az újabb boldogok és szentek ereklyéit a keresztre.
,,Most, hogy a feszület vándorol, egy-egy sérülést találtam rajta. Tisztítani is kell az alsó részeket: ahol sűrűn érnek hozzá, ott megsötétedett kicsit a fémfelület. Az időjárás, akár fedett helyen van, akár a szabadban, mindig befolyásolja egy műtárgy állapotát. Főleg, hogy a kereszt fa anyaga is magába szívja a nedvességet. Nincs külön meghatározva a tisztítási idő, attól függ, hányszor szállították, vagy hová került."
Szabó János elmondta, hogy egyre több szent és boldog ereklyéje kerül fel a keresztre, de mivel a műtárgy is folyamatosan úton van, így néha neki kell követnie, hogy felhelyezhesse méltó helyükre az újabb relikviákat. Előfordult olyan is, hogy azokat nagyobb tartóban küldték, mint ami felfér az ereklyetartóra, ilyenkor át kell helyezni kisebbe, és meg kell várni, hogy újból ellássák hitelesítő pecséttel, ami akár hetekbe, hónapokba is telhet.
Hogyan helyezik fel az újabb ereklyéket a keresztre? - A NEK TV első adásából kiderül, amelyet ITT nézhetnek meg. Link

Forrás: NEK
Fotó: Ambrus Marcsi
Magyar Kurír 2020.06.19

*
- Megáldotta a pápa a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztjét - FERENC PÁPA - 2017. november 20.
...... ........... .....


Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Címkék: legmegdöbbentőbb, megalkotásában, eucharisztikus, pályakezdőként, felhelyezhesse, ereklyetartóra, fogadtatásról, végigmondatta, fogadtatásban, megsötétedett, tiszteletadás, folyamatosan, kiadványokat, befolyásolja, számítottunk, megsimogatta, felkészültek, templomukban, készületéről, legtávolabbi, következőket, visszamentem, szentképeket, feleségemmel, ereklyetartó, szállítottam, szállították, meghatározva, megrendülten, segítségével, kilométeren, átalakított, ötvösművész, tapasztalta, nedvességet, kongresszus, kerék segítségével, műtárgy emelését, ereklyetartó súlyából, újabb boldogok, legnagyobb távolság, legtávolabbi helyszín, közösségek készületéről, következőket tapasztalta, szentképeket mutatta, missziós kereszt, kongresszus jelképéről, helyiek készítettek, legmegdöbbentőbb fogadtatásban, görög katolikus, egész településen, élet arra, Hengán Kristóf, Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus, Szabó János, Éppen Kassa, Hengán Kristóffal, Ambrus Marcsi, Magyar Kurír, FERENC PÁPA,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Reggel van  Egy maradéktalanul uralt világ  Leonardo da Vinci gondolata  Elköszönt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Png kutya  Idő  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Régi emberek, akikre máig büsz...  Garai Gábor - Takarítás  Alázat  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  A jó emberek mindig szépek mar...  Png telefon  képre írva  Radikális szeretet  George Byron - Ahogy itt jár -...  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Akarat  Paul David Tripp Április 20  Akarat  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Sose bánj semmit  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Radikális szeretet  képre írva  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Paul David Tripp Április 19  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Jónás Tamás – Végtelen b...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Rátalálsz  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Hiányzik  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Mindig jusson idő nevetni  Kellemes délutánt kívánok 
Bejegyzés Címkék
kerék segítségével, műtárgy emelését, ereklyetartó súlyából, újabb boldogok, legnagyobb távolság, legtávolabbi helyszín, közösségek készületéről, következőket tapasztalta, szentképeket mutatta, missziós kereszt, kongresszus jelképéről, helyiek készítettek, legmegdöbbentőbb fogadtatásban, görög katolikus, egész településen, élet arra, templomig vittem, falu határától, hihetetlen esetről, missziós kereszttel, vámos intett, szlovák ellenőr, furgon hatalmas, feleségem segített, furgon ajtaját, feleségemmel döbbenten, hosszas tiszteletadás, ereklyetartó szentjeit, keresztet speciálisan, százezer megtett, épségéért felel, feszület vándorol, alsó részeket, műtárgy állapotát, újabb relikviákat, újabb ereklyéket, 2020-as budapesti, legmegdöbbentőbb, megalkotásában, eucharisztikus, pályakezdőként, felhelyezhesse, ereklyetartóra, fogadtatásról, végigmondatta, fogadtatásban, megsötétedett, tiszteletadás, folyamatosan, kiadványokat, befolyásolja, számítottunk, megsimogatta, felkészültek, templomukban, készületéről, legtávolabbi, következőket, visszamentem, szentképeket, feleségemmel, ereklyetartó, szállítottam, szállították, meghatározva, megrendülten, segítségével, kilométeren, átalakított, ötvösművész, tapasztalta, nedvességet, kongresszus, restaurátor, megérkezett, relikviákat, szállítanak, kinyittatta, megállított, megcsókolta, keletkezett, megpróbálta, készítettek, közösségnél, településen, speciálisan, következett, négyemberes, kezdetektől, nemzetközi, műtárgyért, kideríteni, fémfelület, gyanakvóan, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 526
  • e Hét: 35512
  • e Hónap: 68666
  • e Év: 302413
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.