Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Útravaló – 2020. augusztus 23
  2020-08-23 08:39:59, vasárnap
 
  A mai evangéliumi szakaszban a Mester és tanítványai Jeruzsálem felé haladnak, eközben hangzik el Péter vallomása. Ez az út Jézus titoktartási kérelmével együtt rámutat, hogy istensége bár kimondatik, de annak ragyogását majd a húsvéti áldozat, az abból való részesedés tárja föl a maga mélységében a tanítványok számára.
Azok a megsejtések, melyek Jézus meghatározásaként először hangzanak el a mai evangéliumban - Keresztelő János, Illés vagy más próféta -, mind emberi vélekedések, nem az Egyház válasza, a tanítványi körön kívül álló állítás. Péter vallomása viszont, amit az apostolok nevében tesz, hitvallás, emberi szavakon keresztül történő kinyilatkoztatás: ,,Te vagy a Krisztus, az élő Isten Fia." ,,Nem a test és vér, hanem az én mennyei Atyám nyilatkoztatta ki ezt neked." (Mt 16,16-17) A Máté-evangélium egyik csúcspontjánál vagyunk, Isten kiválaszt valakit, hogy megszólaltassa az ő szavát.
Ennek a vallomásnak a színhelye Fülöp Cezáreája: teljes egészében pogány környék, városon kívüli terület, ahol Jézus és a tanítványok egyszerre vannak jelen és távol Izraeltől, valamint a pogányságtól. A görög szövegben a kérdésnél nem ,,hát ti...", hanem ,,de ti kinek tartotok engem" szerepel. Ezzel a ,,de"-vel Jézus elválasztja tanítványait a zsidóktól és a pogányoktól, az emberi vélekedésektől, és elkezdi formálni Egyházát. Úgy, ahogy majd búcsúbeszédében is ennek a kiválasztottságnak a megőrzését kéri számukra az Atyától: ,,Nem azt kérem, hogy vedd el őket a világból, hanem hogy óvd meg őket a gonosztól. Nem a világból valók, mint ahogy én sem vagyok a világból való. Szenteld meg őket az igazságban. A te igéd igazság." (Jn 17,15-17)
,,Te vagy a Krisztus, az élő Isten Fia (Mt 16,16); valóban feltámadt az Úr, és megjelent Simonnak" (Lk 24,34). Ez a két kijelentés az Egyház hitvallásának magva, alapja, mércéje, amihez immár kétezer éve társul minden tanítvány, ennek kifejtése a Hiszekegy a liturgiában. Vagyis a mi hitünk nem akörül forog, hogy létezik-e Isten. A katolikus hit annak megvallása, hogy Krisztus az Úr, feltámadt, és közölte önmagát Egyházával. Erre mondunk igent a keresztség kiszolgáltatásakor, valamint életünk fontos eseményei előtt a keresztségi fogadalom megújításával. Az Egyház önazonossága pedig abban rejlik, hogy megszakítás nélkül hitvallást tesz Urának, mert ebben ismeri meg őt, és az Úr is e szavak alapján ismeri meg a tanítványt: ,,ismerem enyéimet és enyéim ismernek engem" (Jn 10,14).
Ehhez társul Péternek, valamint az apostoloknak a jézusi sorsközösségbe való bevonása, az oldás és kötés teljhatalmának átadása, az ígéret, hogy a pokol kapui nem vesznek erőt az Egyházon. Talán éppen azért ilyen ,,felelőtlen" az Úr az osztogatásban, mert tudja, a kereszt titka megtanítja Pétert és a többieket arra, hogy a kapott hatalmat szándéka szerint alkalmazzák. ,,Amikor ráruházza hivatalát, Krisztus arra szólítja föl Pétert, hogy kövesse őt a keresztre, azért, hogy a hivatalos egyházban a küldetés egy legyen az élet átadásával: ez az azonosság pedig nem Péter erkölcsi erőfeszítésének gyümölcse, hanem az Úr felfoghatatlan kegyelme... Krisztus önazonossága úgy képződik le Péterben, hogy végignyúlik lényének megtörtségén; ezt egészen pontosan fejezi ki a fejjel lefelé megfeszített Péter." (Hans Urs von Balthasar)
Az Úr keresztjében való osztozás ugyanis helyet teremt Isten szavának győzelme, helyes értelmezése és alkalmazása számára. Azaz az apostolok szavainak ereje nem az apostoloktól származik, súlyuk az Úr Krisztusban van, aki a szóval együtt önmagát is átadja: ,,Amikor Isten mondja ki a szót, a saját életéből ad neki tartalmat" (Adrienne von Speyr).

Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
Címkék: kinyilatkoztatás, búcsúbeszédében, erőfeszítésének, nyilatkoztatta, csúcspontjánál, megszólaltassa, vélekedésektől, teljhatalmának, sorsközösségbe, felfoghatatlan, megújításával, osztogatásban, evangéliumban, hitvallásának, önazonossága, apostoloktól, pogányságtól, apostoloknak, titoktartási, megfeszített, tanítványait, keresztjében, megtörtségén, liturgiában, tanítványok, végignyúlik, vélekedések, megsejtések, pogányoktól, megszakítás, mélységében, keresztségi, értelmezése, krisztusban, elválasztja, alkalmazása, húsvéti áldozat, abból való, maga mélységében, tanítványok számára, tanítványi körön, apostolok nevében, színhelye Fülöp, tanítványok egyszerre, görög szövegben, emberi vélekedésektől, megőrzését kéri, világból valók, világból való, keresztségi fogadalom, jézusi sorsközösségbe, pokol kapui, Keresztelő János, Isten Fia, Fülöp Cezáreája, Hans Urs, Amikor Isten, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Png ház  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Hazára minden embernek szükség...  Szép estét  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Zilahy Lajos gondolata  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Julian Brass gondolata  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Fekete-erdő desszert  Mai harmónia kártyám  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Az engedelmesség miért nem vál...  Reménység és erő Krisztustól e...  Julian Brass gondolata  Rátalálsz  Hiányzik  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Minden harmadik...  Éretlen vers  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Reggel van  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Png kutya  Adakozás  Png virág  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Png ház  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Png cica  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Popper Péter szavai  Miért kiabálunk amikor dühösek...  A sors  Radikális szeretet  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Hazára minden embernek szükség...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  A sors  Alázat  Facebookon kaptam  A sors  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Png csokor  George Byron - Ahogy itt jár -...  Fekete István - Akác  Popper Péter szavai  Popper Péter szavai  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera... 
Bejegyzés Címkék
húsvéti áldozat, abból való, maga mélységében, tanítványok számára, tanítványi körön, apostolok nevében, színhelye Fülöp, tanítványok egyszerre, görög szövegben, emberi vélekedésektől, megőrzését kéri, világból valók, világból való, keresztségi fogadalom, jézusi sorsközösségbe, pokol kapui, kereszt titka, többieket arra, kapott hatalmat, hivatalos egyházban, élet átadásával, azonosság pedig, fejjel lefelé, apostolok szavainak, apostoloktól származik, szóval együtt, saját életéből, kinyilatkoztatás, búcsúbeszédében, erőfeszítésének, nyilatkoztatta, csúcspontjánál, megszólaltassa, vélekedésektől, teljhatalmának, sorsközösségbe, felfoghatatlan, megújításával, osztogatásban, evangéliumban, hitvallásának, önazonossága, apostoloktól, pogányságtól, apostoloknak, titoktartási, megfeszített, tanítványait, keresztjében, megtörtségén, liturgiában, tanítványok, végignyúlik, vélekedések, megsejtések, pogányoktól, megszakítás, mélységében, keresztségi, értelmezése, krisztusban, elválasztja, alkalmazása, vallomásnak, evangéliumi, alkalmazzák, tanítványai, keresztelő, megtanítja, kijelentés, hitvallást, jeruzsálem, evangélium, tanítványi, megőrzését, megvallása, szakaszban, egyházával, tanítványt, keresztség, átadásával, kérelmével, igazságban, kimondatik, részesedés, felelőtlen, ragyogását, egészében, keresztül, hitvallás, származik, apostolok, vallomása, azonosság, cezáreája, zsidóktól, színhelye, egyházban, kiválaszt, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6859
  • e Hét: 29919
  • e Hónap: 63073
  • e Év: 296820
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.