Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Évközi 2. vasárnap 01.17
  2021-01-17 09:32:12, vasárnap
 
  OLVASMÁNY Sámuel első könyvéből
Sámuel, gyermekkorától fogva Éli főpap mellett az Úrnak szolgált. Az Úrtemplomában aludt, ahol az Isten ládája volt. Az Úr megszólította: ,,Sámuel, Sámuel!" A gyermek ezt felelte: ,,Itt vagyok." Aztán odafutott Élihez, és azt mondta: ,,Itt vagyok, hívtál." Éli ezt válaszolta: ,,Én nem hívtalak, feküdj le és aludj." Erre elment, és lefeküdt aludni.
Az Úr azonban újra szólította Sámuelt. Sámuel fölkelt, odament Élihez, és azt mondta: ,,Itt vagyok, hívtál." Ő azt felelte: ,,Nem hívtalak, fiam, feküdj le és aludj!" Sámuel ugyanis még nem ismerte az Urat, mert az Úr szava még nem nyilatkozott meg neki.
Ezután az Úr ismét szólította Sámuelt, harmadszorra. Az fölkelt, odament Élihez, és így szólt: ,,Itt vagyok, hívtál." Erre Éli megértette, hogy az Úr szólította a fiút. Ezért azt mondta Sámuelnek: ,,Menj, feküdj le és aludj, aztán ha valaki szólít, így válaszolj: »Szólj, Uram, hallja a te szolgád.«" Sámuel elment és visszafeküdt a helyére.
Akkor megjelent az Úr megállt előtte és szólította mint az előző alkalommal: ,,Sámuel, Sámuel!" És Sámuel így válaszolt: ,,Szólj, Uram, hallja a te szolgád?"
Sámuel növekedett, az Úr pedig vele volt, és nem hagyta, hogy egyetlen szava is meghiúsuljon.
Ez az Isten igéje. 1Sám 3,3b-10.19

SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a korintusiakhoz írt első leveléből
Testvéreim! A test nem a kicsapongásért van, hanem az Úrért, az Úr pedig a testért. Isten ugyanis feltámasztotta az Urat, és hatalmával minket is feltámaszt.
Nem tudjátok, hogy testetek Krisztus tagja? Aki azonban az Úrral egyesül, egy lélek vele.
Kerüljétek a testiség bűnét! Minden bűn, amelyet az ember elkövet, a testén kívül van, de a kicsapongó a tulajdon teste ellen vét. Nem tudjátok, hogy testetek a bennetek lakó Szentlélek temploma, akit Istentől kaptatok? Nem tudjátok, hogy nem vagytok a magatoké? Nagy volt a ti váltságdíjatok. Dicsőítsétek meg tehát Istent testetekben!
Ez az Isten igéje. 1Kor 6,13c-15a.17-20

EVANGÉLIUM Szent János könyvéből
Abban az időben ott állt (Keresztelő) János két tanítványával, és mihelyt meglátta Jézust, amint közeledett, így szólt: ,,Nézzétek, az Isten Báránya!" Két tanítványa hallotta, hogy (János) ezt mondta , és követni kezdte Jézust. Amikor Jézus megfordult, s látta, hogy követik, megkérdezte: ,,Mit kívántok?"
Azok ezt felelték: ,,Rabbi - ami annyit jelent, hogy Mester -, hol laksz?"
,,Jöjjetek, nézzétek meg!" - mondta nekik. Elmentek tehát vele, megnézték, hogy hol lakik, és aznap nála maradtak. Ez a tizedik óra ige körül volt.
A kettő közül, akik hallották ezt Jánostól és követték (Jézust), az egyik , András volt, Simon Péter testvére. Ő először testvérével, Simonnal találkozott, és szólt neki: ,,Megtaláltuk a Messiást, vagy más szóval a Fölkentet", és elvitte Jézushoz.
Jézus rátekintett, és így szólt hozzá: ,,Te Simon vagy, János fia, de Kéfásnak, azaz Péternek fognak hívni."
Ezek az evangélium igéi. Jn 1,35-42
...... ..........



Elmélkedés
Isten Báránya
Keresztelő János Jézusról szóló tömör tanúságtétele így szól a mai evangéliumban: ,,Nézzétek, az Isten Báránya!" A sajátos kifejezés mind az ószövetségben, mind az újszövetségben szerepel, illetve a szentmisében is előfordul. A Teremtés könyvének 22. fejezetéből jól ismert jelenet számunkra, amikor Ábrahám kész feláldozni fiát, Izsákot Istennek. De Isten számára nem kedves az emberáldozat, csak próbára akarta tenni Ábrahámot, ezért megállítja őt és gondoskodik róla, hogy legyen ott egy bárány, egy kos, amit aztán feláldoz Ábrahám. A kos lesz tehát az áldozati állat, a fiú, Izsák életben marad.
A húsvéti vigília ünneplése során minden esztendőben felolvassuk az Egyiptomból való kivonulás történetét. Ebben szerepel, hogy a kivonulás előtti estén minden család feláldoz egy bárányt, s annak vérével megkenik a ház ajtaját. A bárány vére jel lesz Isten angyala számára, így elkerüli a zsidók házait, ezért az elsőszülöttek megmenekülnek, életben maradnak. Csak azokban a házakban, az egyiptomiak otthonaiban halnak meg az elsőszülöttek, amelyeknek ajtaján nincs a bárány vére.
A prófétai jövendölésekben is találkozunk az áldozatra előkészített bárány képével. Az Úr szenvedő szolgájáról így jövendöl Izajás próféta: ,,Az Úr mégis az ő vállára rakta mindnyájunk gonoszságát. Megkínozták, s ő alázattal elviselte, nem nyitotta ki a száját. Mint a juh, amelyet leölni visznek, vagy amint a bárány elnémul nyírója előtt, ő sem nyitotta ki a száját" (Iz 53,6-7). Jeremiás próféta pedig ezt írja: ,,Én meg olyan voltam, mint a szelíd bárány, amelyet vágóhídra hurcolnak; nem tudtam, hogy terveket koholnak ellenem" (Jer 11,19).
Az evangéliumokban elsőként Keresztelő János beszél Jézusról, mint az Isten Bárányáról. Ő az, aki magára veszi minden ember bűnét, és az ő drága és tiszta vérének ontásával törli el az emberek bűneit. Valójában Krisztus az a Bárány, akit Izsák helyett feláldoztak és minden esztendőben feláldozott húsvéti áldozati bárány is. Ő a mennyei Atya örök áldozata, aki értünk, a megváltásunkért feláldozta önmagát. Ő a szenvedő szolga, aki nem lázad, nem vádol senkit, hanem csendben odaadja, feláldozza magát irántunk érzett szeretetből.
Szent Péter apostol első levelében ezt olvassuk: ,,Tudjátok, hogy nem veszendő ezüstön vagy aranyon szabadultatok ki az atyáitoktól rátok hagyományozott értéktelen életmódból, hanem Krisztusnak, a hibátlan és egészen tiszta báránynak drága vére árán" (1Pét 1,18-19). A Szent János evangélista által írt Jelenések könyve pedig minden titkot felfed a Bárányról. Ő tudja feltörni a történelem pecsétjeit, ő ítéli meg minden ember életét, ő tárja fel mindenki előtt az igazságot. Győzelmet aratva ül a dicsőség trónján és mindenki előtte hódol.
A Szentírás kinyilatkoztatott igazsága hangzik el minden szentmisében a szentáldozás előtt: ,,Íme az Isten Báránya, íme, aki elveszi a világ bűneit. Boldogok, akiket meghív asztalához Jézus, az Isten Báránya." A gyenge bárány Isten erejének és győzelmének a jelképe. Legyőzi a gonoszt és megszerzi az üdvösséget minden ember számára. Jézus a legértékesebb áldozatot mutatja be saját életének odaadásával a kereszten.
C. Horváth István Sándor

Imádság
Urunk, Jézus Krisztus! Te az Atyától jöttél a világba, őt dicsőítetted meg életeddel. Mindenkor az ő akaratát teljesítetted, neki engedelmeskedtél. Vállaltad, hogy emberré legyél, emberként élj és vállaltad a halált is. Segíts minket, hogy észrevegyük közelségedet, jelenlétedet, szeretetedet! Segíts minket, hogy megtaláljunk téged, s vezess minket az Atyához! Maradj örökké köztünk, hogy szereteted állandóan bennünk legyen! Add meg nekünk az újjászületést, hogy egészen Istennek élhessünk! Segíts minket, hogy tanúságot tegyünk rólad az igazságot kereső embereknek!

Hanganyag Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Címkék: engedelmeskedtél, jövendölésekben, megváltásunkért, evangéliumokban, váltságdíjatok, kicsapongásért, hagyományozott, korintusiakhoz, újszövetségben, gyermekkorától, feltámasztotta, legértékesebb, megmenekülnek, elsőszülöttek, szabadultatok, teljesítetted, megszólította, úrtemplomában, evangéliumban, újjászületést, tanítványával, ószövetségben, tanúságtétele, jelenlétedet, dicsőítetted, meghiúsuljon, szeretetedet, szentmisében, dicsőítsétek, előkészített, emberáldozat, harmadszorra, nyilatkozott, visszafeküdt, közelségedet, megtaláljunk, előző alkalommal, lélek vele, testiség bűnét, ember elkövet, testén kívül, tulajdon teste, bennetek lakó, kettő közül, evangélium igéi, sajátos kifejezés, újszövetségben szerepel, áldozati állat, húsvéti vigília, kivonulás előtti, bárány vére, zsidók házait, OLVASMÁNY Sámuel, Erre Éli, SZENTLECKE Szent Pál, EVANGÉLIUM Szent János, Isten Báránya, Amikor Jézus, Simon Péter, Keresztelő János Jézusról, Izsákot Istennek, Keresztelő János, Isten Bárányáról, Valójában Krisztus, Szent Péter, Szent János, Horváth István Sándor, Jézus Krisztus,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Esti kép  Alvó baby  Facebookon kaptam  Az embernek fiatal korában van  Szép Álmokat  A gyász  Alvó baby  Facebookon kaptam  Por  Nem foghatunk rá minden sérülé...  Rendhagyó tavaszköszöntő Horto...  Aranyosi Ervin: Március 15. a ...  Dóró Sándor: Ma  Illuziói ne legyen senkinek, a...  Nemzeti  A nemzet csak akkor...  Rendhagyó tavaszköszöntő Horto...  Magyarország ilyen hely.  "Úgy hívnak minket, hogy "Az Ö...  Március 15 emlékére virágba bo...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Testünk a szenvedélyek izzó f...  Szép estét kedves látogatóimna...  Esti kép  Ki volt valójában a rejtélyes ...  Dóró Sándor: Tétova lét  Szabó Norbert – Szabadsá...  Nagy László - Szerelem emléke  Mindig tud adni ,  Facebookon kaptam  Amikor még rangja volt...  Imádkozás Krisztus értelméért  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Tavaszról álmodom,  Szép estét kedves látogatóimna...  Könnyáztatta asszonysorsok  Hernádkak  Facebookon kaptam  Mindig tud adni ,  Március 15 emlékére virágba bo...  Nem kell ide békemenet  Dóró Sándor: Tétova lét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Rejtő Jenő versei  Szép estét kedves látogatóimna...  Mai harmónia kártyám  Szent Pio atya!  Őri István - Dal az életről  Rejtő Jenő versei  Facebookon kaptam  Éljen a magyar szabadság!  Facebookon kaptam  Alvó baby  Éljen a magyar szabadság!  Jó éjszakát  Paul David Tripp Március 16  Sajnos ezt elBalogozták  Kakaós piskóta  Petőfi Sándor - A tavaszhoz  Paul David Tripp Március 16  Isten áldja  Alvó cica  Emlékeimben mindenütt ott vagy...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem kell ide békemenet  Nem kellett volna!  Facebookon kaptam  Jóga férfiaknak  A magukat nyílt és őszinte emb...  Facebookon kaptam  Síró nő  gyöngyöstarjáni vérszilva faso...  Sajnos ezt elBalogozták  Házi botox  Mai harmónia kártyám  A Mindenható Istenben bízva  Amikor 5 éves voltam,  Fújjad márciusi szél . . .  Por  Ted Engstrőm gondolata  Keresd azt a valakit,...  Könnyáztatta asszonysorsok  Alvó baby  Március  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Petőfi Sándor - A tavaszhoz  Szeüleidtől tanultad  A tékozló és Isten gondviselés...  Csendes éjszakán  Rejtő Jenő versei  Kakaós piskóta  A magukat nyílt és őszinte emb...  Az embernek fiatal korában van  Heltai Jenő: Szabadság 
Bejegyzés Címkék
előző alkalommal, lélek vele, testiség bűnét, ember elkövet, testén kívül, tulajdon teste, bennetek lakó, kettő közül, evangélium igéi, sajátos kifejezés, újszövetségben szerepel, áldozati állat, húsvéti vigília, kivonulás előtti, bárány vére, zsidók házait, elsőszülöttek megmenekülnek, egyiptomiak otthonaiban, prófétai jövendölésekben, áldozatra előkészített, bárány elnémul, szelíd bárány, evangéliumokban elsőként, emberek bűneit, mennyei Atya, megváltásunkért feláldozta, szenvedő szolga, atyáitoktól rátok, történelem pecsétjeit, dicsőség trónján, szentáldozás előtt, világ bűneit, gyenge bárány, üdvösséget minden, legértékesebb áldozatot, igazságot kereső, engedelmeskedtél, jövendölésekben, megváltásunkért, evangéliumokban, váltságdíjatok, kicsapongásért, hagyományozott, korintusiakhoz, újszövetségben, gyermekkorától, feltámasztotta, legértékesebb, megmenekülnek, elsőszülöttek, szabadultatok, teljesítetted, megszólította, úrtemplomában, evangéliumban, újjászületést, tanítványával, ószövetségben, tanúságtétele, jelenlétedet, dicsőítetted, meghiúsuljon, szeretetedet, szentmisében, dicsőítsétek, előkészített, emberáldozat, harmadszorra, nyilatkozott, visszafeküdt, közelségedet, megtaláljunk, szentáldozás, feláldoztak, esztendőben, szeretetből, atyáitoktól, krisztusnak, feláldozott, evangélista, megtaláltuk, rátekintett, fejezetéből, találkozott, testvérével, testetekben, megkérdezte, gondoskodik, felolvassuk, szolgájáról, mindnyájunk, találkozunk, otthonaiban, egyiptomból, egyiptomiak, gonoszságát, megkínozták, észrevegyük, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 376
  • e Hét: 1455
  • e Hónap: 14893
  • e Év: 217806
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.