Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
Tél hava
  2015-01-25 23:09:44, vasárnap
 
  Csorba Győző: Tél hava





Egyhangú könyvlapok unalmas szövegek
lapozni sincs kedvem ebben a januárban
A karácsonyi nagy kalandok izgató
lázaiból kivált nehéz így folytatódni
A virradni-se-kész éjeknek nincs határa
testem falainál sem változik a légkör
Igen csak képzelődni ünnepet idehozni
ilyenkor azt lehet csak kegyesen hazudni
Aztán ha valami történik s mégsem érek
a tavaszba piros napokat legalább
pirosakat viszek a földbe s a didergő
gyökereknek talán könnyebb lesz várakozni.
 
 
0 komment , kategória:  Versek, képek tavasztól-télig  
Normafánál
  2015-01-25 23:04:44, vasárnap
 
 


A Normafánál - Buda
(fotó: Káldos János)

Forrás: http://jelesnapok.oszk.hu
 
 
0 komment , kategória:  Versek, képek tavasztól-télig  
Fantasztikus fánkok
  2015-01-25 22:32:57, vasárnap
 
  Fantasztikus fánkok

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a fánk igazi hungarikum. Pedig - kevés kivételtől eltekintve - szinte az egész világon szeretik ezeket az édes, olajban sült tésztaféléket. Már az i. e. időkben is kedveltek voltak az olajban sült sütemények, s ez a tendencia azóta sem változott.

Se szeri, se száma a fánk születését igazoló anekdotáknak és legendáknak. A II. Ramszesz sírjának falán megörökített fánksütő szolgáktól kezdve a farsang éjszakáján álruhában kiszökő Marie Antoinette által felfedezett francia beignet történetétől, egészen az osztrákok tésztával dobálódzó özvegyasszonyáig széles skálán mozog a fánk eredetét elmesélő regék sora. A francia és osztrák történetek mellett még ott a németek fánkmondája is, amely szerint a fánk a XV. századi Berlinben született, mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a mai napig a világ sok pontján Berlinerként emlegetik.




A farsangi időszak jellegzetes desszertje a fánk

Pontosan nem tudni, mikor sütötték az első fánkra emlékeztető ételt, de annyi bizonyos, hogy már az időszámításunk előtt ismert és kedvelt fogás volt a világ nem egy pontján, a kereszténység térhódítását követően a vízkereszt utáni időszaktól a farsangon átívelő és a nagyböjtig tartó időszak ünnepi eledelévé vált a farsangi fánk. Ennek többféle magyarázata is létezik, az egyik leglogikusabb talán az, hogy ezek a zsírban sült, lisztben, vajban, tojásban gazdag tésztaételek voltak hivatva felkészíteni a hívők szervezetét a húsvétig tartó böjt megpróbáltatásaira.

Az ókori Görögországban annyira kedvelték az olajban sült, majd mézben áztatott tésztát, hogy az olimpiai győztesek is ilyen finomságokat kaptak. A költő Callimachus az, aki először említést tesz erről a rituáléról, így az ő írását tekinthetjük az első fánkról szóló írásos dokumentumnak is.

Ennek a mézben áztatott fánknak egy leszármazottja vált a zsidó hanuka egyik kedvelt fogásává. Az fény ünnepén, a 8 napig kitartó olaj emlékére olajban sütött ételek egyik jellemző változata ma is a fánk, de nem csak a loukoumades formájában.





Fánk készül a zsidó hanuka-ünnepre is

A loukoumadest, illetve az olajban sült, majd mézben, szirupban áztatott fánkot a világ sok pontján tetten érhetjük. A török lokma, a ciprusi lokmades mellett az araboknál is ismert édesség, ahol a fánkot még egy kis szezámmaggal is meghintik. Kicsit távolabb, Indiában pedig rálelhetünk a gulab jamunra is, ami szintén erős hasonlóságot mutat a görög loukoumades-szel.

A mézes-mázos fánkok mellett az európai kínálat legmeghatározóbb eleme a németek, osztrákok által kedvelt töltetlen, lukkal nem rendelkező fánk, amit mifelénk szalagos fánkként ismernek. A Berliner vagy Krapfen leszármazottai a horvát krafne, a szerb krofne, illetve a szlovén korf. A Berliner nyomaira bukkanhatunk Portugáliában, Finnországban, Norvégiában, sőt még Mexikóban is.

A klasszikus töltetlen fánkot azonban hamar elkezdte mindenki a saját szája íze szerint variálni, így születtek a lekvárral, csokoládéval, különféle krémekkel töltött fánkok. A porcukorral való szórás mellett megjelent a mázas borítás, és a cukros mázakon kívül csokoládéval, egyéb édes krémekkel is dekorálták a kisült fánkokat. Az eredetileg töltetlen Berliner az Újvilágban már a főleg vaníliás krémmel töltött sült tésztákat jelentette.





Tölthetjük lekvárral, de csokikrémmel, vaníliapudinggal is

A nem töltött fánkok sorába tartozik a lengyelek által nagyon kedvelt paczki is. A lengyel pékségekben szinte egész évben kapható fánk annyiban különbözik a magyar szalagos fánktól, hogy legtöbbször cukormázzal bevonva kínálják. A paczki eredete állítólag a középkorba nyúlik vissza, amikor a királyi udvarban francia szakácsok teljesítettek szolgálatot, és az ő közreműködésükkel alakult ki a tökéletes fánkrecept.

Bizony a franciáknak volt is miből kiindulniuk, hiszen náluk készült az a bizonyos beignet, ami még Marie Antoinette-t is elcsábította. A beignet (ejtsd: benyé) nem csak az lengyel konyhákban forradalmasította a fánkkészítést és fogyasztást, hanem a francia bevándorlóknak hála Amerikában is megvetette a lábát. A francia bevándorlók a XVIII. században, Louisianában kezdték el meghonosítani ezt a süteményt, és a dolog annyira jól sikerült, hogy a beignet teljesen beépült a kreol konyhába, 1986 óta pedig Louisiana állam hivatalos fánkja. Az európai beignet variánsok egyik ismertebb példánya a gesztenyeliszttel készített korzikai fánk, a beignets de farine de châtaigne.

Az amerikai kontinensen azonban nem csak a beignet vált igazán népszerűvé, hanem a hollandok által készített olykoeks, azaz olajos pogácsa, ami a ma ismert amerikai fánk egyik előfutárának tekinthető. A legenda szerint a hollandok fánkjával csak egy baj volt, mégpedig az, hogy a közepe nehezen sült át, miközben a felülete már gyönyörű aranybarna volt. A megoldást Hansen Gregory amerikai hajóskapitány szolgáltatta 1847-ben, amikor rájött arra, hogy a középen átfúrt fánk sokkal könnyebben átsül, biztosítva a készítőjét és a fogyasztóját is arról, hogy nem maradt nyers a közepe.





Amerikában a mázas fánkok népszerűek

Lehet, hogy az amerikaiak számára ez volt az út a megváltáshoz, de Európa számos országában valószínűleg már jóval korábban is készítettek lyukas, gyűrű alakú fánkokat. A gyűrűs fánkok sorába tartozik az ír Gravy-gyűrű és a habzsákból kinyomott, ricottás tésztájú olasz gyűrű-fánk, a zeppola is. A zeppolát ritkán fogyasztják magában, leggyakrabban vaníliás krémet ültetnek a gyűrű közepébe, amit még egy kis csokoládéval, lekvárral vagy gyümölccsel is megbolondítanak. A zeppola nem kifejezetten farsangi fánk, hanem Szent József napjára, március 19-re készítik el.





Zeppoli, az olasz fánk

A kerek, a gömb alakú, lyukas és gyűrűs fánkok mellett a spanyolok egy újabb formával járultak hozzá a világ fánkkollekciójához. A churros eredetileg a spanyol pásztorok kedvelt eledele volt. A könnyen összeállítható és nyílt láng felett megsüthető sütemény formája a legeltetett Churra birkák szarvára emlékeztette a pásztorokat, így ez után kapta a sütemény a nevét. A churros abban is eltér a legtöbb fánktól, hogy a tésztája úgynevezett égetett tészta. Ezt a tésztát nem szaggatjuk, hanem egy habnyomóval a forró olajba nyomjuk, és az elkészült tésztát fahéjas porcukorral hintjük. A churros nagy népszerűségre tett szert a Dél- és Közép-Amerikában, ahol a fahéjas szórás mellett a töltelékek is megjelentek a churros kínálatban. A sima churrost forró csokoládéba mártva érdemes fogyasztani.





Churros - csokiszószba mártva isteniek ezek a fánk-kukacok

Az égetett tésztás fánkok kapcsán meg kell említsük a képviselőfánkot és az éclair vagy ekler fánkot is, amelyeket Magyarországon nagy előszeretettel fogyasztunk, bár ezek nem tartoznak konkrétan ebbe a körbe, hiszen mindkettőt sütőben sütve készítjük. Az éclair a XIX. század második felében született, amerikai leszármazottjának tekinthető a Long John, amit olajban sütnek, s a legtöbb esetben valamilyen töltelékkel gazdagítanak, valamint mázzal ízesítenek.

A holland és a spanyol hódítások mellett a portugálok is hozzájárultak a fánk világhódításához. A japán karinto olyan barna cukorral bevont, élesztővel készített tészta, portugál eredetű, s nagyjából 1830 óta vált ismertté.

A lapos és ropogós csörögefánk nem csak nálunk kedvelt farsangi finomság: Svájcban a még vékonyabbra és egészen sütött csöröge-tallérok számítanak a hagyományos karneváli süteménynek.





A svájci ropogós fánk - Fasnachtsküchli / Merveilles / Chiacchiere

Most, hogy ilyen szépen számba vettünk néhány fánkfélét, lássunk egy gyors, Gombóc Artúr-féle felsorolást. Van élesztős fánk és sütőporos fánk, van égetett tésztás fánk, van kerek, van habnyomóból született, kanállal szaggatott, lyukas közepű, töltött, töltetlen, mázas, habos, krémes, mézben vagy szirupban áztatott, no meg a csöröge. A fánktésztát fűszerezhetjük, ízesíthetjük, magvakkal, aszalt gyümölcsdarabokkal gazdagíthatjuk. De a vége mindig ugyanaz: megsütjük - és biztos, hogy pillanatok alatt elfogy.

Csörögefánk

Hozzávalók:
8 dkg vaj
35 dkg finomliszt
8 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
5 tojássárgája
2 evőkanál tejföl
1 evőkanál rum
1,5 l olaj
porcukor

Elkészítés: A vajat megolvasztom. Hagyom kihűlni. A lisztet átszitálom, összekeverem a hozzávalókat, és egy órára bedugom a tésztát a hűtőbe.
Lisztezett deszkára borítom a tésztát, kinyújtom, derelyevágóval 8×5 centis téglalapokra vágom. A lapokat középen bemetszem, majd a tésztám egyik végét átbújtatom a lyukon.
Az olajat felmelegítem, de nem hagyom, hogy túl forró legyen. Középbarnára sütöm, papírszalvétás tálcára szedem, és azonnal megporcukrozom.
Lekvárral tálalom.





Forgásfánk, csörögefánk - porcukorral, baracklekvárral az igazi!

Beignet (francia fánk)

Hozzávalók:
2 dl tej
30 dkg tejföl
2 dkg friss élesztő
8 g sütőpor
45 dkg finomliszt
5 dkg cukor
csipet só

Elkészítés: A tejbe beleöntöm a cukrot, belemorzsolom az élesztőt, majd meleg helyen hagyom felfutni. Amíg alakul az élesztő, addig kimérem a lisztet. Hozzáadom a sütőport és a sót, majd hozzáöntöm az élesztős tejet és a tejfölt. Géppel alaposan átdolgozom, majd a kész tésztát tiszta konyharuhával lefedem, és hagyom egy órát kelni.
A kész tészta lágyabb, mint a megszokott fánktészták, ezért alaposan lisztezett deszkára borítom a tésztát, a tetejét is kicsit belisztezem, majd óvatosan ujjnyira nyújtom. A tésztát négyzetekre vágom, s a felhevített, közepes lángnál kicsit nagyobb lángon lévő olajban kisütöm.
Papírtörlős tányérra szedem, majd tálaláskor porcukorral alaposan megszórom.





Beignet, a francia fánk




Szalagosan szép a fánk!

WM

Forrás: Mindmegette,hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Athéni gomba
  2015-01-25 22:21:23, vasárnap
 
  Athéni gomba

Hozzávalók:

személyenként 4-5 db tisztított nagyobb gombafej

bors
vaj

Elkészítés:

A gombafejeket megsózzuk, borssal ízesítjük. Olvasztott vajjal meglocsoljuk, és kb. 2 órát állni hagyjuk. Ezután teflonserpenyőben szép pirosra sütjük.





Kapormártással tálaljuk.

Megjegyzés:

Feltétként, köretként, de önálló könnyű ételként is tálalhatjuk.

A receptet Nordkapp, a fotót Mimi küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Almakompót
  2015-01-25 22:19:18, vasárnap
 
  Almakompót

Hozzávalók:

50 dkg alma
2-3 liter víz
1 marék cukor és fahéj (ízlés szerint)

Elkészítés:

Az almát meghámozod, kockára vágod, s odateszed főni vízben. Annak függvényeben, hogy mennyire savanyú az alma, keversz a vízbe cukrot is, és teszel bele 1 kiskanál őrölt fahéjat, aztán megfőzöd. Ennyi az egész :D





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Manka küldte, további fotót Blackpaw küldött a recepthez. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-ital,szörp,gyümölcs  
Bazsalikomos csirkemell parmezános sajtszósszal...
  2015-01-25 22:16:51, vasárnap
 
  Bazsalikomos csirkemell parmezános sajtszósszal és gombarizottóval

Hozzávalók:

5 dl tej
1 dl száraz fehérbor
2 gerezd fokhagyma
1 dkg parmezán
4 dkg trappista sajt
50 dkg filézett csirkemell
1 bögre rizs
3 nagy fej csiperkegomba
olaj
liszt

bors
citrom
bazsalikom

Elkészítés:

A rizst szűrőben megmosom, egy kevés olajon megpirítom, aztán kétszer annyi vízzel felöntöm. Egy gerezd fokhagymát kés lapjával összetörök, és fél evőkanál sóval a rizshez adom. Amikor a víz fele elfőtt, a tisztított és szeletelt gombát is beledobom, összeforralom vele, aztán a tűzről levéve lefedve állni hagyom.

A lisztet forró olajon megfuttatom, de nem hagyom megbarnulni. Felengedem a tej felével, és habverővel csomómentesre keverem, aztán hozzáadom a maradék tejet. Hozzáöntöm a bort, belereszelek egy kevés citromhéjat, 1 gerezd fokhagymát és a sajtot. Folyamatos kevergetés mellett fölforralom, sózom, borsozom. Ha túl híg, akkor borral elkevert lisztet vagy keményítőt, ha túl sűrű, akkor bort öntök hozzá.

A csirkemelleket hosszában félbevágom, sóval, borssal és bazsalikommal ízesítem, nagyon forró olajon kisütöm.

Megjegyzés:

A sajtokat ömlesztett sajttal is lehet helyettesíteni. Csiperke helyett használhatunk bármilyen erdei gombát is, de erősebb ízük miatt figyelni kell az arányokra.

A receptet Leiric küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Lebbencsleves III.
  2015-01-25 22:15:16, vasárnap
 
  Lebbencsleves III.

Hozzávalók:

25 dkg lebbencs tészta
10 dkg füstölt fehér szalonna
zöldborsó
4-5 szem burgonya
petrezselyem

bors
ételízesítő
fűszerpaprika

Elkészítés:

A szalonnát felkockázom, üvegesre pirítom. A tésztát összetördelem, majd a szalonnával ezt is kissé megpirítom. Felöntöm vízzel, ha felforrt, fűszerezem, és ízlés szerint zöldborsót teszek hozzá, majd a kockára vágott burgonyát is.

Ha minden megfőtt benne, lezárom, majd petrezselymet szórok bele.





Megjegyzés:

Egyszerű, gyors leves, ugyanakkor kiadós is.

A receptet és a fotót Sundinoanya küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Heti menü ajánlat – 2015. január 26 - február 01.
  2015-01-25 22:07:30, vasárnap
 
  Heti menü ajánlat - 2015. január 26 - február 01.

Hétfő:

Előétel: Lebbencsleves
Főétel: Bazsalikomos csirkemell parmezános sajtszósszal és gombarizottóval
Desszert: Almakompót
Vegetáriánus ajánlat: Athéni gomba kapormártással

Kedd - Papusmaci receptjeiből válogattunk:

Előétel: Tejszínes kukorica-krémleves
Főétel: Lőrinci lecsós szelet
Desszert: Görögdinnye sütemény
Vegetáriánus ajánlat: Töktócsni

Szerda:

Előétel: Tejszínes zellerkrémleves
Főétel: Bakonyi aprópecsenye nokedlivel
Desszert: Mandarin
Vegetáriánus ajánlat: Bakonyi spagetti vegetáriánusoknak

Csütörtök:

Előétel: Litván céklaleves
Főétel: Kelkáposzta főzelék fasírtgolyókkal
Desszert: Vaníliapuding
Vegetáriánus ajánlat: Kelkáposzta főzelék gombafasírttal

Péntek:

Előétel: Tejfölös karfiolleves
Főétel: Rakott spagetti virslivel
Desszert: Mákos tejberizs
Vegetáriánus ajánlat: Sajtos spagetti csőben sütve

Szombat:

Reggeli: Házi körözött péksüteménnyel, kolbászkarikákkal, teával
Előétel: Huszár gulyásleves
Főétel: Burgonyás lángos fokhagymásan
Desszert: Joghurtos-gyümölcsös pohárkrém
Vacsora: Lazacos-krémsajtos szendvics egy pohár könnyű rozéval
Vegetáriánus ajánlat: Káposztás lángos

Vasárnap:

Reggeli: Túrós kuglóf, tejeskávé
Előétel: Camembert-es retekleves borhabos ropogóssal
Főétel: Fokhagymás tejben pácolt rántott sertésmáj salátával
Desszert: Tejszínes-túrókrémes torta
Vacsora: Hawaii toast (melegszendvics) egy pohár sörrel
Vegetáriánus ajánlat: Pácolt sült zöldségek kétféle mártogatóssal

Forrás: Mindmegette.hu - Pasik blogja
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-menük  
Itt a tél
  2015-01-25 11:54:35, vasárnap
 
  Jó napot Mindenkinek!

Itt a tél!

Hozzánk is megérkezett a tél,
szerencsére nem úgy, mint a Bakonyba;
nálunk a Mecseken most csak 6 cm-es hó-takaró van.
A városban pillanatnyilag havas-eső esik
és csak hó-foltok vannak a kertekben.

Kis-Tubes tegnap:




 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
2014.12 2015. Január 2015.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 375 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3214
  • e Hét: 18086
  • e Hónap: 31991
  • e Év: 161698
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.