2007-10-31 13:08:58, szerda
|
|
|
Kéksajttal töltött csirke fokhagyma mártással
Hozzávalók:
# 1 nagy csirke, amelynek ép a bőre,
# 1 közepes fej hagyma
# 25 dkg kéksajt, pl. márványsajt
# a csirke mája
# 1 tojás
# zsemlemorzsa
# petrezselyem
# bazsalikom
# kakukkfű
# frissen őrölt bors
# só
# vaj
# A mártáshoz:
# 10-12 gerezd fokhagyma
# liszt
# tejföl
# olívaolaj
Elkészítés: A csirke bőrét a mellén és a comboknál óvatosan fellazítjuk.
A sajtot összekeverjük a tojással, a nagyon finomra vágott hagymával, a megvagdalt petrezselyemmel. Őrölt borssal fűszerezzük, majd annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy krém állagú legyen. Ekkor alaposan elkeverjük a csirke pépesre eldörzsölt májával, és 20 percig állni hagyjuk. Ha besűrűrödne, kevés tejjel lazítsuk. Végül töltsük a csirke bőre alá, és varrjuk be. A bazsalikomot és kakukkfüvet vagdaljuk meg, és szórjuk a madár hasüregébe, gyengén sózzuk is meg. Ezután vastagon kenjük meg vajjal, és helyezzük jénaiba vagy tepsibe. Alufóliával fedjük be, és süssük közepes lángon 1 órán át. Vegyük le róla a fóliát, és levével - ha kevés, akkor olvasztott vajjal - locsolgatva süssük ropogósra.
Amíg sül, készülhet a fokhagyma mártás. Ehhez a zúzott fokhagymát kevés olívaolajon pirítsuk meg, borsozzuk, gyengén sózzuk, vegül hintsük meg liszttel, és kevergessük, amíg besűrűsödik. Keverjünk hozzá tetemes mennyiségű tejfölt, és forraljuk ki.
Megjegyzés:
Kiadós, mediterrán jellegű étel. Tálalhatjuk párolt zöldségekkel és rizzsel, de a legjobb friss ciabatta kenyérrel, vagy más rusztikus jellegű friss kenyérrel. Tessék hozzá valamilyen könnyű, száraz fehérbort inni. Esetleg rozét.
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|