|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 14
|
|
|
|
2011-04-22 14:37:26, péntek
|
|
|
A Föld napja:
Föld napja (április 22.) célja, hogy különféle akciókkal hívják fel a figyelmet a környezetvédelem fontosságára.
Magyarországon 1990 óta rendezik meg.
Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató 1970. április 22-én mozgalmat indított el a Föld védelmében. (Azóta az alternatív energiaforrások világhírű kutatója és szakértője lett.) Már mozgalmának megindításakor több mint 25 millió amerikai állt mögé, ma pedig szinte az egész Földre kiterjed az általa kezdeményezett mozgalom. Ezernél több szervezet vesz részt benne.
A Föld napja mozgalom egyik jelmondata: ,,Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?"
1989-ben Kaliforniában a Föld Napja Nemzetközi Hírközpont megalakulása a következő jelentős esemény, ettől kezdve havonta küldtek hírlevelet a világ minden országába, hogy sokféle akcióval ünnepeljék április 22-én a Föld napját az egész világon. Több mint 125 ország polgárai, civil szervezetei kapcsolódtak be a programba.
1990 óta minden évben erre a napra adja ki a washingtoni Worldwatch Institute éves jelentését a világ környezeti állapotáról ,,A világ helyzete" címmel.
A Critical Mass kerékpáros mozgalom szervezői gyakran erre a napra teszik a felvonulás időpontját.
Ezen a napon fát ültetnek, rajzpályázatot hirdetnek, környezeti vetélkedőt, patak- és falutakarítást szerveznek civil szervezetek és helyi önkormányzatok, iskolák.
|
|
|
0 komment
, kategória: Egyéb ünnepek, jeles napok |
|
|
|
|
|
2011-04-22 13:18:10, péntek
|
|
|
Húsvéti bárány :
A húsvéti jelképek sorában különböző állatokat találunk. Legősibb a húsvéti bárány. Eredete a Bibliában keresendő.
Már az ószövetségi zsidók is fogyasztottak húsvéti bárányt keserű salátával és kovásztalan kenyérrel Egyiptomból való megmenekülésüknek és elsőszülöttjeik váltsága emlékezetére. Az Úr parancsára egyéves hibátlan bárányt áldoztak, s annak vérével bekenték az ajtófélfát, hogy elkerülje őket az Úr haragja.
A húsvéti bárány mint jelkép éppen úgy kapcsolatba hozható azzal, hogy a bárányok tavasszal jönnek a világra, mint azzal a máig közismert vallási tétellel, miszerint Jézus Krisztus áldozati bárányként halt kereszthalált az emberiség megváltásáért.
Ezért nevezik őt a mai napig Isten bárányának.
Az a nagy múltú rituális szerep, amit a húsvéti bárány egykor betöltött, mára kevéssé közismert. Hazánkban már nem sok családban fogyasztanak bárányhúsból készült ételt húsvétkor, míg például a húsvéti sonka szinte elmaradhatatlan. Valaha a bárány is a jobbágyok húsvéti szolgáltatásai közé tartozott. Egykori szerepére utal, hogy a XIX. század vidéki konyháiban bárány formájú cserép sütőformák is akadtak.
Forrás:Mommo.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Advent,Karácsony, Újév, Húsvét |
|
|
|
|
|
2011-04-22 13:14:04, péntek
|
|
|
Gyümölcsös bárány:
Hozzávalók:
A tésztához:
17 dkg mák
17 dkg cukor
20 dkg liszt
1 kávéskanál szódabikarbóna
2 evőkanál mézes fűszerkeverék
20 dkg aszalt gyümölcs (apróra darabolt datolya, füge, birsalmasajt, aszalt sárgabarack vagy más aszalt gyümölcs)
tej, amennyit a tészta felvesz
Az összeállításhoz:
10 dkg
5 dkg porcukor
kevés kókuszreszelék
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összekeverjük annyi tejjel, hogy omlettszerű legyen. Őzgerinc vagy bármilyen egyéb formában kisütjük, húsvét alkalmából én a bárányformát választottam. A formát nem töltjük meg teljesen, mert a tészta a sütés során kicsit megduzzad.
A margarint porcukorral kikeverjük, ezzel tapasztjuk össze a forma két oldalát. A felületét is bevonjuk vele, hogy tapadjon. Kókuszreszelékkel, majd porcukorral hintjük meg a külsejét, majd tetszés szerint díszítjük.
Megjegyzés:
A receptet és a fotót Illés-Tóthné Józsa Erika küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-sütemények-desszertek |
|
|
|
|
|
2011-04-22 13:10:26, péntek
|
|
|
Báránysült szalonnás kelbimbóval:
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg báránycomb (lapocka)
3 evőkanál olaj
1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
2 szál rozmaring
A körethez:
60 dkg kelbimbó
15 dkg húsos szalonna
Elkészítés:
A húst megmossuk, leszárítjuk, kiterítjük. A hagymákat megtisztítjuk. Megsózzuk a húst, 2 gerezd fokhagymát vékonyra szeletelünk, a húson a megmosott rozmaringlevelekkel együtt elterítjük. Összetekerjük, formázzuk, és megkötözzük.
A sütőt 160 C-fokra (gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük. Felszeleteljük a hagymát és a maradék fokhagymát, beletesszük egy tepsibe, ráhelyezzük a húst. Meglocsoljuk az olajjal, öntünk alá kevés vizet, és a sütőben puhulásig (kb. 60-70 perc) sütjük. Közben gyakran locsolgatjuk, ha szükséges, pótoljuk a vizet. Amíg a hús sül, elkészítjük a köretet. Megtisztítjuk a kelbimbót, majd enyhén sós, forró vízbe tesszük, 10 percig főzzük. A szalonnát kockákra vágjuk, zsírjára pirítjuk. A kelbimbót leszűrjük, azonnal a szalonnára dobjuk. Sózzuk, borsozzuk, és lefedve pár perc alatt összepároljuk. A megsült hús mellé tálaljuk.
Munka: kb. 20 perc
Fogyasztható: kb. 1,5 óra múlva
1 adag: 789 kcal
Megjegyzés:
Fotó: Komáromi Zoltán
Ez a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsos |
|
|
|
|
|
2011-04-22 13:08:03, péntek
|
|
|
Báránypiláf:
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg kicsontozott bárányhús
1 szál sárgarépa
1 fej hagyma
9 dkg vaj
2 csésze rizs
9 dl forró tyúkhúsleves kockából
10 dkg mazsola
1 csokor petrezselyem
nyers hagymaszeletek a tálaláshoz
Elkészítés:
A bárányhúst megmossuk, megtisztítjuk, kockákra vágjuk. A répát meghámozzuk, vékony csíkokra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk.
Vajon megpirítjuk a húst, hozzáadjuk a hagymát, a sárgarépát, és néhány percig pirítjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a rizst, és azt is kissé megpirítjuk. Felöntjük a forrásban lévő húslevessel, majd takarékra vesszük, és szorosan lefedve addig főzzük, amíg a rizs megpuhul, és az összes folyadékot beszívja (kb. 20 perc). Belekeverjük a mazsolát, visszatesszük a fedőt, és néhány percig állni hagyjuk, amíg a mazsola is megpuhul. A petrezselymet leöblítjük, összevágjuk. Hagymaszeletekkel és petrezselyemmel díszítve tálaljuk.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva
1 adag: 193 kcal
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsos |
|
|
|
|
|
2011-04-22 13:01:37, péntek
|
|
|
Székelykáli töltött bárány:
Hozzávalók:
fél bárány (kb. 6 kg-os az ideális)
belsőségek (máj, tüdő, vese, szív)
6 tojás
1 csokor zöldpetrezselyem
1 nagy hagyma
2 db zsemle
5 dkg füstölt sajt
só
bors
1 kiskanál bazsalikom
1 kiskanál csombor
25 dkg vaj
1 fej fokhagyma
bacon vagy házi húsos szalonna
1 pohár száraz fehérbor
Elkészítés:
A fél báránynak a felső részén - ahol az oldalbordák vannak - a bőrt szép óvatosan a kezünkkel fellazítjuk, üreget készítünk. Azután bedörzsöljük sóval, borssal, megspékeljük fokhagymacikkel, vagyis mindenfelé dugdosunk a bőr alá, és félretesszük.
A töltelékhez a belsőségeket és 4 tojást, só nélkül, bő vízben megfőzzük. Mikor megfőttek, a belsőségeket ledaráljuk, a tojásokat apró kockákra vágjuk, a petrezselyemzöldet és a hagymát is felaprítjuk. A ledarált masszához adjuk a beáztatott és kicsavart 2 zsemlét, az apróra vágott zöldpetrezselymet, hagymát és tojásokat, a lereszelt sajtot és a maradék 2 nyers tojást, ízésítjük sóval, borssal, bazsalikommal, csomborral.
Mindezeket jól összedolgozzuk, és megtöltjük vele a bordákon lévő üreget, megszurkáljuk egy tűvel, majd vastag cérnával bevarrjuk. Befedjük baconnel, és a vajat rávagdossuk.
Betesszük egy nagy tepsibe, aláöntjük a bort és egy kis vizet, letakarjuk alufóliával, megszurkáljuk, hogy a gőz kijöjjön belőle, és takaréklángon addig pároljuk, amíg próbatűvel megszúrva jó puhának találjuk. Ezután levesszük az alufóliát, meglocsoljuk a keletkezett szafttal, és erős lángon - néha locsolgatva - szép pirosra sütjük, félmelegen tálaljuk, mert akkor szeletelhető jól a töltelék.
Köretnek krumplipüré, sült újkrumpli - ha van már ilyenkor -, cukros saláta vagy olajbogyós-citromos krumplisaláta illik hozzá.
Megjegyzés:
Nemsokára itt a HÚSVÉT, gondoltam, felteszem ezt az ínyencséget, amit Erdélyben erre az ünnepre készítünk.
A receptet és a fotót Mjjbaba küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsos |
|
|
|
|
|
2011-04-22 12:57:30, péntek
|
|
|
Húsvéti báránypáros:
Hozzávalók:
2 bárányhoz:
A tésztához:
6 tojás
6 evőkanál kristálycukor
6 evőkanál liszt
kis citromlé
A fekete bárányhoz:
10 dkg
8 evőkanál cukor
3 evőkanál kakaópor
10 dkg csokoládédara
A fehér bárányhoz:
10 dkg
8 evőkanál porcukor
1 evőkanál sütőrum
10 dkg kókuszreszelék
Elkészítés:
A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet. A tojásfehérjét habbá verjük, és szép lassan a tésztához keverjük. Kivajazott, kilisztezett formába öntjük. Előmelegített sütőben 180 fokon 20-25 percig sütjük.
A fekete bárányhoz a margarint és a cukrot összefőzzük, hozzáadjuk a kakaóport, majd rákenjük a bárányra, végül megforgatjuk a csokidarában.
A fehér bárányhoz a margarint, a porcukrot és a sütőrumot krémesre keverjük, majd rákenjük a bárányra, végül megforgatjuk a kókuszreszelékben.
Megjegyzés:
A húsvéti csokitojás mellé igazán találó meglepetés lehet ez a süti, könnyű elkészíteni, nagyon finom, és egyből kiderül, ki a család fekete báránya! Jó étvágyat hozzá!
A receptet és a fotót Koszogovits Sándorné küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-sütemények-desszertek |
|
|
|
|
|
2011-04-22 12:53:11, péntek
|
|
|
Görög tésztarakottas:
Hozzávalók 6 személyre:
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
4-5 szelet húsos szalonnal
25 dkg darált bárányhús
1 kisebb padlizsán
40 dkg paradicsom (konzerv is lehet)
1 kiskanál görög fűszerkeverék
4 kiskanál szárított origano vagy majoránna
1,2 dl vörösbor
25 dkg tollhegytészta
só
10 dkg reszelt parmezán sajt
4 dkg vaj
1 evőkanál finomliszt
4 dl tej
3 evőkanál zsemlemorzsa
Elkészítés:
1. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, együtt finomra vágjuk, majd az olívaolajon 2-3 perc alatt megfonnyasztjuk. A vékony csíkokra metélt szalonnát rádobjuk, és további 2-3 percig sütjük. Ekkor kerül bele a darált bárányhús, amivel még néhány percig, azaz fehéredésig kevergetve pirítjuk.
2. A padlizsánt megmossuk, leszárogatjuk, héjastul 1 centis kockákra vágjuk. A hagymás húsba forgatjuk, majd 3 percnyi párolás után a meghámozott, összetört paradicsomot is belekeverjük. A fele fűszerkeveréket és a fele origanót beleszórjuk, a borral meglocsoljuk. Lefödve, kis lángon kb. 30-35 perc alatt megpároljuk.
3. A tésztát enyhén sós vízben kb. 10 perc alatt kifőzzük, leszűrjük, lecsöpögtetjük. A felét egy kb. 25x33 centis tűzálló tálba terítjük. 1 evőkanálnyi reszelt sajttal meghintjük, majd a húsos massza felét egyenletesen ráhalmozzuk. Erre a többi tészta, 1 evőkanálnyi sajt, majd a maradék húsos keverék kerül.
4. A vajat, a lisztet, a tejet a maradék görög fűszerkeverékkel lábasba tesszük. Kevergetve néhány percig főzzük, ezalatt besűrűsödik. Kissé megsózzuk, megborsozzuk.
5. Ezt a mártást a húsos tésztarakottasra öntjük úgy, hogy mindenhová jusson belőle.
6. A maradék parmezánt a zsemlemorzsával és a félretett origanóval összekeverjük, a tetejére szórjuk. Jó közepes lánggal (190 °C; légkeveréses sütőben 170 °C) kb. 30 percig sütjük.
Elkészítési idő: 2 óra
Egy adag: 2563 kJ/613 kcal
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-tésztafélék,szendvics |
|
|
|
|
|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 14
|
|
|
|
2011. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
249 db bejegyzés |
e év: |
2798 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 3683
- e Hét: 13186
- e Hónap: 27091
- e Év: 156798
|
|
|