Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
Angyali üzenet a mai napra
  2011-04-22 22:50:24, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Angyali üzenet Pusztai Orsitól  
Angyali üzenet a mai napra
  2011-04-22 21:39:00, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Angyali üzenetek  
A Föld napja
  2011-04-22 14:37:26, péntek
 
  A Föld napja:





Föld napja (április 22.) célja, hogy különféle akciókkal hívják fel a figyelmet a környezetvédelem fontosságára.

Magyarországon 1990 óta rendezik meg.







Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató 1970. április 22-én mozgalmat indított el a Föld védelmében. (Azóta az alternatív energiaforrások világhírű kutatója és szakértője lett.) Már mozgalmának megindításakor több mint 25 millió amerikai állt mögé, ma pedig szinte az egész Földre kiterjed az általa kezdeményezett mozgalom. Ezernél több szervezet vesz részt benne.

A Föld napja mozgalom egyik jelmondata: ,,Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?"

1989-ben Kaliforniában a Föld Napja Nemzetközi Hírközpont megalakulása a következő jelentős esemény, ettől kezdve havonta küldtek hírlevelet a világ minden országába, hogy sokféle akcióval ünnepeljék április 22-én a Föld napját az egész világon. Több mint 125 ország polgárai, civil szervezetei kapcsolódtak be a programba.

1990 óta minden évben erre a napra adja ki a washingtoni Worldwatch Institute éves jelentését a világ környezeti állapotáról ,,A világ helyzete" címmel.
A Critical Mass kerékpáros mozgalom szervezői gyakran erre a napra teszik a felvonulás időpontját.
Ezen a napon fát ültetnek, rajzpályázatot hirdetnek, környezeti vetélkedőt, patak- és falutakarítást szerveznek civil szervezetek és helyi önkormányzatok, iskolák.




 
 
0 komment , kategória:  Egyéb ünnepek, jeles napok  
Húsvéti bárány
  2011-04-22 13:18:10, péntek
 
 



Húsvéti bárány :

A húsvéti jelképek sorában különböző állatokat találunk. Legősibb a húsvéti bárány. Eredete a Bibliában keresendő.
Már az ószövetségi zsidók is fogyasztottak húsvéti bárányt keserű salátával és kovásztalan kenyérrel Egyiptomból való megmenekülésüknek és elsőszülöttjeik váltsága emlékezetére. Az Úr parancsára egyéves hibátlan bárányt áldoztak, s annak vérével bekenték az ajtófélfát, hogy elkerülje őket az Úr haragja.

A húsvéti bárány mint jelkép éppen úgy kapcsolatba hozható azzal, hogy a bárányok tavasszal jönnek a világra, mint azzal a máig közismert vallási tétellel, miszerint Jézus Krisztus áldozati bárányként halt kereszthalált az emberiség megváltásáért.
Ezért nevezik őt a mai napig Isten bárányának.





Az a nagy múltú rituális szerep, amit a húsvéti bárány egykor betöltött, mára kevéssé közismert. Hazánkban már nem sok családban fogyasztanak bárányhúsból készült ételt húsvétkor, míg például a húsvéti sonka szinte elmaradhatatlan. Valaha a bárány is a jobbágyok húsvéti szolgáltatásai közé tartozott. Egykori szerepére utal, hogy a XIX. század vidéki konyháiban bárány formájú cserép sütőformák is akadtak.

Forrás:Mommo.hu

 
 
0 komment , kategória:  Advent,Karácsony, Újév, Húsvét  
Gyümölcsös bárány
  2011-04-22 13:14:04, péntek
 
  Gyümölcsös bárány:

Hozzávalók:

A tésztához:
17 dkg mák
17 dkg cukor
20 dkg liszt
1 kávéskanál szódabikarbóna
2 evőkanál mézes fűszerkeverék
20 dkg aszalt gyümölcs (apróra darabolt datolya, füge, birsalmasajt, aszalt sárgabarack vagy más aszalt gyümölcs)
tej, amennyit a tészta felvesz

Az összeállításhoz:
10 dkg
5 dkg porcukor
kevés kókuszreszelék
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összekeverjük annyi tejjel, hogy omlettszerű legyen. Őzgerinc vagy bármilyen egyéb formában kisütjük, húsvét alkalmából én a bárányformát választottam. A formát nem töltjük meg teljesen, mert a tészta a sütés során kicsit megduzzad.

A margarint porcukorral kikeverjük, ezzel tapasztjuk össze a forma két oldalát. A felületét is bevonjuk vele, hogy tapadjon. Kókuszreszelékkel, majd porcukorral hintjük meg a külsejét, majd tetszés szerint díszítjük.





Megjegyzés:
A receptet és a fotót Illés-Tóthné Józsa Erika küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Báránysült szalonnás kelbimbóv
  2011-04-22 13:10:26, péntek
 
  Báránysült szalonnás kelbimbóval:

Hozzávalók 4 személyre:
1 kg báránycomb (lapocka)
3 evőkanál olaj
1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
2 szál rozmaring
A körethez:
60 dkg kelbimbó
15 dkg húsos szalonna

Elkészítés:
A húst megmossuk, leszárítjuk, kiterítjük. A hagymákat megtisztítjuk. Megsózzuk a húst, 2 gerezd fokhagymát vékonyra szeletelünk, a húson a megmosott rozmaringlevelekkel együtt elterítjük. Összetekerjük, formázzuk, és megkötözzük.

A sütőt 160 C-fokra (gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük. Felszeleteljük a hagymát és a maradék fokhagymát, beletesszük egy tepsibe, ráhelyezzük a húst. Meglocsoljuk az olajjal, öntünk alá kevés vizet, és a sütőben puhulásig (kb. 60-70 perc) sütjük. Közben gyakran locsolgatjuk, ha szükséges, pótoljuk a vizet. Amíg a hús sül, elkészítjük a köretet. Megtisztítjuk a kelbimbót, majd enyhén sós, forró vízbe tesszük, 10 percig főzzük. A szalonnát kockákra vágjuk, zsírjára pirítjuk. A kelbimbót leszűrjük, azonnal a szalonnára dobjuk. Sózzuk, borsozzuk, és lefedve pár perc alatt összepároljuk. A megsült hús mellé tálaljuk.





Munka: kb. 20 perc
Fogyasztható: kb. 1,5 óra múlva
1 adag: 789 kcal

Megjegyzés:
Fotó: Komáromi Zoltán

Ez a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Báránypiláf
  2011-04-22 13:08:03, péntek
 
  Báránypiláf:

Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg kicsontozott bárányhús
1 szál sárgarépa
1 fej hagyma
9 dkg vaj
2 csésze rizs
9 dl forró tyúkhúsleves kockából
10 dkg mazsola
1 csokor petrezselyem
nyers hagymaszeletek a tálaláshoz

Elkészítés:
A bárányhúst megmossuk, megtisztítjuk, kockákra vágjuk. A répát meghámozzuk, vékony csíkokra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk.

Vajon megpirítjuk a húst, hozzáadjuk a hagymát, a sárgarépát, és néhány percig pirítjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a rizst, és azt is kissé megpirítjuk. Felöntjük a forrásban lévő húslevessel, majd takarékra vesszük, és szorosan lefedve addig főzzük, amíg a rizs megpuhul, és az összes folyadékot beszívja (kb. 20 perc). Belekeverjük a mazsolát, visszatesszük a fedőt, és néhány percig állni hagyjuk, amíg a mazsola is megpuhul. A petrezselymet leöblítjük, összevágjuk. Hagymaszeletekkel és petrezselyemmel díszítve tálaljuk.





Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva
1 adag: 193 kcal

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Székelykáli töltött bárány
  2011-04-22 13:01:37, péntek
 
  Székelykáli töltött bárány:

Hozzávalók:
fél bárány (kb. 6 kg-os az ideális)
belsőségek (máj, tüdő, vese, szív)
6 tojás
1 csokor zöldpetrezselyem
1 nagy hagyma
2 db zsemle
5 dkg füstölt sajt

bors
1 kiskanál bazsalikom
1 kiskanál csombor
25 dkg vaj
1 fej fokhagyma
bacon vagy házi húsos szalonna
1 pohár száraz fehérbor

Elkészítés:
A fél báránynak a felső részén - ahol az oldalbordák vannak - a bőrt szép óvatosan a kezünkkel fellazítjuk, üreget készítünk. Azután bedörzsöljük sóval, borssal, megspékeljük fokhagymacikkel, vagyis mindenfelé dugdosunk a bőr alá, és félretesszük.

A töltelékhez a belsőségeket és 4 tojást, só nélkül, bő vízben megfőzzük. Mikor megfőttek, a belsőségeket ledaráljuk, a tojásokat apró kockákra vágjuk, a petrezselyemzöldet és a hagymát is felaprítjuk. A ledarált masszához adjuk a beáztatott és kicsavart 2 zsemlét, az apróra vágott zöldpetrezselymet, hagymát és tojásokat, a lereszelt sajtot és a maradék 2 nyers tojást, ízésítjük sóval, borssal, bazsalikommal, csomborral.

Mindezeket jól összedolgozzuk, és megtöltjük vele a bordákon lévő üreget, megszurkáljuk egy tűvel, majd vastag cérnával bevarrjuk. Befedjük baconnel, és a vajat rávagdossuk.

Betesszük egy nagy tepsibe, aláöntjük a bort és egy kis vizet, letakarjuk alufóliával, megszurkáljuk, hogy a gőz kijöjjön belőle, és takaréklángon addig pároljuk, amíg próbatűvel megszúrva jó puhának találjuk. Ezután levesszük az alufóliát, meglocsoljuk a keletkezett szafttal, és erős lángon - néha locsolgatva - szép pirosra sütjük, félmelegen tálaljuk, mert akkor szeletelhető jól a töltelék.

Köretnek krumplipüré, sült újkrumpli - ha van már ilyenkor -, cukros saláta vagy olajbogyós-citromos krumplisaláta illik hozzá.





Megjegyzés:
Nemsokára itt a HÚSVÉT, gondoltam, felteszem ezt az ínyencséget, amit Erdélyben erre az ünnepre készítünk.

A receptet és a fotót Mjjbaba küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Húsvéti báránypáros
  2011-04-22 12:57:30, péntek
 
  Húsvéti báránypáros:

Hozzávalók:
2 bárányhoz:

A tésztához:
6 tojás
6 evőkanál kristálycukor
6 evőkanál liszt
kis citromlé

A fekete bárányhoz:
10 dkg
8 evőkanál cukor
3 evőkanál kakaópor
10 dkg csokoládédara

A fehér bárányhoz:
10 dkg
8 evőkanál porcukor
1 evőkanál sütőrum
10 dkg kókuszreszelék

Elkészítés:
A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet. A tojásfehérjét habbá verjük, és szép lassan a tésztához keverjük. Kivajazott, kilisztezett formába öntjük. Előmelegített sütőben 180 fokon 20-25 percig sütjük.

A fekete bárányhoz a margarint és a cukrot összefőzzük, hozzáadjuk a kakaóport, majd rákenjük a bárányra, végül megforgatjuk a csokidarában.

A fehér bárányhoz a margarint, a porcukrot és a sütőrumot krémesre keverjük, majd rákenjük a bárányra, végül megforgatjuk a kókuszreszelékben.





Megjegyzés:
A húsvéti csokitojás mellé igazán találó meglepetés lehet ez a süti, könnyű elkészíteni, nagyon finom, és egyből kiderül, ki a család fekete báránya! Jó étvágyat hozzá!

A receptet és a fotót Koszogovits Sándorné küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Görög tésztarakottas
  2011-04-22 12:53:11, péntek
 
  Görög tésztarakottas:

Hozzávalók 6 személyre:
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
4-5 szelet húsos szalonnal
25 dkg darált bárányhús
1 kisebb padlizsán
40 dkg paradicsom (konzerv is lehet)
1 kiskanál görög fűszerkeverék
4 kiskanál szárított origano vagy majoránna
1,2 dl vörösbor
25 dkg tollhegytészta

10 dkg reszelt parmezán sajt
4 dkg vaj
1 evőkanál finomliszt
4 dl tej
3 evőkanál zsemlemorzsa

Elkészítés:
1. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, együtt finomra vágjuk, majd az olívaolajon 2-3 perc alatt megfonnyasztjuk. A vékony csíkokra metélt szalonnát rádobjuk, és további 2-3 percig sütjük. Ekkor kerül bele a darált bárányhús, amivel még néhány percig, azaz fehéredésig kevergetve pirítjuk.

2. A padlizsánt megmossuk, leszárogatjuk, héjastul 1 centis kockákra vágjuk. A hagymás húsba forgatjuk, majd 3 percnyi párolás után a meghámozott, összetört paradicsomot is belekeverjük. A fele fűszerkeveréket és a fele origanót beleszórjuk, a borral meglocsoljuk. Lefödve, kis lángon kb. 30-35 perc alatt megpároljuk.

3. A tésztát enyhén sós vízben kb. 10 perc alatt kifőzzük, leszűrjük, lecsöpögtetjük. A felét egy kb. 25x33 centis tűzálló tálba terítjük. 1 evőkanálnyi reszelt sajttal meghintjük, majd a húsos massza felét egyenletesen ráhalmozzuk. Erre a többi tészta, 1 evőkanálnyi sajt, majd a maradék húsos keverék kerül.

4. A vajat, a lisztet, a tejet a maradék görög fűszerkeverékkel lábasba tesszük. Kevergetve néhány percig főzzük, ezalatt besűrűsödik. Kissé megsózzuk, megborsozzuk.

5. Ezt a mártást a húsos tésztarakottasra öntjük úgy, hogy mindenhová jusson belőle.

6. A maradék parmezánt a zsemlemorzsával és a félretett origanóval összekeverjük, a tetejére szórjuk. Jó közepes lánggal (190 °C; légkeveréses sütőben 170 °C) kb. 30 percig sütjük.





Elkészítési idő: 2 óra
Egy adag: 2563 kJ/613 kcal

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
2011.03 2011. április 2011.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 249 db bejegyzés
e év: 2798 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3683
  • e Hét: 13186
  • e Hónap: 27091
  • e Év: 156798
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.