Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Angyali üzenet
  2011-04-25 18:53:00, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Angyali üzenet Pusztai Orsitól  
Angyali üzenet a mai napra
  2011-04-25 18:52:06, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Angyali üzenetek  
Kedd menü ajánlat
  2011-04-25 18:30:10, hétfő
 
  Kedd menü ajánlat - Pistuc receptjeiből válogattunk:


Előétel: Zöldségleves fűszeresen és gazdagon
Főétel: Fűszeres fasírt, párolt zöldség hagymabolondoknak
Desszert: Fahéjas-mákos tekercs
Vegetáriánus ajánlat: Tejszínes sárgarépa-főzelék


Zöldségleves fűszeresen és gazdagon:

Hozzávalók:
3 nagyobb sárgarépa
2 nagyobb fehérrépa
1 nagyobb karalábé
5 dkg zeller
3-5 nagyobb burgonya
15-20 dkg zöldborsó (fagyasztott is jó)
15 dkg karfiol- vagy brokkolirózsa (fagyasztott is jó)
1 nagyobbacska vöröshagyma
1-2 evőkanál sűrített paradicsom
1 teáskanál kristálycukor
étolaj
összesen kb. 3-3,5 liter víz
2-3 teáskanál só
5 teáskanál pirospaprika
1 csokor petrezselyem apróra vágva
5 db babérlevél
1 szűk teáskanál őrölt fehérbors
2 teáskanál szárított, morzsolt kakukkfű
2 lapos teáskanál szárított, morzsolt lestyán

Betétnek:
5 dkg leves-száraztészta: pl. betű, lúdgége, kiskocka

Elkészítés:
A megmosott, meghámozott répát, fehérrépát karikákra, a karalábét, zellert kockákra vágjuk (nagyjából egyforma vastag legyen mind). A krumplit megpucoljuk, felkockázzuk, de egyelőre félretesszük, a borsóval és a rózsás zöldséggel egyetemben.

Ötliteres fazékba annyi olajat öntünk, hogy beterítse az alját. Felforrósítjuk, majd rádobjuk a répa-, karalábé- és zellerkockákat, és élénk lángon, fedő alatt, de gyakran kevergetve néhány percig pirítjuk. A tűzről levéve megszórjuk pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk, kristálycukrozzzuk, felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje, beledobjuk a lehéjazott egész hagymát, paradicsompürével ízesítjük. Alaposan elkeverjük, majd lefedve, közepes lángon forrásig hevítjük.

Ekkor beleszórjuk a babérleveleket, a petrezselyem-, kakukkfű- és lestyánadag FELÉT, a krumplikockát, borsót, rózsás zöldséget. Teletöltjük a fazekat vízzel, s egy alapos keverést követően takaréklángon, lefedve folytatjuk a főzést (amikor forrni kezd, a fedőt picit félretoljuk, nehogy kifusson). Ha a zöldségek már csaknem teljesen puhák, a levesbe öntjük a tésztát és a fűszeradag másik felét. Picit nagyobb lángon, kevergetve készre főzzük (kb. 10 perc).

Tészta nélkül is finom. Használjunk minél kevesebb sót!





Megjegyzés:
A receptet és a fotót Pistuc küldte.

A receptről érdekességeket és fotókat Pistuc blogjában találsz.


Fűszeres fasírt:

Hozzávalók:
50-60 dkg darált sertéshús
2 tojás
1 fehér zsemle+1 szelet héj nélküli barna kenyér
1 közepes vereshagyma
3 gerezd fokhagyma
tej
liszt
zsemlemorzsa

pirospaprika
őrölt fekete- és fehérbors
majoránna
őrölt kömény
a sütéshez olaj és serpenyő :)

Elkészítés:
Mély tálba (nálam: vájling) beleültetem a darált húst. Egy másikba tejet öntök (3-4 dl-t), és időnként jól megnyomkodva beáztatom a zsömlét meg a kenyeret. Kis lábosban kevés olajon gyengén megpirítom a lereszelt veres- és fokhagymát. A tojásokat a darált húshoz öntöm. Jól kinyomkodom a tejbe áztatott kenyeret-zsömlét, s ezt is hozzávegyítem, a pirított hagymát szintúgy. Most jön a dagonya: csuklóig beásom magam a pépbe, s elkezdem gyúrni-gyűrni. Az előre elkészített fűszereket pedig ekképpen adagolom: só - 2 teáskanál, pirosparika - 3 teáskanál, őrölt kömény - 1 teáskanál, majoránna - 2 teáskanál, a kétféle borsból 1-1 teáskanálnyit teszek hozzá. Legalább 5-6 percig gyúrom még, majd az állagától függően 3-7 dkg zsemlemorzsát teszek hozzá. Puha, de nem túl nyúlós masszát kell kapnom. Iszom egy fröccsöt (ez el is maradhat), és lefekszem, mert hogy akkor lesz igazán finom, ha egy éjszakát pihen a hűtőben.

Másnap ismét dagonya: egyenként nagyobb zölddiónyi darabokat szaggatok a pépből, s előbb gombócot, majd egyik kezemből a másikba csapva lapos pogácsákat formázok belőlük (10-11 db lesz így). Lisztben megforgatom őket, majd bő olajban, serpenyőben, LÁNGTERELŐ FELETT, nagy lángon sütöm. Sűrűn forgatom, a tetejét gyakran locsolgatom az olajjal. Szép sötét vörösesbarnára sütöm (elég lassan sül). Melegen-hidegen egyaránt finom.





Megjegyzés:
Az alaprecept Horváth Ilona szakácskönyvében megtalálható.

A receptet Pistuc küldte. Köszönjük!


Fahéjas-mákos tekercs:

Hozzávalók:
kb. 12-16 darabhoz:
10 dkg teavaj
40 dkg finomliszt
2 csipet sütőpor
1 csipet szódabikarbóna
5 dkg kristálycukor
15 dkg minőségi natúr joghurt (nem több!)
1,5 dl tej (nem több!)
A fahéjas töltelékhez:
5 dkg porcukor
2 teáskanál őrölt fahéj (többet is lehet)
A máktöltelékhez:
4 dkg porcukor
3 evőkanál finomra darált mák
Valamint:
kevés tejszín és kristálycukor

Elkészítés:
A vajjal kezdjünk, úgyis hűlnie kell. Merthogy előbb felolvasztjuk. Amíg langyul, egy mély tálban elvegyítjük a lisztet, a sütőport és a szódabikinit, elkeverjük a cukorral, ráöntjük a joghurtot, a tejet. Végül 4 evőkanálnyi langyosra hűlt vajat kilopunk egy kávéscsészébe, a többit a masszához öntjük. Mindezek összegyúrásával rétestésztaszerű anyagot kapunk, mely puhaságát tekintve épp a nyújtható kategória határán mozog - ezért nagyon fontos, hogy pontosan mérjük ki a tészta hozzávalóit, különösen a folyékonyakat. Ha mégis ragadna, kevés liszt hozzáadásával szikkaszthatjuk. Az összegyúrt tésztát 10 percre tegyük be a hűtőbe (addig elkészítjük a tölteléket, ami csupán abból áll, hogy külön-külön elkeverjük a fahéjat és a mákot a porcukorral).

Béleljünk ki egy kb. 35x25 cm-es tepsit sütőpapírral (az oldalára is jusson). A tészta nyújtásához vágjunk ki egy 35x25 cm-es másik lapot, gyengén lisztezzük be, majd ugyancsak lisztezett sodrófával egyenletes vastagságúra nyújtsuk ki rajta a cipót (célszerű csak előrefelé sodorni, így nem ragad a sodrófára).

Ezután a csészébe csent olvasztott vajjal (ha megdermedt volna, mikróban újrafolyósítjuk) gazdagon megkenjük a kinyújtott tésztát, majd kb. fele-fele arányban a bal, illetve jobb térfelére rászórjuk a cukros fahéjat és a cukros mákot, sőt egy picit rá is nyomkodjuk. (Ne legyen túl sok a töltelék.)

Ezután a teleszórt tésztalapot a felénk eső hosszabbik oldalánál kezdve szorosan feltekerjük (mint a bejglit vagy rétest) - ebben nagy hasznát vesszük a sütőpapírnak, mivel közben bizonyára meglágyult kissé a tészta.

Fűtsük fel a sütőt 220 fokra. A rudat ezután éles késsel vágjuk fel minimum 12 szeletre (ha ennél kevesebbet gyártunk, félő, hogy nem fog tudni átsülni), majd a tekercseket fektessük jó közel egymás mellé a tepsibe. (Előfordul, hogy szeleteléskor kicsit szétnyílnak: ne essünk kétségbe, könnyen újragombolyítható.)

Tejszínbe mártott ecsettel kenjük meg tekercskéink buksiját, majd szórjunk mindegyikre csipetnyi kristálycukrot (még jobb a barna cukor). Végül a ,,megtekercselt" tepsit dugjuk a 220 fokra előmelegített sütő középső rácsára, és tekercseinket süssük kb. 30 percig - pontosabban addig, amíg szép halványbarnára nem színeződnek felül. Én mindig megnézem néhánynak a talpát is, és akkor veszem ki, ha ott már jó sötétbarna - ez esetben biztos, hogy belül is átsültek.





Megjegyzés:
A receptet és a fotót Pistuc küldte. Köszönjük!

További fotókat és érdekességeket Pistuc blogjában találsz!


Tejszínes sárgarépa-főzelék:

Hozzávalók:
1 kg reszelt sárgarépa
8 dl 3,5 vagy 2,8%-os tej
3 dl 20%-os minőségi tejszín
4 púpos evőkanál liszt
1 dl étolaj
1 dl víz
2 teáskanál só
1 púpos evőkanál kristálycukor (a párolás fázisában)
ízlés szerint további kristálycukor (a főzés fázisában)
1 citrom héja
2 evőkanál citromlé
1 kis csokor apróra vágott petrezselyem
2 teáskanál szárított, morzsolt kakukkfű
1 teáskanál őrölt fehérbors (elhagyható)
1 teáskanál szárított, őrölt gyömbér (elhagyható)

Elkészítés:
Nagy lábosba öntsünk 1 dl olajat és 1 dl vizet. Tegyük hozzá a citromreszelőn legyalult répát, szórjunk rá 2 teáskanál sót, púpos evőkanálnyi kristálycukrot, forgassuk át, és gyenge lángon, lefedve, időnként megkeverve kezdjük el párolni. Ha már majdnem puha, a tűzről levéve szórjunk rá négy púpos evőkanálnyi lisztet. Egy percre tegyük vissza a tűzre, közben folyamatosan kevergessük, hogy le ne égjen. Ismét félretéve hígítsuk fel 8 dl zsíros tejjel és 3 dl zsíros tejszínnel, adjuk hozzá a citromhéjat és -levet, a fűszereket, kristálycukrot.

Az újraforrástól számítva főzzük még nagyjából 10 percig. Mire fogyasztható hőmérsékletűre hűl, szépen besűrűsödik.





Megjegyzés:
Sült oldalassal, pörkölttel vagy rántott hagymakarikával tálalom.

A receptet és a fotót Pistuc küldte. Köszönjük!

A receptről érdekességeket és fotókat Pistuc blogjában találsz!

Forrás:Mindmegette.hu - Pasik blogja


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-menük  
Locsoló versek fiataloknak
  2011-04-25 15:21:57, hétfő
 
  Locsoló versek fiataloknak:





Korán reggel útra keltem,
Se nem ittam, se nem ettem.
Tarisznya húzza a vállam,
Térdig kopott már a lábam.
Bejártam a fél világot,
Láttam sok-sok szép virágot.
A legszebbre most találtam,
Hogy öntözzem, alig vártam.
Piros tojás, fehér nyuszi,
Locsolásért jár a puszi!

Itt a húsvét, eljött végre,
A szép lányok örömére.
Mert a lányok szép virágok,
Illatos víz illik rájok.
Kit húsvétkor nem locsolnak,
Hervadt virág lesz már holnap.
Ne fuss el hát, szép virágom,
Locsolásért csók jár, három!

Ó, tavasszal újult ékes liliomok,
Öntözésre méltó gyönyörű virágok!
Már eljött az idő, hogy megújuljatok,
A Szentlélek Isten szálljon tireátok.
No, ti cimboráim, csuporra, vederre,
Adjuk meg a lánynak a tisztet reggelre!
Hanem egy szót szólok ezen szép leánynak,
Adjon egy pár hímest,
Szívemből kívánom, kegyelem magának!

Pálinkás jó reggelt kívánok e háznak,
Főképp a dolgos szülők jól nevelt lányának!
Elmondom én gyorsan jövetelem célját:
Megöntözöm most a környék legszebb lányát.
Kívánok e háznak hát mindenből eleget,
Főképp békességet, egészséget és szeretetet!

Ebben a ház udvarában szép kis bimbó nő.
Nevelje majd szépre, jóra a jó Teremtő!
Vizet hoztam a tövére, szálljon áldás a fejére,
Istentől azt kérem, piros tojás a bérem!
Szabad-e locsolni?


Rózsavizes húsvét napját jöttem ma kívánni,
Nem szeretnék a lányokra nagyon sokat várni!
Ez a pár csepp jó szagos víz úgy használ a lánynak,
Mint a réten a gyöngyharmat a nyíló virágnak.
Olyan lesz az arcuk tőle, mint a hamvas virág,
Örömünkben együtt örül a megváltott világ.
Megváltónk is együtt örül az egész világgal,
Ajándékozzatok meg hát egy hímes tojással!

Eljött a szép húsvét reggele,
Feltámasásunk édes ünnepe.
Ünneplő ruhákba öltöztek a fák,
Pattognak a rügyek, s virít a virág.
A harang zúgása hirdet ünnepet,
Egy kismadár dalol a zöld rétek felett.
Tündérország rózsái közt gyöngyharmatot szedtem,
Akit azzal meglocsolok, megáldja az Isten.
Az illatos rózsavíztől megnőnek a lányok,
Zsebeimbe beleférnek a piros tojások.

Forrás:u-szeged.hu






 
 
0 komment , kategória:  Advent,Karácsony, Újév, Húsvét  
Locsoló gyermekversek
  2011-04-25 15:06:01, hétfő
 
  Locsoló gyermekversek:





Kerek erdőn jártam
Kék ibolyát láttam.
El akart hervadni
Meg szabad-e locsolni?

Én kis kertész legény vagyok,
Rózsavízzel locsolkodok.
Úgy locsolom a lányokat,
Mint kertész a virágokat.

Kelj föl párnáidról, szép ibolyavirág,
Nézz ki az ablakon, milyen szép a világ!
Megöntözlek szépen az ég harmatával,
Teljék a tarisznya szép piros tojással!

Zöld erdőben jártam,
Két őzikét láttam.
Az egyik kacsintott,
Ide a forintot!

Én még kicsi vagyok,
Verset nem tudok.
Majd jönnek a nagyok,
Mondanak azok.

Ajtó mellett állok,
Piros tojást várok.
Ha nem adják párjával,
Elszökök a lányával!

Jó reggelt, jó reggelt,
Kedves liliomszál,
Megöntözlek rózsavízzel,
Hogy ne hervadozzál.
Kerek erdőn jártam,
Piros tojást láttam,
Bárány húzta rengő kocsin,
Mindjárt ideszálltam.
Nesze hát rózsavíz,
Gyöngyöm, gyöngyvirágom.
Hol a tojás, piros tojás?
Tarisznyámba várom!






Forrás:u-szeged.hu
 
 
0 komment , kategória:  Advent,Karácsony, Újév, Húsvét  
Kellemes húsvét hétfőt, hetet!
  2011-04-25 14:52:47, hétfő
 
  Kedves Mindannyiotoknak





(Szeretettel meghívlak, nézz be ide, - ha tetszik regisztrálj és legyél a társunk: www.kassakkiado.hu Lélek-Világ lap - Fórum)

Link

Nézz be ide is, megéri:

Link
 
 
0 komment , kategória:  Hetet  
Vidám húsvét hétfőt!
  2011-04-25 10:30:44, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Advent,Karácsony, Újév, Húsvét  
Hétfő menü ajánlat - Húsvét
  2011-04-25 00:37:54, hétfő
 
  Hétfő menü ajánlat - Húsvét:


Reggeli: Kalács vajjal, gyümölcsízzel és tejeskávéval
Előétel: Pikáns sonkagombócleves
Főétel: Provence-i bárányborda francia lecsóval
Desszert: Húsvéti tojások
Vacsora: Húsvéti sonkabomba
Vegetáriánus ajánlat: Húsvéti spenóttorta


Csíkos kakaós kalács:

Hozzávalók:
A tésztához:
4 dl tej
10 dkg élesztő
3 evőkanál kristálycukor
1 kg finomliszt
2 tojás
15 dkg porcukor
1 mokkáskanál só
15 dkg
A kakaós részhez
3 evőkanál keserű kakaópor
4 dkg
A töltelékhez
8 dkg
8 evőkanál csokoládés mogyorókrém
9-10 evőkanál cukrozott kakaópor
2 kiskanál őrölt fahéj
A nyújtáshoz:
finomliszt

A tepsi kikenéséhez:

kevés liszt
A kenéshez:
1 tojás

Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk, az élesztőt belemorzsoljuk, a kristálycukrot hozzákeverjük. Meleg helyen kb. 15 perc alatt felfut. A lisztet nagy tálba szitáljuk, és a felfuttatott tejes élesztővel, a tojásokkal, a porcukorral és a sóval jól kidolgozzuk, majd beledolgozzuk a langyosra olvasztott margarint is. A tésztát két részre osztjuk, az egyikbe a beledolgozzuk a kakaóport és a 4 dkg olvasztott margarint is. Mindkét tésztát letakarjuk, és meleg helyen kb. 1 óra alatt duplájára kelesztjük.

Ezután mind a két tésztát két részre osztjuk. A kakaósat kb. kisujjnyi vastagságúra, 40x25cm-esre kinyújtjuk, és félretesszük. A töltelékhez való margarint a mogyorókrémmel kevergetve felolvasztjuk. A cukrozott kakaóport a fahéjjal összeforgatjuk. A világos tésztát ugyanakkorára nyújtjuk, mint a kakaósat, azaz 40x25cm-esre. A margarinos mogyorókrém felével megkenjük, a fahéjas kakaó felével megszórjuk. A kakaós tésztát ráillesztjük, majd felcsavarjuk akár a bejglit, és margarinnal kikent, belisztezett tepsibe tesszük. A másik tésztarudat ugyanígy készítjük el. Mindkét kalácsot felvert tojással lekenjük, meleg helyen 25 percen át pihentetjük, majd előmelegített sütőben közepes lánggal (180°C, légkeveréses sütőben 165°C) kb. 50 perc alatt megsütjük.





Megjegyzés:
A receptet és a fotót Bűdi Viktória küldte. Köszönjük!


Pikáns sonkagombócleves:

Hozzávalók:
25 dkg füstölt sonka (lehet csülök is)
3 közepes sárgarépa
3 evőkanál olaj
6 db csemege uborka
2 zsemle
2 tojás
2 evőkanál zsemlemorzsa
1 csokor zöldpetrezselyem
2 dl tejföl
1 csapott evőkanál liszt

bors
babérlevél
majoranna
fél citrom leve

Elkészítés:
A füstölt húst a főzés előtti este annyi vízben, amennyi bőven ellepi, megfőzzük, majd hűlni hagyjuk. Másnap a tetejéről a zsírt lekanalazzuk, majd a húst kiemeljük belőle.

A sárgarépát megtisztítjuk, gyufaszálnyi csíkokra vágjuk, és az olajon megfuttatjuk. 1 dl füstölt levet öntünk hozzá, lefedjük, kis lángon 5 percig pároljuk. Az uborkát is csíkokra vágjuk, a répához adjuk, babérlevéllel, borssal fűszerezzük, és kb. 1,5 liter füstölt lével felöntve felforraljuk.

A zsemlét beáztatjuk, kifacsarjuk, 25 dkg füstölt hússal ledaráljuk, majd a tojással és a morzsával összedolgozzuk, fél csokor felaprított petrezselyemmel fűszerezzük. A masszából nedves kézzel diónyi gombócokat formálunk, és a levesben közepes lángon 5-7 percig főzzük. Jobb először próbaképpen csak 1 gombócot kifőzni, mert ha túl lágy lenne, zsemlemorzsát keverhetünk még bele.

A tejfölt a liszttel simára keverjük, a levest ezzel sűrítjük, végül majoránnával fűszerezzük (sózhatjuk is, de figyeljünk, mert a füstölt lé is sós), a citrom (vagy az uborka) levével kellemesen pikánsra ízesítjük.

Tálaláskor megszórjuk a maradék felaprított petrezselyemmel.

Megjegyzés:
Akár húsvétra, de ünnepek után a sonka maradékát felhasználva is elkészíthetjük.

A receptet Nanasnani küldte. Köszönjük!


Provence-i bárányborda francia lecsóval:

Hozzávalók:
2 db csontos, egész bárányborda
1 db padlizsán
1 db cukkini
2 db piros kaliforniai paprika
2 fej közepes hagyma
3-4 db közepes, lédús paradicsom
4-5 gerezd fokhagyma
1 dl paradicsomlé
olívaolaj
2 szál bazsalikom
2 szál kakukkfű
3-4 szál petrezselyem
2 szál zeller
1 póréhagyma külső héja

bors
kevés cukor

A páchoz:
1 nagy fej hagyma apróra vágva
4 gerezd fokhagyma összenyomva
1 evőknál chillipor
1/2 citrom reszelt héja és leve
1-2 babérlevél
4-5 ág kakukkfű
4-5 ág rozmaring
6 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál méz

bors

Elkészítés:
A páchoz egy nagyobb jénai tálban összekeverem a hozzávalókat, beleforgatom a gondosan lefaggyúzott bárányhúst, majd a pácoló edényt fóliával szorosan lezárva 1-2 napra beteszem a hűtőbe pihenni.

Készítéskor a páclé tetejéről leszedett olajon átsütöm a lecsepegtetett húsdarabokat, majd egy nagyobb tepsibe fektetem őket, rakok rá a hagymás pácléből, és letakarva beteszem a tepsit a 170 fokosra előmelegített sütőbe, bő 2 órára.

Közben nekilátok a zöldségek feldarabolásának a francia lecsóhoz. Felkockázom a padlizsánt és a cukkinit, a kaliforniai paprikát csíkokra vágom, félbe, majd szeletekre vágom a hagymát és a paradicsomot, mindegyiket külön tálba teszem. (Az eredeti francia recept szerint mindegyik zöldfélét külön-külön kell elkészíteni, ezért párhuzamosan több serpenyőt használok.)

Hagyma: kevés olívaolajon megpárolom, amikor kezd üvegesedni, sózom, kissé megpirítom, de vigyázok, nehogy odaégjen, megkeseredjen. Ha kész, egy szűrőtálba teszem.

Padlizsán és cukkini: kevés olívaolajon, intenzívebb tűzön együtt sütöm, csak amikor már megpuhultak, akkor sózom, őket is a szűrőtálba teszem.

Kaliforniai paprika: kevés olívaolajon, erős tűzön puhára pirítom, fűszerezés nélkül teszem a szűrőtálba.

Paradicsom: 1-2 evőkanálnyi olívaolajon párolom, kevés cukorral megszórom, hozzáadok 1 gerezd fokhagymanyomón átpréselt fokhagymát, összemelegítem.

Egy nagyobb serpenyőbe teszem a szűrőtálban lecsepegtetett párolt, pirított zöldféléket, ráöntöm a fokhagymás paradicsomot levével együtt, beledobom a megmaradt fokhagymagerezdeket, és hozzáadok egy ízesítőcsokrot: egy póréhagyma külső héjába csomagolom összekötözve a szálas fűszereket, felöntöm a paradicsomlével, sózom, borsozom, kis lángon összefőzöm.

Ránézek a bárányra, ha már megpuhult, fedő nélkül a szaftjával locsolgatva ropogósra sütöm. Amikor kész, vágódeszkán a kiálló bordacsontok között éles késsel szeletekre vágom.

Adagonként tálalom, egy tányérra 2 szelet báránybordát helyezek, leszűrt szaftjával kissé meglocsolom, mellé halmozok a francia lecsóból. Friss, ropogós baugettet adok hozzá.

Mind a bárány, mind pedig a francia lecsó - eredeti, francia neve: ratatouille (ejtsd: ratatui) önálló ételként is elkészíthető, alkalmazható a mindennapokban, de a provence-i konyhában összetartoznak, mint nálunk a pörkölt és a nokedli.

Tudom, nem egyszerű, és ráadásul időigényes is az elkészítése, de nem egy hétköznapi ebédnek, vacsorának ajánlom, hanem egy jeles nap, ünnepi, családi fogásának. Az eredmény megéri a fáradságot! Jó étvágyat hozzá, Nani.

Megjegyzés:
A receptet Nanasnani küldte. Köszönjük!


Húsvéti tojások:

Hozzávalók:
10 dkg ét tortabevonó
3 dl tejszín
1/2 dl tojáslikőr
1 evőkanál zselatin
2-3 evőkanál porcukor
A díszítéshez:
10 dkg porcukor
1 tojásfehérje
különböző színű ételfestékek

Elkészítés:
A tojásformát a gőz felett megolvasztott csokival több rétegben megkenjük. Majd ha megdermedt, óvatosan kifordítjuk belőle.

A krémhez a tejszínt kemény habbá verjük a porcukorral. A tojáslikőrt meglangyosítjuk a zselatinnal, majd óvatosan a tejszínhez keverjük. A tojásokat megtöltjük, és kettesével összeragasztjuk.

A díszítéshez a tojásfehérjét a porcukorral összekeverjük úgy, hogy sűrű legyen, ételfestékkel színezzük. Nyomózsákba töltjük, és tetszés szerint díszítjük a tojásokat.





Megjegyzés:
A receptet és a fotót Dienes Istvánné küldte. Köszönjük!


Húsvéti sonkabomba:

Hozzávalók:
1 db egész füstölt csülök vagy 60 dkg füstölt comb
1 evőkanál zselatin
3 dl tejszín
A díszítéshez:
főtt tojások
salátalevél
olívabogyó
piros színű hegyes paprika
piros retek
petrezselyemzöld
majonézes vagy tejfölös torma

Elkészítés:
A csülköt egy éjszakára vízbe áztatom, másnap kuktában 45 percig főzőm, majd kivéve a vízből langyosra hűtőm (a léből bablevest lehet főzni). A kövér bőrös részeket leszedem, és kétszer ledarálom, vagy gépi aprítóban majdnem pépesre aprítom.

1 dl vízben a zselatint 3-4 percig főzöm kevergetve, majd hagyom langyosra hűlni. Közben kemény habbá verem a tejszínt, hozzákeverem a zselatint, és az egészet a darált sonkához adom. A masszát egy vízzel kiöblített jénai tálba, kanalazom, szépen eligazítom, hogy ne legyen levegős a belseje, és másnapig hűtőbe teszem.

Az ünnep reggelén a tálat meleg vízbe állítom egy pillanatra, majd a tartalmát kiborítom egy salátalevéllel kirakott lapos tálra. A főtt tojásokat félbe, negyedbe vágva vagy szeletelve köré rakom. A bomba tetejét és a tojások között piros retekkel, tejfölös tormával, olívabogyóval, paprikával, petrezselyem zöld levélkéjével díszítem.

A megmaradt zselatinnal egy ecsettel áthúzom a díszeket is, így szép fényes lesz, nem szárad ki, és megtartja a színét is.

Megjegyzés:
Látványnak se utolsó, szerintem nem nehéz, és nagyon finom.

A receptet Nanasnani küldte. Köszönjük!


Húsvéti spenóttorta:

Hozzávalók:
40 dkg mélyhűtött leveles tészta
45 dkg spenót
1 kis fej hagyma
50 dkg tehéntúró
2 tojás
10 dkg reszelt parmezán
5 dkg

bors
szerecsendió
petrezselyem
4 tojás

Elkészítés:
A margarinon megfonnyasztott hagymára dobjuk a spenótot, fedő alatt kb. 5 percig pároljuk, majd fedő nélkül erős tűzön a levét elpárologtatjuk (ez nagy fontos, hogy ne ázzon el a torta!). A kihűlt spenóthoz adjuk az áttört túrót, sajtot, 2 egész tojást, petrezselymet, továbbá ízlés szerint sót, borsot, szerecsendiót, és jól összedolgozzuk.
A kinyújtott tésztából vágunk egy 26 cm-es átmérőjű és egy nagyobb korongot. A nagyobb tésztával kibéleljük a forma alját és oldalát úgy, hogy a forma peremén is túllógjon. Belesimítjuk a masszát, merőkanállal 4 mélyedést nyomunk a krémbe, és ezekbe töltjük az egész tojásokat. A kisebb tésztakoronggal befedjük, a túllógó tésztával szép cakkosan összedolgozzuk. A leeső tésztaszélből tojásformát vagy nyuszifejet vágunk, amivel a torta tetejét díszíthetjük. A tetejét előbb villával megszurkáljuk, majd egy kis tojással vagy kis tejföllel, esetleg tojásos tejföllel megkenjük, hogy a sütésnél szép színt kapjon.
Előmelegített sütőben legalább 1 órán keresztül sütjük (ha gyorsan pirulna a tetejét fóliával letakarjuk). A formában hagyjuk kihűlni, majd tálon tortaszerűen szeleteljük.





Megjegyzés:
Sonkához, hideg sültekhez vagy csak magában kínáljuk.

A receptet Tivadar.eva, a fotót Szajbi1983 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu - Pasik blogja
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-menük  
Heti menü ajánlat
  2011-04-25 00:26:06, hétfő
 
  Heti menü ajánlat- 2010. április 25 - május 01.


Hétfő - Húsvét:

Reggeli: Kalács vajjal, gyümölcsízzel és tejeskávéval
Előétel: Pikáns sonkagombócleves
Főétel: Provence-i bárányborda francia lecsóval
Desszert: Húsvéti tojások
Vacsora: Húsvéti sonkabomba
Vegetáriánus ajánlat: Húsvéti spenóttorta


Kedd - Pistuc receptjeiből válogattunk:

Előétel: Zöldségleves fűszeresen és gazdagon
Főétel: Fűszeres fasírt, párolt zöldség hagymabolondoknak
Desszert: Fahéjas-mákos tekercs
Vegetáriánus ajánlat: Tejszínes sárgarépa-főzelék


Szerda:

Előétel: Savanyúkáposzta-leves kolbásszal
Főétel: Tepsis szezámmagos csirke
Desszert: Almás falat
Vegetáriánus ajánlat: Pirított zöldségek sült sajttal


Csütörtök:

Előétel: Erdei gyümölcsleves
Főétel: Sonkás tészta sütve
Desszert: Körtebefőtt
Vegetáriánus ajánlat: Grízes tészta (Darás metélt) baracklekvárral


Péntek:

Előétel: Gombaleves
Főétel: Krumplifőzelék bélszínrolóval
Desszert: Tejberizs
Vegetáriánus ajánlat: Krumplifőzelék tükörtojással


Szombat:

Reggeli: Zellerszendvics
Előétel: Füstöltsajt-krémleves újhagymával
Főétel: Kolozsvári rakott káposzta
Desszert: Magas-Tátra (krémes)
Vacsora: Snidlinges tojáskrém
Vegetáriánus ajánlat: Pirított erdei gomba


Vasárnap:

Reggeli: Mozzarellás pirítós
Előétel: Vörösboros áfonyaleves
Főétel: Gombás marhaszelet zsemlegombóccal
Desszert: Non plus ultra Habliliom módra
Vacsora: Libamájjal töltött krumpligombóc
Vegetáriánus ajánlat: Sült pangasius parmezános besamelmártással

Forrás:Mindmegette.hu - Pasik blogja
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-menük  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2011.03 2011. április 2011.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 249 db bejegyzés
e év: 2798 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 495
  • e Hét: 9998
  • e Hónap: 23903
  • e Év: 153610
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.