Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
húsvéti kalácsok
  2012-03-27 13:50:04, kedd
 
 



1,2 kg liszt (fele sima, fele rétes)
1 cs friss élesztő
15 dkg cukor
2 tojássárgája
1 kk só
½ pohár tejföl
10 dkg vaj puhán
tej szükség szerint
tojás a kenéshez

A lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk, legjobb kelesztőbe. Elkeverjük benne a sót, és mélyedést készítünk a közepébe.
Tejet langyosítunk egy bögrényit, és a mélyedésbe öntjük, kicsi lisztet is keverünk hozzá, és belemorzsáljuk az élesztőt, szórunk rá egy kevés cukrot, és letakarva megkelesztjük a kovászt.
Miután a kovász megkelt (felfutott), hozzátesszük a többi anyagot a vaj kivételével, és jól kigyúrjuk.
Kissé félre tesszük kb. fél órára, és még egyszer átgyúrjuk, hozzátesszük a puha vajat, és ezzel már csak könnyedén összedolgozzuk. Ettől lesz foszlós.
Letakarjuk, és duplájára kelesztjük.
Lisztezett deszkára öntjük, és hét egyenlő részre osztjuk. Először négy tésztát kisodrunk jó hosszúra, és összefonjuk.
Zsírozott vagy sütőpapíros tepsibe körré formáljuk a fonatot.
Kisodorjuk a maradék 3-at is, összefonva az előző tetejére tesszük. Kissé rányomkodva tenyerünkkel, hogy a kelésnél ne bukjon le.
Felvert tojássárgájával megkenjük, és kb. fél órai pihentetés után megsütjük. (Ha nagyon pirulna a teteje, takarjuk le papírral.)
Sütőből kivéve egy konyharuhával letakarva még kissé pihentetjük, utána szelhetjük.




4,5 dl víz
12 dkg vaj
90 dkg liszt
5 dkg cukor
5 dkg barna cukor
7 tk szárított élesztő
4 db tojás
csipet só
Tetejére:

1 jól felvert tojás
3 szem mazsola

A vizet a vajjal felmelegítjuk, hogy megolvadjon, de ne forrjon.
Egy nagy tálban (ha van dagasztógépünk, akkor azt használjuk) elkeverjük a cukrokat, a lisztből 40 dkg-ot, a sót meg az élesztőt, végül beleöntjük a vajas vizet.
Jól osszekeverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat egyenként szintén jól elkeverve.
Ezután a maradék lisztet 4 részletben adjuk hozza, minden adagot jól elkeverve. Amikor a tészta már elválik a tál oldalától, akkor enyhén lisztezett deszkán addig gyúrjuk, amíg sima és ruganyós lesz.
Kiolajozzuk a tálat, a tésztát visszarakjuk, fordítunk rajta, hogy az olaj bevonja minden oldalról. Letakarjuk konyharuhával, meleg, huzatmentes helyen duplájára kelesztjük.
Amikor megkelt, két részre osztjuk. Ezután tetszés szerinti formára alakítjuk. (Én az egyik felét 3 részre osztottam, és összefontam. A másik adagból nyulat készítettem. Azt az adagot szintén elfeleztem, az egyik félből levágtam egy vékony csíkot, amiből 5 kis gombócot formáltam. Ez lesz a hasa, a két első lába meg az orra és a pofija. A másik fél adagot elfelezve, az egyik a feje, a másik fél pedig négy részre vágva a füle meg a két hátsó lába. A jól felvert tojással "ragasztottam" a pofiját, orrát, lábait a testhez. A szemnek meg a köldöknek, éles késsel kis lyukat vágtam, és a mazsolát a tojásba mártva úgy nyomtam a mélyedésbe.)
Sütőlemezre rakva, konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.
Begyújtjuk a sütőt.
Tojással megkenjük a kalácsok tetejét. Meleg sütőbe rakva pirosra sütjük.




30 dkg liszt (25 cm-es kalácsformához)
2 dkg élesztő
1 csapott evőkanál cukor
5 dkg vaj
1 tojás
8 db édesítő tabletta
1/2 citrom reszelt héja
nagyobb csipet só
kb. 2 dl tej (a liszt minőségétől függően)

A lisztet a kelt tészta gyártásra rendszeresített tálba öntjük, krátert formázunk a közepén.
Kis lábaskában fél dl tejet langyosítunk, hozzáadunk egy csapott evőkanál lisztet és egy csapott evőkanál cukrot, az élesztőt. A kisrugóssal homogenizáljuk és várunk, míg felfut (már nem folyik).
A tálban képezett liszt-kráter közepébe kotorjuk a kovászt, szélről lisztet húzunk rá, hogy teljesen ellepje.
A kis lábaskába újabb fél dl tejet öntünk, hozzáadjuk az édesítő tablettákat és a vajat. Kisrugóssal homogenizálunk, a vaj felolvad, az édesítő tabletta feloldódik. Még egy dl tejet adunk, langyos legyen. Azért használok édesítő tablettát cukor helyett, mert a cukor "lehúzza" a kelttésztát - azaz nem kel könnyűre, levegősre, ahogy szeretnénk. Nagyanyám nem használt sem édesítő tablettát, sem cukrot, így a kalács könnyű volt ugyan, de nem volt elég édes. A kalács legyen édes! Ettől kalács és nem kenyér!
Az édes-vajas tejet a liszthez adjuk, a citromhéjjal, a felvert tojás felével és a sóval. Középen lyukas, kerek formájú fakanállal összedolgozzuk. Akkor elég a tej, ha a fakanállal össze tudjuk dolgozni, de nem könnyen! Álljon össze a massza, de dolgozzunk meg érte! Ha túl könnyen megy, akkor túl sok a tej - dagasztáskor bajunk lesz vele! Az a jó, ha nehezen ugyan, de összevegyíthető a fakanállal a tészta. Ha mégsem: kevés langyos tejjel segítünk.
Kézzel dagasztjuk tovább a tésztát: nyitott ujjakkal újra és újra felvéve és a tál falához csapva. (Úgy szoktam, hogy a térdeim közé szorítom a tálat, ott csapkodok.) Mikor már sem a kezemhez, sem a tálhoz nem ragad, akkor lisztet szórok alá, bucit formálok belőle, lisztet szórok rá is, és letakarva kelni hagyom.
Amikor a kétszeresére dagadt, deszkára borítom és könnyű kézzel hurkát formálok belőle. Nem gyötröm, nem bántom - élvezem kellemes lazaságát.
A hurka egyik végét a jobb kezemmel előre, a másik végét a ballal hátrafelé csavarom, közben lazán felemelve a deszkához csapkodom. Egyszercsak magától össze akar tekeredni - pontosan úgy, mint amikor a fonalból sodrott kötelet akarok csinálni. Ekkor megengedem, hogy a hurka középről indulva összetekeredjen önmagával, kedvesen segítek, végül a két végét alulról felfelé összenyomom.
Kalács formába teszem az összefont szálat, megint letakarom konyharuhával és kelni hagyom. Kelt tésztát akkor szabad készíteni, ha jó meleg a konyha - legalább 25 fokos - különben nincs kelés!
Amikor a tészta majdnem a kalács-forma tetejéig dagadt, megkenem a felvert tojás másik felével. Még 10 percig várok, hogy a tojás rászikkadjon a tésztára.
Forró sütőbe teszem, 5 perc múlva takarékra kapcsolok és szép pirosra sütöm a kalácsot.
A sütőből kivéve megvárom míg langyosra hűl, akkor borítom ki a formából.
 
 
0 komment , kategória:  húsvét  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2012.02 2012. Március 2012.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 42 db bejegyzés
e év: 488 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 108
  • e Hét: 6886
  • e Hónap: 11290
  • e Év: 43019
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.